Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Prostownik spawalniczy SPB-315


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Prostownik spawalniczy SPB-315 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Kazimierz
Level 13
Location: Janów Lubelski
Joined: 27 Jun 2002
Posts: 79
Helped: 5
Post rating: 1
Kazimierz
Level 13
Post#1 19 Jun 2003 17:17  Topic author   

Prostownik spawalniczy SPB-315


W spawarce tej brakuje elektronicznej płytki sterującej (zginęła...!?) .Może ktoś zna dystrybutora takich elementów , lub wyjaśni mi na czym polega regulacja prądu .Czy przez transduktor powinien płynąć prąd stały o zmienianej wartości czy też można sterować go impulsami prostokątnymi o zmienianym wypełnieniu (to w przypadku gdybym musiał dorabiać tą płytkę).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lechm56
Moderator
Location: Katowice
Joined: 22 Apr 2003
Posts: 2744
Helped: 82
Post rating: 29
lechm56
Moderator
Post#2 19 Jun 2003 22:04    

spawarka


Myślę że dorobienie takiej płytki będzie trudne .Proponuję udać się do specjalistycznego sklepu ze spawarkami , lub serwisu.

Helpful post? + 0
Back to top
ElGregor
Level 22
Location: Bielsko-Biała
Joined: 26 Mar 2002
Posts: 656
Helped: 2
Post rating: 11
ElGregor
Level 22
Post#3 19 Jun 2003 22:12    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


:arrow: Kazimierz
Przez transduktor przepuszcza się regulowany prąd stały, który powoduje "wchodzenie" rdzenia na odcinek nasycenia a tym samym spada impedancja po stronie drugiego uzwojenia. Umożliwia to regulację prądu "głównego".

Helpful post? + +1
Back to top
segate
Level 11
Joined: 11 Jun 2002
Posts: 8
segate
Level 11
Post#4 20 Jun 2003 11:46    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


W oryginale jest sterowanie impulsami prostokątnymi o zmienianym wypełnieniu. Schemat mam odręczny odtwarzany z modułu i raczej na forum się nie nadaje.
Kiedyś robiłem takie moduły są proste w konstrukcji 5 tranzystorów i około 30 elementów biernych. układ choć prosty działa bardzo dobrze.
Stabilizuje prąd spawania i zapobiega sklejaniu elektrody .
Widziałem wynalazki jak ktoś nie mogąc poradzić sobie z elektroniką
przerobił regulację i zamiast KD503 dał opornicę i nią regulował prąd transduktora a tym samym prąd spawania - działało ale już nie tak skutecznie (sposób dla desperatów ).
Jeśli nie masz schematu mogę ze skanować swoje dawne bazgroły i wysłać

Helpful post? + 0
Back to top
Czesiek
Level 28
Location: CW
Joined: 24 Aug 2001
Posts: 1121
Helped: 99
Post rating: 16
Czesiek
Level 28
Post#5 20 Jun 2003 12:27    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Rdzeń transduktora podsycany jest prądem stałym, którego wartość ustawia się potencjometrem regulacji prądu spawania. Do płytki podłączony jest bocznik, który działa w sprzężeniu zwrotnym i utrzymuje właściwą wartość prądu. Jest tam jeszcze układ zmieniający punkt pracy układu przy zmianie zakresu. Schemat modułu kiedyś zrysowałem. Jeśli dorwę skaner to umieszczę na forum.

Helpful post? + 0
Back to top
Kazimierz
Level 13
Location: Janów Lubelski
Joined: 27 Jun 2002
Posts: 79
Helped: 5
Post rating: 1
Kazimierz
Level 13
Post#6 20 Jun 2003 13:48  Topic author   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Znalazłem firmę w której zamówiłem tą płytkę ,ma ona oznaczenie RT23.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi ,przydadzą się przy naprawie tego urządzenia.
Kazimierz

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Matic
Level 2
Location: Toruń
Joined: 23 May 2003
Posts: 3
Matic
Level 2
Post#7 26 Jun 2003 01:25    

SPB-315


Witam , w razie problemów ze spawarką tego typu lub inną polecam się .Schematy posiadam,
Serwisuje to od lat UU albo i dłuzej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Witusss
Level 1
Joined: 13 Jan 2004
Posts: 1
Witusss
Level 1
Post#8 13 Jan 2004 19:26    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Jezeli chodzi o tą płytke to mam namiary na tą płytke tanio:

http://www.allegro.pl/show item.php?item=19613729

Gość ma wszystko do tej spawarki :) :) :)

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
partacz
Level 13
Joined: 08 Dec 2003
Posts: 75
Helped: 2
Post rating: 12
partacz
Level 13
Post#9 14 Jan 2004 23:03    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


zobacz
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic97329.html
tam zamieściłem wszystko co mam
jeżeli spawarka była ze złączem na wtyk din to skontaktuj się ze mna to podeślę ci sposób podłączenia płytki ze złączem konektorowym bo różnią się numery przewodów

Helpful post? + 0
Back to top
Czekan
Level 12
Location: Sucha Beskidzka
Joined: 06 Nov 2003
Posts: 41
Helped: 2
Post rating: 7
Czekan
Level 12
Post#10 01 Aug 2004 22:36    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


witam pisze Pan że znalazł firmę w której zamówił płytkę RT 23
bardzo proszę o adres i ile kosztowała

Bardzo proszę
Pozdrawiam Paweł

Helpful post? + 0
Back to top
Stanisław Krasicki
Level 15
Location: Szczecin
Joined: 24 Nov 2003
Posts: 138
Helped: 2
Post rating: 12
Stanisław Krasicki
Level 15
Post#11 29 Aug 2004 19:50    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam
Pomimo olbrzymiego szacunku dla wyrobów f-my Bester, płytka regulacji prądu w spawarce SPB315 jest w oryginale b. zawodna. Częste awarie płytki elektroniki są zmorą użytkowników ... i radością dla serwisantów. Zaryzykowałem i w miejsce orygilnalnej płytki wstawiłem "kit" "J-05" f-my Jabel z Ustki (www.jabel.com.pl), cena ok. 11 zł. To działa od kilku lat bez awarii, należy tylko pominąć prostownik wejściowy, układ LM 317 należy zaopatrzyć w kilka cm kw. radiatora i ... już.
Powodzenia.
St. Krasicki
krasicki(malpa)ps.pl

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
heynow
Level 19
Location: zza Buga
Joined: 08 Dec 2003
Posts: 448
Helped: 8
Post rating: 11
heynow
Level 19
Post#12 31 Aug 2004 19:43    

Prostownik spawalniczy SPB-315


Czegoś nie rozumniem. Kolega SEGATE twierdzi że ta spawarka regulację ma za pomocą impulsów prostokątnych o zmiennym wypełnieniu a kolega CZESIEK że prądem stałym. Jak to jest z tym Besterem ? Mam taki sam model z kompletnie rozwaloną elektroniką, regulacji brak (zrobione na stałe). Część elektryczna OK. Jak zrobić regulator do tej spawarki. Myślałem o czymś takim: mostek prostowniczy -> tranzystor(y) mocy sterowane generatorem o zmiennym wypełnieniu -> dławik podsycany prądem stałym ( ten ze spawarki). Jak ktoś ma konkretny schemat to niech wrzuci na forum. Z góry dzięki.

Helpful post? + 0
Back to top
Stanisław Krasicki
Level 15
Location: Szczecin
Joined: 24 Nov 2003
Posts: 138
Helped: 2
Post rating: 12
Stanisław Krasicki
Level 15
Post#13 01 Sep 2004 20:49    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam
Przesyłam schemat regulatora prądu do spawarki SPB 315.
Pozdrawiam
St. Krasicki
krasicki(malpa)ps.pl

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
Kazimierz
Level 13
Location: Janów Lubelski
Joined: 27 Jun 2002
Posts: 79
Helped: 5
Post rating: 1
Kazimierz
Level 13
Post#14 02 Sep 2004 16:52  Topic author   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Oryginalny schemat jest tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=470627#470627

Helpful post? + 0
Back to top
heynow
Level 19
Location: zza Buga
Joined: 08 Dec 2003
Posts: 448
Helped: 8
Post rating: 11
heynow
Level 19
Post#15 04 Sep 2004 20:34    

Prostownik spawalniczy SPB-315


Skąd zasilić układ regulatora ? Czy trzeba wstawić jakiś dodatkowy transformator zasilający ?

Helpful post? + 0
Back to top
turek:
Specjalista - spawarki
Location: Śląsk
Joined: 03 Nov 2003
Posts: 493
Helped: 44
Post rating: 58
turek:
Specjalista - spawarki
Post#16 16 Oct 2004 21:58    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Stanisław Krasicki wrote:
Witam
Pomimo olbrzymiego szacunku dla wyrobów f-my Bester, płytka regulacji prądu w spawarce SPB315 jest w oryginale b. zawodna. Częste awarie płytki elektroniki są zmorą użytkowników ... i radością dla serwisantów. Zaryzykowałem i w miejsce orygilnalnej płytki wstawiłem "kit" "J-05" f-my Jabel z Ustki (www.jabel.com.pl), cena ok. 11 zł. To działa od kilku lat bez awarii, należy tylko pominąć prostownik wejściowy, układ LM 317 należy zaopatrzyć w kilka cm kw. radiatora i ... już.
Powodzenia.
St. Krasicki
krasicki(malpa)ps.pl

Bardzo powarzam mojego przedmówcę ale się z nim nie zgadzam
Sterownik rt 21 rt23 rt27 firmy bester jest wg mnie bardzo dobry najczęszczą awarią tych układów ze względu na ich wiek jest niestety korozja (końcówek elementów PRL)oraz domorosła naprawa tych sterowników .
urządzenia SPB315 i SPB400 były produkowane w latach 70 i 80-tych i niestety czas oraz sposób przechowywania tych urzadzeń odbił się na ich sprawności .
Sam jestem serwisantem tych urządzeń i mogę stwierdzić tylko jedno że po naprawie u mnie (wymiana sterownika oraz sprawdzenie obwodów mocy transduktora-ewentualna wymiana tranzystorów 2ń3055 na KD502-503) daję rok gwarancji .
Nie jest to reklama gdyż nie podaję żadnych namiarów na siebie.
A naprawdę urządzenia te wg orginalnego schematu po remoncie są naprawdę niezawodne na następne kilka lat

Helpful post? + 0
Back to top
heynow
Level 19
Location: zza Buga
Joined: 08 Dec 2003
Posts: 448
Helped: 8
Post rating: 11
heynow
Level 19
Post#17 08 Jan 2005 13:14    

Prostownik spawalniczy SPB-315


Z braku czasu musiałem odłożyć reanimację Bestera. Obecnie jestem w trakcie naprawy. Patrząc od tyłu spawarki to pierwsze trafo to transduktor a to trafo chłodzone wentylatorem to transformato spawalniczy, czy dobrze czytam schemat ?
Skąd podłączyć zasilanie do ww. regulatora ? Czy trzeba wstawiać dodatkowe trafo 220/24 ?

Helpful post? + 0
Back to top
turek:
Specjalista - spawarki
Location: Śląsk
Joined: 03 Nov 2003
Posts: 493
Helped: 44
Post rating: 58
turek:
Specjalista - spawarki
Post#18 08 Jan 2005 14:51    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


To pierwsze od tyłu to transformator to to przy wentylatorze to TRANSDUKTOR jak z zasilaniem płytki Jabela nie wiem ale osobiście proponowałbym rozwiązanie orginalne to jednak pewniejsze, a ponadto regulacja jest bardziej płynna.

Helpful post? + 0
Back to top
heynow
Level 19
Location: zza Buga
Joined: 08 Dec 2003
Posts: 448
Helped: 8
Post rating: 11
heynow
Level 19
Post#19 08 Jan 2005 15:35    

Prostownik spawalniczy SPB-315


Hmm, w tej chwili zbiłeś mnie z tropu. Myślałem że trafo spawalnicze to to przy wentylatorze, gdyż zaraz obok są diody wielkości małej pięści. Po uszkodzeniu oryginalnej regulacji ktoś to zrobił tak: 220V~ -> ściemniacz do żarówek -> trafo 220/24 -> 4 diody w mostku -> transkonduktor (przewód podłączony kostki znajdującej się na tylnym trafo). Robił to kumpel ojca z roboty, elektryk z 20-letnim stażem. Nie działało to należycie gdyż regulacja była tylko na początku obrotu ściemniacza.

Helpful post? + 0
Back to top
heynow
Level 19
Location: zza Buga
Joined: 08 Dec 2003
Posts: 448
Helped: 8
Post rating: 11
heynow
Level 19
Post#20 21 Jul 2005 15:01    

Prostownik spawalniczy SPB-315


Odgrzebuje stary temat
Przyczyną palenia się elementów na płytce regulacji prądu spawania był czujnik temperatury umieszczony na radiatorze jednej z diod. Podawał jeszcze 30 V i pięknie jarał zenerki i tranzystory.

Helpful post? + 0
Back to top
avr_elektronik
Level 14
Location: w-wa
Joined: 07 Jun 2005
Posts: 170
Helped: 1
avr_elektronik
Level 14
Post#21 06 Dec 2005 09:17    

Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam
Mam do kupienia w/w spawareczke oczywiscie bez elektroniki :] ale jak widze to nie jest problem.Moje pytanie jest nastepujace czy ta spawarka nadaje sie do spawania metoda mig/mag ? Jak bedzie sie zachowaywac przy pracy "ciągłej" ?
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
dragon2004
Level 13
Joined: 05 Jun 2004
Posts: 119
Helped: 1
dragon2004
Level 13
Post#22 06 Dec 2005 21:11    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Ta spawarka nie nadaje się do spawania metodą mig mag. Ma zbyt wysokie napięcie wyjściowe (ok70V) i charakterystykę utrzumania stałego prądu spawania przy opadającej wartości napięcia. W metodzie mig mag jest dokładnie odwrotnie, a napięcie spawania to 16-34V.

Helpful post? + 0
Back to top
binkom
Level 14
Location: Zabrze
Joined: 23 Oct 2005
Posts: 70
Helped: 8
binkom
Level 14
Post#23 15 Dec 2005 00:55    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam
Należy wykonać odczep na uzwojeniu wtórnym ( oczywiście 3 kolumny). Wyjdzie jakieś 33 V
usunąć transduktor , wstawić dławik.
Na 3 kolejnych kolumnach wykonać uzwojenia regulacyjne dla zasilania
3 x 380 v. Tak są zbudowane oryginały MIG/MAG.
W opisach niektórych spawarek dławik jest nawet odłączany w pewnych nastawach prądu.
Można zastosować stycznik 100 A zwierający transduktor. Ja mam tak zrobione. Przełącznikiem zakresów uzyskujemy napięcie około 12 V dla rozruchu - to taka dodatkowa funkcja.
Odczepy dodatkowe zostały przełączane przełącznikiem mocy.
Jest tam jeszcze stycznik załączania spawarki sterowany z podajnika.

Pozdrawiam
Paweł

Helpful post? + 0
Back to top
avr_elektronik
Level 14
Location: w-wa
Joined: 07 Jun 2005
Posts: 170
Helped: 1
avr_elektronik
Level 14
Post#24 15 Dec 2005 11:48    

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


binkom wrote:
Witam
Należy wykonać odczep na uzwojeniu wtórnym ( oczywiście 3 kolumny). Wyjdzie jakieś 33 V
usunąć transduktor , wstawić dławik.
Na 3 kolejnych kolumnach wykonać uzwojenia regulacyjne dla zasilania
3 x 380 v. Tak są zbudowane oryginały MIG/MAG.
W opisach niektórych spawarek dławik jest nawet odłączany w pewnych nastawach prądu.
Można zastosować stycznik 100 A zwierający transduktor. Ja mam tak zrobione. Przełącznikiem zakresów uzyskujemy napięcie około 12 V dla rozruchu - to taka dodatkowa funkcja.
Odczepy dodatkowe zostały przełączane przełącznikiem mocy.
Jest tam jeszcze stycznik załączania spawarki sterowany z podajnika.

Pozdrawiam
Paweł

binkom <- moze masz jakis schemat ? ilo stopniowa regulację wykonales w swojej spawarce ?

Helpful post? + 0
Back to top
miszagrom
Level 21
Location: Warszawa
Joined: 22 May 2005
Posts: 377
Helped: 32
Post rating: 11
miszagrom
Level 21
Post#25 19 Dec 2005 18:24    

Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam Panowie.Poszukuje do spawarki SPB 315 przełącznik zakresu prądu spawania.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Prostownik spawalniczy SPB-315
Page 1 of 1

Similar topics to prostownik spawalniczy SPB-315

Prostownik spawalniczy SPB-315 (115)
Prostownik spawalniczy spb 315 (2)
prostownik spawalniczy spb-315 przeróbka na tig (2)
Prostownik spawalniczy BESTER SPB-315 nie utrzymuje łuku (27)
Prostonik spawalniczy SPB - 400 (13)
spb -315 mostek oporowy (8)
Bester SPB 315 regulacja. (3)
schemat płytki do spawarki SPB 315 (25)
SPB-315 jako źródło prądu (11)
Bester SPB-315 uszkodzony transduktor? (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.127 seconds