| Author |
Bono83 Poziom 5

|
03 Jun 2006 19:22 Komputer zawiesza sie w różnych sytuacjach ? |
|
|
|
Mam powazny problem:
Zawiesza mi sie komputer poczas grania, chociaz zdarza mu sie zawiesic w samym windowsie, ale zadziej.
Moja konfiguracja to:
Intel® Pentium® 4 CPU 2.60GHz HT Northwood, Abit IS7, GeForce 6600 Asus 128MB (128-bit), 2x512MB Kigston KVR400X64C3A/512, WD Caviar SE 80 GB 8MB cache - ATA/100, Sound Blaster Live!, Chieftec ATX 450W GPS-450AA-101A.
Podczas grania w America's Army (gra sieciowa) bardzo czesto komputer zawiesza sie.
Ekran staje w miejscu, a z glosnikow slychac powtarzajacy sie krociutki dzwiek.
Nie ma zadnej zasady co do czasu po jakim sie zawiesza komputer, czasem po 3 minutach, czasem po godzinie, czasem mapa sie nie zdazy zaladowac.
Na poczatku myslalem ze to zasilacz:
Wiec wymienilem mojego starego Logic Concept LC-B350 ATX na Chiefteca, nie pomoglo.
Wykluczam, ze to od RAM-u (wyciagalem po jednej koscil), sformatowalem dysk i postawilem czysty system, zainstalowalem tylko stery od grafiki (producenta), resetowalem BIOS, probowalem 2 inne wersje sterownikow.
W zasadzie skonczyly mi sie pomysly co moze byc przyczyna.
Na pewno nie ma mowy o wysokich temp. procka albo innych kompnentow (wszystko jest w normach).
Probowalem tez zwiekszac timingi dla RAM-u, nie pomoglo.
Nawiazujac do watku musze wspomniec o jeszcze czyms, waznym:
Jakis miesiac temu spalila mi sie nie wiedzac czemu karta grafiki (Radeon 9000), pozyczylem karte od kolegi (GeForce Mx-200) i po wlozeniu jej do mojego ABIT-a karta przestala dzialac.
Zdecydowalem sie wiec wyslac karte do serwisu, gdyz mam jeszcze gwarancje.
Plyte odeslali, i stwierdzili ze jest sprawna (testowali na P4 3,0 GHz, Radeon9600/GeForce6600).
Wiec kupilem nowa grafike (Asus GeForce6600), wlozylem do plyty gdy wrocila z serwisu i wydawalo sie ze wszystko bedzie działało ok.
A jednak sa problemy. Dodam jeszcze, ze probowalem uruchomic kompa na AGPx4, ale komp zawiesza sie podczas ladowania windowsa (ekran zmienia kolor na jakis dziwny niebieski)
Bardzo prosze o pomoc, bo nie wiem co robic.
Rady:
- dbaj o styl swojej wypowiedzi
- nie popełniaj błędów
- nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
- nie stosuj wielokrotnie (?,!)
- stosuj duże litery zaczynając zdanie
- nie pisz jednakowych postów (Tematów)
- Posty odpowiedzi scaliłem!
Popraw post !
Dziękujemy!
(TONI_2003)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jun 2006 19:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
M rio Poziom 11

|
03 Jun 2006 19:30 Re: Komputer Zawiesza Sie, Probowalem Wielu Sposobow, Pomozc |
|
|
|
Idź do sklepu w którym zakupiłeś kompa i opowiedz o zaistniałej sytuacji. A tak przypadkiem czy nie jest to jakiś konflikt sprzętowy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jun 2006 19:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
g00fy Poziom 11

|
03 Jun 2006 20:30 Re: Komputer zawiesza sie w różnych sytuacjach ? |
|
|
|
Z objawow powiedzialbym, ze zasilacz nie wyrabia, ale Chief450W? Mimo wszystko dla pewnosci zmierzylbym napiecia ;)
Sprobuj w sklepie, jesli ci cos nie dziala to maja obowiazek pomoc (jesli komp jest na gwarancji, of cooz).
Dziwna jest ta awaria Radka. Przed nia tez cos sie dzialo?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jun 2006 20:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nanotech Poziom 12

|
03 Jun 2006 23:21 Komputer Zawiesza Sie, Probowalem Wielu Sposobow, Pomocy. |
|
|
|
Tak na sam poczatek oczywiscie testowales z innymi grami, aplikacjami itd czy sie komputer rowniez zawiesza? Rowniez sprawdzales na innych sterownikach do karty graf? To tak z strony software.
Jesli chodzi o hardware to widze ze zasilacz masz dobry wiec pewnie napiecia trzyma. Przegrzewanie rowniez nalezy wykluczyc bo jak pisales zawieszanie zdarza sie w roznych odstepach czasu od rozpoczecia gry. Wyjsciem byloby wsadzenie wszystkich twoich bebechow na inna plyte glowna i potestowanie. Wtedy bedziesz mial jakis obraz sytuacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bono83 Poziom 5

|
03 Jun 2006 23:24 Re: Komputer Zawiesza Sie, Probowalem Wielu Sposobow, Pomocy |
|
|
|
Innych sterow probowalem, komp zawiesza sie czasem nawet w windowsie, gdy nic nie robie, wiec nie jest to na pewno wina aplikacji. Jutro wsadze na moja plyte glowna inna grafike, zobaczymy co sie bedzie wtedy dzialo.
|
|
| Back to top |
|
 |