| Author |
crash2k Poziom 12

|
16 Jul 2006 12:04 Radio Pioneer DEH-P8400MP - szwankuje włączanie |
|
|
|
Witam,
moj pioneer DEH-P8400MP ostatnio cos szwankuje... Nie chce sie wlaczyc (zaswieca sie na chwile wyswietlacz i gasnie) a jak juz sie wlaczy to pogra chwile (czasem dosyc dlugo) i albo sie wylacza i resetuje ustawienia albo przy odtwrzaniu CD pokazuje blad zasilania cd (error A0)... Wymienilem juz oba tranzystory w zasilaniu 8V i zenerki w ich bazach ale to nic nie zmienilo. Spotkał sie juz ktos z czyms takim ??? Co to moze byc?
|
|
| Back to top |
|
 |
ROBERTMAL Poziom 11

|
16 Jul 2006 13:18 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Witam,
Sprawdziłbym napięcie zasilania w samochodzie przy wyłączonym a potem
pracującym silniku. Powinno być ok. 12 i 14,8V,
Potem poszukałbym zimnych lutów w radiu. Jeżeli po wyjęciu z samochodu jest OK, to sądzę że może to być sprawa zimnych lutów. Szczególnie zwróciłbym uwagę na połączenia między płytą główną a płytką frontową sterowania lub panelem (nie wiem czy to jest radio panelowe czy nie).
Pozdrawiam
--
|
|
| Back to top |
|
 |
crash2k Poziom 12

|
16 Jul 2006 13:28 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Napięcia są ok a problem wystepuje zarowno na wlaczonym jak i na wylaczonym silniku. Radio ma panel, jakis rok temu wymienialem w nim cala tasme bo pekla (panel jest mechanicznie opuszczany). Wiekszosc lutow takze poprawilem i nic :/
Ma ktos jeszcze jakies pomysly ?
|
|
| Back to top |
|
 |
crash2k Poziom 12

|
17 Jul 2006 15:43 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Podlaczylem radio w domu pod zasilacz atx i problem takze wystepuje (rownierz przy odpietym z tasmy napedzie cd). Raz na kilkadziesiat prob udaje sie je wlaczyc i gra, a tak to tylko mignie wyswietlaczem i sie wylacza. Co dziwne tryb demo dziala za kazdym razem. Czy mozliwe ze to koncowka mocy sie blokuje w jakis sposob i wylacza sama radio ??
|
|
| Back to top |
|
 |
airbob Poziom 17

|
18 Jul 2006 11:52 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Zobacz co się dzieje z napięciem zasilającym ale pomiar zrób wewnątrz radia na złączu.
Ostatnio miałem usterkę polegającąna uszkodzonym kablu w kostce zasilającej, był przełamany przy samym konektorze.
|
|
| Back to top |
|
 |
crash2k Poziom 12

|
18 Jul 2006 18:24 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
| airbob wrote: |
| Ostatnio miałem usterkę polegającąna uszkodzonym kablu w kostce zasilającej, był przełamany przy samym konektorze. |
Mierzylem napiecie na zlaczu i spada o jakies 0,5V w momencie proby wlaczenia radia.
P.S. To normalne ze koncowka jest zasilana non-stop ?? caly czas na 6 i 20 nozce PAL0007A jest 12V
|
|
| Back to top |
|
 |
airbob Poziom 17

|
19 Jul 2006 09:16 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Nie pamiętam czy dokładnie te nogi, ale tak do końcówki mocy na stałe jest doprowadzane napięcie a włącza się ją poprzez podanie napięcia na nogę stby.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jul 2006 09:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
henx Poziom 16

|
20 Jul 2006 08:12 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
| crash2k wrote: |
P.S. To normalne ze koncowka jest zasilana non-stop ?? caly czas na 6 i 20 nozce PAL0007A jest 12V |
wg noty wychodzi, że tak jest
sprawdź może jeszcze tę tasiemkę i pozostałe napięcia
|
|
| Back to top |
|
 |
lechu12 Poziom 20

