FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

problem zbieżności w PSPICE

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> problem zbieżności w PSPICE
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 04 Jul 2006 17:50   

problem zbieżności w PSPICE

Witam,

obecnie buduję w PSPICE przekształtnik macierzowy 3x1. Układ działa (przy wykorzystaniu kluczy sterowanych napięciowo) ale jest mocno "wyidealizowany", czyli brak rezystancji i indukcyjności linii itp. Gdy zabrałem się do jego "urzeczywistniania" pojawiły się olbrzymi problemy ze zbieżnością układu. Wstawienie jedynie rezystancji 0.1m w szereg za źródłem napięciowym E wywala mi cały układ. Przy opcjach:

.TRAN 250u 250m 0 50u
.OPTIONS itl=200

stale wyskakuje mi problem zbieżności:
Code:
ERROR -- Convergence problem in transient analysis at Time =  1.667E-03
         Time step =  5.821E-15, minimum allowable step size =  8.333E-15

przy różnych ustawieniach reltol, vntol,abstol,itl zmienia mi się tylko "time step" i "step size"ale ciągle problem zbieżności pozostaje.

Nie wiem... jak malutka rezystancja koło źródła może powodować taką niestabilność układu? Może wie ktoś jak skonfigurować opcje symulacji, żeby PSPICE przegryzł się przez obliczenia?

Pozdrawiam, veiovis
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Jul 2006 17:50   

Back to top

veiovis
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 Post from the author of the topic 10 Jul 2006 23:05   

Re: problem zbieżności w PSPICE

przetestowałem wszytkie opcje symulacji... PSpice widać ma zbyt słaby algorytm obliczeniowy, aby poradzić sobie z tym problemem.

Który Waszym zdaniem program ma najbardziej zaawansowany algorytm obliczeń - zwłaszcza stanów nieustalonch i równań nieliniowych? Chodzi mi realizację i symulację układów. PCB i praktyczna realizacja mnie nie interesuje.

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> problem zbieżności w PSPICE
Page 1 of 1
Similar topics
Problem! tranzystor w PSpice (1)
Problem z analizą AC w PSpice (2)
Pspice - problem z węzłami (2)
Problem z symulacją w pSpice 9.2 (8)
PSpice 8 Problem z symulacją (2)

Page generation time: 0.145 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed