| Author |
pkk23 Poziom 2

|
10 Jun 2003 00:48 problemy z przedwzmacniaczem FONICA PW 9010 |
|
|
|
Na wstępie witam wszystkich. W moje posiadanie dostał się uszkodzony, naprawiłem i wszystko ładnie pięknie nagle jeden kanał scich. Na przedwzmacniaczu mam problemy z ostatnimi tranzystorami, ich polaryzacia to totolotek. Do tego doszła regulacia basu podczas regulaci w głosnikach słychac "odgłosy dławienia" (potęciometr jest ok) na skali powyżej 2 czasem 4 zanika jeden kanał (totolotek).Powiecmy że i z tym się uporałem teraz moge sobie zwiększyć bass do nawet 8(na skali). Ale nierospisywał bym się żeby się chwalić. TYLKO w jednym kanale mam dość słyszalne szumy zwłszcza denerwujące podczas oglądania filmów i po jakimś czasie pracy z tego samego kanału dochodzą inne kosmiczne dzwięki (niepotrafie ich zinterpretować słowami) o tej samej sile głosu co szum. A na słuchawkach mam mono. Prosiłbym o porade a i link ze schematem by się przydał. Dzięki.
Przeniesiony z "Audio schematics | Schematy Audio"
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jun 2003 00:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krawczak Poziom 22

|
10 Jun 2003 12:29 |
|
|
|
Witam
Sprawdz rezystory polaryzujące bazy(wysoko omowe) podpięte do zasilania i kond ceramiczne ,lubią robić różne efekty(trzaski,szumy,itp.)
Pozd
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jun 2003 12:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
alnus Poziom 21

|
10 Jun 2003 22:13 |
|
|
|
Miałem podobne problemy z tym wzmacniaczem i winny okazał się jednak potencjometr - tyle tylko , że siły głosu . Poza tym to w miarę dobry sprzęt . Ja ostatnio przerobiłem go "nieco" wg pomysłu Nelsona Passa . Końcówki grają teraz na MOSFETach i wywaliłem cały przedwzmacniacz . Selektor wejść na przekaźnikach i potencjometr ALPS . Do tego zasilacz w osobnej skrzynce ( 2x150VA + 8x 6800uF ) . Obliczeniowa moc wyjściowa - ok 80 W na kanał . Gra naprawdę ślicznie .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jun 2003 22:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pkk23 Poziom 2

|
11 Jun 2003 21:43 |
|
|
|
witam. Kanały stabilne, znalazłem schemat okazało się, że ktoś dokonał przeróbek. Jeśli chodzi o rezystory to zaczołem wymieniać po kolei jak leci.Elektrolity już wszystkie wymienione, plastiki też, ale o ceramikach nie pomyślałem. Na stan dzisiejszy kanały stabilne, jeden szumi no i dalej w słuchawkach mono(gniazdo niby ok.).
|
|
| Back to top |
|
 |