Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



uziemienie jak??


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Service ->uziemienie jak?? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mwbl
Level 2
Location: Stalowa Wola
Joined: 13 Jul 2006
Posts: 4
mwbl
Level 2
Post#1 13 Jul 2006 14:19  Topic author   

uziemienie jak??


Mam mały problem, jestem kopany przez komputer chciałbym go uziemić ale nie wiem jak jestem laikiem w tych sprawach. Mam bolec i 2 dziurki wiem że trzeba zmostkować bolec z jedną dziurką ale nie wiem z którą. Bardzo proszę o pomoc. PZDR

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mietex
Level 25
Location: Lublin
Joined: 30 Jun 2004
Posts: 749
Helped: 92
Post rating: 2
mietex
Level 25
Post#2 13 Jul 2006 14:51Helpful post    

Re: uziemienie jak??


Uziemienie bolców powinno być wykonane w sieci zasilającej. Jeśli sieć jest dwuprzewodowa to uziemienie trzeba wykonać w gniazdku zasilającym - nie w komputerze, nie w listwie zasilającej, nie we wtyczce sznura. W gniazdku przy pomocy próbnika ( neonówki ) ustalić gdzie jest zero i zmostkować go z bolcem uziemienia. Uwaga w przypadku pomyłki możemy podać fazę 230V na obudowę.
Po sprawdzeniu gdzie jest faza a gdzie zero prace wykonuj przy wyłączonych bezpiecznikach sieciowych.


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mwbl
Level 2
Location: Stalowa Wola
Joined: 13 Jul 2006
Posts: 4
mwbl
Level 2
Post#3 13 Jul 2006 15:02  Topic author   

Re: uziemienie jak??


Jak sprawdzić czy sieć jest dwu przewodowa i czy jak dotknę próbnikiem zero to wtedy on sie nie zaświecie, czy sie ma zaświecić??

Dodano po 3 [minuty]:

mietex wrote:
Uziemienie bolców powinno być wykonane w sieci zasilającej. Jeśli sieć jest dwuprzewodowa to uziemienie trzeba wykonać w gniazdku zasilającym - nie w komputerze, nie w listwie zasilającej, nie we wtyczce sznura. W gniazdku przy pomocy próbnika ( neonówki ) ustalić gdzie jest zero i zmostkować go z bolcem uziemienia. Uwaga w przypadku pomyłki możemy podać fazę 230V na obudowę.
Po sprawdzeniu gdzie jest faza a gdzie zero prace wykonuj przy wyłączonych bezpiecznikach sieciowych.


Jak sprawdzić czy sieć jest dwu przewodowa i czy jak dotknę próbnikiem zero to wtedy on sie nie zaświecie, czy sie ma zaświecić??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
matgaw
Level 15
Location: Poznań
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 203
Helped: 4
matgaw
Level 15
Post#4 13 Jul 2006 15:25Helpful post    

uziemienie jak??


Jak dotkniesz fazy to się zaświeci, jak zera - nie zaświeci się. Czy sieć jest dwuprzewodowa przekonasz się po tym gdy wyciągniesz gniazdko z puszki - jak przychodzą 2 pary kabli to jest 2-przewodowa, jak 3 - trójprzewodowa :) Jeśli w gniazdku masz 3-ci niepodłączony przewód/parę przewodów to po prostu podłącz ją do bolca od uziemienia w gniazdku. Jeśli nie masz - połącz kablem zero gniazdka z jego bolcem.

Helpful post? + 0
Back to top
mwbl
Level 2
Location: Stalowa Wola
Joined: 13 Jul 2006
Posts: 4
mwbl
Level 2
Post#5 13 Jul 2006 17:03  Topic author   

Re: uziemienie jak??


Quote:
Jak dotkniesz fazy to się zaświeci, jak zera - nie zaświeci się.

[/quote] Jeszcze ostanie pyt. jak dotknę próbnikiem fazy to mnie nie zabije?? gdzieś tam w pobliżu czai sie 230V a próbnik ma małą żaróweczke.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Adam-T
Level 33
Location: Szczecinek
Joined: 24 Jul 2004
Posts: 1777
Helped: 225
Post rating: 32
Adam-T
Level 33
Post#6 13 Jul 2006 17:34    

Re: uziemienie jak??


To ma byc próbnik neonowy a nie żarówkowy. Jeśli będzie to próbnik neonowy na napięcie do ok od 120V do 400V nic Ci się nie stanie.

Helpful post? + 0
Back to top
mietex
Level 25
Location: Lublin
Joined: 30 Jun 2004
Posts: 749
Helped: 92
Post rating: 2
mietex
Level 25
Post#7 13 Jul 2006 20:48    

Re: uziemienie jak??


Po skończonej robocie upewnij się sprawdzając próbnikiem czy na obudowie nie ma fazy - to tak dla stuprocentowej pewności.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Molier
Level 13
Location: Katowice
Joined: 28 Sep 2005
Posts: 122
Helped: 4
Post rating: 1
Molier
Level 13
Post#8 14 Jul 2006 02:17    

Re: uziemienie jak??


Podziwiam nieodpowiedzialność Kolegów dających powyzsze rady.

A w sytuacji uszkodzenia się przewodu "zerowego" / gdzieś na trasie przebiegu do tego zmostkowanego gniazda / to co sie pojawi na obudowie tak "zabezpieczonego" komputera ?

Na tego typu połączenia / faktycznie stosowane kiedyś, w minionej epoce / można sobie pozwolić tylko przy spełnieniu warunków :

1- należy mieć absolutną pewność że przewód "zerowy" czyli neutralny, NIE jest nigdzie zabezpieczony żadnym bezpiecznikiem / zdarza się w starych instalacjach /

2- stan całej instalacji jest w miarę przyzwoity, jest gwarancja że przewódy "zerowe", neutralne nie ulegną przerwaniu.

Podchodząc do sprawy z pewnym uproszczeniem - prawidłowym sposobem jest tylko i wyłącznie doprowadzenie do bolca uziemiającego w gnieździe, trzeciego przewodu podłączonego z "zerem" instalacji elektrycznej, bezposrednio przed lub za licznikiem.
Tam gdzie chodzi o bezpieczeństwo, ostrożności nigdy nie za wiele.

Helpful post? + 0
Back to top
matgaw
Level 15
Location: Poznań
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 203
Helped: 4
matgaw
Level 15
Post#9 14 Jul 2006 12:09    

uziemienie jak??


Mówiliśmy tutaj o przypadkach starej instalacji TNC, którą to np. mam w domu i niestety uziemienie w niej nie występuje :( Oczywiście tam gdzie ono jest, należy bezwzględnie z niego korzystać.

A o sprawdzeniu czy bezpiecznik odłącza fazę to zapomniałem. Fakt, w niektórych instalacjach ludzie odłączają 0 :|

Helpful post? + 0
Back to top
dannnek
Level 13
Location: wroclaw
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 110
Helped: 2
dannnek
Level 13
Post#10 15 Jul 2006 02:07    

Re: uziemienie jak??


najlepiej podlacz obudowe komputera do kaloryfera i juz masz uziemienie ktore cie nie zabieje i jest pewne w moim przypadku pomoglo i jest calkiem ok komp nie kopie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
OMAN
Level 24
Location: Wrocław
Joined: 26 Jan 2006
Posts: 547
Helped: 69
OMAN
Level 24
Post#11 15 Jul 2006 02:21    

uziemienie jak??


Dodam od siebie, że zalecane jest także, aby komputer był podłączony do sieci zasilającej za pośrednictwem listwy antyprzepięciowej, a nie bezpośrednio do gniazdka. Pozwoli to lepiej zabezpieczyć sprzęt przed uszkodzeniami (przebicia itp.).

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> uziemienie jak??
Page 1 of 1

Similar topics to uziemienie jak??

Jak sprawić, aby w gniazdku było uziemienie? (11)
Uziemienie/zerowanie. Jak należy podłączyć kable? (22)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.102 seconds