Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć czujnik ruchu?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Jak podłączyć czujnik ruchu?
Autor
Wiadomość
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 171
Miasto: poznań

Post#1 Post autora tematu 19 Lip 2006 07:58   

czyjnik ruchu


Witam. Mam czujnik ruchu i chce go podłączyć pod instalacje domową. W środku czujnika są 3 przewody brązowy, niebieski i czerwony. Jak mam to podłączyć? Czy ma znaczenie do jakich kolorów to podłączam? Proszę o jakiś schemacik(rysunek) lub wyjaśnienie jak to zrobić.
Powrót do góry
   
Google


Google


Post# 19 Lip 2006 07:58   



Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4534
Miasto: Wielkopolska

Post#2 19 Lip 2006 08:53   

Re: czyjnik ruchu


WItam

Jaki to czujnik ruchu - na 230v?
Sprawdziłeś czy na obudowie lub wewnątrz nie ma schematu?

Prawdopodobnie
Niebieski - N (stare "0")
Brązowy - L (faza)
Czerwony - "wyjście" fazy na lampę czy inne urządzenie które chciałeś sterować przez czujkę.

Pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lip 2006 08:53   





Powrót do góry
   
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 171
Miasto: poznań

Post#3 Post autora tematu 19 Lip 2006 09:47   

Re: czyjnik ruchu


Tak jest to czujnik na 230V. W środku jest schemacik ale go nie kapuje. ''L i strzałka w stronę przewodu, N bez żadnej strzałki, LS strzałka idzie od przewodu.

Dodano po 15 [minuty]:

Czyli wynika z tego że przewód zasilający muszę podłączyć do L i N a lampę do N i LS?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lip 2006 09:47   





Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4534
Miasto: Wielkopolska

Post#4 20 Lip 2006 08:59pomocny post - solucja   

Re: czyjnik ruchu


jotuze napisał:
Czyli wynika z tego że przewód zasilający muszę podłączyć do L i N a lampę do N i LS?


Tak

Podłącz tak żarówkę i przetestuj - na początku podłącz pod L i N sam czujnik - neonówką możesz sprawdzić czy nastąpi załączenie przekaźnika lub usłyszysz charakaterystyczne "pyknięcie" - o ile jest zbudowana na przekaźniku.

pzdr
Powrót do góry
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 320

Post#5 20 Lip 2006 09:53   

Re: czyjnik ruchu


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=312808&highlight=czujnik+ruchu&sid=d38ca5f1513f4f4dedb87a398573c433
Powrót do góry
   
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 171
Miasto: poznań

Post#6 Post autora tematu 20 Lip 2006 10:52   

Re: czyjnik ruchu


ok dzięki podłączyłem i wszystko działa jak należy dzięki za pomoc
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Jak podłączyć czujnik ruchu?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czujnik ruchu jak podłączyć? (2)
Czujnik ruchu - jak podłączyć (10)
Czujnik ruchu CR1 jak podłączyć (7)
Jak podłączyć czujnik ruchu do lampy. (3)
Jak podłączyć radiowy czujnik ruchu (1)
jak podłączyć czujnik ruchu do mikrokontrolera ATMega32 (2)
Czujnik ruchu - jak podłączyć go do zwykłej lampy? (2)
Czujnik ruchu-jak podłączyć. (Leuze electronik) (1)
Jak podłączyć czujnik ruchu do lampki nocnej (6)
Czujnik ruchu - jaki to typ i jak go podłączyć ? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS