Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



IR2110


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->IR2110 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 18

brodziszx
Poziom 6
Post#1 20 Lip 2006 11:00  Autor tematu   

IR2110


Witam!
Mam pytania odnosnie ukladu IR2110. Musze zrobic uklad, ktory bedzie sluzyl za zrodlo pradowe. W ukladzie tym zastosowany bedzie tranzystor IGBT, ktory bedzie sterowany przez PWM z mikrokontrolera. Do tego tranzystora kazali mi wykorzystac IR2110, ale nie wiem gdzie podlaczyc PWM`a do tego ukladu i jak to wszystko dziala? Jakie jest zasilanie i prad dla IR potrzebny do prawidlowego dzialania? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Tomasz.W
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Paź 2004
Posty: 2326
Miasto: Gdańsk - Nordkapp

Tomasz.W
Poziom 22
Post#2 20 Lip 2006 11:18    

Re: IR2110


Witam .
Układ IR2110 to sterownik dwóch tranzystorów . Jeden pracuje w górnej połówce gałęzi mostka a drugi tranzystor pracuje w dolnej połówce gałęzi mostka . Żeby sterować tranzystorem górnym sygnał doprowadzasz do pinu 10 - Hin . Natomiast sterowanie dolnym tranzystorem doprowadzasz do pinu 12 - Lin . Najlepiej to ściągnij sobie kartę katalogową od tego układu i wszystko będzie jasne . A gdyby jasne nie było to pytaj .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 18

brodziszx
Poziom 6
Post#3 20 Lip 2006 11:35  Autor tematu   

Re: IR2110


ok! Mam pdf`a do tego ukladu, ale na 1 stronce jest typowe podlaczenie tego ukladu do tranzystora. Widze tam jeszcze jakies kondziorki i diode. Moge tak na sucho podlaczyc sygnal z uC do HIN? Nie robi nic, ze steruje tylko 1 tranzystorem?
http://obrazki.elektroda.net/48_1153388061.JPG

Zasilanie IR`a wynosi 5V, ale jaki jest prad? Zrodlo pradowe bedzie mialo prad 20A przy 30V, wiec bede musial dolozyc nowy transformator + mostek i nie wiem jaki mostek wlasnie dobrac do tego IR (na jaki prad)?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
irek2
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 12 Sty 2004
Posty: 6039
Miasto: Warszawa

irek2
Poziom 25
Post#4 20 Lip 2006 23:08    

IR2110


Ty kolego wogule wiesz co ty piszesz i wiesz co masz zrobic??

Bo z tego co piszesz wnioskuje ze nie masz zielonego pojecia o tym co chcesz zrobic.

Skad wziales zasilanie 5V dla IR2110 skoro jego minimalne napiecie to 7,5V!?

Nie wiesz do czego sluzy ten kondensator i dioda? A wiesz co to jest bootstrap i ze napiecie na bramce n-mosfeta musi byc wieksze od napiecia zasilania?

Moze zacznij od poczatku i napisz co tak naprawde masz wykonac bo jak sam tego nie wiesz to jak ci pomoc??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 18

brodziszx
Poziom 6
Post#5 21 Lip 2006 11:04  Autor tematu   

Re: IR2110


Moze dla ciebie te pytania sa smieszne, ale ja nie konstruowalem ukladow tylko je oprogramowywalem i nie interesowalo mnie po co gdzies jest dioda. Teraz musze cos wykonac dlatego zglosilem sie tutaj!
Ja z kolei nie wiem skad ty wziales min napiecie 7.5V !!!

IR2110 V

W ukladzie chodzi o to zeby sterowac tranzystorem IGBT, sygnalem z uC (PWM`em). Zeby mozna bylo sterowac napieciem pomiedzy baza, a emiterem tranzystora zalecono mi wykorzystanie ukladu IR2110, inaczej sterowalbym napieciem pomiedzy masa, a emiterem. To co ci pisze to informacje, ktore uzyskalem od doktorka na moim wydziale i nie wydaje mi sie, zeby koles wprowadzal mnie w blad !!!!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 8842
Miasto: Opole

-RoMan-
Poziom 25
Post#6 21 Lip 2006 12:47    

IR2110


Odróżniasz "Absolute Maximum Ratings" od "Recomended Operating Conditions"? Jak wyjdziesz z czytaniem poza pierwszą tabelkę, to na 3 stronie znajdziesz napięcie przełączania układu zabezpieczającego - min 7.5, typowo 8.6V.

Jesli oczekujesz sensownej pomocy - nie pokrzykuj - tu nikt nie ma _obowiązku_ pomagać. To czy na studiach interesowały Cię diody nas nie interesuje - nie wierzę, żeby zadanie przekraczało program nauczania.

Odpowiadając na pytanie o pobór prądu przez IR2110 - jest on zależny od dwóch czynników:
1. Statyczny pobór prądu przez układ.
2. Pobór pradu związany z przeładowywaniem bramki MOSFETa/IGBT.
O ile pierwszy czynnik da się znaleźć w PDFie, to drugi wymaga policzenia. Bez znajomosci pojemności bramki, ilości tranzystorów i częstotliwości przełączania nie da się tego zrobić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 18

brodziszx
Poziom 6
Post#7 21 Lip 2006 23:36  Autor tematu   

Re: IR2110


Nie wiem w ogole o co ci chodzi z tym pokrzykiwaniem !!! Nic takiego nie robilem. Koles wyskoczyl ze nie wiem co pisze i co chce zrobic, co mnie troche zirytowalo i odpowiednio na to zareagowalem! Wiem, ze nikt nie ma obowiazku mi pomagac, a moj pierwszy post nie wskazuje chyba na to, ze ktos ma mi dac rozwiazanie i koniec. To raczej ty sie niepotrzebnie unosisz.
O tych 5V pisalem, bo utwierdzil mnie w tym koles z mojego uniwerku, dlatego przy tym obstawalem, ale skoro wy mowicie inaczej to bede musial z nim o tym pogadac. Pomimo tej niezbyt milej atmosfery, ktora raczej wy "eksperci" wywolaliscie dziekuje za informacje i pomoc. Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ankuch
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Lip 2002
Posty: 1349
Miasto: Częstochowa

ankuch
Zasłużony dla elektroda
Post#8 22 Lip 2006 01:28    

Re: IR2110


Nie wnikając w szczegóły techniczne, słowa: Ci, Wy, Ty, Tobie, Wam piszemy z dużej litery i jest to wyraz szacunku do rozmówcy, oraz świadczy o wychowaniu autora tekstu.
Słowo "eksperci" pisane w cudzysłowiu jest odbierane jako obraźliwe.


Proponuję przyswoić te zasady, mogą się przydać również na innych forach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 18

brodziszx
Poziom 6
Post#9 24 Lip 2006 13:29  Autor tematu   

Re: IR2110


Przepraszam najmocniej jak kogos obrazilem piszac Ci, Tobie itd. z malej litery. Nie jest to chyba wielki wymiernik szacunku. Zreszta jeden z kolegow, ktory odpisywal na mojego posta rowniez napisal Ci mala litera i nie przejalem sie tym bardzo. Co do "ekspertow", to nie chodzio mi o wysmiewanie kogos, tylko o to, ze jezeli ktos kto wie wiecej na dany temat wysmiewa sie z kogos kto wie mniej to to jest dla mnie wlasnie "ekspertem".

Ktos moze jeszcze napisac mi cos o IR2110? Jakies uwagi i problemy jakie moga sie pojawic? Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
andre1979
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 1217
Miasto: Warszawa

andre1979
Zasłużony dla elektroda
Post#10 24 Lip 2006 19:48    

IR2110


http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/I/R/2/1/IR2110.shtml

Jeszcze jedna kłutnia i temat leci do kosza .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
irek2
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 12 Sty 2004
Posty: 6039
Miasto: Warszawa

irek2
Poziom 25
Post#11 24 Lip 2006 23:06    

IR2110


na razie to nie zamiesciles schematu wiec trudno Ci cos doradzic z tym scalakiem.
Jak go kupisz i polozysz na polce to mysle ze nie bedziesz mial z nim problemow.
Jak chyba zauwazyles jest to scalak sterownika dwoch tranzystorow. Dolnego i gornego a Ty potrzebujesz zdaje sie tylko gornego wiec chyba co innego Ci potrzebne. Zreszta wogule nie jest potrzebny taki scalak bo wszystko da sie zrobic na paru tranzystorach.
A jaka to uczelnia ze macie tam klopoty z czytaniem not katalogowych?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> IR2110
Strona 1 z 1
Podobne tematy
IR2110 schemat połączenia (9)
Mostk H na sterownikach IR2110 (3)
Problem z High Side IR2110 (11)
IR2110 - układ nie działa (5)
[Atmega][C] Wysterowanie mostka h na ir2110 (7)
sygnał wejściowy ir2110, podłączenie do wyjścia uc? (5)
Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? (10)
Driver IR2110 - Działa tylko dolna strona- przy Uzas=8,3V (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS