| Author |
kurdemac Poziom 8

|
26 May 2006 14:20 Żywotność zasilaczy ATX ? |
|
|
|
jak to jest z zywotnoscia zasilaczy? przymierzam sie do kupna, ale zalezy mi bardzo na pieniadzach i nie wiem czy lepiej kupic nowego Chiefteca czy uzywanego (ok. 2 lat) dwa razy taniej? jak dlugo one mniej wiecej chodza bez awarii ? (przy zalozeniu ze nie sa jakos bardzo obciazane)
| Moderated by TONI_2003: |
| Zmieniłem temat postu! |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 May 2006 14:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ledfan Poziom 7

|
26 May 2006 14:34 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Ja mam Chiefteca HPC-420-302-DF i wlasnie pare tygodni temu zaczal piszczec jak troche "pochodzi". Wytrzymal 3 lata katowania mocno rozbudowanym i podkreconym do granic kompem okolo 12h dziennie:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Radeon1 Poziom 12

|
26 May 2006 14:38 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Trwalosc zasilaczy zalezy od elementow z jakich zostal zbudowany, tanie firmy typu no name instaluja slabe elementy dlatego zywotnosc takich zasliaczy jest dosc krotka. Skoro myslisz o wymianie zasilacza a nie masz kasy to czemu zaraz chcesz kupowac najdrozszy ? Mysle ze kupno uzywanego to nie jest dobry pomysl, ludzie pozbywaja sie bo juz im taki nie starcza a to o czyms swiadczy. Radze zainwestowac w tani ale dobry zasilacz np. ok. 100 zl Forton lub ModeCom tylko nie FEEL !!! Tak na marginesi slyszalem ze Chieftec ostatnio wypuszcza same knoty co ledwo trzymaja napiecia wiec odradzam kupowania nowych Chieftec. Tak na marginesi to jak zepsuje ci sie zasilacz to pewnie bedzie to awaria najslabszego elementu, jak wymienisz dalej bedzie dzialal, z tego co wiem to najszybciej wysychaja kondensatory :)
|
|
| Back to top |
|
 |
ledfan Poziom 7

|
26 May 2006 14:52 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
| Radeon1 wrote: |
| Tak na marginesi slyszalem ze Chieftec ostatnio wypuszcza same knoty co ledwo trzymaja napiecia wiec odradzam kupowania nowych Chieftec. |
Na Chieftec'a zlego slowa nie powiem. Te nowe nie trzymaja napiec tylko dlatego ze zmienila sie technologia. Kosztem wydajnosci na szynie +5V powstaly +12V1 i +12V2. Stare plyty glowne zarly prad glownie z szyny +5V. Nowe maja juz gniazda ATX 24 pin i dodatkowe 4 pin 12V. Dlatego nowe zasilacze do starych plyt ktore maja tylko gniazdo ATX 20 pin i nic poza tym, sie po prostu nie nadaja. 30A na +5V to za malo i sa spadki napiec.
|
|
| Back to top |
|
 |
ada Poziom 15

|
26 May 2006 15:12 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
ledfan czy wiesz co piszesz?
jak nie to wcale sie nie wypowiadaj
|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
26 May 2006 15:37 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Do Radeon
Nie chce kupować najdroższego. Raczej najtańszy z tych dobrych. Składam nowy komputer i wiele sie nasłuchałem o tym jak to zasilacz w momencie awarii uwalał połowe komputera. Czytałem że Chiefteci maja różne zabezpieczenia itp i taka sytuacja w ich przypadku jest mało prawdopodobna. Ten model który chce kupić (nie pamiętam teraz dokładnej nazwy) to rzeczywiście podobno słabo trzyma +12 V (ale według testów wahania nie przekraczają normy ATX), pozostałe linie są OK. Jeśli ktoś sprzedaje bo mu nie starcza mocy to chyba jeszcze nie świadczy źle o zasilaczu (może wymienił podzespoły kompa na bardziej prądożerne, choć prawdziwego powodu nie znam). Jednak chyba kupie nowy. A te Fortrony to rzeczywiscie dobre są? niby wątek wyżej("Zasilacz do PC- ranking uszkodzonych") nikt nie zgłaszał negatywnych uwag na ich temat, ale wole się upewnić czy nie muszę się bać o zniszczenie płyty itp w momencie ich uszkodzenia? i czy nie ma znaczenia jaki model tego zasilacza wybiore?
|
|
| Back to top |
|
 |
Radeon1 Poziom 12

|
26 May 2006 16:05 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
kurdemac napisz jakiego tam zes sobie konfiga tego kompa ulozyl, to napisze jaka moc potrzebujesz, bo wrozka nie jestem a na oko to chlop umarl :) Osobiscie mam enlight ale to juz srednia wyzsza polka :) Wszystko bedzie w normie jesli tylko odpowiednio dobierzesz moc zasilki do zestawu komputerowego, oczywiscie jesli chodzi o zasilki no name to nie mozna sie kierowac napisem na obudowie, wlasnie w takich przypadkach najczesciej dochodzi do awari jesli ktos kupi np. codegena 350 razem z obudowa i bedzie myslal, ze bedzie spoko nawet jak bedzie podkrecal, jednak rzeczywista moc oddawana do ukladu to bedzie maks przy dobrym wietrze - 250 Wat, bo tam np. jest napisane ile wat pobiera a nie ile oddaje ;) W takim przypadku najczesciej beda pojawialy sie samoczynne restary lub inne anomalie, jesli usterka nie zostanie szybko wykryta czesto przeciazony zasilacz poprosu zaczyna sie spalac od przegrzania i jesli zrobi zwarcie mozliwe ze spali sie nie tylko on ale takze plyta lub inne drogocenne elementy kompa :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 May 2006 16:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
26 May 2006 16:22 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
no to ja teraz nie rozumiem. tzn te awarie zasilaczy typu np codegen ktore niszczyly komputer byly spowodowane tylko i wylacznie tym ze zasilacz byl przeciazony? bo ja wczesniej myslalem ze poprostu kazde zasilacze maja prawo sie zepsuc (i te dobre i te dziadowskie) z tym ze niektore zabieraja ze soba takze podzespoly kompa. planuje taki konfig:
sempron 3100+ lub 3300+
plyta jakas na nf3 chyba gigabyte (wazne zeby byla z agp)
512 ddr
geforce2 mx 400 (po to mi ten agp na plycie)
dysk 160GB (czasami dopinany drugi 80GB na krotki czas)
sieciowka,muzyczna zintegrowana
jak widac duzej mocy to nie wymaga ale dla pewnosci chcialem kupic zasilacz 300-350W i markowy aby nie bac sie ze w momencie uszkodzenia zabierze cos ze soba. Czyli z tego co piszesz mam rozumiec ze rownie dobrze moge kupic jakiegos noname np 400 W i nie mam sie czym martwic?
|
|
| Back to top |
|
 |
Radeon1 Poziom 12

|
26 May 2006 16:39 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Tak prawda jest to ze najczescie zasilki padaja od przeciazenia, jednak wszystkie urzadzenia starzeja sie czyli ulegaja wplywowi czasu, najczesciej wysycha elektrolit w kondensatorach. Niestety jesli kupisz no name 400 Wat to i tak nie wiadomo jaka naprawde moze miec prawdziwa moc, wiec to nie bedzie rownoznaczne z tym jak bys sobie kupil porzadny zasilacz 350 W. Sprzet rzeczywiscie niezbyt wymagajacy, na bank starczy ten Forton 350 lub ModeCom, jednak na przyszlosc moze wziasc 400 lub nawet 450W jesli nie bedzie duzej roznicy w cenie ;) Nigdy nie dowiesz sie czy aktualny zasilacz dobrze spelnia swoje zadanie jesli nie zmierzysz napiec, oczywiscie miernikiem i koniecznie pod sporym obciazeniem. To czy zasilacz zabierze cos ze soba w momencie maksymalnego przeciazenia czest zalezy od szczescia lub od budowy samego zasilacza. A ten komp to nie za bardzo do nowych gierek sie nadaje ale pewnie masz inne zastosowania i nie potrzebujesz porad dotyczacych zaiwestowania funduszy w cos lepszego, jednak branie plyty z agp dla twojego geforce wydaje mi sie smieszne ...bez obrazy ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
tronic1 Poziom 26

Joined: 06 Feb 2005 Posts: 20258 Location: Police, Alesund-Norwegia
|
26 May 2006 16:39 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Do tego konfigu kup Chiefteca 360W,starczy lub jeśli masz trochę więcej kasy to 420W,na zapas żeby przy jakiejkolwiek zmianie sprzetu nie martwić się że moc za mała.
|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
26 May 2006 16:49 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
a co myslisz o tym:
http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__419/__Zasilacze_Modecom_MC_350_350W/
?
co do grafy to nie rozumiem czemu jest smieszny ten geforce? :) poprostu szkoda mi sie go pozbywac bo grosze za niego dostane a zal wydawac kase na nowa karte. do gier absolutnie komputer uzywany nie bedzie wiec nic szybszego nie potrzeba. Na 100% takze nie bedzie w przyszlosci modernizowany wiec pod tym katem tez niechce brac zasilacza duzo mocniejszego niz potrzebuje, chodzi mi tylko o bezpieczenstwo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Radeon1 Poziom 12

|
26 May 2006 17:10 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Wlasnie ten zasilacz kupilem ostatnio swojej dziewczynie ona ma athlona 3000, i czesto gra a zasilka spisuje sie znakomicie nawet pod maksymalnym obciazeniem :) A smieszy mnie to ze dobiersza nowa plyte z nowym procem pod grafike - staruszka :) Ale jesli komp nie do grafiki ani gier to spox ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 May 2006 17:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ledfan Poziom 7

|
26 May 2006 17:16 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
| ada wrote: |
ledfan czy wiesz co piszesz?
jak nie to wcale sie nie wypowiadaj |
Porownaj model HPC-420-302-DF (420W ktorego juz nie produkuja) z modelem GPS-450AA-101A (450W) http://chieftec.pl/?mod=psu Jesli kiedykolwiek podkrecalas procki na takich plytach jak na przyklad Epox 8RDA. Lub innych plytach z epoki gdzie prawie wszystko zasilane bylo z +5V, to spojrzalabys krzywo na te biedne 28A w nowych modelach. Tylko ze teraz nowe plyty zra prad rozsadznie i z +5V i z +12V. I takie rozumowanie mialem wczesniej na mysli. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
26 May 2006 17:18 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
no faktycznie troche dziwnie moze wygladac z tym dobieranie plyty do grafy:) chyba sie zdecyduje na tego modecona 350 skoro polecasz i pisze ze ma rozne zabezpieczenia.
dzieki wielkie za odpowiedzi !
|
|
| Back to top |
|
 |
zgf1 Poziom 18

|
27 May 2006 08:07 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Moim zdaniem kup sobie Fortrona 350W MDN, mam taki, sprawuje sie bardzo dobrze od sierpnia tamtego roku, jest cichy, bardzo ladnie trzyma napiecia, a komputer mam duzo mocniej rozbudowany:
Sempron 2600+ --> OC 2200MHz
Gigabyte K8NS (AGP, nf3, polecam)
Radeon 9550 --> OC 420/500MHz
512MB DDR Wilk
Aureal Vortex1 (audio)
Karta sieciowa 3COM
PixelView Play TV Pro (tuner TV)
SkyStar2 (Cyfrowy tuner TV)
HDD: Samsung 200GB i IBM 15.2GB
Nagrywarka DVD
DVD-ROM
O mocy fortrona swiadczy to, ze ten zasilacz na tym konfigu nawet nie przelacza sie na wyzsze obroty, bardzo slabo sie grzeje, dodam, ze ten zestaw tez przez jakis czas ciagnal Fortron 250W.
Fortrony to bardzo dobre zasilacze i z czystym sumieniem polecam, uwazam, ze sa lepsze niz Chieftec...
A tu napiecia mierzona miernikiem:
Idle/Load
5.07/5.06
12.14/12.10
to chyba mowi wszystko...
|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
27 May 2006 11:28 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
to teraz znow nie wiem:) a te fortrony to nie jest to samo co modecomy? (jak sie wpisze www.fortron.pl - to jest strona modecoma). Gdzies na jakichs forach pisali ze z fortronami to nie zawsze wiadomo czy sa ok bo lezaly dlugo w magazynach (tzn to jakies starsze egzemplarze sa?). Cena na allegro jest niska, czy ten 350w mdm posiada SATA? bo znalazlem sprzeczne informacje o tym, oraz czy ma jakies dodatkowe zabezpieczenia jak MC-350 (przeciążeniowe, przeciwprzepięciowe, przeciwzwarciowe)
ps. Wlasnie tego gigabyte chce kupic :)
|
|
| Back to top |
|
 |
zgf1 Poziom 18

|
27 May 2006 11:54 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Niektore Modecomy to byly wlasnie Fortrony, teraz chyba to sie zmienilo, nie mam dokladnych informacji o tym obecnie.
Niektore tak, sa lezakami magazynowmi, przez moje rece przeszlo kilka sztuk, znajomi tez kupili i nie bylo nigdy problemow.
Moj nie posiada zlacz SATA ale wiem, ze sa wersje ktore posiadaja takie zlacza, tak ten zasilacz ma zabezpieczenia, uzywajac jego mozesz byc spokojny :)
Fajna plyta, ja zaufalem firmie Gigabyte i sie nie zawiodlem jeszcze, polecam :)
Tu masz ladny zasilaczyk:
http://www.allegro.pl/item106592071_profesjonalny_fortron_350_w_atx_20_4_sata_pci_6.html
Takie zabezpieczenia posiada(z aukcji):
• ZABEZPIECZENIE PRZECIW ZWARCIOWE (SOC)
• ZABEZPIECZENIE PRZED ZBYT WYSOKIM PRĄDEM (OCP)
• ZABEZPIECZENIE PRZED ZBYT WYSOKIM NAPIĘCIEM (UVP)
• ZABEZPIECZENIE PRZED PRZEGRZANIEM (OTP) ZABEZ
|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
27 May 2006 12:30 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
wyglada ze niezly ten fortron i prawie polowe tanszy niz mc-350. jedyne co mnie martwi to ze na modecoma sa 3 lata gwarancji a na fortrona na tej aukcji tylko 14 dni :( jeszcze sie musze zastanowic. dzieki za kolejna propozycje i utwierdzenie w przekonaniu zeby wziac gigabyte:)
|
|
| Back to top |
|
 |
tronic1 Poziom 26

Joined: 06 Feb 2005 Posts: 20258 Location: Police, Alesund-Norwegia
|
27 May 2006 17:38 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
W życiu już tak jest że zawsze masz to ile za to zapłacisz.Nie licz na jakieś super okazje,że kupisz dobry zasilacz za "psie" pieniądze.Nigdy nie kupił bym zasilacza z 14dniową gwarancją.Gigabyte potwierdzam,niedroga,dobra płyta.
|
|
| Back to top |
|
 |
greku69 Poziom 18

|
27 May 2006 17:48 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
kurdemac --> do twojego konfiga spokojnie bym kupil tagana 300W dobry i wytrzymaly ,wiadomo drozszy ale... zreszta na zasilce sie nie oszczedza a modecomy codegony i inne fortrony to szajs jakich malo ...
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek-o Poziom 14

|
27 May 2006 18:37 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Nie generalizowałbym z tymi ModeComami. Sam mam w domu dwa i nie ma z nimi żadnych problemów, w pracy przez pewien czas opiekowałem się sporą grupą komputerów z ModeComami MC, też bez problemów. Wystarczy wziąć do ręki taki zasilacz - trzy razy cięższy niż Codegen. W środku wszystko solidnie zrobione, duże radiatory, wszystkie niezbędne zabezpieczenia. Natomiast ModeCom Feel to faktycznie kiepski zasilacz, ale i tak chyba lepszy niż Codegeny czy Megabajty.
|
|
| Back to top |
|
 |
zgf1 Poziom 18

|
27 May 2006 19:00 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
| greku69 wrote: |
| kurdemac --> do twojego konfiga spokojnie bym kupil tagana 300W dobry i wytrzymaly ,wiadomo drozszy ale... zreszta na zasilce sie nie oszczedza a modecomy codegony i inne fortrony to szajs jakich malo ... |
Czloweku Ty widziales Fortrona na oczy?
Stawianie w jednej linii Codegena z Modecomem i Fortronem mowi wiele o Twojej wiedzy odnosnie zasilaczy do PC, wiec lepiej sie nie wypowiadaj jak masz mowic takie glupoty :idea:
Jutro lub pojutrze zrobie fotke wnetrznosci Fortrona350W i Codegena 300W...
Aby udowodnic jakim wspanialym jestes fachowcem... :D
|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
28 May 2006 00:35 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
zdjecie codegena moge wrzucic bo ostatnio rozbieralem spalonego (podobno nie uszkodzil kompa). faktycznie wykonanie byle jakie. zdecyduje sie na tego modecoma mc-350. mam u siebie sklep w ktorym jest po 99 zl z 3-letnia gwarancja.
| Filename: |
zasilacz.jpg |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
89.76 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
greku69 Poziom 18

|
28 May 2006 01:07 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
--> zgf1 ostatnio jeden koles przywiuzl mi kompa coby winde zrobic bo mu sie wylacza po pol min, a okazalo sie ze zasilacz byl uwalony ...zgadnij jaki :)
--> kudemac myslisz ze zasilka za 99 zeta to dobry pomysl ?? i co ci z 3 letniej gwarancjii jak zasilka po 2 latach naprzyklad uwali pol kompa gwaranca zasilki nie zwruci ci kompa ...
|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
28 May 2006 09:59 Re: zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
greku69:
wlasnie chce kupic porzadniejszy zeby sie nie bac o komputer. z powyzszych wypowiedzi oraz na innych forach w necie wyczytalem ze modecomy MC (nie FEEL) sa godne polecenia. maja zabezpieczenia itp i nie powinny uwalic sprzetu. jestes pewien tego co mowisz? slyszales o jakichs przypadkach uszkodzen przez ten zasilacz? bo to ze resetowal komputer to mysle ze nic takiego, moze za bardzo obciazony, a nawet jak sie zepsul to ma do tego prawo, wazne dla mnie zeby przy tym nic wiecej nie uszkodzil.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 May 2006 09:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
forest kila zbila Poziom 12

|
28 May 2006 11:54 zywotnosc zasilaczy |
|
|
|
Fortoron 350w mdn, duże 12v, odpowiedni zasialcz za odpowiednią kaskę ;) poszukał bym sztuki z pełniejszą gwarancją
ledfan wie co pisze i pisze w sprawie ważnej. nerównomierne rozłożenie obciążenia w starych zasiłkach z ~15a na 12v i mocną 5tką potrafi położyć napięcia bardzomocnych zasilaczy. mój neotec 420w wymiękał na s3100+ @ 2600mhz z niekręconym x800gto, 12 latało jak chciało. 420w topowera którego obecnie używam radzi sobie świetnie i napięcia są wzorcowe i pod obciążeniem i bez a procek lata do 2750mhz, gto też dostało "trochę" więcej mhz ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
zgf1 Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
kurdemac Poziom 8

|
26 Aug 2006 20:58 Re: Żywotność zasilaczy ATX ? |
|
|
|
modecom mc-350 od 3 miesięcy chodzi bez problemów. Dziękuje wszystkim za pomoc, temat uważam za zamknięty
|
|
| Back to top |
|
 |