FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Klimatyzator MPM AUS-07 - montaż

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Klimatyzator MPM AUS-07 - montaż
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 11 Jul 2006 19:31   

Klimatyzator MPM AUS-07

Witam,
mam urządzenie jak w tytule, niestety nie dysponuję instrukcją montażu. Mam 2 problemy:
1. Zgodnie z tabliczką znamionową moduł zewnętrzny jest na 230V~, ale przyłącze w nim jest 5-przewodowe (masa, "N" i 3 inne (fazy?)) - jak to podłączyć?
2. Czy w module wewnętrznym końcówki rurek wystarczy obciąć (są zaślepione)?
Czy w ogóle laik powinien się za to brać, tzn. czy jest duże ryzyko że coś rozwalę?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Jul 2006 19:31   

Back to top

adam-k
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 13 Jul 2006 10:05helpful post - solution   

Re: Klimatyzator MPM AUS-07

Między modułem zewnętrznym a wewnętrznym jest połączenie sterowników. W mojej klimie to trzy przewody (jeden z nich masa).
Często oznaczone są tak samo w obu modułach więc pewnie bez problemu uda ci się je odpowiednio połączyć.
Zupełnie inną kwestią jest połączenie rurek, raczej bym się za to nie
zabierał, a już napewno nie obcinaj tych zaciśniętych. Ktoś zrobił to
w celu utrzymania czystości wewnątrz i to nawet w sensie wilgoci z powietrza. Jak ponadto masz zamiar zdobyć odpowiedni czynnik chłodzący - wiesz wogóle jaki ? - są różne.

Dodano po 11 [sekundy]:

Między modułem zewnętrznym a wewnętrznym jest połączenie sterowników. W mojej klimie to trzy przewody (jeden z nich masa).
Często oznaczone są tak samo w obu modułach więc pewnie bez problemu uda ci się je odpowiednio połączyć.
w celu utrzymania czystości wewnątrz i to nawet w sensie wilgoci z powietrza. Jak ponadto masz zamiar zdobyć odpowiedni czynnik chłodzący - wiesz wogóle jaki ? - są różne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jul 2006 10:05helpful post - solution   

Back to top

Shqippy
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 Post from the author of the topic 13 Jul 2006 11:35   

adam-k wrote:

Sczerze mówiąc myślałem, że czynnik jest w jednostce zewnętrznej, która ma zawory na złączkach - i że po ich otwarciu wypełnia się cała instalacja. Jednak człowiek uczy się całe życie :? Dzięki za info - mało brakowało a bym zepsuł 1,1 kzł :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Jul 2006 11:35   

Back to top

adam-k
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 13 Jul 2006 12:05   

To zupełnie co innego, jeśli to nowa klima może mieć wewnątrz czynnik chłodzący. Nie wiem czemu odniosłem wrażenie (może te "zaślepione rurki do obcięcia") że mówimy o czymś z demontażu.
W sytuacji gdy jest napełniona nie powinno być problemu przy zachowaniu wszelkich środków w celu utrzymania "czystości" instalacji
i jej szczelności - aby nie pozbyć się gazu.
Back to top

wfe416n
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 14 Jul 2006 22:00   

pamiętaj jeszcze o konicznieczności usunięcia powietrza z instalacji ( próżnia - masz pompkę? ) i odprowadzeniu skroplin, musi być spadek żeby swobodnie spływały.
Osobiście uważam że powinieneś zlecić montaż i mieć na to gwarancję, jeżeli bedziesz robił to sam może okazać się oszczędności są pozorne. Nabicie instalacji to ok 170 zł za kg a minimum to 2 kg.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Jul 2006 22:00   

Back to top

Shqippy
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 Post from the author of the topic 14 Jul 2006 22:45   

Klimatyzator MPM AUS-07

Już dałem sobie spokój z instalacją - to mnie jednak przerasta :) Jutro ma przyjść fachowiec. Dzięki za pomoc.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Klimatyzator MPM AUS-07 - montaż
Page 1 of 1
Similar topics
Scania AUS-211 stabilizator napięcia (1)
Co oznacza funkcja AUS? Zniknął mi obraz. (10)
scania AUS 211 czy zadziała na stole (4)

Page generation time: 0.099 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed