| Author |
QRLD Poziom 3

|
17 Jun 2003 16:19 Tarcza Nipkowa |
|
|
|
Chciałbym zbudować kamerę i telewizor oparte na tarczy Nipkowa. W tym systemie dwie tarcze jedna w kamerze, druga w telewizorze muszą jednocześnie, synchronicznie wirować ( czyli jeśli jedna tarcza obróci się o 360 stopni to druga również musi się obrócić w tym samym momencie o 360 stopni i ten stan musi trwać dowolną ilość obrotów, czyli nie może się rozregulować ). Problem w tym, jakiego systemu silniczków elektrycznych użyć, aby kręciły się jednocześnie i nie rozregulowywały się?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2003 16:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Artekw Poziom 9

|
17 Jun 2003 17:24 |
|
|
|
Proponuję silniki krokowe. Może sterowanie nimi wymaga zbudowania odpowiedniego sterownika, ale za to zgodność w fazie można na 100% ustawić. Nie wiem tylko jakich potrzebujesz prędkości obrotowych?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2003 17:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
QRLD Poziom 3

|
17 Jun 2003 20:25 |
|
|
|
Tak ze 25 obr./s (chyba tyle mniej więcej wynosi częstotliwość odświerzania zwykłego telewizora)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2003 20:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
alnus Poziom 21

|
10 Jul 2003 20:02 |
|
|
|
W jakimś podręczniku automatyki widziałem układ połączenia dwóch silników , chyba nazywało się to selsyn , w którym to obrót osią jednego z nich powodował identyczny obrót drugiego . Tyle , że aby wprawić to ustrojstwo w ruch należałoby któryś z nich kręcić za pomocą trzeciego( najlepiej synchronicznego - stała prędkość obrotów z sieci ) włączonego do prądu w klasyczny sposób . Wydaje mi się , że to chyba sposób bardziej zbliżony do telewizora pana Bairda z tarczą Nipkowa .
|
|
| Back to top |
|
 |
silvvester Poziom 19

|
10 Jul 2003 22:09 |
|
|
|
moja teoria to:przyczep niewielkie magnesy w tym samym miejscu
na zewnętrznej krawędzi obu tarcz w taki sam sposób jak w układzie zapłonowym w samochodach tam jest równierz magnes na części ruchomej wału korbowego a jako czujnik jest czujka indukcyjna lub pojemnościowa , daj przeciw wage dla magnesów żeby tarcza się nie obracała magnesem w dół , dobierz częstotliwość obrotu obydwu silników na 25 hz a jako synchronizator zrób generator fali prostokątnej 25 hz o współczynniku wypełnienia 3-5% podłącz to do wzmacniacza na jego wyjściu podłacz dwie cewki i umieść je na dole pod tarczami tak żeby obracające się magnesy były podczas obrotu jak najbliżej cewek po włączeniu tarcz każda na początku będzie się krecić jak będzie chciała ale jak podłączysz generator to tarcze *naskoczą* na częstotliwośc generatora pod warunkiem że obrót tarcz nie będzie się znacznie rożnić od generatora impulsów , inny podobny sposób to np.fotodioda na tarczy (dodatkowa dziurka w tarczy do synchro.) układu analizujacego i wzmacniacz z cewką właściwie elektromagnesem w ukł odtwarzającym ogólnie chodzi o to żeby dwa punktu na obu tarczach były w tym samym miejscu i czasie mozesz przyczepić po dwa magnesy na przeciwległych końcach tarcz i dać generator 50 hz
co o tym rozwiązaniu sądzisz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jul 2003 22:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kociątko Poziom 21

|
09 Sep 2003 10:56 Re: Tarcza Nipkowa |
|
|
|
Fajnie, jak coś zmontujesz, to chętnie bym o tym poczytał, bo kiedyś jak miałem ze 13 lat, to próbowalem zrobic taki telewizor, ale jeszcze nie znałem tak elektroniki i mi się nie udało. Ale jak Ty zrobisz i podzielisz się swoimi doświadzczeniami, to chętnie bym sobie cos takiego zrobił.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |