FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

porownania nadajnikow...

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> porownania nadajnikow...
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 09 Jun 2003 23:13   

porownania nadajnikow...

Kurde jezeli np. nadajnik jest 7-watowy, to ile +/- km ma zasiegu, jezeli jest dobrze zrobiony??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Jun 2003 23:13   

Back to top

TM85
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 10 Jun 2003 02:07   

Zasięg zależy między innymi od rodzaju anteny, jej umieszczenia, mocy na antenie, częstotliwości nadajnika itp. Trudno odpowiedzieć na takie pytanie.
Back to top

micro
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 10 Jun 2003 02:15   

A także od warunków atmosferycznych oraz pory dnia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Jun 2003 02:15   

Back to top

kornikmax
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 Post from the author of the topic 10 Jun 2003 11:52   

czestotliwosc ok 93 MHz, antena na dachu wg projektu anteny z nadajnika 2W ze schematu elektrody, a warunki atmosferyczne słońce, 30oC, polodnie::):
Back to top

silvvester
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 13 Jun 2003 19:17   

ja mam nadajnik UKF 0,5 Wata prosty
Veronica polecam bo nawet bez syntezy się nie rozstraja , przy antenie w pomieszczeniu i układach dopasowanych na maxa przy odbiorze na radyjku o czułości 5uV ---jeszcze coś da się usłyszeć--- z odległości 1,5km wjęc teoretycznie przy 2 watach było by 3km a przy 8 watach
6 km dodam że to jest maksimum , odbiór z zadowalającą jakością będzie odpowiednio mniejszy a antena jest w pomieszczeniu na 3 piętrze
zkłada się z 5 anten , 4 na dole połączone ze sobą i jeden promiennik na górze
Back to top

tchn.tomasz
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 13 Jun 2003 21:00   

kornikmax wrote:
czestotliwosc ok 93 MHz, antena na dachu wg projektu anteny z nadajnika 2W ze schematu elektrody, a warunki atmosferyczne słońce, 30oC, polodnie::):

W takich warunkach w terenie niezabudowanym należało by się spodziewać kilku, kilkunastu kilometrów zasięgu. Ale to zależy także od tego gdzie jest antena odbiornika. Generalnie zasada jest taka - im wyżej są zainstalowane anteny tym większy zasięg. Spotkałem się z taką sytuacją w której 2 ludzi pracujących na wysokich masztach (ok. 60m) rozstawionych w odległości kilkadziesiąt kilometrów mieli łączność z radiotelefonów o mocy 5W. Natomiast w trudnym terenie, przy złej pogodzie (bloki, żelbeton itp.) z 5W będzie tylko kilometr zasięgu albo i mniej.
Back to top

yaurent
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 14 Jun 2003 00:14   

Na takie pytanie można tylko odpowiedzieć przykładami łączności ,bo wszelkie teorie mijają się z celem wobec mnogości warunków nadawania i odbioru. Jeżeli chodzi o mnie ,to na 0,5Wat z 1go piętra z anteną na balkonie ,łączyłem się na odległość ok 12km -bez wskazań ,bez szumów. Duże znaczenie jeżeli chodzi o rozchodzenie się fali ma ukształtowanie terenu -np w moim przypadku 10-cio piętrowiec bardzo ładnie odbijał moją nośną i leciało to też na ok 10 km ,pomimo ,że mój własny blok zasłaniał ten kierunek........
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Jun 2003 00:14   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 14 Jun 2003 11:37   

Polowa sukcesu, to dobra antena. Na kija duza moc, skoro jej nie wypromieniujesz. Swego czasu robile probe. Nadajnik mial moze 500mW i udalo sie zasieg uzyskac okolo 5 km na czestotliwosci okolo 70 MHz.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> porownania nadajnikow...
Page 1 of 1
Similar topics
Jak odebrac sygnal TV w Slupsku z nadajnikow w Koszalinie ?? (2)
ruski tranzystorek - nadaje sie do konstrukcji nadajnikow? ; (2)
Jak obliczyc moc nadajnikow (8)
Szkodliwosc nadajnikow RTV!! (7)
Aktualne czestotliwosci nadajnikow TV (1)
miernik w.cz do nadajnikow fm (3)
Wszelkie linki - schematy nadajnikow VLF , KF,VHF,UHF,SHF (4)

Page generation time: 0.104 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed