Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Konfiguracja rutera


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Konfiguracja rutera
Autor
Wiadomość
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#1 Post autora tematu 11 Cze 2006 15:09   

Konfiguracja rutera


Mam pytanie - obecnie jest jeden komputer podłączony do internetu za pośrednictwem modemu podpiętego przez USB do kompa. Kupiłem reuter i planuje zrobić LANa na 2 kompy. I teraz jak to zrobiłem póki co: Podłączyłem modem z gniazdem RJ45 na reuterze i z reutera pierwsze wyjście idzie do gniazda sieciowego na płycie głownej komputera z netem(potrzebne to?) a drugi port do RJ45 na 2 kompie. I teraz pytanie pierwsze - będę musiał jeszcze raz sieć konfigurować, aby zrobić LANa czy wystarczy zrobić to tylko dla 2 komputera, czyli zainstaolować softa na nim? Chodzi mi o to, żeby komputery się widziały w sieci. Wnioskuje z instrukcji, że muszę wybrać opcję Static IP adres, tylko nie wiem jaki wpisać IP(czy daje go dostawca) oraz maskę podsieci. Aha internet jest w Vectrze czyli IP na obu kompach będzie to samo. I 2 pytanie - skąd wziąść adres MAC, bo podobno za zmianę go się płaci?

Reuter D-link Dl-604
Moderowano przez TONI_2003:
Przeniesiono z Komputery Software

Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#2 11 Cze 2006 15:19   

Konfiguracja reutera


więc tak... mam ten sam router
Modem podłączasz pod pierwsze gniazdko (WAN)
Komputery (z kartami sieciowymi) podłączasz pod porty z numerkami 1 i 2 (lub dowolnie)
teraz wpisujesz adres Routera.. domyślnie 192.168.0.1
wpisujesz nazwe użytkownika: admin i zostawiasz pole z hasłem puste..
klikasz OK.
Następnie włączasz "run wizard" i ustawiasz niezbędne dane (np Dynamiczny adres [jeśli potrzebny jest MAC adres], późnij bramki itp). Wpisujesz nazwę "admin" i Twoje hasło.
Jeżeli do połączenia z internetem Twój usługodawca (np sieć kablowa) potrzebuje numeru MAC Twojej kart sieciowej to w ustawienia routera w zakładce Dynamic IP wpisujesz ten MAC adres.

A na obu komputerach musisz mieć jednakową konfigurację (oba powinny mieć różne MAC adresy) tzn powinny należeć do tej samej domeny (np DOM). czyli po prostu w Windowsie konfigurujesz ustawienia sieciowe - należą do jednej domeny, połączone przez router itp w kreatorze "połączeń sieciowych"
Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#3 Post autora tematu 11 Cze 2006 15:57   

Re: Konfiguracja reutera


Napisałeś mi to co w instrukcji. Pytanie było skąd wziąść adres MAC - pamiętam że w oknie rejestru się coś wpisywało w zależności od windowsa tylko już nie pamiętam jaka to była komenda(potrzebne dla win xp oraz 98)

Rozumiem, że IP mogę wziąść dowolne, byle by różniły się ostatnią cyfrą?

Dodano po 1 [minuty]:

Diabolix napisał:

A na obu komputerach musisz mieć jednakową konfigurację (oba powinny mieć różne MAC adresy) tzn powinny należeć do tej samej domeny (np DOM). czyli po prostu w Windowsie konfigurujesz ustawienia sieciowe - należą do jednej domeny, połączone przez router itp w kreatorze "połączeń sieciowych"


Ale czy sieć trzeba wówczas od początku konfigurować?

Dodano po 12 [minuty]:

Diabolix napisał:

A na obu komputerach musisz mieć jednakową konfigurację (oba powinny mieć różne MAC adresy) tzn powinny należeć do tej samej domeny (np DOM). czyli po prostu w Windowsie konfigurujesz ustawienia sieciowe - należą do jednej domeny, połączone przez router itp w kreatorze "połączeń sieciowych"


Ale czy sieć trzeba wówczas od początku konfigurować?

Dodano po 3 [minuty]:

Ok, już wiem jak sprawdzić MAC, więc pytanie cofam, a te oprogramowanie d-linka instalować na 2 komputerach, czy póżniej to już się normalnie konfiguruje? tzn. tylko zmiana Ip, brama, maska i DNS zostają?

Dodano po 5 [minuty]:

Ok, już wiem jak sprawdzić MAC, więc pytanie cofam, a te oprogramowanie d-linka instalować na 2 komputerach, czy póżniej to już się normalnie konfiguruje? tzn. tylko zmiana Ip, brama, maska i DNS zostają?
Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#4 11 Cze 2006 16:03   

Konfiguracja reutera


ja na żadnym kompie oprogramowania nie instalowałem. Zresztą tam jest tylko chyba instrukcja obsługi.
Ja mam ustawione że komputerom w LANie ma przyznawać dynamiczne IP tylko z zakresu od 192.168.0.111 do 192.168.0.115

Jeśli chodzi o wybór między Dynamicznym i Statycznym IP.. ja mam dla dynamicznego wpisany adres MAC tej kart sieciowej która jest zarejestrowana u mojego dostawcy internetowego.
A i tak w zakładce ze statycznym IP wpisałem te wszystkie dane które wcześniej odczytałem (przed podłączeniem rutera trzeba było zapisać wszystkie dane internetowe: maskę, domyślną bramę, bramę podsieci, adres Ip). Ja te dane też do rutera muszę wpisywać.

Na obu komputerach ustawiasz konfigurację identyczną ale tutaj:
start > panel sterowania > połączenia sieciowe > kreator konfiguracji sieci (i tam masz opcję "łączy się poprzez koncetrator sieciowy lub bezpośrednio i inne komputery także łączą się bezpośrednio lub przez koncetrator")

I sprawdź jeszcze na stronie rutera (192.168.0.1) czy widzi Tobie oba komputery podłączone pod router (zakładka DHCP)

Reasumując:
na kartach sieciowych i w komputerach nie zmieniasz MAC adresu
w routerze wpisujesz MAC adres wymagany przez dostwace
oba komputery (w wind Xp) konfigurujesz tak samo poprzez ten kreator konfiguracji sieci

Po udanej konfiguracji w "otoczeniu sieciowym" będziesz widział innych użytkowników.
Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#5 Post autora tematu 12 Cze 2006 00:08   

Re: Konfiguracja reutera


Mam teraz 2 problemy:

1 - nie mogę skonfigurować sieci na kompie, na którym jest już net, ponieważ jak wpisuje "http://192.168.0.1" nie wyświetla się okienko z admin, tylko komunikat,że żądany serwer URL nie istniej czy coś takiego. Owo okno natomiast wyswietla się na tym 2 komputerze i tu pojawia się 2 problem.

2 - spisałem następujące dane po wyświetleni w win 98. Natomiast w manualu wyczytałem, że muszą być one następujące:

MAC - taki jak w kompie
IP: 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0
brama,DHCP,DNS: 192.168.0.1

są to dane inne niż wcześniejsze, które spisałem w związku z tym pytanie, które wprowadzać, bo na razie wprowadziłem te wyżej + MAC z kompa brata + host z jego kompa i nie chce mi sieć działać. Co jest źle wobec tego?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Cze 2006 00:08   





Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#6 12 Cze 2006 15:32   

Konfiguracja reutera


Konfiguracja rutera
oba podpunkty powinieneś wypełnić jeżeli Twój dostawca tego wymaga.
Konfiguracja rutera
Konfiguracja rutera

to jest moja konfiguracja. Ja mam w ostateczności zaznaczone Static IP.

Jak widzisz w zakładce DHCP nie występuje karta sieciowa z numerem podanym w zakładce WAN (ponieważ już tej kart nie posiadam a mój dostawca internetowy ma ją zarejestrowaną)

Dane z zakładki WAN powinieneś spisać jeszcze przed instalacją routera kiedy internet był tylko na jednym kompie.

Ja mam XP i konfiguruję wszystko tylko z poziomu routera (no plus ten konfigurator sieciowy wymieniony w poprzednim poście)
najpierw postaraj się podłączyć pod router tylko jeden komputer, następnie skonfiguruj na nim internet i podepnij dopiero drugi.
Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#7 Post autora tematu 13 Cze 2006 16:00   

Re: Konfiguracja reutera


Ale ty jak tworzyłeś sieć to od razu z reuterem czy najpierw miałeś net na jednym kompie i później do niego podpinałeś inne? bo jeśli te drugie rozwiązanie to właśnie jest tak jak u mnie, tylko,że mi się strona reutera nie wyswietla na nim.

Za to próbowałem stworzyc sobie sieć na swoim kompie tak jak napisałeś. Podłączyłem modem tym razem pod swój komp tylko. Wszystko skonfigurowałem tak jak napisałeś + kreator połączeń internetowych(ustawienia z reuterem), wpisałem adres MAC mojego brata, bo u niego jest serwer + wszystkie dane z jego kompa i nic nadal nie ma sieci.
Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#8 13 Cze 2006 19:27   

Re: Konfiguracja reutera


U mnie było tak.
Najpierw internet miał tylko tata. W domu w tym czasie były 3 komputery i tylko ten jeden miał dostęp do neta. Funkcjonowała na nim karta sieciowa na którą ten cały internet był "zarejestrowany" tzn tylko z tej karty sieciowej można było się z internetem połączyć.
I na tym komputerze mojego taty odczytaliśmy dane tego połaczenia sieciowego (czyli "jak nas widzi nasz dostawca internetu"), spisaliśmy IP, Bramki podsieci, domyślne bramki.
po czasie postanowiliśmi kupić router DI-604. Komputery zmodernizowaliśmi (m.in. sprzedaliśmy karte sieciową). Podłączamy najpierw pod router modem i jeden komputer. Uruchamiamy na nim stronę routera 192.168.0.1. Rozpocząłem konfigurację dla Dynamicznego IP. Wpisałem numer (starej) karty sieciowej (MAC Adress), nazwę usługodawcy itp.. Następnie w zakładce WAN zaznaczyłem opcję Statyczne IP i uzupełniłem danymi wcześniej spisanymi z kompa taty (Adres IP, Bramki etc). Sprawdziłem czy działa internet.. działał. Następnie podłączyłem pod router inne komputery i sprawdziłem czy mają dostęp do neta (i dostęp do strony routera). Jak wszystko działało uruchomiłem na koputerach kreatora po to by stworzyć w domu sieć podpiętą pod jedną domenę (np DOM).

To Ty masz modem podłączany poiprzez USB do komputera a nie poprzez wtyczkę RJ45? ja mam modem zewnętrzny podłączany poprzez wtyczkę RJ45 na modemie do wtyczki RJ45 w karcie sieciowej umieszczonej w kompie. Bo ten router nie obsługuje złącza USB
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Cze 2006 19:27   





Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#9 Post autora tematu 14 Cze 2006 10:45   

Re: Konfiguracja reutera


Może masz rację z tym USB dziś jescze raz spróbuję. Tylko, że nie mogę wyświetlić tej strony 192.168.0.1 bo mi nie może jej znaleźć tzn. nic sie nie dzieje gdy wpisuje ów adres
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Cze 2006 10:45   





Powrót do góry
   
MaxFm
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 480
Miasto: Podkarpacie

Post#10 14 Cze 2006 14:12   

Re: Konfiguracja reutera


Katra sieciowa w tryb auto ew. wpisz IP: 192.168.0.2, maska: 255.255.255.0: brama 192.168.0.1
Powrót do góry
   
tzok
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24001
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#11 14 Cze 2006 15:16   

Konfiguracja reutera


Na tym komputerze co masz internet masz skonfigurowany statycznie TCP/IP czy po DHCP? Jeśli statycznie, to spisz adres IP, maskę, bramę, i DNSy i przestaw na automatycznie.
Podłącz teraz komputer do portu LAN 1 routera i poczekaj aż router się uruchomi, powinien Ci przydzielić IP 192.168.0.100 a panel administracyjny routera będziesz miał pod adresem który ci się ustawi jako brama domyślna (najpewniej 192.168.0.254). Jeśli miałeś statyczne IP to je wpisz w konfiguracji WAN, jeśli dynamiczne to tylko sklonuj MAC (jeśli masz statyczne IP to i tak najpierw musisz wybrać dynamiczne i sklonować MAC), będziesz miał listę adresów MAC podłączonych klientów, jako że jedyny podłączony klient to ten który się przedtem łączył bezpośrednio problemu z wyborem nie będzie. Ustaw sobie też hasło do administrowania routerem, żeby ci byle kto nie wszedł i nie pozmieniał konfiga.
Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#12 Post autora tematu 14 Cze 2006 15:38   

Re: Konfiguracja reutera


Udało mi się skonfigurować już to co zamieściłeś na obrazkach Diabolix. Tylko, że póki co widzi tylko mój komp bo na razie tak ma być. Wzięłem sie od razu nastepnie za konfigurację neta na nim poprzez start/panel sterowania/konfiguracja sieci/łączy się poprzez koncentrator następnie wpisałem sobie jakąś nazwę użytkownika i grupę roboczą i o pytanie o jakąś tam wpytę z xp wybrałem tą czwartą , ostatnią opcję następnie wzięłem zakończ i nadal nie wyświetla mi się żadan strona.
Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#13 14 Cze 2006 16:21   

Konfiguracja reutera


tzn dostęp do routera masz poprzez ten komputer? Bo domyślny adres routera jest 192.168.0.1 u Ciebie też tak powinno być... czasami po prostu nie zaskakuje, albo trzeba router zrestartować.
Po drugie czy modem zewnętrzny podpiąłeś pod port WAN w routerze? I czy dioda co jakiś czas mruga (dioda WAN)
Po trzecie sprawdź w logach routera statystyki połączenia.. czy odbiera jakieś pakiety i czy je wysyła.
Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#14 Post autora tematu 14 Cze 2006 17:17   

Re: Konfiguracja reutera


Tak już dziła z tym USB razem, bo on musi iść z modemu do karty sieciowej, w modemie jest przecież tylko jedno gniazdo RJ45. Diody od początku migają także i to jest ok, tylko że ja mam xp i u siebie mogę jako tako router skonfigurować,a brat ma 98(korzystam z jego MACA do rejestracji) i u niego nie mogę wejść na stronę z routerem.

Dodano po 58 [sekundy]:

Diabolix napisał:

Po trzecie sprawdź w logach routera statystyki połączenia.. czy odbiera jakieś pakiety i czy je wysyła.


Jak to sprawdzić?
Powrót do góry
   
tzok
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24001
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#15 14 Cze 2006 19:12   

Konfiguracja reutera


Zacznijmy od tego, że modem kablowy uczy się MACa i to na nim jest blokada, jeśli nigdy nie korzystałeś z portu ethernet to zablokuje się na MACu pierwszego podłączonego do tego portu urządzenia.
Po drugie nie można jednocześnie korzystać z portu USB i Ethernet w modemie kablowym, po przełączeniu się z jednego połączenia na drugie, najlepiej modem zrestartować. Blokadę MAC można usunąć restartując modem (przycisk reset, przytrzymać 10-15s), potem zablokuje się znowu na pierwszym napotkanym MACu.

Spójrzmy prawdzie w oczy - nie masz o tym pojęcia, poproś kogoś, żeby Ci to skonfigurował a przy okazji może się czegoś nauczysz, nie każdy musi się znać na konfiguracji urządzeń sieciowych. Przez forum można pomagać komuś kto ma jakąkolwiek wiedzę z danego zakresu.
Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#16 14 Cze 2006 19:53   

Konfiguracja reutera


Może mu się uda... Modem zewnętrzny poprzez złącze RJ45 podłączasz pod wtyczkę WAN na routerze.
Logi możesz sprawdzieć w górnej zakładne Status i w zakładkach po lewej stronie Stats.
Powrót do góry
   
tzok
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24001
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#17 14 Cze 2006 20:39   

Konfiguracja reutera


Może mu się uda, pod warunkiem, że używał już wcześniej ethernetu w modemie i zna MAC karty do której go podłączał i pod warunkiem, że odłączy kabel USB.
Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#18 14 Cze 2006 21:16   

Konfiguracja reutera


musi po prostu kierować się instrukcją obsługi i dobrze ten modem podłączyć. Bo z tego co widzę podłącza on go do komputerai potem komputer do routera... :/
Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#19 Post autora tematu 15 Cze 2006 10:23   

Re: Konfiguracja reutera


Jeśli mi się uda jakoś skonfigurować na jednym komputerze, to czy nie będzie problemu z konfiguracją na różnych windowsach tzn. xp i 98?

Dodano po 1 [minuty]:

Aha i jeszcze jedno, jak w ogóle odłącze to USB to mi w ogóle sieci nie wykrywa tak ma być i potem zaczynać nową konfigurację?
Powrót do góry
   
tzok
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24001
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#20 15 Cze 2006 10:32   

Konfiguracja reutera


Tak.
To połączenie USB emuluje kartę sieciową i tylko do niego potrzeba instalować jakieś sterowniki, do połączenie po ethernecie musisz mieć prawidłowo zainstalowaną kartę sieciową.
Jak masz podłączenie USB to port ethernet w modemie jest nieaktywny.
Do połączenia komputera z routerem musisz mieć tylko zainstalowaną kartę sieciową, nie musisz nic konfigurować ani instalować żadnych programów.
Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#21 Post autora tematu 15 Cze 2006 10:42   

Re: Konfiguracja reutera


Karta sieciowa jest na pewno poprawnie zainstalowana. Jeszcze pytanie do tych windowsów. W zakładce routera konfiguracja będzie identyczna(poza różnymi MACami i IP) i dopiero w kreatorze połączeń internetowych będę musiał też te IP różne wprowadzić przy tej samej domenie, bramie i serwerach DNS?
Powrót do góry
   
MaxFm
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 480
Miasto: Podkarpacie

Post#22 15 Cze 2006 12:26   

Re: Konfiguracja rutera


Raulpg napisał:
dopiero w kreatorze połączeń internetowych będę musiał też te IP różne wprowadzić przy tej samej domenie, bramie i serwerach DNS

Albo sobie wpiszesz na kazdej karcie ip, maske, brame albo właczysz w routerze dhcp i karty w tryb auto i router poprzydziela kazdej karcie inne ip. Ustaw sobie jeszcze zakres dopuszczanych ip w routerze. W 98 radze powpisywac wszystko recznie bo czasem dhcp nie chce przydzielic.
Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#23 15 Cze 2006 13:22   

Konfiguracja rutera


Na koputerach nie musisz żadnego IP ustawiać. Tylko w routerze porzydzielasz odpowiednim komputerom odpowiedni IP (lub jakiś zakres)
A konfiguracja różnych windowsów... hmm trochę problemów może być, ale powienieneś sobie radę dać. Ale w windowsie IP nie przydzielasz... tylko ustawiasz by automatycznie pobierał IP.

Raulpg pamiętaj nie podłączaj modemu poprzez USB do żadnego komputera. Modem podłączasz tylko poprzez wtyczkę RJ45 do portu w routerze WAN. I komputery poprzez kartę sieciową łączysz z portami w routezrze (od 1 do 4)
Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#24 Post autora tematu 15 Cze 2006 14:18   

Re: Konfiguracja rutera


Czyli reasumując jak skonfiguruję sobie reuter i potem zaznaczę w panelu sterowania łączy się poprzez koncentrator sieciowy to powinien mi już w dhcp widzieć(tzn. moją nazwę yżytkownika) i powinna juz chodzić sieć?
Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#25 15 Cze 2006 14:22   

Konfiguracja rutera


raczej tak... pod warunkiem że na obu komputerach bedziesz mial taką samą domenę np DOM.
Nie wiem jak sprawa wyglada w wind 98 czy tam nie trzeba recznie konfigurować.
A nie mozesz 98 wymienic na XP?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Cze 2006 14:22   





Powrót do góry
   
Raulpg
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 87
Miasto: Olsztyn

Post#26 Post autora tematu 15 Cze 2006 21:27   

Re: Konfiguracja rutera


Znaczy powiem tak, chce zrobić tak: skonfigurować jutro u siebie na speku wszystko, jeśli będzie chodzić to wezmę się za konfigurację brata na 98 jak mi się nie uda to zrobie u niego na xp.

I jeszczze 2 pytania:
1. nazwa hosta w reuterze musi się pokrywać z tą z Vectry(bo mój brat ma tam jakiś "profesjonalny" adres od nich)?
2. do modemu będę musiał zainstastalować jakieś sterowniki bo mam gdzieś na półce jakąś płytkę odnośnie tego.
Powrót do góry
   
tzok
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24001
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#27 15 Cze 2006 21:54   

Konfiguracja rutera


Żadnych sterowników do modemu nie instalujesz, one są tylko do połączenia po USB, pisałem już o tym.

Urządzenie to ROUTER [ruter] a nie REUTER [rojter] :!:
Powrót do góry
   
Diabolix
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 171

Post#28 15 Cze 2006 22:53   

Konfiguracja rutera


Raulpg jak mamy Ci pomóc to skup się i wysłuchaj dokładnie.
Pewne rzeczy musimy sobi wytłumaczyć. W domu masz w tej chwili takie elementy które musisz złożyć w sieć:
* modem zewnętrzny (wcześniej podłączany do komputera poprzez USB)
* router DI-604 (obsługujący wtyczki RJ45 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/78/Uncrimped_rj-45_connector_close-up.jpg)
* komputer PC z windowsem XP
* komputer PC z windowsem 98
....
teraz po kolei (najpierw spróbuj zrestartować router - 10 sekund trzymaj przycisk z tyłu routera przy włączonym urządzeniu):
Modem zewnętrzny odłączasz od komputera (wyciągasz wszystkie kable łączące to urządzenie z komputerem). Poprzez wtyczkę RJ45 łączysz w/w modem z ROUTERem. Wpinasz jedną końcówkę w modem a drugą w router w port WAN. Teraz podpinasz kabel łączący komputer (wyposażony w sieciówkę z gniazdkiem RJ45) z portem nr 1 w routerze. W przeglądarkę wpisujesz adres routera 192.168.0.1. Uruchamiasz konfiguratora (RUN wizard) i konfigurujesz łącze. Wpisujesz MACa kart sieciowej zarejestrowanej u dostawcy internetowego (w dynamicznym IP). Jeżeli Twój operator dostarczył Ci jeszcze jakieś nr takie jak IP (ale INNY niż 192.168.01 - 192.168.0.199), bramki podsieci, domyślne bramki to wpisujesz je w zakładce Static IP. Nic więcej nie ruszasz w zakładkach modemu bo na chwilę obecną niejest to potrzebne. Router sam będzie przydzielał Twoim komputerom odpowiednie adresy.
Teraz w kreatorze w windowsie Xp zaznaczasz "łaczy się poprzez konfigurator sieci" etc.
Potem jeżeli internet działa podłączasz pod router drugi komputer i konfigurujesz (ale już nie wchodzisz na stronę routera).
Na żadnym komputerze nie instalujesz sterowników od routera, modemu. Jedyne co to sterowniki od karty sieciowej.

PS. nazwa hosta jest opcjonalna i do niczego nie jest potrzebna (ta możliwość jest w routerze - możesz wpisać cokolwiek)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Konfiguracja rutera
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Konfiguracja rutera 8 level - (6)
Konfiguracja rutera td-w8901g (7)
Zdalna konfiguracja Rutera (11)
TD-W8950ND konfiguracja rutera (2)
konfiguracja rutera i rejstratora (17)
Konfiguracja rutera WRT54Gl (11)
konfiguracja rutera Belkin (3)
konfiguracja rutera na publiczne ip (6)
Konfiguracja rutera..... (7)
Konfiguracja Rutera TL WR543G. - (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS