| Author |
kiler129 Poziom 21

|
18 Jul 2006 22:53 Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Zastanawia mnie dlaczego zasilacze laboratoryjne sa tak drogie - co w nich takiego siedzi ?
No choćby np. ten - link wygasł - skasowałem. Jasiek690
|
|
| Back to top |
|
 |
dami Poziom 15

|
18 Jul 2006 23:03 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
To zależy jak sie na to patrzy 399pln wydaje mi sie ceną w miare przystepną. Sam kiedyś składałem zasilacz i tak szczerze to wcale nie wyszedł minie dużo taniej a efekt wizualny napewno jest gorszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
18 Jul 2006 23:14 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Hmm, ale co tam aż tak drogiego może być ?!
Przecież trafo to koszt ok. 50zł (allegro)
Amperomierz + woltomirz to ok. 50zł
Reszta elektroniki to ok. 60zł
To razem jest 160zł (no może ze 200zł)
Ale co do efektu wizualnego to jak siędobrze człowiek postara to często twój zasilacz będzie ładniejszy niż fabryczny.
p.s. Sam własnie sklecam zasiłke 2-28V 3A więc może uda mi się wygląd jako taki uzyskać :D
|
|
| Back to top |
|
 |
sq8ju Poziom 19

|
18 Jul 2006 23:26 Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
trafo troszkę więcej :) Ten zasilacz z linku ma 30V na 5A. Pozatym słabo liczysz... Musisz sie bardziej postarać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jul 2006 23:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
knmp Poziom 19

|
18 Jul 2006 23:28 Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Taki zasilacz to nie robot kuchenny czy radyjko, jest on robiony w specyficzny rynek osprzętu dla elektronika więc cena jest odpowiednio przygotowana...
Sam zasilacz oczywiście nie jest arcydziełem wysokiej technologii, posiada spory transformator oraz trochę tranzystorowej elektroniki analogowej oraz obwody pomiarowe często na ICL 7106 i to wszystko...oczywiście jest jeszcze ładna obudowa :)
Ceny specjalizowanego osprzętu elektronicznego są wysokie, zauważmy ile kosztują oscyloskopy cyfrowe czy choćby generatory funkcyjne... dla firm jest to do przyjęcia, niestety domorosłych elektroników bije porządnie po kieszeni :)
Nie wiem, czy tu takie porównanie coś da, rok temu zrobiłem sobie zasilacz warsztatowy sterowany cyfrowo 0-30 V 4 A wyświetlacz 3x24 LCD sterowany procesorem AVR, wartości parametrów wczytywane są z klawiatury cyfrowej, dodatkowo wprowadziłem kilka funkcji pracy ograniczenia prądu, miękkiego startu zasilania czy też możliwości ładowana akumulatorów wraz z zdefiniowaniem histerezy oraz inne przygotowane pod moje potrzeby (jest możliwość update oprogramowania itp). Mój zasilacz jest przy tym lekki gdyż oparty o przetwornice impulsowe, ma też ładną obudowę :) Całość wyniosła mnie ok 150zł, gdzie taki zasilacz normalnie kosztuje ok 900zł ??! Owe porówanie może nie jest najbardziej trafne , jednakże obrazuje ile mniej więcej kosztują elementy wystarczające do wytworzenia takiego urządzenia... oczywiście firma musi tu policzyć pomysł koszty wdrożenia i spedycji, a ponieważ takie zasilacze nie kupuje się tak jak mp3-jki więc cena musi to uwzględniać :)
pozdr KN
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
19 Jul 2006 00:33 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Więc powiem tak że przymierzam się małymi kroczkami do tego zaislacza - http://waldo.republika.pl/elektronika.htm
Koszt elektroniki to ok. 40-50zł a trafo 2x 12.5V, 2x 4A mam za 30zł (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=115409828)
Jeszce ew. buda za 7zł a wykończenie to za free mam (tzn. lakierowanie, zafoliowanie do panelu przedniego kartki)
Więc koszta budowy zasiłki nie bedą wysokie - ok. 80-90zł więc to jest uważam dobry wynik :D
Jest też prawdopodobne że dołoże do niego termostat aby mi wentylka załączał :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
19 Jul 2006 01:31 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Witam
Pamiętajmy o tym że zasilacze ( i inne urządzenia ) fabryczne mają róznego rodzaju atesty i spełniają stosowne normy bezpieczeństwa.
Zasilacz zrobiony metoda domową nie bedzie ich spełniał. Oddanie takiego urządzenia do sprawdzenia (uzyskanie atestu) to już spory wydatek.
Kolejna kwestja to np. wypadki przy pracy, samoróbki używasz na własną odpowiedzialność i w razie czego nikt Ci nie wypłaci odszkodowania.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jul 2006 01:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
19 Jul 2006 01:41 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Ehhh, przecież masz atest na transformator który jest tutaj zacż która moze doprowadzić do wypadku.
Prezcież co ? PIC cię ugryzie :lol: nie, więc atest mam na trafo w razie co.
A co atestów to jest to kosztowen ale hmmm, przecież prodecent płaci raz za atest i tylko co jakiś kres czasu jest odanwiany ale cena tamtejk zasiłki jest dosydź wysoka :|
To tak jak napisał o swoim psu knmp - oni porprostu chca sporo na tym zarobić - wkońcu na tym polaga handel.
Ale jest jescze druga sprawa - zarobek sklepu :|
Ja swój trafo jak już mówiłem kupiłem nowiutki za 30zł a w sklapie krzyczą za słabszy 64zł :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
19 Jul 2006 02:14 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Witam
Zgodze sie - na trafo masz atest, a co z ppoż ??
Jeśli taki zasilacz w wyniku błędu w kontrukcji spowoduje np. pożar ??.
Kompatybilność elektromagnetyczna (czy jak to sie tam zwie), oraz wiele innych czynników. Nie mówie już o niezawodnosci i stabilności parametrów.
Gwarantuje Ci ze jakbyś chciał zrobic zasilacz w domu tak zeby wszystkie testy przeszedł porpawnie, to by Cie wyniosło dużo dorżej niż byś kupił fabryczne urzadzenie.
Odnowienie atestów też kosztuje, a tego typu urzadzenia to nie kajzerki i nie kupuje sie tego codziennie po 10 sztuk. Przecież te wszytkie koszty muszą sie zwrócić i do tego jak słusznie zauwazyłeś ktoś musi jeszce na tym zarobić i nie ma tu nic dziwnego.
Chiałbyś produkować / sprzedawać sprzet i nic na tym nie zarobić ??
Kupujesz za 500 zł leży u Ciebie miesiac i sprzedajesz za 500 zł ??, albo wydajesz 1000 na produkcje (części, montaż itp.) i bierzesz 1000 zł za sprzęt ??.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
19 Jul 2006 02:49 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
No masz rację ale w sumie nie dramatyzujmu zabardzo - czy rozdzilczość 0.1V to za mało jak dla elektronika który nie wydziwia niewiadomo czego z kosmosu ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
19 Jul 2006 03:04 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Witam
Tu nie chodzi o rozdzielczość 0.1 V czy jakąkolwiek inną.
Producent moze zagwarantować rozdzielczość jaką chce ( np. 1 V) problem w tym że urządzenie ma ją trzymać, a nie jak sie nagrzeje to będzie juz 1.5 V. Stabilnośc czasowa i temperaturowa też jest ważna, co komu po zasilaczu który po tygodniu sie rozjedzie, bo użyłeś takich a nie innych (tanich) elementów ??.
Nie bez powodu zalecenie jest żeby przed wykonywaniem pomiarów np. oscyloskopem - wygrzać go przez 20 min (tak nie uczyli w szkole), poniewaz po takim czasie sprzęt sie w pełni nagrzewa i osiąga deklarowaną przez producenta dokładność pomiarów.
Pozatym kwestja rozdzielczości Twojego zasilacza (0.1V) jest raczej umowna, to że Ty zrobisz taki program do mikroprocesora który bedzie z takim skokiem ustawiał, a raczej próbował ustawić, to nie znaczy że tak będzie w rzeczywistości.
Na pocieszenie powiem Ci ze nawet tego nie zmierzysz, bo miernik tez ma swoją klase dokładnosci.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
19 Jul 2006 03:11 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Wiem o tym, mi rozdzilczość spokojnie wystarczy 0.3 a nawet 0.5 ponieważ nie potrzebuję aż tak super dokładnych napięć.
Co do jakości elemętów to akurat ten zasilacz jest zbudowany tak że elemety nie sa drogie a zasilacz jest przyzwoity.
Wiesz mówisz że procek prubuje ustaić - to nie kit norda elektronika gdzie na wyświetlaczu pokazują się wartości ustawioone przez soft a praktyczne ma w d..
Tutaj masz żeczywiście pokazane jakie masz napięcie.
Wielu ludzi używa właśnie tej zasiłki i jest barzdo zadowaolna z niej (gdzieś na elce był schemat i full opis)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jul 2006 03:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
19 Jul 2006 05:33 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
Witam
Jeśli mówimy o tym samym projekcie (a myśle ze tak - sądząc po użytych elementach) to kolega jest w błędzie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic62632-0-asc-30.html
kolega Waldo - autor układu napisał wyraźnie
| Quote: |
Odnosnie napiecia wyjsciowego:
Wartosc ustawiona na wyswietlaczu nie jest wartoscia mierzona, dlatego jest potrzebna dokladna kalibracja przy pierwszym uruchomieniu. Gdy kalibracja jest dokladnie zrobiona, to napiecie wyjscuiowe jest dokladnie takie jak wskazuje wyswietlacz. Regulowane jest napiecie odniesienia, a petla sprzezenia zwrotnego zapewnia stabilizacje przy zmianie obciazenia zasilacza. |
Pozatym moje posty dotyczyły odpowiedzi na pytanie zadane w temacie
| Quote: |
| Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
Wiec myśle ze wyjaśniłem koledze wszystko i rozwiałem wątpliwości.
Właśnie skończyłem czytać cały temat, niestety ludzie którzy zbudowali ten układ mają z nim problemy, a autor układu nie odezwał sie od ponad roku :(.
Radziłbym dobrze przemyśleć budowe układu i przeczytać wszystkie wypowiedzi w temacie, cos czuje ze nie jest tak wesoło jak kolega myśli.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
dex Poziom 21

|
22 Jul 2006 10:32 Re: Dlaczego zasilacze sa tak drogie ? |
|
|
|
samemu mozna zrobic wszystko, tylko pozniej trzeba wpakowac to do obudowy, no i jakoś ma to wyglądać..A z obudową więcej jest zabawy jak z elektroniką.
Dwa one tyle kosztują, gdyż to nie sprzedaje się jakodtwarzacze dvd/divx na tony w markecie.
|
|
| Back to top |
|
 |