FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przeróbka wzmacniacza antenowego do zasilania wkładek

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Przeróbka wzmacniacza antenowego do zasilania wkładek
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 10 Jun 2006 08:55   

Przeróbka wzmacniacza antenowego do zasilania wkładek

Witam.
Poniżej zamieściłem schemat wzmacniacza nie wiem zbytnio czy dobrze go podretuszowałem, ale zrobiłem go kiedyś z artykułu PE z obrazu płytki działa, teraz chciałbym aby mógł przekazywać napięcie na przedwzmacniacze do anten czy może być to zrobione tak jak zaznaczyłem na czerwono i zmienić kondensator C1 z 47pF na 100pF?
Pozdrawiam

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Jun 2006 08:55   

Back to top

Dykus
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 10 Jun 2006 11:27   

Re: Przeróbka wzmacniacza antenowego do zasilania wkładek

Najprościej to chyba tak jak poniżej. Cewki L2 są tego samego typu, wykonaj drugą taką jaka była oryginalnie.
Gdy nie będziesz korzystał z wyłącznika, to możesz nie dawać tego dodatkowego kondensatora 1nF (470pF..1nF) przy wyłaczniku.
Na oryginalnym schemacie brakowało też odpowiedniego połączenia kolektorów tranzystorów.

Twoje rozwiązanie było błędne, gdyż nie dość, że zwierałeś zasilanie, to jeszcze zwierałeś sygnał przychodzący z anteny. :) Cewka L1 z kondensatorem 47pF może stanowić jakiś układ dopasowujący (który przy okazji zwiera ładunki elektrostatyczne z anteny). Czy L1 jest powietrzna i ma kilka zwoi?

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Jun 2006 11:27   

Back to top

trębacz
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 Post from the author of the topic 10 Jun 2006 11:37   

Okey tak zrobię jeszcze tego mojego sposobu nie zrobiłem wolałem zapytać a połączenia tranzystorów no to na szybko tak retuszowalem w peint ale wzmacniacz działa na płytce wykonanej na bazie obrazu z PE. Te L1 to cewka powietrzna 8zwoi DNE 0.5.
Dzięki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Jun 2006 11:37   

Back to top

Dykus
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 10 Jun 2006 19:11   

Ok, czyli wygląda na to, że to będzie dławik, przy czym nie wiem jeszcze w jakim zakresie ma działać ten wzmacniacz, domyślam się, że ok. >100MHz. Na jakiej średnicy jst nawinięta L1? Około 4mm?

Tak czy inaczej zrób tak jak poniżej - to jest druga, poprawiona wersja. :) Po prostu wystarczy tylko cewkę L1 podłączyć do zasilania, zamiast do masy, przy czym w miejscu połączenia z zasilaniem należy dać kondensator 470pF..1nF (albo podłączyć cewkę tam, gdzie taki kondensator jest), o możliwie krótkich nogach. Jeśli cewka odłączana wyłącznikiem, to trzeba dać dodatkowy kondensator jak na rysunku.

Bez względu, czy cewka spełnia rolę dławika, czy jest częścią układu dopasowującego, układ będzie działał poprawnie. Może się jednak zdarzyć, że układ się wzbudzi (sprzężenie między cewkami, zła filtracja zasilania), może np. podnieść się znacząco poziom szumu - jakby nie było w pewny sposób łączysz wyjście z wejściem. Staraj się więc cewki oddalić od siebie, ustawić prostopadle względem siebie, a zasilanie blokować kondensatorami o możliwie krótkich nogach (od razu do ekranu).

Back to top

trębacz
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 Post from the author of the topic 10 Jun 2006 19:59   

Witam
Jest to wzmacniacz do domku jednorodzinnego do instalacji antenowej RTV kanały 1-60. Ten dławik ma średnicę 5mm. W załączniku dodaję opis z PE tego wzmacniacza i wkladek przedwzmacniaczy i zasilacza.

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Przeróbka wzmacniacza antenowego do zasilania wkładek
Page 1 of 1
Similar topics
Upalony rezystor - zasilacz wzmacniacza antenowego (5)
Separator wzmacniacza antenowego - urwany kabel (3)
Szukam schematów TV szerokopasmowego wzmacniacza antenowego (2)
potrzebuje prosty schemat wzmacniacza antenowego (2)
Projekt wzmacniacza antenowego DVB-T (7)
Samodzielna budowa wzmacniacza antenowego (8)
schemat wzmacniacza antenowego do samochodu (3)
potrzebuje Schemat wzmacniacza antenowego (4)
Poszukuje schamatu wzmacniacza antenowego. (6)
Zastosowanie wzmacniacza antenowego AWS-1244 (1)

Page generation time: 0.19 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed