Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->stacyjka się zacina - opel astra I (96r') Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
jasiudj
Poziom 9
Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 10
jasiudj
Poziom 9
Post#1 15 Cze 2006 10:56  Autor tematu   

stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


Witam.

Mam następujący problem, w moim oplu astrze I zaczęła zacinać się stacyjka – jest problem z przekręceniem kluczyka (pomiędzy stopniem 0 i 1 stacyjki.). Zanim odpalę samochód musze nieźle się namęczyć i naszarpać. Czy taką stacyjkę da się w jakiś sposób naprawić czy raczej tylko wymienić na nową???
Dziękuje za wszelką pomoc.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ekrecik83
Poziom 12
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 83
Pomógł: 5
ekrecik83
Poziom 12
Post#2 15 Cze 2006 11:21    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


Kup w serwisie wkład do stacyjki/kostkę/ i wymień-będzie najtaniej.Nic tam nie naprawisz a na przyszłość z kluczykiem nie czepiać kilo złomu!!!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_robert_
Poziom 19
Miasto: Zgorzelec
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 244
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
_robert_
Poziom 19
Post#3 15 Cze 2006 18:37    

stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


Spróbuj rozruszać ją przy pomocy WD-40 lub czegoś podobnego, rurkę dołączoną do preparatu wsadż w zamek stacyjki i psikaj,po chwili włóż kluczyk i staraj się rozruszać stacyjkę.Powtarzaj tą operację do skutku.Jeżeli nie pomoże ratuję cię zakup używanej lub nowej o ile nie masz imo w kluczyku nie ma kłopotu z wymianą jeżeli jest nie obędzie się bez wizyty w serwisie...

Dodano po 13 [minuty]:

jeżeli nie masz immo...brakująca fraza

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kubus4995
Poziom 19
Miasto: 3miasto?
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 260
Pomógł: 30
Ocena postów: 3
kubus4995
Poziom 19
Post#4 15 Cze 2006 20:21    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


Jak nadmienił kolega ekrecik83 w tych oplach często padaja kostki stacyjki a wymiana nie jest kłopotliwa obejdzie sie bez sciągania kierownicy (wiadamo poduszka).
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jasiudj
Poziom 9
Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 10
jasiudj
Poziom 9
Post#5 15 Cze 2006 21:23  Autor tematu   

stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


Wielki dzięki za wszelkie rady. Dzisiaj opracowałem sobie system na odpalenie mojej astry – przekręcam kluczyk do pozycji w której stacyjka się blokuje następnie naciskam na kluczyk (wciskam go bardziej w stacyjkę) i udaje się przekręcić J. Zdaje sobie sprawę że kiedyś może się nie udać... Jutro spróbuje z WD40. Immobilajzera nie mam, więc mama nadziej że ewentualna wymiana nie powinna być problemem. Czy ktoś się orientuje ile taka stacja może kosztować?
Jeszcze raz dzięki za rady.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
_robert_
Poziom 19
Miasto: Zgorzelec
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 244
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
_robert_
Poziom 19
Post#6 15 Cze 2006 21:26    

stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


Nowy wkład z jednym kluczem około 100zł...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
vvaldek
Poziom 28
Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 1310
Pomógł: 80
Ocena postów: 45
vvaldek
Poziom 28
Post#7 15 Cze 2006 23:10    

stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


wymien poki daje sie jeszcze przekrecic bo pozniej bedziesz musial ja wydlubac

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ekrecik83
Poziom 12
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 83
Pomógł: 5
ekrecik83
Poziom 12
Post#8 23 Cze 2006 00:21    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


jasiudj

bo przekombinujesz koledzy dobrze radzą.Pozd.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Adam Walko
Poziom 12
Dołączył: 25 Wrz 2004
Posty: 81
Pomógł: 4
Ocena postów: 3
Adam Walko
Poziom 12
Post#9 26 Cze 2006 07:33    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


Wymień jak najprędzej! Miałem przypadek, że koledze okruch z kołeczka
tak się ustawił, że zablokował środnik, i ani w lewo ani w prawo a klucz w stacyjce. Skończyło się i tak wymianą a można to zrobić w dogodnym dla siebie terminie, a nie jak akurat kiedy jest pilny wyjazd. Jak kołeczki blokujące się już wytrą to nawet potrafi wypaść z otworu i ustawić się w najbardziej nieprzewidywalnym położeniu. Aby takie sytuacje nie występowały
należy np. raz na pół roku nasmarować kilkowa kroplami lepszego oleju
( ja stosuję "olej do maszyn do szycia") przy pomocy igły i strzykawki
środnik wraz z umieszczonymi w nim kołeczkami.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Solo
Poziom 21
Miasto: Szczecin
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 418
Pomógł: 34
Ocena postów: 16
Solo
Poziom 21
Post#10 26 Cze 2006 11:46    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


eh a moze po prostu podjechac z tym do odpowiedniego warsztatu gdzie wyjmą główkę stacyjki i ułoża jeszcze raz zapadki pod ten wytarty juz klucz? Szybko, sprawnie i w okolicach 80 PLN koszta :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adjar
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 641
Pomógł: 58
Ocena postów: 8
adjar
Poziom 24
Post#11 26 Cze 2006 14:19    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


Mysle ze jeszcze innym powodem tego problemu moze byc blokada kierownicy. U mnie jesli rusze kierownica zanim zwolnie blokade przekrecajac kluczyk, ciezko potem go przekrecic.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
juurrek
Poziom 12
Miasto: warszawa
Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 99
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
juurrek
Poziom 12
Post#12 26 Cze 2006 17:19    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


taki problem miałem w kadecie dorobiono mi nowy klucz (stary był wytarty) i problem minoł .Jest to najtańsza wersia

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Solo
Poziom 21
Miasto: Szczecin
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 418
Pomógł: 34
Ocena postów: 16
Solo
Poziom 21
Post#13 26 Cze 2006 18:37    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


wcale nie taka najtansza bo jak to 96 rok to nowy klucz kosztuje okolo 150 pln (immo fabryczne). A wcale nie ma gwarancji ze z nowym kluczem ruszy.
Pozdrawiam :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
juurrek
Poziom 12
Miasto: warszawa
Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 99
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
juurrek
Poziom 12
Post#14 26 Cze 2006 19:01    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


a kto dorabia klucze w autoryzowanym salonie? mnie dorobiono za30zł. w zwykłym zakładzie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
rafaltd
Poziom 10
Miasto: Terespol
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 43
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
rafaltd
Poziom 10
Post#15 26 Cze 2006 21:41    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


A gdzie dorabiają klucze z immo za 30 zeta? Ja teź dorabiałem do siebie taki klucz i najtaniej to za około 100 zł udało mi się znaleźć.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adjar
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 641
Pomógł: 58
Ocena postów: 8
adjar
Poziom 24
Post#16 27 Cze 2006 10:54    

Re: stacyjka się zacina - opel astra I (96r')


A ewentualnie zawsze mozna zrobic obejscie i zamiast kluczyka - guzik :) W dwoch autkach mialem rozrusznik uruchamiany przyciskiem, bo stacyjka padnieta, a nie chcialem inwestowac.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> stacyjka się zacina - opel astra I (96r')
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Stacyjka Opel Astra II -nie da się przekręcić kluczyka (11)
Opel Astra TDS 1996 rok zacina się wsteczny (4)
Stacyjka OPEL ASTRA G 99r (3)
opel astra I - Stacyjka, zgubiony kluczyk (10)
Opel Astra f uszkodzona stacyjka przeróbka na start engine (17)
Opel Astra H - stacyjka nie zawsze rozłącza zasilanie radia (2)
Opel astra 96r (3)
Opel Astra 96r kombi (5)
OPEL ASTRA SEDAN 96r (6)
Opel astra 1.8 96r amortyzator (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.146 seconds

elektroda.pl temat RSS