FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czy można zrobić sobie samemu antenę do cb?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> CB Radio -> Czy można zrobić sobie samemu antenę do cb?
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#31 02 Feb 2008 00:25   

Re: Czy można zrobić sobie samemu antene do cb??

no fajnie to jak połączyć oplot w antenie magnesowej? Czy wystarczy że ma mase od radja czy trzeba coś kombinować i jak sie to ma do SWR?
Back to top

SITO79
Poziom 19
Poziom 19

Post#32 02 Feb 2008 08:19   

W antenie magnesowej oplot czyli ekran kabla,jest podłączony do magnesu,a ściślej mówiąc do tego metalowego tleżyka w który jest wkomponowany magnes
Back to top

Ricorro
Poziom 10
Poziom 10

Post#33 02 Feb 2008 16:39   

Dobrze ale co z masą lakier jest dielektrykiem? Czyli wynika że nie trzeba stosować dodatkowych masowań z karoserią w przypadku antenki magnesowej?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Feb 2008 16:39   

Back to top

janik_89
Poziom 18
Poziom 18

Post#34 02 Feb 2008 18:55   

W antena magnesowych nie ma jako takiej prawdziwej masy
Back to top

Ricorro
Poziom 10
Poziom 10

Post#35 02 Feb 2008 19:09   

Czy ktoś mógłby wskazać gdzie można zobaczyć schemat anteny CB mobilnej. no bo zgodnie z prawem Jasia Fasoli można nadawać z kawałka metalu. a jak by tak wbudować taki w ramke szyby w aucie albo w inne miejsce. ("pozbyłem się magnesówki - zmieniła właściciela") a taka utrudni znacznie "zmianę właściciela"?
Back to top

SITO79
Poziom 19
Poziom 19

Post#36 03 Feb 2008 08:54   

W antenie z podstawą magnesową,"masę"(przeciwwagę dla promiennika) uzyskujemy poprzez sprzężenie pojemnościowe podstawki anteny z karoserią pojazdu,dzięki sile przyciągania magnesu.

Odnośnie stosowania zastępczej anteny wewnątrz pojazdu,to poroniony pomysł,aczkolwiek możliwy do zrealizowania. Lecz nie będzie to kawałek metalu,tylko odpowiednio wykonana antena,wyliczona i zestrojona jeśli się uda,jednak jej skuteczność będzie mizerna.
Back to top

Ricorro
Poziom 10
Poziom 10

Post#37 03 Feb 2008 11:53   

z tego co wiem to antenka mobilna do montażu powinna być zmasowana z karoserią ale antenka magnesowa już nie ważną rzeczą jest to aby jedna i druga była możliwie na środku dachu który jest odpowiednikiem przeciwwag jakie sa w antenkach stacjonarnych np 5/8 fali. nie jestem ekspertem al ewykonywałem juz kilka anten stacjonarnych a o mobilnych zasadach dowiedziałem sie na innych forach w naszej Elektrodzie
pozdrawiam
Back to top

Ricorro
Poziom 10
Poziom 10

Post#38 03 Feb 2008 22:25   

Przepraszam ale wcześniejsza wypowiedz moja oczywiści epowinna być w inny poście. No cóż za dużo kart otwartych w Operze i nieszczęście gotowe SORKI
Back to top

hardlight
Poziom 2
Poziom 2

Post#39 25 Feb 2008 00:04   

No dobrze, fajnie, ale mam pytanko (jako teoretycznie laik a praktycznie niewiele więcej). Skoro wszystko jest tak jak to czytałem w rozlicznych tematach tej materii (cb antenka made in kuchnia) to na dobrą sprawę każdy kawałek drutu można przerobić na w miarę sprawnie działającą antenę CB o ile dobierze się właściwą cewkę... Właśnie... jak ją dobrać?
Powiedzmy mam bacik 150cm (wszyscy wiedzą jaki) i zdecydowanie nie chciałbym go skracać (naprawdę kłopotliwa sprawa). Jak wyliczyć jaka to powinna być cewka? Ile zwojów, jaki drut, jaka średnica? A jeśli już by sie udało to czy taka antena będzie miała choć przeciętny zysk? Nie potrzebuje niewiadomo czego. Ważne żeby na tym właśnie baciku... Techniczne zamocowanie cewki z karkasem pozostawiam sobie :). Proszę tylko o pomoc z tą wredną cewką...
Back to top

Ricorro
Poziom 10
Poziom 10

Post#40 25 Feb 2008 00:29   

Mogę podpowiedzieć że jak wykonałem antenkę stacjonarną to miała około 7 zwojów o średnicy 5-6 cm nawiniętych przestrzennie. (jak cię to interesuje to mogę strzelić fotkę przy wolnej chwili bo już jej nie używam jak wiadomo z migracji na 19 kanał -tylko mobilek) ilość zwojów na oko. Powiem Ci tylko że jeden koniec był podłączony do oplotu (-) drugi do promiennika anteny a żyła (+) środkowa z kabla przylutowana była gdzieś pośrodku tak nawiniętej cewki. Jako ciekawostkę powiem że nie tylko miejsce przylutowania plusa miało znaczenie ale rozciąganie, odległość zwojów względem siebie. Jak masz problem z cewką to kombinuj rozciągaj zmieniaj długość i odległość zwojów od siebie oczywiście zaraz koledzy elektronicy napiszą że jest dziesięć wzorów na to ustawienie z czym sie zgadzam ale ja nie mam takiej wiedzy niestety inne musisz wypraktykować sam jak zachowuje się SWR
nie wiem czy to była poprawne wykonanie wiem tylko że SWR miałem 1 na każdym kanale i ani drgnął a rozmawiałem na 25-35km (DX z Gdańskiem, Szwecją).
Osobiście nie polecam wykonania ze względu na trudności przy strojeniu (dużo zabawy) chociaż po zdobytym doświadczeniu mogę założyć się o duże pieniądze że mogę zestroić WSZYSTKO co jest metalowa na SWR 1,3 - efekt końcowy jak będzie działało nie gwarantuję z wiadomych względów.
Pozdrawiam

Przypominam, że temat dotyczy samodzielnego wykonania anteny mobilowej... Proszę trzymać się tematu.
Back to top

hardlight
Poziom 2
Poziom 2

Post#41 25 Feb 2008 01:07   

Rozwiązanie wydaje się dość interesujące. Nie bawiłem się nigdy z przestrzennymi cewkami, bo to wydawało mi się zawsze 'czarną magią'. Na zdjęcia się bardzo pisze. Co do mojej antenki to chodzi konkretnie o anteny od r-105, czyli koralikowe, lub drutowe (mam obie wersje). Na dole chciałem doprodukować cewkę i tym prostym sposobem otrzymać mechanicznie wytrzymalszą od 'cywilnych' antenę CB. Mam nadzieję,ze koledzy elektronicy się uruchomią i coś podpowiedzą :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Feb 2008 01:07   

Back to top

solecjan
Poziom 2
Poziom 2

Post#42 12 Mar 2008 16:04   

Mam pytanie
Czy cała część pod cewką jest z mosiadzu???
Czy może jest jakoś rozdzielona ilolatorem????
Back to top

janik_89
Poziom 18
Poziom 18

Post#43 12 Mar 2008 16:26   

Jeśli chodzi ci o ten materiał na którym nawinięta jest cewka, to tym materiałem jest dielektryk(izolator)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Mar 2008 16:26   

Back to top

solecjan
Poziom 2
Poziom 2

Post#44 12 Mar 2008 16:39   

To to wiem.
Ale nie rozbierałem takiej anteny.
Bat jest zamontowany do podstawy, na którą jest na dieelektryku nawinięta cewka. jednym kończem jest przylutowana do metalowej części podstawy i drugim też. Jeżeli oba końce były by przylutowane do tego samoego końca mosiądzu to było by chyba zwarcie??
a może jednak nie bo to wcz???
Back to top

gral
Poziom 9
Poziom 9

Post#45 27 Mar 2008 20:51   

Może ktoś miał schemacik anteny o promienniku 1300??
Back to top

konrad940
Poziom 19
Poziom 19

Post#46 08 Feb 2009 19:53   

Witam.
Od razu przepraszam że odkopuje ale mam pytanko.
Chce zrobić antenę AT1200 i czy rdzeń musi być metalowy.
Patrząc na zdjęcia wydaje mi się że jest to rdzeń metalowy odizolowany od cewki jakimś papierem
Bo ja chciałbym nawinąć cewkę na rurce PCV fi 15mm.
Ogólnie ma ona być na bazę i chcę dorzucić jej trzy przeciwwagi po 1/4 fali.
Back to top

matek-23
Poziom 9
Poziom 9

Post#47 12 Jun 2009 21:43   

Nie wiem jaki jest korpus cewki w AT-1200, ale mam antenę AT-900, którą przerobiłem wg. wcześniejszych opisów i zdjęć. W niej korpus jest skręcony z dwóch elementów: mosiężnego i plastikowego. Na zdjęciu widać jakby to była przekładka, ale ta połówka cewki to jest cały walec plasikowy (w środku nie ma metalu).
Tak dla ciekawości, chciałem z tej AT-900 wykonać AT-1200, ale miałem promiennik długi na ponad 160 cm, więc było mi go szkoda ciąć na 120 cm i najpierw nawinąłem 32 zwoje i zacząłem ciąć bat. Antenka "zestroiła" się przy długości 145 cm. SWR 1,1 na k.19. I na razie tak pozostawiłem. Pojeżdżę trochę i najwyżej zrobię drugą cewkę (a właściwie już mam - tylko wymienić) i skrócę promiennik do 125-130 cm.
Pozdrawiam
Back to top

kejmako
Poziom 2
Poziom 2

Post#48 14 Dec 2009 11:50   

Jeśli udało by mi się zrobić taką antenę ta jaki miała by zasięg.
Back to top

SP5IT
Poziom 25
Poziom 25

Post#49 14 Dec 2009 15:52   

kejmako wrote:
Jeśli udało by mi się zrobić taką antenę ta jaki miała by zasięg.
W sprzyjających warunkach cały swiat.
Michał
Back to top

matek-23
Poziom 9
Poziom 9

Post#50 14 Dec 2009 18:32   

Właściwie "znawcy" twierdzą , że maksymalny zasięg tych anten odpowiada mniej więcej długości anteny, czyli; 80 cm promiennik to 8 km zasięgu, 145 cm - to 14 km.
Powiem tak: z moich obserwacji i doświadczeń są to dane optymistyczne i możliwe do osiągnięcia ale tylko w najbardziej sprzyjających warunkach. Licz się z tym że taki zasięg jest możliwy w otwartej przestrzeni, na kanale innym niż ogólny i jest to granica słyszalności , czyli ucho jak słoń i może coś wychwycisz. Moim zdaniem zasięg do prowdzenia rozmowy w miarę normalnej podczas jazdy, z zadowalającą słyszalnością spada o połowę. Ale warto eksperymentować.

Moderated by c2h5oh:
Regulamin punkt 12.
Nie powielaj głupot. Anteny nie mają "zasięgu".

Back to top

Adik
Poziom 17
Poziom 17

Post#51 14 Dec 2009 20:24   

matek-23 wrote:
Właściwie "znawcy" twierdzą , że maksymalny zasięg tych anten odpowiada mniej więcej długości anteny, czyli; 80 cm promiennik to 8 km zasięgu, 145 cm - to 14 km.

:) :) :) , dobrzy są ci "znawcy"
Back to top

Lukas32
Poziom 16
Poziom 16

Post#52 10 Feb 2010 09:27   

Chociaż temat już dawno nie grzebany, podepnę się tutaj, aby nie zakładać nowego tematu.
Czy bat anteny musi być z nierdzewki, czy może być z jakiegoś innego materiału. Np stal, oczywiście, że będzie korodować, ale czy będzie to spełniało swoje właściwości?
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#53 10 Feb 2010 09:32   

Lukas32 wrote:
Czy bat anteny musi być z nierdzewki, czy może być z jakiegoś innego materiału. Np stal, oczywiście, że będzie korodować, ale czy będzie to spełniało swoje właściwości?

Z dowolnego "elektryka" . Materiał (przyjmując na CB) jest mało istotny.

Ważniejszym problemem jest chyba wytrzymałość mechaniczna (wiatr , korozja) .

Pozdrawiam.
Back to top

pietach
Poziom 17
Poziom 17

Post#54 10 Feb 2010 10:08   

Quote:
Ogólnie ma ona być na bazę i chcę dorzucić jej trzy przeciwwagi po 1/4 fali.

To jak już chcesz coś zrobić na bazę to promiennik 265cm, 3-4 przeciwwagi 265cm pod katem 135*.
Żyła środkowa do promiennika, ekran do przeciwwag.
Bez cewki.

Back to top

konrad940
Poziom 19
Poziom 19

Post#55 10 Feb 2010 11:38   

Takie konstrukcje to ja doskonale znam.
Tylko wtedy myślałem o czymś mniejszym ale już mam to co chciałem.
Back to top

kazek31
Poziom 11
Poziom 11

Post#56 21 Aug 2010 01:03   

Re: Czy można zrobić sobie samemu antenę do cb?

Boże jak czytam takie wypociny pseudo znawców to mi ręce opadają ( poza kilkoma odpowiedziami które można wyliczyć na palcach jednej ręki ).

Co wy tu za bzdury wypisujecie.
Parę faktów :

a) co do materiałów użytych do budowy anten, dla pasma 11m ( 27 Mhz ) najpopularniejszym materiałem może być z powodzeniem stal.

b) dla pasma 70 cm (450 i więcej Mhz ) musi już być stal posrebrzana .

c) dla pasma 30 cm (900 Mhz najlepiej jakby stal była pozłacana " może być galwanicznie " ). I nie chodzi tu o utlenianie tylko o opory i tłumienność dla poszczególnych częstotliwości.

Następna sprawa ; nie pomogą wam najlepsze anteny jeżeli będziecie mieli radia połączone z nimi przez g.. przewody made in China, kable muszą być porządne i nie warto na nich oszczędzać. Radia muszą być dobrze zestrojone to znaczy mieć odpowiednią dewiację i czułość itp.

Bo co to za odległość 5-20 km jaja sobie robicie ? Koło 20 km to ja miałem łączności na alanie 38 a w nocy jak mieszkałem w Czarnym Borze to ( Dolnyśląsk )ze stacjonarnej anteny przy mocy 4 Wat antena Futura 1/2 Alfa to łączności przedstawiały się w ten sposób ze Szczecinem i Krakowem czasami , Legnica ,Głogów, Wrocław non stop sami na mapach sprawdźcie sobie ile to kilometrów , mniej więcej Leg,Głogów, Wroc o w prostej lini 70 km a Szczecin i Kraków około 600-700 km w tym ostatnim przypadku z Krakowem łączność na granicy słyszalności ale była to o czym m tu mówimy i to wszystko na podstawowej czterdziestce a nie na wstęgach BEZ DOPALACZA .

Pozdrawiam SQ6FW.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Aug 2010 01:03   

Back to top

snajper295
Poziom 1
Poziom 1

Post#57 25 Feb 2011 13:35   

Re: Czy można zrobić sobie samemu antenę do cb?

Odkopując temat panowie mam krótkie pytanie co do anteny 1063 ile powinna mieć zwojów na cewce bo mam taką tyle że cewka jest poszarpana za odpowiedz z góry dziękuje.

Regulamin pkt 13 . [SP5ANJ]
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> CB Radio -> Czy można zrobić sobie samemu antenę do cb?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Czy da się zrobić samemu taką kostkę? (4)
Czy ktoś prubował samemu zrobić obrotnice (11)
GPS czy da się samemu zrobić?? (6)
SACD - czy już można zrobić sobie kopię? (6)
Czy można tak zrobić antenę? (18)
licznik rowerowy, czy można taki czujnik zrobić samemu? (3)
Jak zrobić antenę samemu? Antena CB na AM. (11)
Czy można zrobić samemu CALLER ID? (7)
Delphi Grundig cd30 czy można samemu uruchomić ? (3)
Czy można w 100% samemu zaprojektować i zbudować lampowca? (44)

Page generation time: 0.192 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed