| Author |
kRzaQ Poziom 11

|
07 Jun 2003 19:25 Protel nie chce łączyć elementów. Pomocy |
|
|
|
Cześć. Próbuję zaprojektować w protelu płytkę, ale niestety nie chce podłączyć kilku diód informując że: "Cannot execute all netlist macros". Jeśli macie jakiekolwiek pomysły czemu tak rob i jak zaradzić to będę wdzięczny.. Połączenia na schemacie sprawdzałem. W akcie desperacji narysowałem schemat od nowa... ehh Pomocy. :(
| Moderated by Light-I: |
| Proszę nie używać zbędnych wyrazów w tytule tematu. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jun 2003 19:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
john_doe Poziom 15

|
07 Jun 2003 19:40 |
|
|
|
napisz dokladnie jaki zwraca blad (zakladka warnings), najprawdopodobniej masz cos skopane z obudowami elementow, albo nazewnictwem (np. pare elementow ma ten sam symbol, lub zapomniales dac obudowy)
|
|
| Back to top |
|
 |
kRzaQ Poziom 11

|
07 Jun 2003 23:48 Warnings.. w protelu.. |
|
|
|
Heh. no właśnie cały problem w tym że nie zgłasza żadnych.. obudowy dobrane wszystko dosłownie cacy.. ale nie on mi nie podłączy tych dwóch diód bo nieeeeeee :[ no tylko skasować go i w życiu nie instalować osioł uparty no.. Najprawdopodobniej jakiś błąd programu bo wyskakuje ich sporo, a w szczególności przy zamykaniu... Jako narzędzie jest zarąbisty.. tyle ze jeszcze mógłby działać poprawnie. Uczyłem się go według kursu w EdW i ćwiczenie w EdW działało a mój projekt nie pasi... jak jest jeszcze inna możliwość.. bo ERC nic nie pokazuje, obudowy, schemat, ścieżki duperele wszystko jest luz.. to będę wdzięczny. Zależy mi na tym programie. Dużo nim można jak na moje skromne potrzeby ale skoro juz zacząłem to chcę skończyć.. ja też jestem uparty.. jak mój Protel 99 SE
Dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
john_doe Poziom 15

|
08 Jun 2003 09:26 |
|
|
|
przeslij mi ten plik prtoela (ddb) na maila i zobacze o co tu chodzi
john_doe(malpa)skrzynka.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jun 2003 09:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Joachim Krukowski Poziom 15

|
08 Jun 2003 16:59 Re: Protel nie chce łączyć elementów. Pomocy |
|
|
|
| krzaku wrote: |
| Próbuję zaprojektować w protelu płytkę, ale niestety nie chce podłączyć kilku diód informując że:[...] |
Znany blad wsrod osob startujacych dopiero z Protelem. Zmien deklaracje pinow diod w schematic library z A-K (anoda - katoda) na 1-2 (albo stworz specjany fotprint dla diody w PCB Library z padami odpowiadajacymi pinom A-K).
Joachim
|
|
| Back to top |
|
 |
kRzaQ Poziom 11

|
09 Jun 2003 00:18 |
|
|
|
Jeeesu Ogromne dzięki!!!!!!!!!!!!! Poszło. Żebym tylko wiedział na przyszłość co gdzie i jak.. on tą bibliotekę zapisze sam czy ta zmiana jest jednorazowa?... ehh doczytam może w kursie hehe.. wiecie robię płytkę do szkoły i pod koniec roku nie zawsze jest czas na przyjemne :P czasem też trzeba ruszyć polski.... ehh Rozwiązaliście mój problem. Dzięki wielkie jestem Waszym dłużnikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Joachim Krukowski Poziom 15

|
09 Jun 2003 00:39 |
|
|
|
| krzaku wrote: |
| Żebym tylko wiedział na przyszłość co gdzie i jak.. on tą bibliotekę zapisze sam czy ta zmiana jest jednorazowa |
O co dokladnie pytasz i co zrobiles?
Jesli zmieniales diode w SCH Library to musisz wiedziec, ze biblioteka elementow schematica i schematic nie sa ze soba na stale zwiazane; mozesz:
- zmienic na moment piny A-K na 1-2 i skorzystac z przycisku Update
Wtedy zmiana przeniesie sie na schemat, a bibioteke mozesz zamknac nie zapisujac jej. Do dalszej pracy (z modulem AdvPCB, bo z symulatorem wyglada sprawa inaczej) nie jest juz potrzebna biblioteka - edytor schematow dziedziczy we wlasciwosciach elementow wszystko z zastosowanych bibiotek, ktore pozniej nie sa wymagadne do pracy.
(dzieki temu - otrzymujac od kogos schemat, poprzez polecenie Make Library mozesz "wyciagnac" ze schematu elementy do nowej biblioteki)
- zapisac bibiloteke ze zmiana (lepsza opcja na przyszlosc - wiecej nie natkniesz sie na podobne bledy)
Jezeli natomiast dostosowales (lub stworzyles) footprint "pod" dany element schematica (tutaj - dioda z koncowkami A-K), bibioteka z tym elementem posiadajacym punkty lutownicze A-K musi byc zaladowana do modulu PCB przed momentem synchronizacji (chyba, ze wczesniej "recznie" polozyles/zmodyfikowales na plytce komponent posiadajacy 2 pady nazwane A i K - modul synchronizacji sam te elementy skojarzy).
Joachim
|
|
| Back to top |
|
 |
chomikaaa Poziom 17

|
10 Jun 2006 09:54 Protel nie chce łączyć elementów. Pomocy |
|
|
|
mozesz mi podeslac taki footprint ze zmiana a-k na 1- 2 na chomikaaa(malpa)poczta.onet.pl zaczynam zabawe z protelem a mam dosc skomplikowany jak na pocztek uklad uklad i nie wiem sobie jak z tym poradzic ew moglbym go podeslac komus na maila i niech sam zobaczy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jun 2006 09:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Adam_u Poziom 8

|
13 Jun 2006 21:12 Re: Protel nie chce łączyć elementów. Pomocy |
|
|
|
Mam takie pytanie. Jezeli mam juz plytke i poprowadzilem juz sciezki na tej plytce a zorientowalem sie ze mam narysoawny zle jeden element(za mala ilosc padow) i jak to teraz zrobic zeby nie rysowac calej plytki od poczatku??
|
|
| Back to top |
|
 |