FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Planex GW - AP54SP - jak go skonfigurowac?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Planex GW - AP54SP - jak go skonfigurowac?
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 28 Jul 2006 21:50   

Witam. Dzis otrzymałem sprzet Planex GW-AP54SP, którym chce udostepnić moje polączenie internetowe na komputer stacjonarny i laptopa. Posiadam łącze radiowe, które obecnie jest podlączone do PeCeta. Usługodawca internetowy respektuje MAC adresy, posiadam jedno IP. Problem tkwi w tym, ze nie wiem gdzie i co wpisać gdy biore sie za konfiguracje.

Pierwsza sprawa: w ustawieniach TCP/IP karty ethernet (polaczenie lokalne) powinienem wpisać adresy IP czy zostawić automatyczne przypisywanie adresów?

Druga sprawa: gdzie wpisać adres IP,maske podsieci, brame domyslną i DNS ?

Trzecia sprawa: Czy zeby skonfigurować AP musze podlączyć do niego kabel od internetu czy moge to zrobic po konfiguracji?

Na razie chyba tyle... jak bede mial rozwiazania tych problemow bede dalej pytał :D
Back to top

TMK_M
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 29 Jul 2006 00:08helpful post - solution   

Re: Planex GW - AP54SP - jak go skonfigurowac?

NIewiem czy ja to dobrze tlumacze bo niemoge w tej chwili pobawic sie na tym ap bo wszystkie w sieci dzialaja, ale jesli ktos widzi bledy niech poprawi.

Na zakladce wireles/basic setting wybierasz band na B albo G zalezy od twojej sieci ale raczej pewnie bedzie G
Mode na client i dodatkowe ustawienia z wyborem sieci niewiem gdzie to bedzie moze w site survey. W kazdym razie chodzi o to zeby sie z nia polaczyc.
W zakladce TCP/IP ustaw w miejscu macadrescloning maca poprzedniej sieciowki radiowej. DHCP ustaw na server bedzie Ci automatycznie w podsieci przypisywac na lanie. Ustaw jeszcze IP, maske, brame od swojego uslugodawcy. Tylko niewiem co musisz wpisac w polu DNS server, ale sprubuj pierwszy dns od swojego uslugodawcy.
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 29 Jul 2006 08:35   

a czy we własciwosciach ustawień TCP/IP połączenia lokalnego mam coś zmieniać czy nie??
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 Post from the author of the topic 29 Jul 2006 16:57   

Mam teraz jeszcze jeden problem. Zeby zmienić ustawienia AP musze przez przegladarke otworzyc http://192.168.1.100 . Niestety jak uruchamiam go pod takim adresem pisze mi brak strony do wyswietlenia. Reset nic nie daje. Trzymalem 15 - 40 sekund i dalej to samo. Co zrobic z tym fantem ??
Back to top

TMK_M
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 29 Jul 2006 17:58helpful post - solution   

zbey wejsc na ta strone musisz w sieciowce ustawic adres z tej samej podsieci np.
ip: 192.168.1.101
maska 255.255.255.0
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jul 2006 17:58helpful post - solution   

Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 Post from the author of the topic 29 Jul 2006 23:46   

ok. wielkie dzieki. na notebooku internet smiga natomiast na PeCecie wywala jakis bląd a mianowicie pojawia sie niebieski ekran i zczytuje sie pamiec fizyczna na dysk czy cos takiego po czym komputer sie restartuje, pozniej wchodzi do windowsa i schemat sie powtarza :/
Back to top

TMK_M
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 29 Jul 2006 23:47helpful post - solution   

Uszkodzony najpewniej system. Sprubuj go naprawic albo sformatuj dysk i zainstaluj ponownie system
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 Post from the author of the topic 30 Jul 2006 00:06   

bardzo prawdopodobne ale jutro sie tym zajme. dzis mi sie juz nie chce :D

edit:

Dzis sformatowalem dysk na komputerze stacjonarnym, zainstalowalem windowsa i wszystkie sterowniki niestety komputery nie umieją równoczesnie polączyć się z internetem. Wczoraj aby polączyć sie z netem oprocz wszystkich danych, ktore wpisalem w konfiguracji planexa dodatkowo wpisalem w ustawieniach protokolu TCP/IP. Takim sposobem obydwa kompy jeszcze dzis rano dzialaly na takich samych ustawieniach protokolów TCP/IP gdzie wpisalem te same IP, bramy domyslne i DNS. Dzis niestety po ponownej instalacji windowsa taka sztuczka sie nie udaje :/ pisze mi, ze statyczny adres IP zostal juz skonfigurowany, wybierz inny adres IP na innym adresie IP net nie dziala. co mam zrobic z tym fantem??

edit 2:

Problem rozwiązany. Uruchomilem na laptopie bezprzewodową karte sieciową i ustawilem zeby przydzielał automatycznie z DHCP. Wszystko zakonczylo sie powodzeniem :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jul 2006 00:06   

Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 Post from the author of the topic 30 Jul 2006 18:14   

mam jeszcze pytanie. Czy teraz obydwa komputery sie powinny widziec na wzajem jesli udostepnie np dyski czy nie? chcialbym zeby byly widoczne jak dotychczas ale nie wiem czy jest to mozliwe
Back to top

TMK_M
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 30 Jul 2006 20:28   

Tak, powinny sie widziec. Jesli sie niewidza to doinstaluj pozostale protokoly sieciowe netbios, ipx. U mnie zawsze pomagalo
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jul 2006 20:28   

Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 Post from the author of the topic 01 Aug 2006 22:17   

pomoglo :) komputery sie widzą ale wyniknął problem. Chyba cos zle ustawilem przy konfiguracji PLANEXa bo uslugodawca wyczaił, ze mam zainstalowany "jakis serwer" i jutro przychodzi sprawdzic co to jest :/ drugiego kompa odlączylem tak, że nie widać ze kiedykolwiek tam byl podlaczony ;)
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 Post from the author of the topic 01 Aug 2006 22:17   

pomoglo :) komputery sie widzą ale wyniknął problem. Chyba cos zle ustawilem przy konfiguracji PLANEXa bo uslugodawca wyczaił, ze mam zainstalowany "jakis serwer" i jutro przychodzi sprawdzic co to jest :/ drugiego kompa odlączylem tak, że nie widać ze kiedykolwiek tam byl podlaczony ;)
Back to top

TMK_M
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 01 Aug 2006 23:23   

Niepowinienes miec z tego powodu jakis przykrosci. Przeciez to na swoj urzytek i to w dodatku dzielisz transfer wykupiony przez ciebie. Niewazne czy masz 1 komputer czy 8.
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 Post from the author of the topic 02 Aug 2006 19:13   

Facet od internetu powiedzial mi ze za dodatkowy komputer musze placic abonament dodatkowe 30 zł. Na razie odlaczylem komputer stacjonarny i udaje ze w domu mam tylko laptopa. Niech mi podlączy laptopa przez kabel legalnie to wtedy bezprzewodowo podlacze sobie PCta tak jak do tej pory mialem podlaczonego laptopa.
Back to top

cikol
Poziom 20
Poziom 20

Post#15 03 Aug 2006 11:37   

Sprobuj planexowi na stałe przypisać adres mac taki jak miała twoja karta wifi do pc-ta.
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 Post from the author of the topic 03 Aug 2006 19:10   

Mojego planexa wzial chlop od internetu. Powiedzial, ze go ustawi odpowiednio, przyjedzie i podlączy. Zobaczymy co ciekawego wymodzi. Mnie jednak zdziwiło co innego. Mianowicie chodzi o to, ze teraz kabel od internetu lezy luzem z rozwaloną wtyczką a mój laptop nadal łączy sie bezprzewodowo z internetem. Nie wiem jak jest to mozliwe ale mam podlączony tylko kabel zasilania i uruchomione polączenie bezprzewodowe.
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#17 Post from the author of the topic 04 Aug 2006 20:06   

dzisiaj dostalem spowrotem swojego planexa. Gosciu ustawil go tak, ze przez LAN automatycznie przypisuje DHCP dla komputera. W zwiazku z tym mam pytanie czy jak podepne drugi komputer (PC) do drugiego portu LAN to facet moze sie kapnąc ze są podlączone dwa a nie jeden komputer do access pointa??
Back to top

TMK_M
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 04 Aug 2006 20:12helpful post - solution   

Czy IP jest inne niz miales wczesniej na radiowce? Jesli tak to powinienes byc za natem czyli raczej gosc sie nieskapnie ze podpiales drugi komputer
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#19 Post from the author of the topic 04 Aug 2006 20:18   

niestety jest to samo :(
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#20 Post from the author of the topic 05 Aug 2006 14:20   

No i pojawił sie kolejny problem. Do tej pory moglem korzystać z internetu za pomocą bezprzewodowej karty sieciowej, w którą jest wyposażony seryjnie. Dzisiaj przenioslem sie do innego pokoju wraz z kablami od internetu i access pointem jednak nie moge sie polączyć z internetem bezprzewodowo :( co moze być tego przyczyną? Jesli chodzi o antene to jest usytuowana na dachu bezposrednio nad laptopem.
Back to top

cikol
Poziom 20
Poziom 20

Post#21 05 Aug 2006 15:09   

Pewnie admin załozył przypisywanie IP do MAC-a. Zmien MAC-a w laptopie na takiego jaki jest widziany przez siec podczas uzywania PC-ta. Moze to byc albo MAC sieciówki albo MAC planexa. Planex chyba kopiuje adres MAC karty sieciowej do której jest podpiety. NIe wiem jak jest ustawiony.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Aug 2006 15:09   

Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#22 Post from the author of the topic 06 Aug 2006 11:39   

ale popatrz kilka postów wyżej. Polączenie bezprzewodowe, które teraz nie działa działało jak planexa wziął facet do konfiguracji. Polączenie dzialalo na innych adresach IP i DNSach. Nie wiem jak wyglądała kwestia MAC-ow.Teraz przenioslem sie do innego pokoju i polączenie nie dziala. Dziala tylko przez kabel. Mozliwe to jest zeby zmiana pokoju miala na to wplyw nawet jesli przeprowadzilem do niego kabel???
Back to top

TMK_M
Poziom 19
Poziom 19

Post#23 11 Aug 2006 22:30   

Zdaje sie ze twoj admin wylaczyl neta na twoja sieciowke radiowa a wlaczyl na planexa.
Back to top

compaq
Poziom 16
Poziom 16

Post#24 Post from the author of the topic 15 Aug 2006 15:20   

bardzo mozliwe, ze tak zrobil. Nasuwa mi sie teraz pytanie, czy jak bede przykladowo u kumpla, ktory ma radiowy internet to moja bezprzewodowa karta sieciowa zlapie u niego zasięg ??
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Planex GW - AP54SP - jak go skonfigurowac?
Page 1 of 1
Similar topics
Planex gw-ap54sp konfiguracja (1)
Uwalony ap planex gw-ap54sp-p (1)
Konfiguracja AP Planex GW-AP54SP-P (3)
Planex GW-AP54SP konfiguracja (3)
pomocy z Planex GW - AP54SP (3)
Problem z planex wl ap54sp (4)
Planex GW-AP54SP-P jak przywrócić oryginalny firmware? (3)
Zepsuty firmware Planex GW-AP54SP (20)
Planex GW-AP54SP - do podziału neostrady (2)
planex gw-ap54sp wsad flasha (2)

Page generation time: 0.228 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed