Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

IR2110


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> IR2110
Author
Message
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 18

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jul 2006 11:00   

IR2110


Witam!
Mam pytania odnosnie ukladu IR2110. Musze zrobic uklad, ktory bedzie sluzyl za zrodlo pradowe. W ukladzie tym zastosowany bedzie tranzystor IGBT, ktory bedzie sterowany przez PWM z mikrokontrolera. Do tego tranzystora kazali mi wykorzystac IR2110, ale nie wiem gdzie podlaczyc PWM`a do tego ukladu i jak to wszystko dziala? Jakie jest zasilanie i prad dla IR potrzebny do prawidlowego dzialania? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Jul 2006 11:00   





Back to top
   
Tomasz.W
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 28 Oct 2004
Posts: 2317
Location: Gdańsk - Nordkapp

Post#2 20 Jul 2006 11:18   

Re: IR2110


Witam .
Układ IR2110 to sterownik dwóch tranzystorów . Jeden pracuje w górnej połówce gałęzi mostka a drugi tranzystor pracuje w dolnej połówce gałęzi mostka . Żeby sterować tranzystorem górnym sygnał doprowadzasz do pinu 10 - Hin . Natomiast sterowanie dolnym tranzystorem doprowadzasz do pinu 12 - Lin . Najlepiej to ściągnij sobie kartę katalogową od tego układu i wszystko będzie jasne . A gdyby jasne nie było to pytaj .

Helpful message? + -

Back to top
   
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 18

Post#3 Post from the author of the topic 20 Jul 2006 11:35   

Re: IR2110


ok! Mam pdf`a do tego ukladu, ale na 1 stronce jest typowe podlaczenie tego ukladu do tranzystora. Widze tam jeszcze jakies kondziorki i diode. Moge tak na sucho podlaczyc sygnal z uC do HIN? Nie robi nic, ze steruje tylko 1 tranzystorem?
http://obrazki.elektroda.net/48_1153388061.JPG

Zasilanie IR`a wynosi 5V, ale jaki jest prad? Zrodlo pradowe bedzie mialo prad 20A przy 30V, wiec bede musial dolozyc nowy transformator + mostek i nie wiem jaki mostek wlasnie dobrac do tego IR (na jaki prad)?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Jul 2006 11:35   





Back to top
   
irek2
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 12 Jan 2004
Posts: 6039
Location: Warszawa

Post#4 20 Jul 2006 23:08   

IR2110


Ty kolego wogule wiesz co ty piszesz i wiesz co masz zrobic??

Bo z tego co piszesz wnioskuje ze nie masz zielonego pojecia o tym co chcesz zrobic.

Skad wziales zasilanie 5V dla IR2110 skoro jego minimalne napiecie to 7,5V!?

Nie wiesz do czego sluzy ten kondensator i dioda? A wiesz co to jest bootstrap i ze napiecie na bramce n-mosfeta musi byc wieksze od napiecia zasilania?

Moze zacznij od poczatku i napisz co tak naprawde masz wykonac bo jak sam tego nie wiesz to jak ci pomoc??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Jul 2006 23:08   





Back to top
   
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 18

Post#5 Post from the author of the topic 21 Jul 2006 11:04   

Re: IR2110


Moze dla ciebie te pytania sa smieszne, ale ja nie konstruowalem ukladow tylko je oprogramowywalem i nie interesowalo mnie po co gdzies jest dioda. Teraz musze cos wykonac dlatego zglosilem sie tutaj!
Ja z kolei nie wiem skad ty wziales min napiecie 7.5V !!!

IR2110 V

W ukladzie chodzi o to zeby sterowac tranzystorem IGBT, sygnalem z uC (PWM`em). Zeby mozna bylo sterowac napieciem pomiedzy baza, a emiterem tranzystora zalecono mi wykorzystanie ukladu IR2110, inaczej sterowalbym napieciem pomiedzy masa, a emiterem. To co ci pisze to informacje, ktore uzyskalem od doktorka na moim wydziale i nie wydaje mi sie, zeby koles wprowadzal mnie w blad !!!!!

Helpful message? + -

Back to top
   
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 06 Dec 2004
Posts: 8849
Location: Opole

Post#6 21 Jul 2006 12:47   

IR2110


Odróżniasz "Absolute Maximum Ratings" od "Recomended Operating Conditions"? Jak wyjdziesz z czytaniem poza pierwszą tabelkę, to na 3 stronie znajdziesz napięcie przełączania układu zabezpieczającego - min 7.5, typowo 8.6V.

Jesli oczekujesz sensownej pomocy - nie pokrzykuj - tu nikt nie ma _obowiązku_ pomagać. To czy na studiach interesowały Cię diody nas nie interesuje - nie wierzę, żeby zadanie przekraczało program nauczania.

Odpowiadając na pytanie o pobór prądu przez IR2110 - jest on zależny od dwóch czynników:
1. Statyczny pobór prądu przez układ.
2. Pobór pradu związany z przeładowywaniem bramki MOSFETa/IGBT.
O ile pierwszy czynnik da się znaleźć w PDFie, to drugi wymaga policzenia. Bez znajomosci pojemności bramki, ilości tranzystorów i częstotliwości przełączania nie da się tego zrobić.

Helpful message? + -

Back to top
   
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 18

Post#7 Post from the author of the topic 21 Jul 2006 23:36   

Re: IR2110


Nie wiem w ogole o co ci chodzi z tym pokrzykiwaniem !!! Nic takiego nie robilem. Koles wyskoczyl ze nie wiem co pisze i co chce zrobic, co mnie troche zirytowalo i odpowiednio na to zareagowalem! Wiem, ze nikt nie ma obowiazku mi pomagac, a moj pierwszy post nie wskazuje chyba na to, ze ktos ma mi dac rozwiazanie i koniec. To raczej ty sie niepotrzebnie unosisz.
O tych 5V pisalem, bo utwierdzil mnie w tym koles z mojego uniwerku, dlatego przy tym obstawalem, ale skoro wy mowicie inaczej to bede musial z nim o tym pogadac. Pomimo tej niezbyt milej atmosfery, ktora raczej wy "eksperci" wywolaliscie dziekuje za informacje i pomoc. Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
ankuch
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 04 Jul 2002
Posts: 1349
Location: Częstochowa

Post#8 22 Jul 2006 01:28   

Re: IR2110


Nie wnikając w szczegóły techniczne, słowa: Ci, Wy, Ty, Tobie, Wam piszemy z dużej litery i jest to wyraz szacunku do rozmówcy, oraz świadczy o wychowaniu autora tekstu.
Słowo "eksperci" pisane w cudzysłowiu jest odbierane jako obraźliwe.


Proponuję przyswoić te zasady, mogą się przydać również na innych forach.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jul 2006 01:28   





Back to top
   
brodziszx
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 18

Post#9 Post from the author of the topic 24 Jul 2006 13:29   

Re: IR2110


Przepraszam najmocniej jak kogos obrazilem piszac Ci, Tobie itd. z malej litery. Nie jest to chyba wielki wymiernik szacunku. Zreszta jeden z kolegow, ktory odpisywal na mojego posta rowniez napisal Ci mala litera i nie przejalem sie tym bardzo. Co do "ekspertow", to nie chodzio mi o wysmiewanie kogos, tylko o to, ze jezeli ktos kto wie wiecej na dany temat wysmiewa sie z kogos kto wie mniej to to jest dla mnie wlasnie "ekspertem".

Ktos moze jeszcze napisac mi cos o IR2110? Jakies uwagi i problemy jakie moga sie pojawic? Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
andre1979
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 12 Aug 2005
Posts: 1221
Location: Warszawa

Post#10 24 Jul 2006 19:48   

IR2110


http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/I/R/2/1/IR2110.shtml

Jeszcze jedna kłutnia i temat leci do kosza .

Helpful message? + -

Back to top
   
irek2
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 12 Jan 2004
Posts: 6039
Location: Warszawa

Post#11 24 Jul 2006 23:06   

IR2110


na razie to nie zamiesciles schematu wiec trudno Ci cos doradzic z tym scalakiem.
Jak go kupisz i polozysz na polce to mysle ze nie bedziesz mial z nim problemow.
Jak chyba zauwazyles jest to scalak sterownika dwoch tranzystorow. Dolnego i gornego a Ty potrzebujesz zdaje sie tylko gornego wiec chyba co innego Ci potrzebne. Zreszta wogule nie jest potrzebny taki scalak bo wszystko da sie zrobic na paru tranzystorach.
A jaka to uczelnia ze macie tam klopoty z czytaniem not katalogowych?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> IR2110
Page 1 of 1
Similar topics
IR2110 schemat połączenia (9)
Mostk H na sterownikach IR2110 (3)
Problem z High Side IR2110 (11)
IR2110 - układ nie działa (5)
[Atmega][C] Wysterowanie mostka h na ir2110 (7)
sygnał wejściowy ir2110, podłączenie do wyjścia uc? (5)
Ir2110 jakim sygnałem może być sterowany? (10)
Driver IR2110 - Działa tylko dolna strona- przy Uzas=8,3V (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl topic RSS feed