Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prostownik spawalniczy SPB-315


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Prostownik spawalniczy SPB-315
Autor
Wiadomość
Kazimierz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Cze 2002
Posty: 79
Miasto: Janów Lubelski

Post#1 Post autora tematu 19 Cze 2003 17:17   

Prostownik spawalniczy SPB-315


W spawarce tej brakuje elektronicznej płytki sterującej (zginęła...!?) .Może ktoś zna dystrybutora takich elementów , lub wyjaśni mi na czym polega regulacja prądu .Czy przez transduktor powinien płynąć prąd stały o zmienianej wartości czy też można sterować go impulsami prostokątnymi o zmienianym wypełnieniu (to w przypadku gdybym musiał dorabiać tą płytkę).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2003 17:17   





Powrót do góry
   
lechm56
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 2845
Miasto: Katowice

Post#2 19 Cze 2003 22:04   

spawarka


Myślę że dorobienie takiej płytki będzie trudne .Proponuję udać się do specjalistycznego sklepu ze spawarkami , lub serwisu.
Powrót do góry
   
ElGregor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Mar 2002
Posty: 656
Miasto: Bielsko-Biała

Post#3 19 Cze 2003 22:12   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


:arrow: Kazimierz
Przez transduktor przepuszcza się regulowany prąd stały, który powoduje "wchodzenie" rdzenia na odcinek nasycenia a tym samym spada impedancja po stronie drugiego uzwojenia. Umożliwia to regulację prądu "głównego".
Powrót do góry
   
segate
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Cze 2002
Posty: 8

Post#4 20 Cze 2003 11:46   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


W oryginale jest sterowanie impulsami prostokątnymi o zmienianym wypełnieniu. Schemat mam odręczny odtwarzany z modułu i raczej na forum się nie nadaje.
Kiedyś robiłem takie moduły są proste w konstrukcji 5 tranzystorów i około 30 elementów biernych. układ choć prosty działa bardzo dobrze.
Stabilizuje prąd spawania i zapobiega sklejaniu elektrody .
Widziałem wynalazki jak ktoś nie mogąc poradzić sobie z elektroniką
przerobił regulację i zamiast KD503 dał opornicę i nią regulował prąd transduktora a tym samym prąd spawania - działało ale już nie tak skutecznie (sposób dla desperatów ).
Jeśli nie masz schematu mogę ze skanować swoje dawne bazgroły i wysłać
Powrót do góry
   
Czesiek
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Sie 2001
Posty: 1123
Miasto: CW

Post#5 20 Cze 2003 12:27   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Rdzeń transduktora podsycany jest prądem stałym, którego wartość ustawia się potencjometrem regulacji prądu spawania. Do płytki podłączony jest bocznik, który działa w sprzężeniu zwrotnym i utrzymuje właściwą wartość prądu. Jest tam jeszcze układ zmieniający punkt pracy układu przy zmianie zakresu. Schemat modułu kiedyś zrysowałem. Jeśli dorwę skaner to umieszczę na forum.
Powrót do góry
   
Kazimierz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Cze 2002
Posty: 79
Miasto: Janów Lubelski

Post#6 Post autora tematu 20 Cze 2003 13:48   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Znalazłem firmę w której zamówiłem tą płytkę ,ma ona oznaczenie RT23.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi ,przydadzą się przy naprawie tego urządzenia.
Kazimierz
Powrót do góry
   
Matic
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Maj 2003
Posty: 3
Miasto: Toruń

Post#7 26 Cze 2003 01:25   

SPB-315


Witam , w razie problemów ze spawarką tego typu lub inną polecam się .Schematy posiadam,
Serwisuje to od lat UU albo i dłuzej.
Powrót do góry
   
Witusss
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 13 Sty 2004
Posty: 1

Post#8 13 Sty 2004 19:26   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Jezeli chodzi o tą płytke to mam namiary na tą płytke tanio:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19613729

Gość ma wszystko do tej spawarki :) :) :)

Załączniki:
Powrót do góry
   
partacz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 75

Post#9 14 Sty 2004 23:03   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


zobacz
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic97329.html
tam zamieściłem wszystko co mam
jeżeli spawarka była ze złączem na wtyk din to skontaktuj się ze mna to podeślę ci sposób podłączenia płytki ze złączem konektorowym bo różnią się numery przewodów
Powrót do góry
   
Czekan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Lis 2003
Posty: 40
Miasto: Sucha Beskidzka

Post#10 01 Sie 2004 22:36   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


witam pisze Pan że znalazł firmę w której zamówił płytkę RT 23
bardzo proszę o adres i ile kosztowała

Bardzo proszę
Pozdrawiam Paweł
Powrót do góry
   
Stanisław Krasicki
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 24 Lis 2003
Posty: 135
Miasto: Szczecin

Post#11 29 Sie 2004 19:50   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam
Pomimo olbrzymiego szacunku dla wyrobów f-my Bester, płytka regulacji prądu w spawarce SPB315 jest w oryginale b. zawodna. Częste awarie płytki elektroniki są zmorą użytkowników ... i radością dla serwisantów. Zaryzykowałem i w miejsce orygilnalnej płytki wstawiłem "kit" "J-05" f-my Jabel z Ustki (www.jabel.com.pl), cena ok. 11 zł. To działa od kilku lat bez awarii, należy tylko pominąć prostownik wejściowy, układ LM 317 należy zaopatrzyć w kilka cm kw. radiatora i ... już.
Powodzenia.
St. Krasicki
krasicki(malpa)ps.pl
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2004 19:50   





Powrót do góry
   
heynow
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 452
Miasto: zza Buga

Post#12 31 Sie 2004 19:43   

Prostownik spawalniczy SPB-315


Czegoś nie rozumniem. Kolega SEGATE twierdzi że ta spawarka regulację ma za pomocą impulsów prostokątnych o zmiennym wypełnieniu a kolega CZESIEK że prądem stałym. Jak to jest z tym Besterem ? Mam taki sam model z kompletnie rozwaloną elektroniką, regulacji brak (zrobione na stałe). Część elektryczna OK. Jak zrobić regulator do tej spawarki. Myślałem o czymś takim: mostek prostowniczy -> tranzystor(y) mocy sterowane generatorem o zmiennym wypełnieniu -> dławik podsycany prądem stałym ( ten ze spawarki). Jak ktoś ma konkretny schemat to niech wrzuci na forum. Z góry dzięki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2004 19:43   





Powrót do góry
   
Stanisław Krasicki
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 24 Lis 2003
Posty: 135
Miasto: Szczecin

Post#13 01 Wrz 2004 20:49   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam
Przesyłam schemat regulatora prądu do spawarki SPB 315.
Pozdrawiam
St. Krasicki
krasicki(malpa)ps.pl

Załączniki:
Powrót do góry
   
Kazimierz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Cze 2002
Posty: 79
Miasto: Janów Lubelski

Post#14 Post autora tematu 02 Wrz 2004 16:52   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Oryginalny schemat jest tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=470627#470627
Powrót do góry
   
heynow
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 452
Miasto: zza Buga

Post#15 04 Wrz 2004 20:34   

Prostownik spawalniczy SPB-315


Skąd zasilić układ regulatora ? Czy trzeba wstawić jakiś dodatkowy transformator zasilający ?
Powrót do góry
   
turek:
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki


Dołączył: 03 Lis 2003
Posty: 496
Miasto: Śląsk

Post#16 16 Paź 2004 21:58   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Stanisław Krasicki napisał:
Witam
Pomimo olbrzymiego szacunku dla wyrobów f-my Bester, płytka regulacji prądu w spawarce SPB315 jest w oryginale b. zawodna. Częste awarie płytki elektroniki są zmorą użytkowników ... i radością dla serwisantów. Zaryzykowałem i w miejsce orygilnalnej płytki wstawiłem "kit" "J-05" f-my Jabel z Ustki (www.jabel.com.pl), cena ok. 11 zł. To działa od kilku lat bez awarii, należy tylko pominąć prostownik wejściowy, układ LM 317 należy zaopatrzyć w kilka cm kw. radiatora i ... już.
Powodzenia.
St. Krasicki
krasicki(malpa)ps.pl

Bardzo powarzam mojego przedmówcę ale się z nim nie zgadzam
Sterownik rt 21 rt23 rt27 firmy bester jest wg mnie bardzo dobry najczęszczą awarią tych układów ze względu na ich wiek jest niestety korozja (końcówek elementów PRL)oraz domorosła naprawa tych sterowników .
urządzenia SPB315 i SPB400 były produkowane w latach 70 i 80-tych i niestety czas oraz sposób przechowywania tych urzadzeń odbił się na ich sprawności .
Sam jestem serwisantem tych urządzeń i mogę stwierdzić tylko jedno że po naprawie u mnie (wymiana sterownika oraz sprawdzenie obwodów mocy transduktora-ewentualna wymiana tranzystorów 2ń3055 na KD502-503) daję rok gwarancji .
Nie jest to reklama gdyż nie podaję żadnych namiarów na siebie.
A naprawdę urządzenia te wg orginalnego schematu po remoncie są naprawdę niezawodne na następne kilka lat
Powrót do góry
   
heynow
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 452
Miasto: zza Buga

Post#17 08 Sty 2005 13:14   

Prostownik spawalniczy SPB-315


Z braku czasu musiałem odłożyć reanimację Bestera. Obecnie jestem w trakcie naprawy. Patrząc od tyłu spawarki to pierwsze trafo to transduktor a to trafo chłodzone wentylatorem to transformato spawalniczy, czy dobrze czytam schemat ?
Skąd podłączyć zasilanie do ww. regulatora ? Czy trzeba wstawiać dodatkowe trafo 220/24 ?
Powrót do góry
   
turek:
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki


Dołączył: 03 Lis 2003
Posty: 496
Miasto: Śląsk

Post#18 08 Sty 2005 14:51   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


To pierwsze od tyłu to transformator to to przy wentylatorze to TRANSDUKTOR jak z zasilaniem płytki Jabela nie wiem ale osobiście proponowałbym rozwiązanie orginalne to jednak pewniejsze, a ponadto regulacja jest bardziej płynna.
Powrót do góry
   
heynow
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 452
Miasto: zza Buga

Post#19 08 Sty 2005 15:35   

Prostownik spawalniczy SPB-315


Hmm, w tej chwili zbiłeś mnie z tropu. Myślałem że trafo spawalnicze to to przy wentylatorze, gdyż zaraz obok są diody wielkości małej pięści. Po uszkodzeniu oryginalnej regulacji ktoś to zrobił tak: 220V~ -> ściemniacz do żarówek -> trafo 220/24 -> 4 diody w mostku -> transkonduktor (przewód podłączony kostki znajdującej się na tylnym trafo). Robił to kumpel ojca z roboty, elektryk z 20-letnim stażem. Nie działało to należycie gdyż regulacja była tylko na początku obrotu ściemniacza.
Powrót do góry
   
heynow
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 452
Miasto: zza Buga

Post#20 21 Lip 2005 15:01   

Prostownik spawalniczy SPB-315


Odgrzebuje stary temat
Przyczyną palenia się elementów na płytce regulacji prądu spawania był czujnik temperatury umieszczony na radiatorze jednej z diod. Podawał jeszcze 30 V i pięknie jarał zenerki i tranzystory.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lip 2005 15:01   





Powrót do góry
   
avr_elektronik
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 173
Miasto: w-wa

Post#21 06 Gru 2005 09:17   

Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam
Mam do kupienia w/w spawareczke oczywiscie bez elektroniki :] ale jak widze to nie jest problem.Moje pytanie jest nastepujace czy ta spawarka nadaje sie do spawania metoda mig/mag ? Jak bedzie sie zachowaywac przy pracy "ciągłej" ?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dragon2004
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 119

Post#22 06 Gru 2005 21:11   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Ta spawarka nie nadaje się do spawania metodą mig mag. Ma zbyt wysokie napięcie wyjściowe (ok70V) i charakterystykę utrzumania stałego prądu spawania przy opadającej wartości napięcia. W metodzie mig mag jest dokładnie odwrotnie, a napięcie spawania to 16-34V.
Powrót do góry
   
binkom
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Paź 2005
Posty: 58
Miasto: Zabrze

Post#23 15 Gru 2005 00:55   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam
Należy wykonać odczep na uzwojeniu wtórnym ( oczywiście 3 kolumny). Wyjdzie jakieś 33 V
usunąć transduktor , wstawić dławik.
Na 3 kolejnych kolumnach wykonać uzwojenia regulacyjne dla zasilania
3 x 380 v. Tak są zbudowane oryginały MIG/MAG.
W opisach niektórych spawarek dławik jest nawet odłączany w pewnych nastawach prądu.
Można zastosować stycznik 100 A zwierający transduktor. Ja mam tak zrobione. Przełącznikiem zakresów uzyskujemy napięcie około 12 V dla rozruchu - to taka dodatkowa funkcja.
Odczepy dodatkowe zostały przełączane przełącznikiem mocy.
Jest tam jeszcze stycznik załączania spawarki sterowany z podajnika.

Pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry
   
avr_elektronik
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 173
Miasto: w-wa

Post#24 15 Gru 2005 11:48   

Re: Prostownik spawalniczy SPB-315


binkom napisał:
Witam
Należy wykonać odczep na uzwojeniu wtórnym ( oczywiście 3 kolumny). Wyjdzie jakieś 33 V
usunąć transduktor , wstawić dławik.
Na 3 kolejnych kolumnach wykonać uzwojenia regulacyjne dla zasilania
3 x 380 v. Tak są zbudowane oryginały MIG/MAG.
W opisach niektórych spawarek dławik jest nawet odłączany w pewnych nastawach prądu.
Można zastosować stycznik 100 A zwierający transduktor. Ja mam tak zrobione. Przełącznikiem zakresów uzyskujemy napięcie około 12 V dla rozruchu - to taka dodatkowa funkcja.
Odczepy dodatkowe zostały przełączane przełącznikiem mocy.
Jest tam jeszcze stycznik załączania spawarki sterowany z podajnika.

Pozdrawiam
Paweł

binkom <- moze masz jakis schemat ? ilo stopniowa regulację wykonales w swojej spawarce ?
Powrót do góry
   
miszagrom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 358
Miasto: Warszawa

Post#25 19 Gru 2005 18:24   

Prostownik spawalniczy SPB-315


Witam Panowie.Poszukuje do spawarki SPB 315 przełącznik zakresu prądu spawania.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Prostownik spawalniczy SPB-315
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Prostownik spawalniczy SPB-315 (115)
Prostownik spawalniczy spb 315 (2)
prostownik spawalniczy spb-315 przeróbka na tig (2)
Prostownik spawalniczy BESTER SPB-315 nie utrzymuje łuku (27)
Prostonik spawalniczy SPB - 400 (13)
spb -315 mostek oporowy (8)
Bester SPB 315 regulacja. (3)
schemat płytki do spawarki SPB 315 (25)
SPB-315 jako źródło prądu (11)
Bester SPB-315 uszkodzony transduktor? (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.119 seconds

elektroda.pl temat RSS