|
30 Jul 2006 18:50 Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Mam ten sam problem z modelem DEH-P6100R(delfiny)
Jak nacisne power to mignie lcd i klawisze , tryb demo jest ok, co to może być
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
frank82leon Poziom 12

|
31 Jul 2006 13:43 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Wygląda na uszkodzoną taśme z panelu przerwana taśma druga, trzecia żyła od prawej strony.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jul 2006 13:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lechu12 Poziom 20

|
31 Jul 2006 20:37 Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Chodzi ci o to taśme co idzie do lcd"??
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
crash2k Poziom 12

|
11 Aug 2006 21:34 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
| frank82leon wrote: |
| Wygląda na uszkodzoną taśme z panelu przerwana taśma druga, trzecia żyła od prawej strony. |
Taśme łączącą Panel z radiem niedawno wymieniałem bo była przetarta, zreszta sprawdziłem ją wlaśnie i jest ok:/
WYmontowałem nawet koncowke mocy ale bez niej tez sie nie zalaczalo,
wygrzałem Hot-em cała płytke i wszystkie elementy, posprawdzalem wszystkie elektrolity, wszystkie diody, cewki i rezystory i wygladaja one na sprawne. Zostaly mi jescze elementy SMD, ale z tym bedzie troche zabawy bo od cholery tego jest... nawet nie bardzo moge zawezic obszar poszukiwan bo nie moge zrobic pomiarow przez super zaprojektowana kieszen :/ Może ktoś by podpowiedział w jakim obszarze tego szukac i jaki element moze powodowac wlaczanie sie radia raz na sto prob?[/img]
Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:
dokladnie ogladajac plytke znalazlem uszczerbana nozke w podwojnym tranzystorze IMX1. Nie mam pojecia jak to sie stalo ze jej tam nie ma... wyglada jak by kawalek tego tranzystora cos rozsadzilo i ta nozka wyparowala. W załączniku daje kawalek schematu w ktorym miejscu jest ten element. Ma ktos pomys jak to mogło sie stać?
P.S. Gdzie ten element dostane w wawie? znalazlem w jakims sklepie internetowym w rzeszowie ale przy cenie 2zl/szt placenie 5razy tyle za przesylke jest bez sensu...
|
|
| Back to top |
|
 |
crash2k Poziom 12

|
22 Aug 2006 21:26 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Odswiezam temat:/
Wymienilem ten dual tranzystor IMX1 na nowy ale niestety problem jest nadal. Raz na X prob daje sie wlaczyc. Jak juz raz zaskoczy to czasem kilka razy pod rzad mozna go wylaczyc i wlaczyc. Na radiu dziala OK, ale jak tylko wsadze mu cd, to silniczek tylko ruszy plytka i wyskakuje Error A0.
Niech ktoś cos podpowie, gdzie szukać usterki...??
|
|
| Back to top |
|
 |
xsilver Poziom 12

|
17 Sep 2006 08:54 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
mam podobny problem z moim deh-p9000r - wymieniłem tasme łaczaca plyte z mechanizmem cd ( bo byla faktycznie uszkodzona ) ale nic to nie pomogło - wylancza sie srednio raz na 2-3 dni i resetuje ustawienia , albo pokazuje error A0 ... dodam ze ogladałem dokladnie plyte i mechanizm cd i wszystko wyglada ok
radio jest obecnie w naprawie , ale fachowiec mowi ze to skomplikowana sprawa - mówi ze musis znalesc taki sprawny mechnizm cd i wlozyc do radia czy to pomoze - wtedy bedzie wiedział gdzie szukac ... moim zdaniem jest to jakas pierdoła tylko trzeba ja znalesc..
|
|
| Back to top |
|
 |
frank82leon Poziom 12

|
18 Sep 2006 12:54 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
Z takim uszkodzeniem to jest problem być może nie startuje z powodu kondensatora . Czasem bywa iż ma zwarcie ale to trzeba już namieżyć .
Szukanie zacząć bym proponował od zasilania a następnie od układów resetu mikrokontrolera
|
|
| Back to top |
|
 |
roman117 Poziom 6

|
19 Oct 2007 21:25 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
a ja mam problem bo niewiem gdzie włączyć cd...chyba na tym samym co sie włancza czyli source...ale nie reaguje wogóle i cały czas mam tylko tuner....co jest?
|
|
| Back to top |
|
 |
xsilver Poziom 12

|
19 Oct 2007 21:39 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
ja tak mialem jak mialem uszkodzona tasme laczaca plyte glowna z napedem cd ...
moze u ciebie tez jest uszkodzona , albo sie wypieła , albo cos jest nie tak z napedem lub sie cos skopalo...
ciezko cokolwiek stwierdzic
|
|
| Back to top |
|
 |
roman117 Poziom 6

|
19 Oct 2007 22:01 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
i to bedzie problem tego ze niechce przełączać?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Oct 2007 22:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek826 Poziom 1

|
06 Dec 2007 21:44 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
| crash2k wrote: |
Witam,
moj pioneer DEH-P8400MP ostatnio cos szwankuje... Nie chce sie wlaczyc (zaswieca sie na chwile wyswietlacz i gasnie) a jak juz sie wlaczy to pogra chwile (czasem dosyc dlugo) i albo sie wylacza i resetuje ustawienia albo przy odtwrzaniu CD pokazuje blad zasilania cd (error A0)... Wymienilem juz oba tranzystory w zasilaniu 8V i zenerki w ich bazach ale to nic nie zmienilo. Spotkał sie juz ktos z czyms takim ??? Co to moze byc? |
Mam bliźniaczy problem jak w opisie wyżej, będe wdzięczny za pomoc w usunięciu usterki.
Tasiemka wymieniona. wymontowałem radio na parę dni z auta i w sumie nic w nim nie zrobiłem ale po ponownym zainstalowaniu działało tydzien, ale znowu jest to samo jak w opisie wyżej.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Godmaker Poziom 15

|
07 Dec 2007 00:27 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
a sprawdzaliście połączenia płyta-> kostka iso ? zarówno samo gniazdo jak i jego połączenie z płytą ?
|
|
| Back to top |
|
 |
michlm Poziom 1

|
15 Dec 2007 15:43 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
witam , ja posiadam model ph8400 i na poczatku sie wlaczalo i bylo ok . obecnie niechce sie wlaczyc ale jezeli włoze kluczyk do stacyjki i po chwili go wyjmie radio piszczy kilka krotnie , po czym otwiera pane ( winde ) na jakieś 10 s . po czym ponownie sie zamyka , ostantio podczas otwierania udalo mi sie wlaczyc cd i gralo , wszystko bylo ok ale po wyłaczeniu dalej jest to samo i teraz nawet niemoge wyjac cd bo przyciski nie reagują . mi sie wydaje ze to cos jest zakodowane , jakis kod lub coś w tym stylu gdyż wcześniej mi sie wyświetlam napis code i odliczanie od 6 do 3 po czym dalej grało ale teraz nie działa . czy ktoś wie co to może być ?? . z góry dziękuje, pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Godmaker Poziom 15

|
16 Dec 2007 18:11 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
kolega ma prawdopodobnie do wymiany tasiemke łączącą panel z radiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafik_o Poziom 14

|
12 Jan 2008 12:03 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
ponawiam temat mam podobny problem z 8400mp mam pytanko czy udalo się komuś rozwiazać problem ??
|
|
| Back to top |
|
 |
kolo_82 Poziom 2

|
30 Mar 2008 12:14 Re: Radio Pioneer - problemy z wlaczaniem... |
|
|
|
również mam podobny problem z tym modelem radia, proszę o pomoc czy wystarczy abym w serwisie poprosił o zmianę diody??
|
|
| Back to top |
|
 |
KRapicki Poziom 20

|
18 Mar 2010 00:02 Pioneer DEH-8400MP nie chce się włączyć |
|
|
|
Witam.
Mam taki sam problem.
8400MP wlącza się i po sekundzie wyłącza. Co to może być ? Raz na ileś tam razy zadziała, włączy się i wyłączy po kilku min.
|
|
| Back to top |
|
 |