FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#1 Post from the author of the topic 05 Jul 2006 17:12   

Witam!
Utworzyłem płytkę w protelu i przygotowując się do wydruku, zauważyłem drobne nieprawidłowości w wyglądzie elementów. Zmodyfikowałem odpowiednio biblioteki (zmieniałem tylko warstwę TopOverlay - nie ruszałem wyprowadzeń, itp.) lecz po otwarciu projektu zmiany nie zostały wprowadzone do elementów na płytce. Próbowałem z poziomu schematu Design -> Update PCB lecz to też nie działa :(
Jest jakiś sposób, aby zaktualizować wygląd elementów po ich modyfikacji w bibliotece (oczywiście oprócz tworzenia płytki na nowo ;))?

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Jul 2006 17:12   

Back to top

microwave
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 05 Jul 2006 19:49   

Re: Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek

Przed wydrukiem mając już otwarte jego okno na zakładce Browse PCBprint w celu akualizacji naciśnij Rebulit i dopiero potem próbuj drukować.Powinno pomóc.
Pozdr.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Jul 2006 19:49   

Back to top

ogryz
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 Post from the author of the topic 06 Jul 2006 00:02   

Problem polegał na tym, że po zmianie wyglądu elementów w bibliotece, nie zachodziły stosowne zmiany w edytorze płytki PCB. Poradziłem sobie z nim w trochę "okrężny" sposób: we właściwościach każdego elementu z osobna zmieniałem obudowę na inną, o tej samej liczbie nóżek, następnie powracałem do obudowy z mojej biblioteki :)
Mimo wszystko dziękuję za chęć pomocy :)

Mam jeszcze jedno pytanie: czy można zmienić kolor poszczególnych warstw w podglądzie wydruku protela (plik PPC)? Ustawienia domyślne mi nie odpowiadają, ponieważ na ciemnym tle ścieżek kompletnie nie widać jasno-szarego opisu. No i różne kolory ścieżek i otworów też są denerwujące...

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Jul 2006 00:02   

Back to top

microwave
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 07 Jul 2006 23:48helpful post - solution   

Re: Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek

Tak ,jest to trochę uciążliwe ale można to zrobić. W oknie podglądu wydruku plik PPC pod wybraną drukarką masz Multilayer Composite Print.Najedź myszką i kliknij prawym klawiszem otwórz properites- pojawi się okienko z właściwościami w lewym dolnym rogu masz opcje kolorów czarno-biały ,pełny kolor,skala szarości .Jeżeli wybierzesz pełny kolor , to na wydruku będziesz miał takie kolory jak na projekcie płytki . Zabawę z kolorami można teraz przeprowadzać w dowolny sposób definiując kolory odpowiednich warstw w oknie projektu płytki i aktualizując wydruk.
Pozdr.
Back to top

ogryz
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 Post from the author of the topic 08 Jul 2006 02:05   

Ten sposób znam - myślałem, że można jakoś zmienić kolory tylko w okienku podglądu. Szkoda

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Protel 99SE - płytka po modyfikacji bibliotek
Page 1 of 1
Similar topics
Protel 2.8 import bibliotek (3)
Protel 99SE i Protel DXP - czy mogą być zainstalowane razem? (3)
Protel 99SE i kilka stron schematów ,a jedna wspólna płytka. (5)
Protel 99SE płytka jednostronna (3)
Błąd importu bibliotek w Protel 99se na Windows 7 (4)
Protel 99SE aktualizacja bibliotek na PCB (4)
Protel 99 - projekty po modyfikacji bibliotek (2)
Protel 2004 potrzeba bibliotek (19)
Podglad bibliotek Protel DXP (2)
Protel 99 SE aktualizacja komponentów po zmianie bibliotek (2)

Page generation time: 0.11 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed