| Author |
ogryz Poziom 24

|
05 Jul 2006 17:12 Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek |
|
|
|
Witam!
Utworzyłem płytkę w protelu i przygotowując się do wydruku, zauważyłem drobne nieprawidłowości w wyglądzie elementów. Zmodyfikowałem odpowiednio biblioteki (zmieniałem tylko warstwę TopOverlay - nie ruszałem wyprowadzeń, itp.) lecz po otwarciu projektu zmiany nie zostały wprowadzone do elementów na płytce. Próbowałem z poziomu schematu Design -> Update PCB lecz to też nie działa :(
Jest jakiś sposób, aby zaktualizować wygląd elementów po ich modyfikacji w bibliotece (oczywiście oprócz tworzenia płytki na nowo ;))?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2006 17:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
microwave Poziom 12

|
05 Jul 2006 19:49 Re: Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek |
|
|
|
Przed wydrukiem mając już otwarte jego okno na zakładce Browse PCBprint w celu akualizacji naciśnij Rebulit i dopiero potem próbuj drukować.Powinno pomóc.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2006 19:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ogryz Poziom 24

|
06 Jul 2006 00:02 Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek |
|
|
|
Problem polegał na tym, że po zmianie wyglądu elementów w bibliotece, nie zachodziły stosowne zmiany w edytorze płytki PCB. Poradziłem sobie z nim w trochę "okrężny" sposób: we właściwościach każdego elementu z osobna zmieniałem obudowę na inną, o tej samej liczbie nóżek, następnie powracałem do obudowy z mojej biblioteki :)
Mimo wszystko dziękuję za chęć pomocy :)
Mam jeszcze jedno pytanie: czy można zmienić kolor poszczególnych warstw w podglądzie wydruku protela (plik PPC)? Ustawienia domyślne mi nie odpowiadają, ponieważ na ciemnym tle ścieżek kompletnie nie widać jasno-szarego opisu. No i różne kolory ścieżek i otworów też są denerwujące...
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jul 2006 00:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
microwave Poziom 12

|
07 Jul 2006 23:48 Re: Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek |
|
|
|
Tak ,jest to trochę uciążliwe ale można to zrobić. W oknie podglądu wydruku plik PPC pod wybraną drukarką masz Multilayer Composite Print.Najedź myszką i kliknij prawym klawiszem otwórz properites- pojawi się okienko z właściwościami w lewym dolnym rogu masz opcje kolorów czarno-biały ,pełny kolor,skala szarości .Jeżeli wybierzesz pełny kolor , to na wydruku będziesz miał takie kolory jak na projekcie płytki . Zabawę z kolorami można teraz przeprowadzać w dowolny sposób definiując kolory odpowiednich warstw w oknie projektu płytki i aktualizując wydruk.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
ogryz Poziom 24

|
08 Jul 2006 02:05 Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek |
|
|
|
Ten sposób znam - myślałem, że można jakoś zmienić kolory tylko w okienku podglądu. Szkoda
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |