| Author |
kris_hilife Poziom 5

|
30 May 2006 01:13 Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Witam wszystkich, którzy tu zajrzeli.
Zainteresowałem się trochę układami FPGA i chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na ich temat (tak, tak, wiem o linkach i już je mam).
Na początek może kilka słów o sobie... Z zawodu jestem informatykiem, ale z charakteru wykonywanej pracy, raczej nie przez duże "I". To znaczy zajmuję się komputerami i czasami coś sklecę tu i tam, ale nie są to jakieś wielkie projekty, ot dla ułatwienia sobie życia w pracy. Na hardware znam się chyba całkiem całkiem, ale nie wiem na ile to może pomóc w tym, czego szukam. Znam Visual Basic, Access, trochę Delphi i jeszcze kilka spraw związanych z tworzeniem WWW (również tych dynamicznych). Z elektroniką miałem do czynienia daaaaawno temu, a potem dłuuuuga przerwa. Ostatnio jednak coś mnie znowu ciągnie, żeby spróbować tego i owego. To tak dla waszego zorientowania się, jakie mam szanse na to, na co się zapatruję.
Ostatnio przymierzam się do maszyny CNC, i tu chciałbym spróbować pierwszych kroków związanych z układami logicznymi (czyt. stepper motor controller). Są już gotowe sterowniki do silników krokowych na rynku, ale ja chciałbym zrobić coś podobnego sam, i później zwiększać możliwości tych sterowników. Nie odsyłajcie mnie do tematów związanych z gotowymi schematami na jakimś L298 itp, bo te już przejrzałem.
Mnie interesuje zrobienie czegoś samemu na CPLD/FPGA i VHDL. O mikrokontrlerach mam pojęcie powiedziałbym, takie sobie. A teraz według waszego doświadczenia, ile może zająć mi czasu osiągnięcie pierwszych efektów?
Tutaj dochodzimy do pytania początkowego, jaki polecacie Development Kit na początek? Moje kryteria przy wyborze platformy są następujące:
- popularność platformy
- jakość softwaru dołączonego do zaprogramowania tego mikrokontrolera
- cena (tu również kwestia licencji)
- dostępność kości
Kiedyś uczyłem się assemblera (tak z ciekawości) i od razu mówię, że to odpada. Jeśli trzeba by zrobić coś większego, to zajmuje to za dużo czasu, a więc pozostaje "C". Jeżeli jakiś dev. kit programuje się głównie assemblerem, to odpada z wyboru. Po moich krótkich orientacjach, wybór pada na następujące platformy:
- Xilinx, bo duży wybór dev. kitów, np. "Spartan-3E Starter Kit" z CoolRunner'em II, 50 MHz i chyba wszystkim za pokładzie co potrzeba (włącznie z Flash), za $149
- Altera MAX® II Development Kit ($150), ten to CPLD, ale może na początek wystarczy?
- Altera Nios® II Evaluation Kit z Nios II Processor Cyclone EP1C12 ($295), droższy, ale może na dłużej starczy?
- Digilent Spartan-3 Board ($99), hmmm, czym to się różni od Xilinxa z tym samym układem?
- MÓJ FAWORYT! - Terasic DE2 ($495) + TRDB_LCM - 3.6 Inch Digital Panel Development Kit ($99), ten ma na pokładzie Altera Cyclone II 2C35 FPGA with 35000 LEs
A tutaj lista chyba wszystkich możliwych kombinacji:
http://fpga-faq.org/FPGA_Boards.shtml
Ten ostatni jednak za drogi jak na początek, ale strasznie podoba mi się ten 3.6 Inch Digital Panel ,który można podpiąć do niego. Czy ten panel dałoby się podpiąć do innego kitu?, czy tylko do tego oryginalnego?
Nie mam na głowie żadnego projektu, który spędzałby mi sen z powiek. Traktuję to wyłącznie edukacyjnie i jako hobby (na razie). Co waszym zdaniem byłoby najlepsze? Wiem, że są starsze (czyt. tańsze kity), ale ja nie chciałbym wchodzić w coś, co za kilka miesięcy, zanim to opanuję, będzie już "Discontinued". Poza tym bardzo ważnym kryterium dla mnie jest jakość środowiska developerskiego (kompilator), pod którym się to konfiguruje/programuje. Wiem, że ściąga się je za darmo, ale ci z was, którzy już się z nimi zetknęli, który wolicie i dlaczego?
Tu do wyboru są chyba (tylko); Altera Quartus i Xilinx ISE. O tych platformach, które wymieniłem, piszę się najwięcej, dlatego przyciągnęły moją uwagę. Druga sprawa, jak wygląda potem temat licencji na te mikrokontrolery? Nie interesują mnie jakieś opłaty rzędu setek, czy tysięcy dolarów, ale nawet te układy, które będą wycofywane, i tak mają dosyć mocy jak na moje zapotrzebowanie, więc może nie będzie tak drogo?
Szczególnie chodzi mi o przyjazność środowiska, pod którym przyjdzie mi zaczynać. Co z tego, że hardware będzie tanie, gdy będę musiał poświęcić znacznie więcej czasu, aby coś wydłubac z tego? Wolę trochę więcej dać za sprzęt, ale żebym szybciej miał efekty. Acha, jeżeli gdzieś po drodze trzeba by zahaczyć o Linux, to też odpada, nie znam go i nie chcę znać, nie mam na to czasu. Wolę już jakiś darmowy kompilator "C", lub narzędzia dołączane do zestawów. Czy Xilinx IS|E działa z development kit innych firm (np. Terasic), czy tylko z kitami Xilinx?
Jakie macie o tym zdanie?, a ja jakie mam szanse na pierwsze efekty w tym temacie?
Kris.
|
|
| Back to top |
|
 |
Robot_ Poziom 16

|
30 May 2006 10:15 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Uklady FPGA to nie mikrokontrolery, to uklady programowalne.
Do opisu stosuje sie jezyk VHDL a nie C.
W VHDLu opisuje sie sprzet i jak ma to zostac zaimplementowane.
Podstawową różnica jest to że w VHDLu opis jest współbierzny a w C sekwencyjny.
Na początek polecam poczytać coś o języku VHDL a dopiero póżniej kupić płytke.
Pomiędzy procesorami a układami programowalnymi jest spora przepaść i proste przejście nie jest możliwe ( wymagana podstawowa znajomość elektroniki cyfrowej na poziomie bramek i przerzutników)
Pozdr
R
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2006 10:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacor Poziom 13

|
01 Jun 2006 12:42 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Ja kupiłem sobie na allegro zestaw z układem Altery Cyclone (cena 430zł). Jest wystarcvzający zarówno do do nauki jaki i testowania zaawansowanych projektów. Zroibiłem sobie różne moduły rozszeżające (USB, TCP/IP) itp. Korzystam z darmowego oprogramowania Quartus II.
Jak wspomniał kolega Robot_ , niezbędna jest dobra znajomość techniki cyfrowej na poziomie bramek, przerzutników, minimalizacja funkcji boolowskich itp. Układy FPGA to całkowicie odmienny temat od programowania mikrokontrolerów.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sepher Poziom 16

|
01 Jun 2006 12:53 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Ja korzystam z zestawu S3BOARD firmy Digilent:
www.digilentinc.com
|
|
| Back to top |
|
 |
yego666 Poziom 21

|
01 Jun 2006 14:28 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Nie bede sie powtarzal po moich znakomitych przedpiscach, gdyz to co pisza to "swiete slowa", jednak dodalbym pare zdan do tych wypowiedzi.
Co do kitu jest to kwestia subiektywnej oceny. Jakosc kitow oraz softu do implementacji projektow jest mniej wiecej wyrownana miedzy konkurentami. Niezaprzeczalnie najwiecej kostek sprzedaje Xilinx. Altera nie jest daleko w tyle, ale sa tez i inni znakomici gracze jak Lattice czy Actel. Dwaj ostatni oferuja interesujace rozwiazania, jednak rynek nie bierze zwykle tego co jest best. Zwycieza ten kto ma lepsza reklame :( (see Microsoft lub Intel ) . Altera i Xilinx oferuja glownie FPGA oparte na komorkach RAM, stad kazdorazowo po resecie trzeba je ladowac z zewnetrznej kostki ( koszty, czas, bezpieczenstwo danych i samego projektu ), podczas gdy Lattice i Actel oferuja kostki oparte o FLASH, stad raz zaprogramowane nie traca informacji i konfiguracji. Sprzyja to zabezpieczeniu projektu przed kradzieza i kostka jest zywa po wlaczeniu zasilania. Nie trzeba zewnetrznych ukladow programujacych. Roznic jest oczywiscie o wiele wiecej, a ich konsekwencje bywaja dosc powazne.
Kazdy z nas ma swoje wlasne preferencje i doswiadczenia zwiazane z uzywanymi kitami wiec cokolwiek by nie polecic, to ten kto poslucha zawsze po jakims czasie bedzie zalowal, bo "zawsze znajdzie sie wieksza ryba".
Chcialbym tez odniesc sie do styku FPGA i procesorow. Tematy te nie sa tak odlegle od siebie jak sugeruja szanowni przedpiscy ( zob. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2425545#2425545 ) . Owszem, filozofia myslenia o nich diametralnie sie rozni, ale ponoc jestesmy rozumni i potrafimy sie uczyc :) .
W mojej ocenie jesli ma sie podstawy elektroniki cyfrowej dobrze opanowane to jedyne czego trzeba by skutecznie rozwijac sie w dziedzinie PLD i VHDL to dosc dobra znajomosc jezyka angielskiego.
Na necie literatury na powyzsze tematy sa cale hektary, ale glownie po angielsku. troche po niemiecku, rosyjsku, chinsku, francusku no i niewiele po polsku. Stad jest to raczej "conditio sine qua non" bezstresowego zdobywania wiedzy w tej dziedzinie.
Jeszcze dwa slowa na temat ksiazek o tej tematyce: jest ich wiele na temat VHDL i FPGA. Moim jednak zdaniem autorzy w ogromnej wiekszosci albo pisza dla zaawansowanych czytelnikow, albo na poziomie przedszkola. Nie trafilem jeszcze na ksiazke z ktorej moznaby sie czegos nauczyc. Jesli nie znasz tematu, to i tak nie pojmiesz o co autorowi idzie, a jesli juz rozumiesz wywody autora to najprawdopodobniej tej ksiazki i tak juz nie potrzebujesz. Moim zdaniem net i "dupogodziny" sa najlepsza szkola
Osobiscie korzystam z Digilenta 3-400 i nowego kitu Spartan3E, ale inne kity na pewno nie sa gorsze.
Pozdrawiam, yego
|
|
| Back to top |
|
 |
kris_hilife Poziom 5

|
01 Jun 2006 15:33 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
A jaka jest korzyść z posiadania FPGA z zaimplementowanym softcore'em ARMa nad samym ARMem, jako gotowym układem?
Czy te FPGA będzie szybsze?, ARMy też są robione w różnych wersjach.
Przyglądałem się obu językom VHDL i Verilog, i jak dla mnie, ten VHDL to jszcze kosmos. Składnia Veriloga jakoś bardziej przemawia za "językiem dla ludzi".
Kris.
|
|
| Back to top |
|
 |
yego666 Poziom 21

|
01 Jun 2006 19:44 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
| kris_hilife wrote: |
A jaka jest korzyść z posiadania FPGA z zaimplementowanym softcore'em ARMa nad samym ARMem, jako gotowym układem?
Czy te FPGA będzie szybsze?, ARMy też są robione w różnych wersjach.
Przyglądałem się obu językom VHDL i Verilog, i jak dla mnie, ten VHDL to jszcze kosmos. Składnia Veriloga jakoś bardziej przemawia za "językiem dla ludzi".
Kris. |
Fpga z soft-corem raczej nie bedzie szybsza od oryginalnego procesora tego samego typu ( oczywiscie mowa tu o bardziej zaawansowanych procesorach ), ale zaleta takiej implementacji jest mozliwosc dolozenia dowolnych ukladow dodatkowych w tej samej kostce co jak wiadomo znakomicie obniza koszty i rozmiary plytki drukowanej, a zatem podnosi niezawodnosc ukladu jako calosci. majac procesor wyprodukowany przez jakiegos producenta, musisz sie dostosowac do jego pomyslu, natomiast FPGA daje mozliwosc skrojenia sobie ukladu dokladnie takiego jaki chcesz, bez zadnych kompromisow i funkcji, ktorych sie nigdy nie uzywa.
Co do jezyka programowania, to osobiscie wole VHDL, gdyz moim zdaniem daje programiscie wieksza swobode konstruowania.
Ale inni pewnie to samo powiedza o V-logu czy SystemC . Trudno polemizowac z subiektywnymi opiniami, totez na tym chyba nalezy zakonczyc dyskusje o wyborze jezyka.
Pozdrawiam, yego
|
|
| Back to top |
|
 |
Robot_ Poziom 16

|
02 Jun 2006 08:49 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Wybór języka zawsze jest problematyczny, wystarczy zerknąć na starsze posty gdzie toczona jest wojna Asm - Bascom - C.
Ja uważam że ten język jest najlepszy który najbardziej nam leży i który znamy najlepiej.
Wielkiego gniota mozna napisać w bascomie jak i w asemblerze :)
Jeśli naszemu koledze leży Verilog to niech się go uczy. Teraz chyba wszystkie narzędzia wspierają ten język wieć nie ma problemu.
Jeśli się kiedyś zdecyduje przejść na VHDLa lub inny język to dużej różnicy nie będzie.
Programowanie to nie znajomość konkretnego języka tylko umiejętność wlaściwego myslenia, im więcej wiemy o działaniu procesora lub układu programowalnego na poziomie krzemu tym lepszy, szybszy i wydajniejszy będzie nasz kod.
Pozdr
R
|
|
| Back to top |
|
 |
Zaquadnik Poziom 20

|
02 Jun 2006 12:42 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Bardzo fajnym kitem jest kit firmy Altium dostępny na allegro w cenie około 450 zł. Jest w wersji z układem Xilinx Spartan 3 lub Altera Cyclone II (chyba tak). Ja używam Xilinxa. Do tego ISE i śmiga :) Ale prawda jest taka, że VHDL czy Verilog to języki opisu sprzętu i pierwsze co musisz zrobić to bizbyć się nawyków programistycznych, gdyż w tych językach pisze się zupełnie inaczej. Poza tym nie zawsze to co się skompiluje przejdzie pomyślnie etap syntezy (tworzenia układu z opisu w VHDL/Verilog).
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
23 Jun 2006 12:05 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
A czy ktoś z Was bawił się układami ispXPGA Lattice'a? Rozumiem, że układy Lattice są zdecydowanie mniej popularne od np. Xilinxa?
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtasss84 Poziom 8

|
24 May 2007 08:52 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Zastanawiam się nad kupnem Xilinx Spartan-3E 500 Starter Kit. Czy cena 600zl (kamami.pl) jest adekwatna do jego możliwości? Czy na takim układzie, gdy wrzucę do niego softCore'a ARMa, będę mógł odpalić Linuxa? Chciałbym poznawać po kolei układy AVR, ARM, 8051 i wydaje mi się, że FPGA jest najlepszym wyjściem, bo nie musze kupować żadnych układów, wystarczy że wgram sobie odpowiedni procek :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 May 2007 08:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
24 May 2007 11:32 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
| Wojtasss84 wrote: |
| Chciałbym poznawać po kolei układy AVR, ARM, 8051 i wydaje mi się, że FPGA jest najlepszym wyjściem |
Nie slyszalem jeszcze o szkole uczenia sie prockow poprzez implementacje ich architektury w FPGA ale jak ktos jest masochista to droga wolna.
| Quote: |
| bo nie musze kupować żadnych układów, wystarczy że wgram sobie odpowiedni procek :) |
Jasne, zadnych ukladow. A pamiec to pies ? A peryferia ?
| Quote: |
| Czy na takim układzie, gdy wrzucę do niego softCore'a ARMa, będę mógł odpalić Linuxa? |
Linux ? Nie chcialbym byc okrutny ale daj sobie spokoj, przynajmniej na razie. Ja rozumiem ze marzenia to fajna rzecz ale trzeba byc realista.
A tak na marginesie to FPGA raczej nie sluza do wgrywania tam procesorow. Owszem mozna to zrobic (robilismy takie rzeczy na uczelni) ale znacznie prostsze architektury mialy problem zeby sie zmiescic. Te uklady maja raczej zastosowania w bardzo szybkich ukladach sterowania lub obliczeniowych ale realizujacych konkretny algorytm.W takich miejscach sa znacznie szybsze od prockow i to jest ich zaleta. No chyba ze yego666 jako specjalista w tej dziedzinie mnie poprawi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtasss84 Poziom 8

|
24 May 2007 12:56 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Ale sam zestaw startowy może być? Potrzebuje jakiegoś zestawu do pracy dyplomowej i potem do dalszego poznawania FPGA, a ten zestaw ma dużo interfejsów, wiec zabawy będzie sporo :)
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
24 May 2007 13:12 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
No byc to pewnie ze moze chociaz drogie pierunstwo jak nie wiem. Nie sadzilem ze ma tyle peryferiow (wbudowane pamieci Flash i SDRAM, kontroler RS-a i Ethernetu, LCD). Wyglada na to ze faktycznie daloby sie na nim nawet ARM-a z Linuxem postawic <szok> (tylko czy sa zrodla do ARM-a ?). No coz ja skonczylem swoje kontakty z FPGA na Spartanie II. Takze jak masz kase to do dziela.
|
|
| Back to top |
|
 |
peter_k Poziom 7

|
24 May 2007 13:49 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
| Zastanawiam się nad kupnem Xilinx Spartan-3E 500 Starter Kit. Czy cena 600zl (kamami.pl) jest adekwatna do jego możliwości? |
Hej, ten zestaw można też dostać taniej u jednego z dystrybutorów Xilinx-a - w firmie Silica. Wysłałem do nich niedawno maila i łącznie z wysyłką wyszła by kwota rzędu 516 zł (zależy od aktualnego kursu dolara).
Mają też dostępny lekko lepszy zestaw - Spartan3A Starter Kit, ale za około 681 zł. A w nim, porównując z poprzednim zestawem, matryca z równowartością 700 tys bramek przeliczeniowo, pamięć DDR2.
Oprócz tego przez dłuższy okres widziałem na allegro (teraz nie ma) zestaw uruchomieniowy z xc3s1000!! Niestety nie było na pokładzie dużej pamięci RAM.
Ja sam zamierzam sobie niedługo sprawić taką matrycę, chciałbym w niej zaimplementować kilka algorytmów z którymi komputer zbyt wolno sobie radzi, aczkolwiek będę potrzebował na pokładzie dużą ilość pamięci RAM.
|
|
| Back to top |
|
 |
yego666 Poziom 21

|
24 May 2007 17:42 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
S3E jest fajnym kitem i godnym polecenia, jednak jest jedno ALE do tego kitu. Jego zlacze rozszerzen jest dosc niewygodne do domowej rozbudowy.
Nie majac specjalnego zlacza do podlaczenia dodatkowych plytek mozna zapomniec o samodzielnej rozbudowie.
Mialem ten kit przez jakis czas, ale wlasnie z tego powodu sie go pozbylem.
Jesli mozna podpowiedziec troszke w kwestii ARMa:
na www.opencores jest IP tego procesora ale w wersji chyba Alfa, wiec jeszcze troche minie zanim bedzie w wersji gotowej.
Gotowy i dobrze dzialajacy rdzen oferuje natomiast FREE firma Actel do swoich kostek Fusion oraz ProASIC3(E). Nadto do tych kostek dostepne sa rowniez implementacje 8051 oraz - ale to chyba odplatnie - LEON3.
Rowniez ostatnio Actel dodal do oferty procesor Cortex-M1 - czyli inna inkarnacja procesora ARM.
Kity Actela sa dostepne w Najjasniejszej poprzez firme .... { sprawdze jesli to kogos zainteresuje ). Kostki Fusion sa o tyle ciekawe, ze posiadaja rowniez funkcje analogowe na pokladzie i sa nieulotne. Maja tez pamiec RAM i Flash, wiec mozna caly system na jednej FPGA zaimplementowac praktycznie bez dodatkowego "kleju". ARM w tej implementacji korzysta ze standardowych narzedzi programistycznych i nadaje sie jak najbardziej do nauki i do sadzania Linucha, ktory chyba rowniez znajduje sie w ofercie Actela. Nie chcialbym byc posadzony o jakas stronniczosc, wiec moze jeszcze dodam, ze Altera rowniez ma ciekawa oferte. W glownym peletonie znajduje sie rowniez firma Lattice ze swoim darmowym procesorem Mico8 i Mico32. Troche jest to podobne do Pico i MicroBlaze Xilinxa. Wybor jest kwestia kieszeni, gustu i dostepnosci tych ukladow na rynku.
W podsumowaniu swojej krotkiej wypowiedzi ( do ktorej wywolal mnie Kolega Fantom ) Mysle, ze kluczem do dokonania wlasciwego wyboru jest zapoznanie sie z oferta przynajmniej najbardziej znanych producentow. Jesli bez takiego rozeznania kupimy cos, to zwykle za jakis czas bedziemy troche zniesmaczeni ze moglismy wybrac inaczej gdybysmy troszke poszperali.
zachecam do przegladniecia internetu i niekierowania sie subiektywnymi opiniami innych ( skadinad szanownych ) uzytkownikow.
Osobiscie wole miec pretensje do siebie niz do innych, stad polecam takie podejscie.
P.S. Troszeczke poza tematem...
Wlasnie zauwazylem, ze przypadl mi zaszczyt napisania postu numer TYSIAC w dziale "Uklady Programowalne".
Jest to niezly wynik zwazywszy na technologiczne zacofanie naszego przemyslu. Widac cos w temacie sie jednak rusza i uklady programowalne zyskuja na popularnosci. Cieszy mnie to bardzo tym bardziej ze Administrator Forum mial pewne zastrzezenia co do zasadnosci zakladania takiego dzialu ( stad zreszta jest to poddzial dzialu Mikroprocesory ). Piszac w tym dziale wszyscy przyczyniamy sie po trosze do popularyzacji wiedzy i w pewnym sensie tworzymy przyszlosc.
Troche to patetycznie zabrzmialo, a nie taka byla moja intencja.
Chcialem po prostu podziekowac wszystkim Kolegom wspoltworzacym ten dzial za ich wklad pracy, wiedze i nieslabnace zainteresowanie tematem oraz zyczyc powodzenia na tym i innych polach dzialalnosci zawodowej i hobbystycznej.
Kierownictwu Forum chcialem natomiast podziekowac za dalekowzrocznosc i stworzenie szansy dla niewielkiej spolecznosci zajmujacej sie PLD.
Moze kiedys zasluzymy na zupelnie samodzielny dzial na Elektrodzie.
Dziekuje,
Yego
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtasss84 Poziom 8

|
25 May 2007 15:44 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
| peter_k wrote: |
| Zastanawiam się nad kupnem Xilinx Spartan-3E 500 Starter Kit. Czy cena 600zl (kamami.pl) jest adekwatna do jego możliwości? |
Hej, ten zestaw można też dostać taniej u jednego z dystrybutorów Xilinx-a - w firmie Silica. Wysłałem do nich niedawno maila i łącznie z wysyłką wyszła by kwota rzędu 516 zł (zależy od aktualnego kursu dolara).
RAM. |
Dzwoniłem do nich, cena 149$ jest ceną netto :( więc nie jest już tak kolorowo...
|
|
| Back to top |
|
 |
peter_k Poziom 7

|
25 May 2007 22:47 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
RAM. |
Dzwoniłem do nich, cena 149$ jest ceną netto :( więc nie jest już tak kolorowo... |
Wiem, niestety :(, aczkolwiek wziąłem to pod uwagę jak wyliczałem cenę w poprzednim poście.
1) Mam pytanie odnośnie pamięci DDR znajdującej się w tym zestawie: Jaki jest czas dostępu do pamięci w nanosekundach? Tzn jeżeli "wygeneruję" adres w fpga, spod którego chciałbym uzyskać 64 bity pamięci (adres jest także wielokrotnością 64) to ile czasu upłynie zanim otrzymam dane? A ile czasu by uzyskać 4x64 bity (w trybie burst)?
2) Czy używając standardowego generatora kwarcowego wbudowanego w układ - 50 MHz, jestem w stanie uzyskać wyższe częstotliwości pracy?
|
|
| Back to top |
|
 |
sepher Poziom 16

|
26 May 2007 21:00 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Nie mam żadnych doświadczeń z pamięciami DDR, ale jeśli chodzi o drugie pytanie, to możesz pomnożyć/podzielić częstotliwość podstawową zegara w blokach funkcjonalnych DCM. Tutaj znajdziesz szczegóły dotyczące wykorzystania tych bloków:
http://www.xilinx.com/bvdocs/appnotes/xapp462.pdf
|
|
| Back to top |
|
 |
peter_k Poziom 7

|
28 May 2007 09:23 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
| sepher wrote: |
| ... jeśli chodzi o drugie pytanie, to możesz pomnożyć/podzielić częstotliwość podstawową zegara w blokach funkcjonalnych DCM. |
Hmm, to w takim razie zastanawia mnie czemu w wątku ...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic474464.html
"Kazdy moze zrobic swoj wlasny procesor taki jaki chce :)"
... twórca mikroprocka pisze, że:
"Procesor na razie biega z zegarem 80 MHz ( nie mialem szybszego kwarcu ) co daje troszke mniej niz 80 MIPS."
"Widac nawet kwarc, ktory dolozylem, bo fabrycznie jest zainstalowany 50MHz, ale jest tez podstawka na dodatkowy."
A czytając tą dokumentację DCM wczoraj przeczytałem o tym, że DCM pozwala np. na podwajanie częstotliwości :) Więc, można by przyspieszyć układ?
Nigdy nie bawiłem się jeszcze FPGA w praktyce, więc sorry jeśli coś źle piszę, tylko jestem ciekaw jak to jest z tym taktowaniem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
zwora Poziom 16

|
28 May 2007 11:38 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Witam
Skoro juz jest taki temat to moze ja tez sie dolacze. Otoz moja wiedza o FPGA jest bardzo uboga (ze szczegolnym podkresleniem slowa "bardzo" :D ) i chcialbym ja poszerzyc. W zwiazku z tym chcialbym zakupic zestaw, ktory oprocz walorow edukacyjnych (poprzez zabudowanie roznych bajerow w postaci LCD, diod, przyciskow itd) umozliwilby mi w przyszlosci wykonanie rejestratora cyfrowego 10-20 kanalowego z czestotliwoscia probkowania 1-2 MHz (o ile to mozliwe rownoczesne zatrzasniecie pomiarow na wszystkich kanalach). Czyli szybkie przetworniki + FPGA. Dobrze byloby, gdyby dla ukladu ktory wybiore, dostepne byly darmowe implementacje urzadzen takich jak mikroprocesory wraz z darmowymi srodowiskami do pisania i kompilacji projektow (w C i assemblerze) oraz oczywiscie dobra okumentacja i jakies przyklady praktyczne. Zatem prosze doswiadczonych Kolegow o jakies rady. Wiem, ze mozliwosci jest wiele, ale jestem na tyle zielony, ze nie jestem w stanie podjac wlasciwej decyzji co do wyboru zestawu. A szkoda byloby gdybym, po pewnym czasie w miare nauki doszedl do wniosku, ze zle wybralem.
A co w ogole sadzicie o zestawie:
http://www.altium.com/Products/AltiumDesigner/LiveDesign/
Czy bylby on wlasciwy dla mnie?
Pozdrawiam wszystkich.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtasss84 Poziom 8

|
30 May 2007 07:09 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Xilinx Spartan-3E 500 Starter Kit. W Kamami.pl ( http://www.kamami.pl/?id_prod=10518 ) piszą, że zestaw zawiera kabel USB, czy przez ten kabel programuje się układ? Do tej pory programowałem jedynie układy AVR i tam odbywało się to poprzez złącze LPT ( ISP ) i nie chciałbym kupić układu, do którego trzeba zamawiać/lutować osobny programator.
EDIT: sprawdziłem w dokumentacji, ten układ jest programowany przez USB.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2007 07:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
peter_k Poziom 7

|
30 May 2007 09:34 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
| EDIT: sprawdziłem w dokumentacji, ten układ jest programowany przez USB. |
A czy da się skorzystać z tego gniazda USB w celach innych niż programowanie układu? Np, czy mogę za jego pomocą komunikować się z innym urządzeniem poprzez moją aplikację wgraną w układ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtasss84 Poziom 8

|
30 May 2007 11:59 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
| EDIT: sprawdziłem w dokumentacji, ten układ jest programowany przez USB. |
A czy da się skorzystać z tego gniazda USB w celach innych niż programowanie układu? Np, czy mogę za jego pomocą komunikować się z innym urządzeniem poprzez moją aplikację wgraną w układ? |
"On-board USB-based FPGA/CPLD download/debug interface". Czyli wychodzi na to, że złącze to służy jedynie do programowania, debugowania układu...
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
30 May 2007 14:36 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
"On-board USB-based FPGA/CPLD download/debug interface". Czyli wychodzi na to, że złącze to służy jedynie do programowania, debugowania układu... |
Z tego wynika ze sluzy rowniez do programowania/debugowania ale nie koniecznie jedynie do tego. Wszystko zalezy od tego jak jest podlaczone na plytce.
|
|
| Back to top |
|
 |
griva Poziom 14

|
30 May 2007 15:06 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
z tego co ja sie orientuje, to na ten cypress jest skonfigurowany jak cypress w MultiPRO (kablu do programowania). Dziala to mniej wiecej tak ze Impact po wykryciu urzadzenia laduje na niego kod (ten cypress to USB+8051+SRAM). Takze moznaby sprobowac zaladowac swoj kod, caly SDK jest na stronie cypresa.
Takze wydaje mi sie ze toeoretycznie mozna.
Jak bede duzy i mial duzo wolnego czasu to podejme sie reverse eng. takiego programatora USB ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
iwailo Poziom 4

|
04 Jul 2007 10:21 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
|
A możesz podać dokładne namiary na tą firmę. Sam teraz chciałbym sobie tą płytkę kupić ale puki co to znalazłem tylko ofertę kamami.pl za 600 zł oraz digilentinc.com gdzie sam transport to 41$
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
JanuszM Poziom 16

|
18 Sep 2007 14:47 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Tez mam pytanie jak autor tego postu o dobry Development Kit, chcialbym wydac do 700zl i zeby modul byl uniwersalny a zarazem bogaty w peryferia na plytce.
Nie zgodze sie z tym, co napisal kolega yego666 - zeby nie kierowac sie opinia innych uzytkownikow. Jesli mam bardzo mala wiedze na ten temat, to kupie to co jest bardziej kolorowe i co lepiej sprzedawca reklamuje a nie to co jest lepsze.
Chcialem zaczac bawic sie na poczatek prostymi rzeczami, zeby przejsc do zaawansowanych tego typu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic836215.html
Pozdrawiam serdecznie, Janusz
|
|
| Back to top |
|
 |
kamoda_pawel Poziom 5

|
20 Sep 2007 09:28 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
Witam,
Ja mam nieprzyjemnosc pracowac z FPSLIC w ramach projektu ktory wykonuje. Tak przegladam forum i sie zastanawiam dlaczego nikt nie pisze o firmie Atmel. Na podstawie FPSLICa moge stwierdzic ze srodowisko i wogole calosc jest do bani, ale jest to polaczona matryca z prockiem w jednej strukturze. Ale co z samym FPGA Atmela? Ogolne info jakie mam to tyle ze potrzeba zewnetrznego ukladu programujacego, jest tez PLL. Czemu nikt tego nie uzywa?
Ile bramek powinno miec FPGA aby zaimplementowac np filtr, lub prostego procka '51 (z wlasnymi instrukcjami)? Chce kupic czysta matryce FPGA i sprawa jest taka ze najmnijeszym kosztem (nie potrzebuje tez zadnych super interface-tylko to co naprawde potrzebne) :)
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
firefox_PL Poziom 15

|
20 Sep 2007 09:46 Re: Jaki zestaw Development Kit do nauki FPGA i VHDL? |
|
|
|
przy obecnym kursie $ dosyć nieźle wychodzi taka płytka, ma to co potrzeba, są wersje od 200k do 1000k bramek, i wyjścia do portów I/O można się dostać normalnymi goldpinami, a nie przez port Hirose FX2, do którego nie ma żadnych płytek w Polsce (można kupić w hurtowni złącze, z tego co pamiętam za jakies 400zł od sztuki (w detalu) :P)
Dodano po 5 [minuty]:
co do zajętości np. AVR'a na FPGA, to najlepiej zajrzeć na opencores.org tam w dokumentacji do projektów tego typu powinno być podane ile bramek zajmują, o ile się orientuję nawet na wersję 200k wejdzie większość projektów typu uC (oczywiście będą wyjątki przy bardzo rozbudowanych uC)
Dodano po 5 [minuty]:
a co do płytki to policzyłem, że razem z przesyłką (trwa ok 3-5 dni robocze) przy 200k cena to ok. 380-400 zł a przy 1000k ok. 550zł
|
|
| Back to top |
|
 |