| Author |
mathaus Poziom 5

|
|
| Back to top |
|
 |
mathaus Poziom 5

|
17 Jun 2003 14:10 |
|
|
|
A propo nadajnika 80W, czy ktos go robil jezeli tak to moglby przeslac wzory plytek drukownych?
nie pisz postu pod postem!
Używaj przycisku : "zmień" !
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2003 14:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pio17soft Poziom 13

|
17 Jun 2003 14:36 |
|
|
|
niwebawił bym się w ten nadajnik (chyba że nielubisz sąsiadów)
ukaład przeciwsobny ma 1 zaletę - niema parzytych harmonicznych czyli jeżeli pracujesz na 72-74 nie ma cię na zakresie 2m i tak dalej.
budowa nadajnika powinna wyglądać natępująca:
-stabilny generator
-seperator
-1 stopień do 0.5 wata
-końcówka mocy
-filtry
-antena dipol lub j według opisu z pdfa (tylko czeba sprawdzić wymiary )
z praktyki wiem że przy dobrej lokalizacji i zwykły dipolu na 0,5 wata zasięg cały kraków.
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
17 Jun 2003 17:50 |
|
|
|
| mathaus wrote: |
| A propo nadajnika 80W, czy ktos go robil jezeli tak to moglby przeslac wzory plytek drukownych? |
Tak, ja robilem podobny. Tez na kt931A. Sciezki wydrapalem nozem. Ten 931 sie strasznie grzeje i niestety moc spada do 60W po nagrzaniu. Mialem tez efekt topiacej sie cyny w miejscu szeregowego obwodu LC (dokladnie tam, gdzie laczy sie cewka z kondensatorem) na kolektorze tego tranzystora (w strone anteny). Uwazajcie na to przy projektowaniu sciezek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2003 17:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
yaurent Poziom 19

|
17 Jun 2003 22:23 |
|
|
|
| pio17soft wrote: |
| ukaład przeciwsobny ma 1 zaletę - niema parzytych harmonicznych czyli jeżeli pracujesz na 72-74 nie ma cię na zakresie 2m i tak dalej. |
Jesteś optymistą -ta poniekąd słuszna teoria rodem z końcówek komplementarnych w technice mcz -nie sprawdza się zupełnie na wcz. Aby uzyskać pełne zrównoważenie układu przeciwsobnego ,tak aby nie wychodziły parzyste harmoniczne -trzeba się nieźle namachać. Dobieranie identycznych tranzystorów (beta ,pojemności złącza,charakterystyka f) plus jakiś przyrząd typu analizator widma lub odbiornik na w/w harmoniczną -to chyba trochę za dużo zachodu ,aby przeciwsob wyszedł na ludzi .... A co do przypadkowych wykonań takiego układu ,to już chyba kilka osób na tym forum przekonało się ,co to jest warte ....
:arrow: co do końcówek dużej mocy ,to polecam aktywne chłodzenie -szkoda męczyć tranzystor 80 Watami na samym radiatorze ,bo prędzej ,czy później padnie ,a i moc po nagrzaniu spada. Wszystkie kondensatory na jak najwyższe napięcia ,a trymery powietrzne lub duże ceramiki z dzielnikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2003 22:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
18 Jun 2003 01:13 |
|
|
|
| yaurent wrote: |
| ...co do końcówek dużej mocy ,to polecam aktywne chłodzenie -szkoda męczyć tranzystor 80 Watami na samym radiatorze ,bo prędzej ,czy później padnie ,a i moc po nagrzaniu spada... |
Chyba myslisz o peltierze :) , bo cooler od zasilacza komputerowego to niezbedne minimum. Nie odwazyl bym sie wlaczyc ukladu bez aktywnego chlodzenia, tym bardziej, ze na tym samym radiatorze siedza jeszcze trzy KT'ki. Prawda jest, ze 'ruski' sie strasznie grzeja :( .
|
|
| Back to top |
|
 |
pio17soft Poziom 13

|
18 Jun 2003 09:45 |
|
|
|
co do przeciwsobnego jakoś mnie się udawało (oczywiście nie z tym schematem no i z pomiarami), i jeszcze nadaje w modulacji am/fm
A może zrobić dobrą antenne bo z niedopasowaną wszystko będzie się topic (cewki,cyna) a neony w domu same będą świecić)
Chłodzene najprościej jak się da czyli wentylator (polecam taki ruski na 220v do kuchni, przypełnych obrotach radiator jest zimny)
A może małą lampe (jakąś kukułkę)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
18 Jun 2003 10:44 |
|
|
|
napewno nie bede ci polecal tego nadajnika, te 2 waty w antenie to niestety nie sygnal w ukfie tylko wszystko za co par sciga piratow.
radze ci zrobic nadajnik na generatorze seilera z dobrym separatorem, mozna dolaczyc do tego synteze, jakas dopalke nawet na tanich elementach z koncowka np te KT922 i na wyjsciu koniecznie filtr dp i dobra antene.
a ta cyna to sie topi bo tam jest naprawde wysokie napiecie, nie radzilbym dotykac palcem... przy takiej mocy w obwodach o duzej dobroci dzieja sie takie cuda. ja narazie mam mniejsz nadajnik, skladam sobie mikser i zobacze co wyjdzie. zamiezam sie tez zucic na wiekszy czyli jkies 40W, nawet juz wymyslilem jak zrobie chlodzenie tego czegos, bedzie so radaiator (albo 2lub 4 zestawione) ze beda twozyc tunel z "listkami/blaszkami" w srodku, centralnie w obudowie i z jendej strony wiatrak ustawiony tak zeby przedmuchiwal powietrze przez ten radiator. moze ameryki nie odkrylem bo napewno ktos juz stosuje takie cos ale mam nadzieje ze wystarczy w moim sprzecie :)
teraz niezle sie nagrzewa dopalka 2n2219, bd139 i 2sc3807 zestrojona naprawde na full power ale na szczescie radiator w obudowie po wzmaku telewizyjnym wystarcza, choc w zime bedzie fajny grzejniczek :twisted:
|
|
| Back to top |
|
 |
mathaus Poziom 5

|
19 Jun 2003 19:27 |
|
|
|
to moze ktos zaproponuje jakis ciekawy niezbyt skomplikowany sprawdzony schemacik.
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
19 Jun 2003 19:38 |
|
|
|
w ktoryms temacie, chyba "filtr potrzebuje!" jest schemat (pochodzacy ze strony pink'a) i plytka dopalki aoraz fajnego generatorka, plytki mojego projektu. jest w miare proste, do zestrojenia potrzeba chyba tylko sonde w.cz. sproboj to zrobic bo tanie, proste i fajnie dziala.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jun 2003 19:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dipol Poziom 22

|
24 Jun 2003 08:38 |
|
|
|
weż schemat od Wołny,jest to doskonała końcówka mocy,ja doprowadzam 250 w(ok120w wcz).najważniejszy problem w końcówkach mocu jest wykonanie transformatora wcz.doskonale nadają się rdzenie ferryowe z przewodów łączących monitor z kartą graficzną,oraz b.dobry zasilacz z szsybkim bezpiecznikiem elektronicznym
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
24 Jun 2003 21:50 |
|
|
|
| dipol wrote: |
| weż schemat od Wołny,jest to doskonała końcówka mocy,ja doprowadzam 250 w(ok120w wcz).najważniejszy problem w końcówkach mocu jest wykonanie transformatora wcz.doskonale nadają się rdzenie ferryowe z przewodów łączących monitor z kartą graficzną,oraz b.dobry zasilacz z szsybkim bezpiecznikiem elektronicznym |
Taa.... Super, że wołna pracuje na ukf-ie :lol:
|
|
| Back to top |
|
 |