| Author |
lelekx Poziom 20

|
01 Jul 2006 23:08 "lightgun" - pistolet do konsoli do gier - jak to |
|
|
|
Nie zmieściło mi się wszystko w temacie, miało brzmieć tak:
- na jakiej zasadzie działają pistolety przystosowane do pracy z wszelkiej maści monitorami, jak tu: http://forums.multiplay.co.uk/showthread.php?threadid=41435
To, w jaki sposób działa klasyczny pistolet (pióro świetlne) dla telewizorów/monitorów CRT - na ten temat jest mnóstwo informacji w sieci. Gorzej z tymi, co w temacie - zupełnie nic nie znalazłem. Nawet nie mam pomysłu, jak to jest zrealizowane.
Sprzęt wygląda tak, że na brzegach monitora/telewizora ustawia się 3 do 6 punktów (odbiorników? nadajników?), do tego jest pistolet i jakoś to działa.
Męczy mnie ten temat - jeżeli ma ktoś jakieś informacje, albo *pomysły*, jak to może działać - zapraszam do dyskusji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jul 2006 23:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
03 Jul 2006 18:08 Re: "lightgun" - pistolet do konsoli do gier - jak |
|
|
|
Hmm, a bez odbiorników tych to przy pegazusach były, też nie to zawsze zastanawiało jak to działa :D
W tym siedzi tylko dioda na podczerwiń :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jul 2006 18:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Roman-Pila Poziom 13

|
03 Jul 2006 18:51 "lightgun" - pistolet do konsoli do gier - jak to |
|
|
|
Ten pistoleciek reaguje na zadany fragment obrazu wyświetlanego aktualnie na ekranie...
Postaram się opowiedzieć możliwie najprościej.
Jednostka centralna pegasusa wysyła informacje o obrazie, który jest oświerzany w ustalony sposób.
Jak wiadomo, to, co ludzkie oko postrzega jao cały obraz wyświetalne jest jako zbiór lini na ekranie.
Jeżeli całość ekranu potraktujemy jako układ współżędnych X-Y, to już odpowiemy sobie jak wyliczany jest dany "punkt aktywny " na ekranie.
Poprostu pistolecik "potwierdzi", że jego sensor optyczny odczyta akurat ten, a nie iiny fragment obrazu w danym czasie...
Jak bym zbytnio "zagmatwał" to dać znać ;-) będe starał się to upraszczać w miare możliwości
|
|
| Back to top |
|
 |