FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Programmable Systems -> Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL?
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#31 20 Sep 2007 20:21   

Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL?

-> Firefox_PL
Proponowany przez Ciebie Spartan-3 Board ma tylko 1MB SRAM na płytce. Może jest jakiś niedrogi zestaw z pamięciami na złączu (jak w PC albo w notebooku).
Znalazłem płytkę HW-SPAR3E-SK-EU na stronie http://www.kamami.pl/index.php?id_prod=10518

Dobre to jest??

Niby ma Hirose FX ale ja polutuję sobie ręcznie kable lutownicą do np. złączki ATA od twardego dysku, takie moje tanie złącze rozszerzeń :)
Back to top

firefox_PL
Poziom 15
Poziom 15

Post#32 20 Sep 2007 21:42   

tylko do czego podłączysz ten port od ATA, Hirose to zupełnie inna bajka, jeśli nie masz do tego portu to nic z tym nie zrobisz wierz mi, możesz jedynie kupić w Digilent Inc. takie coś http://digilentinc.com/Products/Detail.cfm?Prod=FX2BB&Nav1=Products&Nav2=Accessory

Dodano po 2 [minuty]:

ta płytka z kamami (też z resztą robiona przez Digilent Inc.) jest spoko ale dlatego o niej nie pisałem, że nie masz portów do wyprowadzenia na zewnątrz sygnałów lub wprowadzenia do FPGA, pozostaje ci jedynie PS/2 i UART i jakieś 12 lub 16 pinów pod złączem Hirose, czyli praktycznie nic jak się chce coś przesłać równolegle
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Sep 2007 21:42   

Back to top

JanuszM
Poziom 16
Poziom 16

Post#33 20 Sep 2007 21:45   

Okej, przekonałeś mnie (chociaż $24.95 to nie jest aż tak dużo). Ale co z małą ilością RAMu?? Będę miał szeroką szynę tylko do czego będę ładował przesyłane dane? (Nie zawsze trzeba gdzieś je pakować ale zakładam taką potrzebę, w końcu to płytka developerska).
Back to top

firefox_PL
Poziom 15
Poziom 15

Post#34 20 Sep 2007 21:51   

wiesz niestety, coś za coś, nie znam płytek z układami Altery, ale jeśli chodzi o Xilinx, to głównym producentem jest Digilent i wszystkie płytki które mają więcej RAM'u tj. 16MB/32MB mają port Hirose i prawie żadnych pinów do I/O, jedynym wyjątkiem jest to co ja kupiłem (przez uczelnie nie jest tak drogo jeśli się ma możliwość) czyli XUP, masz port pod DDR (do 2GB) i do tego prawie 80 pinów do I/O (obok Hirose)

Dodano po 1 [minuty]:

no i potężnego Virtex'a z dwoma prockami PowerPC, które możesz programować w C przez EDK (odciążając FPGA), co prawda Virtex 2 ma już EOL ale to ciągle potężna maszyna
Back to top

JanuszM
Poziom 16
Poziom 16

Post#35 20 Sep 2007 21:56   

Ja też z Poznania :) Mam kolegę na PP, może on mógłby załatwić przez któregoś wykładowcę, poproszę go o sprawdzenie takiej możliwości... 300$ to nie jest dużo za taką maszynę. Ma to dobry stosunek możliwości do ceny?? Zanim nauczę się wykorzystywać tego Virtexa to trochę wody w Warcie upłynie.

Pozdrawiam, Janusz
Back to top

firefox_PL
Poziom 15
Poziom 15

Post#36 20 Sep 2007 23:53   

Ja długo się zastanawiałem nad układem, który wybrać i stwierdziłem razem ze znajomymi (bo kupowaliśmy parę płytek), że XUP będzie najbardziej rozwojowe, bo co prawda na razie projekty nie zajmują nawet 10% matrycy, ale będzie dużo miejsca w przyszłości na przetwarzanie obrazu (aktualna praca inżynierska) i inne jeszcze bardziej zaawansowane projekty

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

PP robi dużo zakupów w Digilent Inc. więc nie powinno być problemu, tylko terminy mają straszne, co tydzień mówią że zamówienie już niedługo wyjdzie tylko jeszcze coś tam muszą dodać i tak 2-3 miesiące

Dodano po 1 [minuty]:

A najmniejsze, ale jednak nie najtańsze płytki z FPGA można zamówić w http://www.knjn.com/ mają parę swoich projektów na te układziki
Back to top

arturblondynek
Poziom 3
Poziom 3

Post#37 21 Nov 2007 02:06   

Witam wszystkich.

Mam do sprzedania złącze HIROSE FX2 oraz PRZEJŚCIÓWKI do złącza rozszerzającego StarterKita Xilinx S3E Starter Kit (Hirose -> Goldpin)

szegóły
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=269921067

Jak by ktos byl zainteresowany to zapraszam
Back to top

tomsik83
Poziom 8
Poziom 8

Post#38 23 Nov 2007 00:50   

Złącze HIROSE FX2 można wylutować i wlutować golpiny jak ktoś się uprze.. ewentualnie od spodu płytki coś dolutować... tylko czy warto?
jakimis kabelkami mozna sie podlaczyc pod najbardziej zewnwtrzne piny...
Back to top

el_szymono
Poziom 3
Poziom 3

Post#39 24 Jun 2008 22:42   

Noszę się z zamiarem kupna płytki Digilent Spartan 3E Starter Board - http://digilentinc.com/Products/Detail.cfm?Prod=S3EBOARD&Nav1=Products&Nav2=Programmable.

Widzę, że wiele osób zamawia je prosto z USA, chciałbym więc wiedzieć z jakimi dodatkowymi kosztami się to wiąże (cło, ewentualnie VAT czy inne wymysły ze strony Państwa) oraz jak odbywa się płatność. Ostatecznie w grę wchodzi zamówienie towaru przez uczelnię, czy wtedy można liczyć na jakieś ulgi w tym względzie?
Back to top

mike3e
Poziom 6
Poziom 6

Post#40 26 Jun 2008 21:04   

el_szymono wrote:
Noszę się z zamiarem kupna płytki Digilent Spartan 3E Starter Board - http://digilentinc.com/Products/Detail.cfm?Prod=S3EBOARD&Nav1=Products&Nav2=Programmable.

Widzę, że wiele osób zamawia je prosto z USA, chciałbym więc wiedzieć z jakimi dodatkowymi kosztami się to wiąże (cło, ewentualnie VAT czy inne wymysły ze strony Państwa) oraz jak odbywa się płatność. Ostatecznie w grę wchodzi zamówienie towaru przez uczelnię, czy wtedy można liczyć na jakieś ulgi w tym względzie?

Zamawialem w zeszlym miesiacu plytke Basys-250k z Digilneta na uczelnie i doliczyli mi Vat 22%. Cla chyba nie bylo, a nawet jesli jest to pewnie w granicach 3%.

Wlasciwie Vat to pewnik, bo przysylaja chyba za 3 egzemplarze faktur w srodku.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Programmable Systems -> Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
[STM32] Evaluation board / Development kit dla STM32F103xE (16)
[windows] Integracja Driver Development Kit z Visual Studio (5)
MAx II Development Kit 1.0.0 - pamięć SRAM??? (2)
xilinx starter kt/development kit (4)
Development Kit dla studenta (10)
Jaki uklad FPGA do nauki i gdzie go kupic (13)
Zestaw do nauki itp. szukam zestawu ma FPGA. (4)
FPGA, VHDL a perspektywy w Polsce (9)
[VHDL] Wykorzystanie potoków w FPGA (2)
vhdl->symulacja a rzeczywistośc uk. fpga (xc3s200) (7)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed