Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć czujnik ruchu?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Jak podłączyć czujnik ruchu?
Autor
Wiadomość
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 171
Miasto: poznań

Post#1 Post autora tematu 19 Lip 2006 07:58   

czyjnik ruchu


Witam. Mam czujnik ruchu i chce go podłączyć pod instalacje domową. W środku czujnika są 3 przewody brązowy, niebieski i czerwony. Jak mam to podłączyć? Czy ma znaczenie do jakich kolorów to podłączam? Proszę o jakiś schemacik(rysunek) lub wyjaśnienie jak to zrobić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lip 2006 07:58   





Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4432
Miasto: Wielkopolska

Post#2 19 Lip 2006 08:53   

Re: czyjnik ruchu


WItam

Jaki to czujnik ruchu - na 230v?
Sprawdziłeś czy na obudowie lub wewnątrz nie ma schematu?

Prawdopodobnie
Niebieski - N (stare "0")
Brązowy - L (faza)
Czerwony - "wyjście" fazy na lampę czy inne urządzenie które chciałeś sterować przez czujkę.

Pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lip 2006 08:53   





Powrót do góry
   
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 171
Miasto: poznań

Post#3 Post autora tematu 19 Lip 2006 09:47   

Re: czyjnik ruchu


Tak jest to czujnik na 230V. W środku jest schemacik ale go nie kapuje. ''L i strzałka w stronę przewodu, N bez żadnej strzałki, LS strzałka idzie od przewodu.

Dodano po 15 [minuty]:

Czyli wynika z tego że przewód zasilający muszę podłączyć do L i N a lampę do N i LS?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lip 2006 09:47   





Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4432
Miasto: Wielkopolska

Post#4 20 Lip 2006 08:59pomocny post - solucja   

Re: czyjnik ruchu


jotuze napisał:
Czyli wynika z tego że przewód zasilający muszę podłączyć do L i N a lampę do N i LS?


Tak

Podłącz tak żarówkę i przetestuj - na początku podłącz pod L i N sam czujnik - neonówką możesz sprawdzić czy nastąpi załączenie przekaźnika lub usłyszysz charakaterystyczne "pyknięcie" - o ile jest zbudowana na przekaźniku.

pzdr
Powrót do góry
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 319

Post#5 20 Lip 2006 09:53   

Re: czyjnik ruchu


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=312808&highlight=czujnik+ruchu&sid=d38ca5f1513f4f4dedb87a398573c433
Powrót do góry
   
jotuze
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 171
Miasto: poznań

Post#6 Post autora tematu 20 Lip 2006 10:52   

Re: czyjnik ruchu


ok dzięki podłączyłem i wszystko działa jak należy dzięki za pomoc
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Jak podłączyć czujnik ruchu?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak zbudowac czujnik ruchu??? (6)
Czujnik ruchu (alarmu) ALEPH SD42144-jak podłączyć? (6)
jak podłączyć czujnik ruchu do mikrokontrolera ATMega32 (2)
Jak podłączyć radiowy czujnik ruchu (1)
Jak podłączyć czujnik ruchu steinle (4)
Czujnik ruchu massive - jak podłączyć? (1)
jak podłączyć czujnik ruchu na schodach (12)
Jak podłączyć czujnik ruchu? (6)
Czujnik ruchu jak podłączyć. (3)
Jak przerobić czujnik ruchu? (30)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS