Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

uziemienie jak??


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> uziemienie jak??
Autor
Wiadomość
mwbl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 4
Miasto: Stalowa Wola

Post#1 Post autora tematu 13 Lip 2006 14:19   

uziemienie jak??


Mam mały problem, jestem kopany przez komputer chciałbym go uziemić ale nie wiem jak jestem laikiem w tych sprawach. Mam bolec i 2 dziurki wiem że trzeba zmostkować bolec z jedną dziurką ale nie wiem z którą. Bardzo proszę o pomoc. PZDR
Powrót do góry
   
mietex
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Cze 2004
Posty: 724
Miasto: Lublin

Post#2 13 Lip 2006 14:51pomocny post - solucja   

Re: uziemienie jak??


Uziemienie bolców powinno być wykonane w sieci zasilającej. Jeśli sieć jest dwuprzewodowa to uziemienie trzeba wykonać w gniazdku zasilającym - nie w komputerze, nie w listwie zasilającej, nie we wtyczce sznura. W gniazdku przy pomocy próbnika ( neonówki ) ustalić gdzie jest zero i zmostkować go z bolcem uziemienia. Uwaga w przypadku pomyłki możemy podać fazę 230V na obudowę.
Po sprawdzeniu gdzie jest faza a gdzie zero prace wykonuj przy wyłączonych bezpiecznikach sieciowych.

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lip 2006 14:51pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
mwbl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 4
Miasto: Stalowa Wola

Post#3 Post autora tematu 13 Lip 2006 15:02   

Re: uziemienie jak??


Jak sprawdzić czy sieć jest dwu przewodowa i czy jak dotknę próbnikiem zero to wtedy on sie nie zaświecie, czy sie ma zaświecić??

Dodano po 3 [minuty]:

mietex napisał:
Uziemienie bolców powinno być wykonane w sieci zasilającej. Jeśli sieć jest dwuprzewodowa to uziemienie trzeba wykonać w gniazdku zasilającym - nie w komputerze, nie w listwie zasilającej, nie we wtyczce sznura. W gniazdku przy pomocy próbnika ( neonówki ) ustalić gdzie jest zero i zmostkować go z bolcem uziemienia. Uwaga w przypadku pomyłki możemy podać fazę 230V na obudowę.
Po sprawdzeniu gdzie jest faza a gdzie zero prace wykonuj przy wyłączonych bezpiecznikach sieciowych.


Jak sprawdzić czy sieć jest dwu przewodowa i czy jak dotknę próbnikiem zero to wtedy on sie nie zaświecie, czy sie ma zaświecić??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lip 2006 15:02   





Powrót do góry
   
matgaw
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 205
Miasto: Poznań

Post#4 13 Lip 2006 15:25pomocny post - solucja   

uziemienie jak??


Jak dotkniesz fazy to się zaświeci, jak zera - nie zaświeci się. Czy sieć jest dwuprzewodowa przekonasz się po tym gdy wyciągniesz gniazdko z puszki - jak przychodzą 2 pary kabli to jest 2-przewodowa, jak 3 - trójprzewodowa :) Jeśli w gniazdku masz 3-ci niepodłączony przewód/parę przewodów to po prostu podłącz ją do bolca od uziemienia w gniazdku. Jeśli nie masz - połącz kablem zero gniazdka z jego bolcem.
Powrót do góry
   
mwbl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 4
Miasto: Stalowa Wola

Post#5 Post autora tematu 13 Lip 2006 17:03   

Re: uziemienie jak??


Cytat:
Jak dotkniesz fazy to się zaświeci, jak zera - nie zaświeci się.

[/quote] Jeszcze ostanie pyt. jak dotknę próbnikiem fazy to mnie nie zabije?? gdzieś tam w pobliżu czai sie 230V a próbnik ma małą żaróweczke.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lip 2006 17:03   





Powrót do góry
   
Adam-T
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 1225
Miasto: Szczecinek

Post#6 13 Lip 2006 17:34   

Re: uziemienie jak??


To ma byc próbnik neonowy a nie żarówkowy. Jeśli będzie to próbnik neonowy na napięcie do ok od 120V do 400V nic Ci się nie stanie.
Powrót do góry
   
mietex
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Cze 2004
Posty: 724
Miasto: Lublin

Post#7 13 Lip 2006 20:48   

Re: uziemienie jak??


Po skończonej robocie upewnij się sprawdzając próbnikiem czy na obudowie nie ma fazy - to tak dla stuprocentowej pewności.
Powrót do góry
   
Molier
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 110
Miasto: Katowice

Post#8 14 Lip 2006 02:17   

Re: uziemienie jak??


Podziwiam nieodpowiedzialność Kolegów dających powyzsze rady.

A w sytuacji uszkodzenia się przewodu "zerowego" / gdzieś na trasie przebiegu do tego zmostkowanego gniazda / to co sie pojawi na obudowie tak "zabezpieczonego" komputera ?

Na tego typu połączenia / faktycznie stosowane kiedyś, w minionej epoce / można sobie pozwolić tylko przy spełnieniu warunków :

1- należy mieć absolutną pewność że przewód "zerowy" czyli neutralny, NIE jest nigdzie zabezpieczony żadnym bezpiecznikiem / zdarza się w starych instalacjach /

2- stan całej instalacji jest w miarę przyzwoity, jest gwarancja że przewódy "zerowe", neutralne nie ulegną przerwaniu.

Podchodząc do sprawy z pewnym uproszczeniem - prawidłowym sposobem jest tylko i wyłącznie doprowadzenie do bolca uziemiającego w gnieździe, trzeciego przewodu podłączonego z "zerem" instalacji elektrycznej, bezposrednio przed lub za licznikiem.
Tam gdzie chodzi o bezpieczeństwo, ostrożności nigdy nie za wiele.
Powrót do góry
   
matgaw
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 205
Miasto: Poznań

Post#9 14 Lip 2006 12:09   

uziemienie jak??


Mówiliśmy tutaj o przypadkach starej instalacji TNC, którą to np. mam w domu i niestety uziemienie w niej nie występuje :( Oczywiście tam gdzie ono jest, należy bezwzględnie z niego korzystać.

A o sprawdzeniu czy bezpiecznik odłącza fazę to zapomniałem. Fakt, w niektórych instalacjach ludzie odłączają 0 :|
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lip 2006 12:09   





Powrót do góry
   
dannnek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 110
Miasto: wroclaw

Post#10 15 Lip 2006 02:07   

Re: uziemienie jak??


najlepiej podlacz obudowe komputera do kaloryfera i juz masz uziemienie ktore cie nie zabieje i jest pewne w moim przypadku pomoglo i jest calkiem ok komp nie kopie
Powrót do góry
   
OMAN
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 547
Miasto: Wrocław

Post#11 15 Lip 2006 02:21   

uziemienie jak??


Dodam od siebie, że zalecane jest także, aby komputer był podłączony do sieci zasilającej za pośrednictwem listwy antyprzepięciowej, a nie bezpośrednio do gniazdka. Pozwoli to lepiej zabezpieczyć sprzęt przed uszkodzeniami (przebicia itp.).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> uziemienie jak??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak sprawić, aby w gniazdku było uziemienie? (11)
Uziemienie/zerowanie. Jak należy podłączyć kable? (22)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS