FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Diody LED UV ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Diody LED UV ?
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 16 Jun 2003 11:56   

Diody LED UV ?

Witam
znalazłem coś takiego na necie. Jest to oferta jednej z firm pod tytułem ściąga UV w skład której wchodzi
Długopis z wbudowaną lampą UV - (+dioda na czubku) emitującym
wiązkę światła UV, po wciśnięciu prawie niewidocznego przycisku.
Zasilanie z bateryjek.
do zestawu dostajemy pisak (lub marker), którym piszemy tekst. Po kilku minutach wszystko znika i jest widoczne dopiero po oświetleniu wyżej wymienionym długopisem.
Zastanawiam się czy te diody to przypadkiem nie zwykłe niebieskie ogólnie dostępne za kilka złoty ?
Może ktoś zna szczegóły konstrukcyje w/w cuda.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Jun 2003 11:56   

Back to top

Poziom 23
Poziom 23

Post#2 16 Jun 2003 13:12   

takie diody mozesz kupić w sklepie elektronicznym to są zwykłe LEDY UV(odmiana niebieskiej przesunieta ku UV ,u mnie po 2,30zł) a tusz w sklepie papierniczym :) pakujesz do drukarki i masz extra sciage
Back to top

Kert17
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 30 Jul 2003 02:14   

fajnie :(

u mnie to kosztuje tyle co niebieskie i biale led czyli 5,50 zł :( a biale smd sa uzyteczne jako oswietlenie do klawiatury od kompa w nocy hehe, ale wracajac do tematu, mialem te diody (2 sztuki po 5,50 zł) ale niechcacy moj zdolny barciszek przestawil zasilacz na 12 v i 11 zł odlecialo do nieba, diody podswietaja takze te wszystkie znaczki na banknotach itp, ale gdzie kupic ten tusz :( szukalem wszedzie, :( i nie ma :( i dokladnie o co pytac :( o tusz UV ?? o atrament UV ?? czy moze inaczej sie to nazywa :( z gory thx za odpowiedz :(
Back to top

p0liceman
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 Post from the author of the topic 30 Jul 2003 12:33   

Poszukiwanie markerów UV

witam
Miałem na początku też ten problem, więc pytałem jak większoś o tusze UV cienkopisy UV, markery UV, markery do znakowania. W zasadzie nazewnictwo jest dowolne, bo sprzedawca jeżeli ma coś takiego napewno załapie o co chodzi. Co do miejsca zakupu miałem na początku teorie że w dużych sklepach z art papierniczymi musi coś takiego być. Udałem się do szczecińskiego Empika i kicha nie ma. Pani zrobiła duże oczy i tyle po markerze. Natomiast znalazłem w/w towar w mniejszym papierniczym zlokalizowanym w bocznej zapomnianej uliczce. W papierniczych z małych miejscowości też może być problem ale zapytać zawsze warto.
OSTATECZNIE : Nie ma innej możliwości jak kolendować od papierniczego do papierniczego i pytać dokładnie tak jak ja to zrobiłem. Za którymś razem napewno trafisz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jul 2003 12:33   

Back to top

Kert17
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 30 Jul 2003 12:58   

thx :)

thx :) chodzilem u siebie na osiedlu ale lipa, musze jechac do centrum, a mniej wiecej ile taki tusz moze kosztowac ;) bo nie wiem czy sprzedawac cale mieszkanie, zeby kupic zapas na wszystkie lata szkolne ;) PozdrOO
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jul 2003 12:58   

Back to top

zhu
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 30 Jul 2003 13:36   

:arrow: policeman
czy możesz napisać co pisze na butelce którą kupiłeś , jakaś nazwa tego atramentu , jakiej f-my , będzie łatwiej szukać , dzięki i pozdrawiam
Back to top

konrad2104
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 30 Jul 2003 17:58   

Diody LED UV

Marker (cienkopis) kosztuje od 5 do 25 zł przy czym im droższy tym lepiej ponieważ lepiej świeci.Pamiętaj o tym że te LEDy świecą dużo słabiej niż tester do banknotów ze specjalną jarzeniówką.
Back to top

Kert17
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 30 Jul 2003 18:06   

dobrze wiedziec ze im drozszy tym lepiej swieci ;) myslalem ze ta cena wzrasta wraz z pojemnoscią ;) a ze diody UV swieca slabiej to wiem : ) bo mialem : ) i dwoma podswietlalem banknoty, najlepszy chyba jest 50 zł ; ) duzo sie na nim swieci : ) dzieki za info, a gdzie mieszkasz ?? to moze przy okazji bede to poszukam ; ) jak nie znajde w gdyni. PozdrOO
Back to top

zhuln
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 30 Jul 2003 18:06   

czy te ledy uv to takie same jak w pilocie tv ?
Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 30 Jul 2003 18:15   

to nie są te same, w pilotach są na podczerwien, a te są UV (światło widzialne)
Lepiej dołożyć 2zł i kupić jasno świecącą.
Back to top

Kert17
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 30 Jul 2003 18:44   

diody UV led

oj nie wiem czy istnieje pilot na takie diody ;) te diody swieca jak niebieskie led, tylko ze troche jakby slabiej i ciemniej z tego co pamietam, i sa czulsze na zmiany napiecia, o wiele latwiej je spalic :( takze to nie takie jak w pilocie, w pilotach są chyba infra red czyli podczerwien czy jak to sie zwie :) PozdrOO
Back to top

Kert17
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 03 Aug 2003 07:10   

tusz uv

jesli ktos wie gdzie w Gdyni, Gdansku, Sopocie (calym Trojmiescie) mozna kupic tusz uv, naboje do piora uv, marker uv, i wszystkie inne rzeczy do pisania uv, to prosil bym o info tutaj albo na Kert17(malpa)oksywienet.org.pl z gory baaaaaardzo dziekuje :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Aug 2003 07:10   

Back to top

Kert17
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 27 Aug 2003 02:29   

no i znowu servis dziala, super :) qrcze znalazlem farby do ubran UV ale tuszu nie ma, jedynie jakies zolte, czerwone itp :( z nudow kupilem zolty zakreslacz i pomalowalem wiatrak, a diody UV mozna podlaczyc pod 4,5 V przy poborze pradu ok 160 mA. Jedynie co sie dzieje, to dioda sie troche grzeje :( ja swoja wstawilem w radiator i posmarowalem pasta termiczna. Za skootki nie odpowiadam. Pozniej niestety niechcacy przelaczylem na 6 V i poleciala sobie :( Jesli ktos robil podobne testy, ile mozna obciazyc itp to mile widziane statystyki :) PozdrOO
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Diody LED UV ?
Page 1 of 1
Similar topics
Diody led pod 220 v :) (15)
Wysterownie diody led. (2)
Diody Led - napis (1)
Matryca LED i sterowanie poziomem świecenia każdej diody LED (2)
Diody mocy LED i 230. Jaki LED drive zastosować? (4)
Diody LED zamias żarówek. Jakie diody? Jak połączyć? (5)
Migające diody LED - schemat (3)
BPM - wskaźnik na diody LED (14)
diody LED z wyświetlacza GSM (4)
Dobranie rezystoa do diody LED (3)

Page generation time: 0.108 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed