Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Alternator od Poloneza w c-330. Jak podłączyć?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Alternator od Poloneza w c-330. Jak podłączyć? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mieczynski
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 5

mieczynski
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 25 Cze 2006 18:45   

alternator w c-330


Mam alternator od poloneza i chcę go założyć do C-330, ale nie wiem jaki zacisk przy alternatorze do czego w instalacji podłączyć, co do stacyjki a co do kontrolki ładowania. Oznaczenia zacisków to: 30- przypuszczam że to ładowanie na +, 67, i jeszcze jakiś, który nie ma oznaczenia. http://niegowa.prv.pl/allegro/foto4d.jpg -tutaj jest fotka takiego od tyłu tyle że ten jest od fiata 125p i chyba nie ma wbudowanego regulatora napięcia a mój ma. Z góry dziękuje za pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Cze 2006 18:45   



Powrót do góry
waldekel
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 1133
Miasto: "-"

waldekel
Poziom 21
Post#2 25 Cze 2006 19:29   

alternator w c-330


To co masz na nakrętkę to do akumulatora, a na wsuwkę to do lampki.
(temat postu bardziej pasuje do Usterki Samochody)

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
tytano1
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 31 Maj 2005
Posty: 22
Miasto: Mielec

tytano1
Poziom 7
Post#3 25 Cze 2006 19:47   

Re: alternator w c-330


Nie zapomnij że c-330 ma plus na rame,wiec żeby założyć alternator od poloneza trzeba zamienić polaryzacje.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jesta19
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 713
Miasto: rudnik

jesta19
Poziom 19
Post#4 25 Cze 2006 19:48   

Re: alternator w c-330


trzeba pominąć cały układ regulatora w ciągniku

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mieczynski
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 5

mieczynski
Poziom 3
Post#5 Post autora tematu 25 Cze 2006 23:13   

Re: alternator w c-330


tak ale na tam są 2 na wsuwke i nie wiem który ale sprawadze a akumulatory tak podpiąłem że jest "-" na mase

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#6 25 Cze 2006 23:37   

alternator w c-330


Alternator z pojazdu Fiat 125p,Żuk,Nysa,nie wiadomo czy 6-cio czy 9-cio diodowy-wystepowały w dwu wersjach.
Podaj oznaczenie alternatora-A53 czy A124?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Cze 2006 23:37   



Powrót do góry
tqmeh
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 372
Miasto: Legnica

tqmeh
Poziom 17
Post#7 25 Cze 2006 23:50pomocny post - solucja   

Re: alternator w c-330


Witam

W capku masz + na mase wiec po 1 zamień bieguny
po 2 zacisk 30 to ładowanie polaczgo przewodem przynajmniej 6 kwadrat z + na rozruszniku
po 3 teraz wzbudzenie mozesz to zrobić na 2 sposoby
3.1 wtkorzystaj regulator z poldka --taka duza puszka zasil ja na 15 z + przez stacyjke tak zeby dostawala napiecie po włozeniu kluczyka drugi zacisk 67 polacz z 67 w alternatorze. Całosc polacz kablami od pradnicy regulator daj tam gdzie byl stary
Została jeszcze kontrolka od ladowania potrzebny jest przekaznik z 1 stykiem NC tzn zwarty bez zasilania (tez był w poldku)
z jednej strony dajesz na ten przekaznik "-" a z drugiej zasilanie z alternatora z tego wlasnie nie opianego styku
Przez jego styki puszczasz kontrolke ladowania tzn dajesz jej zazilanie z + a - przez styk przekaznika
3.2
mozna założyc regulator elektroniczny jak w maluchu i bedzie duzo prościej pod warunkiem ze alternator ma tzw male diody czyli dodatkowe 3 diody zasilajace ta nie opisana koncowke
zeby to sprawdzic trzeba zajzec do srodka

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Cze 2006 23:50pomocny post - solucja   



Powrót do góry
PICIA
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Sie 2005
Posty: 2080
Miasto: Kraków

PICIA
Poziom 22
Post#8 26 Cze 2006 05:42pomocny post - solucja   

Re: alternator w c-330


zrób tak- sprawdzone
podany przez ciebie link do obrazka to alternator bez regulatora

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mieczynski
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 5

mieczynski
Poziom 3
Post#9 Post autora tematu 26 Cze 2006 20:09   

Re: alternator w c-330


Założyłem i działa. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Cze 2006 20:09   



Powrót do góry
przemek_raq
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 88
Miasto: Poznań

przemek_raq
Poziom 12
Post#10 08 Gru 2007 18:33   

Re: alternator w c-330


Witam, mam alternator a124 6-diodowy i elektroniczny regulator, wszystko podłączone według podanego wyżej schematu i niestety problem, mam ciągle napięcie 12,8 które się nie zmienia, tak jakby altek nie ładował, napięcie na obwodzie wzbudzenia rośnie z 1,4 do 3 V na wysokich obrotach, przed założeniem rozebrałem altka i sprawdziłem ciągłość wszystkich obwodów jak i diody. Kontrolka ładowania oczywiście nie gaśnie, co może być przyczyną?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro


Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4376

viper555
spec od auto-elektro
Post#11 08 Gru 2007 18:40   

Re: alternator w c-330


Jak to ma działać jak schemat jest samowzbudnego a ty masz obcowzbudny.P

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 08 Gru 2007 18:40   



Powrót do góry
przemek_raq
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 88
Miasto: Poznań

przemek_raq
Poziom 12
Post#12 08 Gru 2007 19:00   

Re: alternator w c-330


czyli albo przerabiać go na 9-cio diodowy albo zastosować przekaźnik na lampce kontrolnej, lub też poszukać samowzbudnego z wbudowanym regulatorem...

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Alternator od Poloneza w c-330. Jak podłączyć?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ursus C-330 Alternator Magneton - Jak podłączyć ten alternator? (18)
Alternator w C-330. Jak podłączyć? Ma 2 zaciski B+ i 1 B-. (4)
jak podłaczyć alternator od ŁADY do C-330 (11)
Jak podłaczyć ten alternator do C-330? (27)
Jak zamienić prądnicę na alternator w URSUSIE C-330 (27)
Alternator - Jak podłączyć ten alternator. (11)
jak podłączyć moduł hybryd z poloneza (3)
Alternator od poloneza (5)
Alternator do ursusa od poloneza (3)
Instalacja alternatora z Poloneza do Ursusa C-330 (104)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl temat RSS