| Author |
mezcook Poziom 12

|
30 May 2006 22:42 amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
Noszę się z zamiarem kupienia amplitunera 5.1 DD , oczywiście z allegro... chce go podłączyć do kompa, a mam dźwiękówke nvidia sound storm 5.1 ... no i mam pytanie: nie wszystkie amplitunery mają audio in na 6 ch ... jeśli nie mają to jak taki wzmacniacz podłączyć do kompa ?
| Moderated by oldboy: |
| Scalono dwa tematy. Regulamin |
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
31 May 2006 01:55 amplituner 5.1 DD ... jak podłączyć do komputera ? |
|
|
|
niektore karty mają coś takiego jak SPDIF czy jakis inny standard wyjścia kompozytowego. Wtedy linkujesz jednym Chinchem całe 6 kanałów skodowanych jedna linią komputer->COAXIAL (takie żółte bądź pomarańczowe wejście). Jesli nie masz czegos takiego no to trzeba kupic taką karte z czyms takim. U mnie integra na podzespołach Analog Devices posiada takie coś.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2006 01:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mezcook Poziom 12

|
31 May 2006 08:24 Re: amplituner 5.1 DD ... jak podłączyć do kompa ? |
|
|
|
No fakt jest takie cóś... u mnie spdif jest w postaci jakby jacka, tyle że jacka tam nie wsadzę ... pozatym na amplitunerach wejścia są w postaci chinczów. Czy można kupić gotowy kabel czy trza se go zrobić ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mxs Poziom 20

|
31 May 2006 09:12 Re: amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
Po prostu nie wykorzystujesz wszystkich kanałów z kompa.
as
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2006 09:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Deny81 Poziom 19

|
31 May 2006 11:24 Re: amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
jeśli amplituner jest sprzedawany jako osobna indywidualna część zestawu to jeśli ma system dźwięku 5.1 to musi miec wejścia analogowe na każdy z tych kanałów... tylko te całe tanie zastawy robią specjalnie tak aby nie można było podłączyć czegoś innego... ale jeśli z komputera masz tylko wyjście stereo to napewno możesz do amplitunera podłaczyć tylko samo stereo bo i takie wejścia tam powinieneś znaleźć..... większość amplitunerów mogą porozbijać dźwięk stereo na wszystkie 5.1 kanałów ale to zalezy od modelu amplitunera... napisz jaki to sprzęt to wtedy można się na jego temat wypowiedzieć a nawet dać ci konkretne wskazówki.....pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2006 11:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek1963 Poziom 2

|
31 May 2006 13:05 amplituner ... czy da się podłączyć do komputera ... |
|
|
|
Opisz wyjścia tej karty, oprócz SPDIF. Dopóki nie kupiłem kina, oglądałem i słuchałem z karty SOUNDBLASTER 1024. Tam były dwa wyjścia audio; 1 i 2 odp. przód i tył (stereo małe jacki). Do SPDIF-a wchodził mały jack mono i z niego szedł sygnał głośnika centr. a subwoofer aktywny z zestawu gł. do kompa brał sygnał np.z frontów albo z centr. Ważne jednak były sterowniki programowe karty muz. i ich ustawienia. Na bank grało, są świadkowie.
|
|
| Back to top |
|
 |
mezcook Poziom 12

|
31 May 2006 20:17 Re: amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
no u mnie jest troszke inaczej... jest spdif, do którego zwykłe małe jacki nie wchodzą... a oprócz tego 3 jacki . Front (stereo) Rear (stereo) Center/Sub ... karta ma sprzętowe DD 5.1 ... Pytanie brzmi następująco... co zrobić jeśli amplituner nie ma wejść na 6 czinczów ... czyli wejścia analogowego ... rozumiem że spdif do czegoś służy, no a jeśli tak to gdzie go podłączamy, do czego służą dwa tajemnicze wejścia na wszystkich amplitunerach DVD/LD czy właśnie tam trza podłączyć spdif czy jak ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mezcook Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |
MarcinG Poziom 20

|
01 Jun 2006 13:12 amplituner ... czy da się podłączyć do komputera ... |
|
|
|
Takie coś podłączymy do komputera przewodem mały jack- cinch. Wykorzystamy tylko wyjście na przednie głośniki bo amplituner ma tylko zwykłe stereofoniczne wejścia.
Musisz znaleźć amplituner który będzie miał wejście 5.1 albo wejście cyfrowe. Inaczej karta nie będzie w pełni wykorzystana.
|
|
| Back to top |
|
 |
Deny81 Poziom 19

|
01 Jun 2006 13:44 Re: amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
ten amplituner obsługuje sygnał 5.1 wiec tutaj nie ma problemu z wykożystaniem w pełni karty z dolby digital..
|
|
| Back to top |
|
 |
Mateuss Poziom 16

|
01 Jun 2006 14:04 Re: amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
dziwne. nie widze na tym denonie wejścia cyfowego audio.
a nie ma również analogowych wejść 5.1 wiec tylko stereo
a co do tematu jak masz cyforwe wyjście na soundblasterze (czyli spdif to nie jack 3,5mm) to kupujesz kabel i podłączasz pod wejście cyfrowe w wzmacniaczu. innej możliwości nie ma, chyba że masz kartę 5.1 i na niej wyjscia dla każdego kanału osobno. ale wtedy wzmacniacz musi mieć wejścia analogowe 5.1
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek1963 Poziom 2

|
05 Jun 2006 08:48 Re: amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
Ten amplituner nie posiada dekodera DOLBY DIGITAL, brak też w nim rozdzielonych wejść 5.1.To po prostu takie pseudo quadro, tylne kanały można opóźnić o kilka , kilkanaście milisekund, co daje efekt przestrzeni ale sztuczny, nie pochodzący ze zdekodowania cyfrowego zapisu dźwięku np. z płyty DVD. Znajdź sprzęt który będzie miał takie wejścia:front, rear, center, subw., WYSTARCZĄ cinch-e.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jun 2006 08:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Fabjan Poziom 9

|
05 Jun 2006 13:08 Re: amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
witam, wyjście cyfrowe w kartach występuje też w postaci małego jacka, wtedy potrzebna jest przejściówka lub odpowiedni kabel, ja tak mam w swojej karcie, tzn. karte muz. mam zintegrowaną na płycie ale mam podłączoną do tego osobną karte z wyjściami i tam tak jest.
do tego mam podłączony cyfrowo amplituner z dekoderem dolby d. i wszystko śmiga.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bladex Poziom 11

|
05 Jun 2006 15:15 Re: amplituner ... czy da się podłączyć do kompa ... |
|
|
|
z w lasnego doswiadecznia i nietylko .powiem że, niewiem czy ejst zsens zawracac sobie glowem tym niby cyfrowym wyjsciem,w sprzecie z tzw.nizszej polki , przyrost jakosci jest raczej znikomy.., pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |