Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

dlaczego to jest połączenie szeregowe???


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> dlaczego to jest połączenie szeregowe???
Autor
Wiadomość
ander20
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 64
Miasto: Gliwice

Post#1 Post autora tematu 17 Cze 2006 12:18   

dlaczego to jest połączenie szeregowe???


w linku

http://rapidshare.de/files/23299281/zadanie.bmp.html

zamieściłem pewne zadanie w których nie rozumiem dlaczego G1 i G2 są połaczone szeregowo jak załączę przełącznik W1 i W3. Nie widze tego połączenia szeregowego. Ponadto czy przyłączona masa do gałęzi gdzie jest przełącznik W3 odgrywa jakąś rolę?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Cze 2006 12:18   





Powrót do góry
   
Masster
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 1907
Miasto: Ostróda / Szczecin

Post#2 17 Cze 2006 12:23   

dlaczego to jest połączenie szeregowe???


To połączenie nie ma sensu i to nie ważne który przełącznik włączysz. Ani na nich się nie odłoży napięcie a tym bardziej nie popłynie przez nie żaden prąd. A jak wyłacznik drugi będzie rozłączony to ten rezystor nie jest z niczym połączony tylko wisi sobie w powietrzu.
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#3 17 Cze 2006 12:31   

dlaczego to jest połączenie szeregowe???


Pomijając fakt, że coś chyba jest na tym schemacie źle to generalnie rezystory przy zwartych przełącznikach W1 i W2 są połaczone szeregowo, a to dlatego, że na schemacie są pokazane nie rezystory a konduktancje G1 i G2, gdzie zgodnie z terminologią elektryczną G=1/R, czyli połączenie równoległe G daje w efekcie połączenie szeregowe R.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Cze 2006 12:31   





Powrót do góry
   
ander20
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 64
Miasto: Gliwice

Post#4 Post autora tematu 17 Cze 2006 14:19   

Re: dlaczego to jest połączenie szeregowe???


Tak naprawde treść zadania to:
Dany jest termometr kontaktowy sterujący temperaturą suszarki poprzez włączenie lub wyłączonie grzałki G1 o mocy 4kW i grzałki G2 o mocy 2kW. Zasada działania układu w zależności od mierzonej temperatury T jest następująca:
T<Ta oba grzejniki włączone równolegle
Ta<=Tb włączony grzejnik G1
Tb<=Tc włączony G2
Tc<=Td oba grzejniki włączone szeregowo
Td<=T oba grzejniki wyłączone

Położenia grzejników przedstawione na rysunku oznaczyć symbolem "0",przeciwne symbolem "1"
No i wiem jak to zadanie rozwiązać,bo było na wykładzie tylko nie widzę właśnie tego połączenia szeregowego. Ten obwód nie należy traktować jako to obwód taki ścisle elektryczny tylko symboliczny, że mamy napięcie zasilające układ 2 grzejników no i jak zrobić z tego połączenie szeregowe???Nie wiem ja nie widze tego połączenia szeregowego:(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Cze 2006 14:19   





Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#5 17 Cze 2006 15:08   

dlaczego to jest połączenie szeregowe???


No w takim przypadku, o ile schemat na rysunku jest dobrze przerysowany to nie mam pojęcia o co chodzi...
Powrót do góry
   
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5485
Miasto: Olsztyn

Post#6 17 Cze 2006 15:17   

Re: dlaczego to jest połączenie szeregowe???


Chyba ten rysunek jest coś nie tak... :|

dlaczego to jest połączenie szeregowe???
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#7 17 Cze 2006 15:20pomocny post - solucja   

Re: dlaczego to jest połączenie szeregowe???


Witam,
ander20 napisał:
Tak naprawde treść zadania to:
Dany jest termometr kontaktowy sterujący temperaturą suszarki poprzez włączenie lub wyłączonie grzałki G1 o mocy 4kW i grzałki G2 o mocy 2kW. Zasada działania układu w zależności od mierzonej temperatury T jest następująca:
T<Ta oba grzejniki włączone równolegle
Ta<=Tb włączony grzejnik G1
Tb<=Tc włączony G2
Tc<=Td oba grzejniki włączone szeregowo
Td<=T oba grzejniki wyłączone

Położenia grzejników przedstawione na rysunku oznaczyć symbolem "0",przeciwne symbolem "1"
No i wiem jak to zadanie rozwiązać,bo było na wykładzie tylko nie widzę właśnie tego połączenia szeregowego. Ten obwód nie należy traktować jako to obwód taki ścisle elektryczny tylko symboliczny, że mamy napięcie zasilające układ 2 grzejników no i jak zrobić z tego połączenie szeregowe?Nie wiem ja nie widze tego połączenia szeregowego:(

ja natomiast nie widzę we wskazanym linku z wątkowego postu rysunku:
http://rapidshare.de/files/23299281/zadanie.bmp.html
Natomiast treść przedstawionego zadania, przynajmniej dla mnie, jest przejrzysta i oczywista.
Nie mogę wypowiedzieć się o rzeczonym schemacie załączania łączników, ponieważ go na rysunku nie widzę.
Połączenie szeregowe, grzejników (rezystorów) to takie, kiedy koniec pierwszego rezystora łączony jest z początkiem drugiego.
Natomiast zaciski zewnętrzne tak powstałego (jednego) rezystora to;
- pierwszy pierwszego,
- drugi drugiego.
Moc pobieraną (przy założeniu tego samej wartości napięcia U zasilającego) można policzyć ze wzoru:
P1,2=P1•P2/(P1+P2),
Dowód;
moce grzejników wyrażone przez napięcie zasilające oraz rezystancje wynoszą odpowiednio:
P1=U^2/R1, ==> R1=U^2/P1, (1)
P2=U^2/R2, ==> R2=U^2/P2, (2)
przy połączeniu szeregowym rezystancja zastępcza wynosi:
R1,2=R1+R2, oraz moc:
P1,2=U^2/(R1+R2), (3)
podstawiając wyliczone uprzednio rezystancje R1 i R2 z (1) i (2) do (3)
mamy:
P1,2=U^2/(U^2/P1+U^2/P2)=1/(1/P1+1/P2)=P1•P2/(P1+P2) cnu

Pozdrawiam
Greg
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Cze 2006 15:20pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
ander20
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 64
Miasto: Gliwice

Post#8 Post autora tematu 18 Cze 2006 08:59   

Re: dlaczego to jest połączenie szeregowe???


Rzeczywiście źle narysowałem rysunek. Tym razem wygląda tak:
http://rapidshare.de/files/23376723/zadanie.bmp.html
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#9 18 Cze 2006 10:15   

dlaczego to jest połączenie szeregowe???


No w tym wypadku jak wlaczysz W1 i W3 to masz szeregowe połączenie grzałek, prąd Ci płynie od źródła kolejno przez W1, G2, G1, W3 do masy.
Natomiast w tym układzie nie ma możliwości zrobienia połączenia równoległego, mało tego, nie da się włazyć samej grzałki G2 ani G1, czyli w dalszym ciągu masz coś źle narysowane.
Żeby była możliwość właczenia samej G2 i połaczenia równoległego potrzebny byłby jeszcze jeden właczenik W4, podłaczony pomiędzy masę, a punkt wspólny grzałek.
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#10 19 Cze 2006 03:38   

Re: dlaczego to jest połączenie szeregowe???


Witam,
ander20 napisał:
Rzeczywiście źle narysowałem rysunek. Tym razem wygląda tak:
http://rapidshare.de/files/23376723/zadanie.bmp.html

Mówisz, masz:

dlaczego to jest połączenie szeregowe???

Pozdrawiam
Greg
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> dlaczego to jest połączenie szeregowe???
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jakie to połączenie? Które jest szeregowe, a które równoległe? (1)
Połączenie szeregowe RL (3)
Szeregowe połączenie tranzystorów (5)
Migające diody - połączenie szeregowe. (8)
Rezystory, połączenie szeregowe, co z mocą? (2)
Połączenie szeregowe diod led (3)
Połączenie szeregowe i równoległe grzałek (9)
Lampki choinkowe- połączenie szeregowe (10)
połączenie szeregowe - podział prądu (9)
Połączenie szeregowe i równoległe akumulatorów (21)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.149 seconds

elektroda.pl temat RSS