FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

kalibracja miernika w oscyloskopie c1-112a

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> kalibracja miernika w oscyloskopie c1-112a
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 08 Jun 2003 15:01   

kalibracja miernika w oscyloskopie c1-112a

witam

oscylokop w trybie oscyloskopu pracuje chyba poprawnie (tj w sumie nie wiem, trzeba troche krecic jasnoscia i ostroscia zeby przebiegi byly ostre - zalezy to tak od amplitudy jak i szybkosci sygnalu - tak ma byc?), za to w trybie miernika jest malo uzywalny - napiecie mierzone na zwarciu (sonda do masy oscyloskopu) wynosi od -0.0030 do -0.0015 - w zaleznosci od wiatru, fazy ksiezyca itp. krecilem ile moglem, pewnie juz sobie rozkalibrowalem wszystkie zakresy (krecilem na slepo - instrukcji do niego nie mam) ale offset caly czas jest
ktos ma jakis pomysl jak go zwalczyc? myslalem ze zniknie mi jedno pudelko z biurka, bo mam miernik w oscyloskopie, a tu nic z tego...

pytanie drugie to jak tam lapac synchronizacjie i do czego te wszystkie guziczki.. nie znam ruskiego, a to co mi wyczytano to same skroty... pare rozpracowalem, ale wolalbym uzywac tego zgodnie z przeznaczeniem :<
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Jun 2003 15:01   

Back to top

rubens
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 09 Jun 2003 09:41   

-zrobiłeś błąd kręcąc czym popadnie....
-przy zwieraniu przewodów taki błąd jak napisałeś jest dopuszczalny (myślę że miernik jaki posiadasz nie mierzy dokładniej)
-jeśli nie wiesz do czego służą przełączniki to po co w nim grzebałeś!
masz tu shemat ( choć pewnie ci się nie przyda )
-płacąc za niego 300pln troszkę przepłaciłleś (chodzą po 200)
-ogólnie obsługa jego intuicyjna i bardzo prosta -raptem pięć przełączników
(schemat jest w formacie DJVU - ściągnij program który go obsługuje
-jest zamieszczony na elektrodzie)

c1-112sc.djvu
 Filename:  c1-112sc.djvu
Download
 Contents:  
 Filesize:  242.68 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Jun 2003 09:41   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 09 Jun 2003 10:58   

Jedyne przyciski, których funkcji możesz się nie domyślać to te z prawej strony. Od góry to przełącznik zakresu podstawy czasu (us/ms), potem blok wyzwalania: zboczem narastającym/opadającym, wewnętrzne/zewnętrzne, sygnałem TV/klasyczne, pokrętło poziomu wyzwalania.
Nie powinno być konieczne kręcenie pokrętłami Intensity i Focus w zależności od przebiegu.
Na prawej bocznej ściance masz dwa potencjometry:
balans-użyj do skalibrowania 0 dla dzielnika 1, 2, 5 (tak, żeby po przełączeniu zakresu linia 0V nie zmieniała położenia)
korekcja wzmocnienia toru Y - tak, żeby 2V było 2V ;)
U góry masz jeden opisany potencjometr i służy on do regulacji liniowości podstawy czasu.
Na płytce z tyłu lampy są jeszcze 4 i tak od lewej:
Astygmatyzm - korekcja zniekształceń
Geometria - podobne
??? - nie mam pojęcia
Pion - nie wiem jak to nazwać, przekrzywianie obrazu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Jun 2003 10:58   

Back to top

candle
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 Post from the author of the topic 09 Jun 2003 11:18   

rubens - krecac czym popadnie nie zrobilem bledu - owszem nie powinienem, ale widzialem zmiany jakie dzialy sie gdy krecilem poszczegolnymi prkami, pozatym oscyloskop dostaje dryfu - jak go wlacze jest 0, pozniej spada na wartosci ujemne - w tej chwili jest to max -0.0010 na skali 2.5V
miernik ktory posiadam moze nie mierzy dokladniej, ale na zakresie 1000V nie pokazuje -20 na zwarciu wiec nie rozumiem cie troszke w tym momencie, schemat sciagnolem juz wczesniej, wczoraj zostal drukniety a sasiedzi zatrudnieni do tlumaczenia podpisow
pozatym gadanie ze przeplacilem niczego nie zmienia, a ja sie tylko bede denerwowal

tzok - dzieki - z przelacznikow zostalo mi tylko cudo podpisane TB/NORM (czy jakos, TB to chyba TW, tj TV ale.. ciezko mi zlapac jakiekolwiek synchro z sygnalem cvbs przy ustawionym tym przelaczniku (musze krecic galka zaleznie od tresci obrazu)

mam jeszcze pytanie do synchro - to wymaga jakiegos konkretnego przebiegu? (tj trojkat, czy kwadrat) i jak z poziomem napiecia na tym wejsciu (Vp-p)
zrobilbym sobie przystawke lapiaca okreslona linie sygnalu cvbs, no ale trzeba najpierw wiedziec jakie to to chce napiecie

nikt nie ma instrukcji?
Back to top

rubens
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 14 Jun 2003 15:19   

no i co z tym oscyloskopem? ( udała się kalibracja?)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Jun 2003 15:19   

Back to top

candle
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 Post from the author of the topic 25 Dec 2003 03:48   

oscyloskop skalibrowany w poniedzialek :]
tak, 22 grudnia 2003 roku... w koncu sie za to zabralem
po wymianie wszystkich elektrolitow 20uF/16V (skad oni wzieli 20uF??) czesc miernikowa pokazala 0.009 na wszystkich zakresach, teraz regulacja R305 wyzerowala miernik

przymierzam sie do budowy oscyloskopu o pasmie 20-50mhz w zaleznosci od tego jaka lampe uda mi sie kupic
wszelka pomoc - szczegolnie jesli chodzi o dane katalogowe lamp mile widziana
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> kalibracja miernika w oscyloskopie c1-112a
Page 1 of 1
Similar topics
C1-112A - usterka multimetru (7)
oscyloskop C1-112A (3)
Oscyloskop C1-112A (16)
oscyloskop C1-112A ( S1-112A) awaria (24)
Kalibracja miernika cęgowego UT 204 UNI-T (1)
Kalibracja miernika indukcyjnośći(przystawka) (2)
Kalibracja miernika indukcyjności (NE 345-K) (2)
Oscyloskop c1-112A problem (3)
Oscyloskop C1 - 112A podstawy (5)
Oscyloskop C1-112A dane techniczne (4)

Page generation time: 0.104 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed