| Author |
JanuszM Poziom 16

|
20 Sep 2007 20:21 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
-> Firefox_PL
Proponowany przez Ciebie Spartan-3 Board ma tylko 1MB SRAM na płytce. Może jest jakiś niedrogi zestaw z pamięciami na złączu (jak w PC albo w notebooku).
Znalazłem płytkę HW-SPAR3E-SK-EU na stronie http://www.kamami.pl/index.php?id_prod=10518
Dobre to jest??
Niby ma Hirose FX ale ja polutuję sobie ręcznie kable lutownicą do np. złączki ATA od twardego dysku, takie moje tanie złącze rozszerzeń :)
|
|
| Back to top |
|
 |
firefox_PL Poziom 15

|
20 Sep 2007 21:42 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
tylko do czego podłączysz ten port od ATA, Hirose to zupełnie inna bajka, jeśli nie masz do tego portu to nic z tym nie zrobisz wierz mi, możesz jedynie kupić w Digilent Inc. takie coś http://digilentinc.com/Products/Detail.cfm?Prod=FX2BB&Nav1=Products&Nav2=Accessory
Dodano po 2 [minuty]:
ta płytka z kamami (też z resztą robiona przez Digilent Inc.) jest spoko ale dlatego o niej nie pisałem, że nie masz portów do wyprowadzenia na zewnątrz sygnałów lub wprowadzenia do FPGA, pozostaje ci jedynie PS/2 i UART i jakieś 12 lub 16 pinów pod złączem Hirose, czyli praktycznie nic jak się chce coś przesłać równolegle
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Sep 2007 21:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JanuszM Poziom 16

|
20 Sep 2007 21:45 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Okej, przekonałeś mnie (chociaż $24.95 to nie jest aż tak dużo). Ale co z małą ilością RAMu?? Będę miał szeroką szynę tylko do czego będę ładował przesyłane dane? (Nie zawsze trzeba gdzieś je pakować ale zakładam taką potrzebę, w końcu to płytka developerska).
|
|
| Back to top |
|
 |
firefox_PL Poziom 15

|
20 Sep 2007 21:51 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
wiesz niestety, coś za coś, nie znam płytek z układami Altery, ale jeśli chodzi o Xilinx, to głównym producentem jest Digilent i wszystkie płytki które mają więcej RAM'u tj. 16MB/32MB mają port Hirose i prawie żadnych pinów do I/O, jedynym wyjątkiem jest to co ja kupiłem (przez uczelnie nie jest tak drogo jeśli się ma możliwość) czyli XUP, masz port pod DDR (do 2GB) i do tego prawie 80 pinów do I/O (obok Hirose)
Dodano po 1 [minuty]:
no i potężnego Virtex'a z dwoma prockami PowerPC, które możesz programować w C przez EDK (odciążając FPGA), co prawda Virtex 2 ma już EOL ale to ciągle potężna maszyna
|
|
| Back to top |
|
 |
JanuszM Poziom 16

|
20 Sep 2007 21:56 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Ja też z Poznania :) Mam kolegę na PP, może on mógłby załatwić przez któregoś wykładowcę, poproszę go o sprawdzenie takiej możliwości... 300$ to nie jest dużo za taką maszynę. Ma to dobry stosunek możliwości do ceny?? Zanim nauczę się wykorzystywać tego Virtexa to trochę wody w Warcie upłynie.
Pozdrawiam, Janusz
|
|
| Back to top |
|
 |
firefox_PL Poziom 15

|
20 Sep 2007 23:53 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Ja długo się zastanawiałem nad układem, który wybrać i stwierdziłem razem ze znajomymi (bo kupowaliśmy parę płytek), że XUP będzie najbardziej rozwojowe, bo co prawda na razie projekty nie zajmują nawet 10% matrycy, ale będzie dużo miejsca w przyszłości na przetwarzanie obrazu (aktualna praca inżynierska) i inne jeszcze bardziej zaawansowane projekty
Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:
PP robi dużo zakupów w Digilent Inc. więc nie powinno być problemu, tylko terminy mają straszne, co tydzień mówią że zamówienie już niedługo wyjdzie tylko jeszcze coś tam muszą dodać i tak 2-3 miesiące
Dodano po 1 [minuty]:
A najmniejsze, ale jednak nie najtańsze płytki z FPGA można zamówić w http://www.knjn.com/ mają parę swoich projektów na te układziki
|
|
| Back to top |
|
 |
arturblondynek Poziom 3

|
21 Nov 2007 02:06 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Witam wszystkich.
Mam do sprzedania złącze HIROSE FX2 oraz PRZEJŚCIÓWKI do złącza rozszerzającego StarterKita Xilinx S3E Starter Kit (Hirose -> Goldpin)
szegóły
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=269921067
Jak by ktos byl zainteresowany to zapraszam
|
|
| Back to top |
|
 |
tomsik83 Poziom 8

|
23 Nov 2007 00:50 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Złącze HIROSE FX2 można wylutować i wlutować golpiny jak ktoś się uprze.. ewentualnie od spodu płytki coś dolutować... tylko czy warto?
jakimis kabelkami mozna sie podlaczyc pod najbardziej zewnwtrzne piny...
|
|
| Back to top |
|
 |
el_szymono Poziom 3

|
24 Jun 2008 22:42 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Noszę się z zamiarem kupna płytki Digilent Spartan 3E Starter Board - http://digilentinc.com/Products/Detail.cfm?Prod=S3EBOARD&Nav1=Products&Nav2=Programmable.
Widzę, że wiele osób zamawia je prosto z USA, chciałbym więc wiedzieć z jakimi dodatkowymi kosztami się to wiąże (cło, ewentualnie VAT czy inne wymysły ze strony Państwa) oraz jak odbywa się płatność. Ostatecznie w grę wchodzi zamówienie towaru przez uczelnię, czy wtedy można liczyć na jakieś ulgi w tym względzie?
|
|
| Back to top |
|
 |
mike3e Poziom 6

|
26 Jun 2008 21:04 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
| el_szymono wrote: |
Noszę się z zamiarem kupna płytki Digilent Spartan 3E Starter Board - http://digilentinc.com/Products/Detail.cfm?Prod=S3EBOARD&Nav1=Products&Nav2=Programmable.
Widzę, że wiele osób zamawia je prosto z USA, chciałbym więc wiedzieć z jakimi dodatkowymi kosztami się to wiąże (cło, ewentualnie VAT czy inne wymysły ze strony Państwa) oraz jak odbywa się płatność. Ostatecznie w grę wchodzi zamówienie towaru przez uczelnię, czy wtedy można liczyć na jakieś ulgi w tym względzie? |
Zamawialem w zeszlym miesiacu plytke Basys-250k z Digilneta na uczelnie i doliczyli mi Vat 22%. Cla chyba nie bylo, a nawet jesli jest to pewnie w granicach 3%.
Wlasciwie Vat to pewnik, bo przysylaja chyba za 3 egzemplarze faktur w srodku.
|
|
| Back to top |
|
 |