| Author |
grubass Poziom 17

Joined: 18 May 2005 Posts: 400 Location: Brzeszcze (oświecim)
|
01 Jun 2006 16:32 Re: Połączenie przez COM |
|
|
|
Witam chciałem połączyć notebooka oraz pc za pośrednictwem portu com. Samo połączenie jest proste tylko chce jeszcze przez niego udostepnic internet. Na laptopie jest win95 na PC 98. Prosiłbym o jakis program ktory by to umożliwił. Niestety nie moge uzyc innego połaczenia. W gre wchodzi tylko COM
Dodano po 19 [minuty]:
Komputery łączyłem tylko za pomocą Norton Commnadera innych programów nei używałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jun 2006 16:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adamjur1 Poziom 24

|
01 Jun 2006 18:03 Re: Połączenie przez COM |
|
|
|
Temat był już wałkowny na elektrodzie i wyszło że się ..... nie da.
Bez protokołu TCP/IP nie poleci....
Pozdr.J.
ps może coś się od tamtego czasu zmieniło ( w zakresie wiedzy forumowiczów na ten temat)
|
|
| Back to top |
|
 |
grubass Poziom 17

Joined: 18 May 2005 Posts: 400 Location: Brzeszcze (oświecim)
|
01 Jun 2006 18:54 Re: Połączenie przez COM |
|
|
|
Więc żyje z nadzieją ze znajdzie sie ktoś u kogo wiedza na ten temat urosła;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jun 2006 18:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Platon Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jun 2006 19:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
miraz_dwp Poziom 12

|
01 Jun 2006 19:47 Re: Połączenie przez COM |
|
|
|
protokoły netbeui oraz ipx/sx... któryś z nich powinien pójść ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
DarekMich Poziom 14

|
04 Jun 2006 19:48 Połączenie przez COM |
|
|
|
Witam w obu systemach istnieje cos takiego jak bezposrednie polaczenie kablowe(COM badz tez LPT), na jednym systemie wybierasz jako MASTER, na kolejnym SLAVE i oczywiscie odpowiedni kabel(tzw NULL MODEM) i wszystko smiga, jak mialem na jednym 98, a na drugim Xp to nie bylo problemu, uzyskalem cale 115kb/s przy ponad 30 matrach przewodu. internet smigal.
MOJA rada, jak chcesz na 98 postawic serwer to zainstaluj jakis z odpowiednich do tego programow(np. serwer proxy), nastepnie wykonaj takie polaczenie(okaze sie, ze kompy maja jakies tam IP, zabawna sprawa jeszcze jest z tym, ze trzeba podac uzytkownika i haslo na "serwerze", a przy "logowaniu" a "kliencie"), nastepnie w 95 w internet explorer wbijasz ustawienia jakie trzeba by chodzily stronki z serwerem proxy w sieci, i ciesz sie netem. Mi sie udalo. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek.pxf Poziom 18

|
19 Aug 2006 14:52 Re: Połączenie przez COM |
|
|
|
Witam. Ja też kombinuję właśnie takie połączenie.
Mam kartę sieciową na PC z której mam internet i chciałbym połączyć do tego PC laptopa przez kabelek null-modem. Dodaję połączenie bezpośrednie, konfiguruję (tzn protokół TCP/IP, bo IPX/SPX/NetBIOS nie działa - nie wiem czemu). Połączenie śmiga, ale z chwilą dodania do "Połączeń sieciowych" tego bezpośredniego przestaje działać internet na PC i na laptopie też nie ma internetu. Tak jakby była możliwość albo sieciówka, albo null-modem, a nie oba na raz.
Czy może ktoś opisać jak mam to skonfigurować?? Może nie można mieć dwóch TCP/IP w PC??
Proszę o pomoc - pilne...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Aug 2006 14:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
snakemen Poziom 10

|
19 Aug 2006 15:40 Re: Połączenie przez COM |
|
|
|
Co do udostepnienia internetu przez port COM to jest to mozliwe bo dawno temu mialem tak wlasnie zrobione. O ile mnie pamiec nie myli to uzywalem wtedy programu WinRoute.
Poszukaj na elektrodzie bo wiem ze kiedys byl juz taki problem poruszany
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek.pxf Poziom 18

|
19 Aug 2006 16:43 Re: Połączenie przez COM |
|
|
|
Wiem, że sam internet można przez proxy albo jakiś router, ale problem jest z protokołami. Jak ustawię połączenie pomiędzy laptopem a PC z protokołem TCP/IP to nie ma internetu na PC. Udało mi się raz zrobić tak, że był internet na PC ze skonfigurowanym połączeniem COM, ale nie dało się połączyć, bo wywalało jakiś błąd TCP/IP.
|
|
| Back to top |
|
 |