Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak podłączyć czujnik ruchu?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Jak podłączyć czujnik ruchu?
Author
Message
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 31 Jan 2006
Posts: 171
Location: poznań

Post#1 Post from the author of the topic 19 Jul 2006 07:58   

czyjnik ruchu


Witam. Mam czujnik ruchu i chce go podłączyć pod instalacje domową. W środku czujnika są 3 przewody brązowy, niebieski i czerwony. Jak mam to podłączyć? Czy ma znaczenie do jakich kolorów to podłączam? Proszę o jakiś schemacik(rysunek) lub wyjaśnienie jak to zrobić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Jul 2006 07:58   





Back to top
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 04 Dec 2003
Posts: 4575
Location: Wielkopolska

Post#2 19 Jul 2006 08:53   

Re: czyjnik ruchu


WItam

Jaki to czujnik ruchu - na 230v?
Sprawdziłeś czy na obudowie lub wewnątrz nie ma schematu?

Prawdopodobnie
Niebieski - N (stare "0")
Brązowy - L (faza)
Czerwony - "wyjście" fazy na lampę czy inne urządzenie które chciałeś sterować przez czujkę.

Pzdr

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Jul 2006 08:53   





Back to top
   
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 31 Jan 2006
Posts: 171
Location: poznań

Post#3 Post from the author of the topic 19 Jul 2006 09:47   

Re: czyjnik ruchu


Tak jest to czujnik na 230V. W środku jest schemacik ale go nie kapuje. ''L i strzałka w stronę przewodu, N bez żadnej strzałki, LS strzałka idzie od przewodu.

Dodano po 15 [minuty]:

Czyli wynika z tego że przewód zasilający muszę podłączyć do L i N a lampę do N i LS?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Jul 2006 09:47   





Back to top
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 04 Dec 2003
Posts: 4575
Location: Wielkopolska

Post#4 20 Jul 2006 08:59helpful post - solution   

Re: czyjnik ruchu


jotuze wrote:
Czyli wynika z tego że przewód zasilający muszę podłączyć do L i N a lampę do N i LS?


Tak

Podłącz tak żarówkę i przetestuj - na początku podłącz pod L i N sam czujnik - neonówką możesz sprawdzić czy nastąpi załączenie przekaźnika lub usłyszysz charakaterystyczne "pyknięcie" - o ile jest zbudowana na przekaźniku.

pzdr

Helpful message? + -

Back to top
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 26 Apr 2003
Posts: 320

Post#5 20 Jul 2006 09:53   

Re: czyjnik ruchu


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=312808&highlight=czujnik+ruchu&sid=d38ca5f1513f4f4dedb87a398573c433

Helpful message? + -

Back to top
   
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 31 Jan 2006
Posts: 171
Location: poznań

Post#6 Post from the author of the topic 20 Jul 2006 10:52   

Re: czyjnik ruchu


ok dzięki podłączyłem i wszystko działa jak należy dzięki za pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Jak podłączyć czujnik ruchu?
Page 1 of 1
Similar topics
Czujnik ruchu jak podłączyć? (2)
Czujnik ruchu - jak podłączyć (10)
Czujnik ruchu CR1 jak podłączyć (7)
Jak podłączyć czujnik ruchu do lampy. (3)
Jak podłączyć radiowy czujnik ruchu (1)
jak podłączyć czujnik ruchu do mikrokontrolera ATMega32 (2)
Czujnik ruchu - jak podłączyć go do zwykłej lampy? (2)
Czujnik ruchu-jak podłączyć. (Leuze electronik) (1)
Jak podłączyć czujnik ruchu do lampki nocnej (6)
Czujnik ruchu - jaki to typ i jak go podłączyć ? (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.039 seconds

elektroda.pl topic RSS feed