Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak podlaczyc wieze do komputera???????


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> jak podlaczyc wieze do komputera???????
Autor
Wiadomość
marian124
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
Miasto: Turek

Post#1 Post autora tematu 29 Lip 2006 08:28   

jak podlaczyc wieze do komputera???????


przy wiezy mam wejscia na glosniki typu RCA (jak na zdjeciu) ale nie wiem jak podlaczyc to do kompa. mam taki kabel z wtyczkami RCA ale z dwoch stron sa te wtyczki. prosze o pomoc bo nie wiem za bardzo gdzie w komputerze powinienem to podlaczyc:cry:

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2006 08:28   





Powrót do góry
   
MacGyver 7
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Maj 2003
Posty: 432
Miasto: Lubuskie

Post#2 29 Lip 2006 08:31   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


kupujesz kabel RCA na JACK i po sprawie.
Powrót do góry
   
gruszka86
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 52
Miasto: Wałbrzych

Post#3 29 Lip 2006 09:02   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


W komputerze podłączasz pod zielone gniazdo w karcie dzwiekowej.
Możesz sobie kupić cos takiego
http://www.allegro.pl/item115916775_przejscie_wt_jack_maly_3_5mm_na_gn_2_rca_pozlacany.html
i podłączyc kabel 2xRCA --- 2xRCA

Lub od razu gotowy kabel:
http://www.allegro.pl/item117390279__pro%5D_przew_stereo_mini_jack_2_rca_cinch_150cm.html

Jeżeli masz karte dzwiekową 4.1 lub 5.1 można podłączyć wieze jako tył... a głośniki od komputeraz jako przód, wieksze wykorzystanie możliwości karty w grach.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
DJ.Wielebny
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 109
Miasto: Suwałki (northern ireland-UK)

Post#4 29 Lip 2006 09:13   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Witam jeżeli masz kabel RCA to kup w sklepie wtyk-przejście takie jak na fotce. Podłącz tą przejściówkę do wyjścia karty dzwiękowej (tam gdzie podłącza się głośniki komputerowe) i połącz to wszystko posiadanym przewodem z wieżą przykładowo do wejścia AUX i ciesz się muzyką z głośników zestawu audio. :D . Pozdrawiam

Załączniki:
Powrót do góry
   
marian124
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
Miasto: Turek

Post#5 Post autora tematu 29 Lip 2006 14:53   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


no tak ale jak pozniej glosniki podlacze jak zajme wejscie kablem do kompa??
Powrót do góry
   
bratek58
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 561
Miasto: Opole

Post#6 29 Lip 2006 15:43   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Co chcesz uzyskać podłączając wieże do komputera:
1 - słuchać muzyki z kompa na wieży z głośnikami do niej podłączonymi.
2 - słuchać muzyki z wieży na kompie, za pomocą podłączonych do karty dźwiękowej głośników.
Powrót do góry
   
marian124
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
Miasto: Turek

Post#7 Post autora tematu 29 Lip 2006 16:04   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


to pierwsze, sluchac muzyki z kompa na wiezy z glosnikami do niej podlaczonymi
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2006 16:04   





Powrót do góry
   
Magister_123
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1213

Post#8 29 Lip 2006 16:04   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Jeżeli masz kartę tylko dwu kanałową to musisz użyć takiego rozdzielacza
jak podlaczyc wieze do komputera???????

Pod jedno gniazdo podłączasz głośniki komputerowe a pod drugie kabel stereo mini jack - 2 x RCA
Powrót do góry
   
bratek58
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 561
Miasto: Opole

Post#9 29 Lip 2006 16:13   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Cytat:
to pierwsze, sluchac muzyki z komputera na wiezy z glosnikami do niej podlaczonymi

W takim razie, musisz podłączyć wyjście z karty dźwiękowej, do wejścia m.cz w wieży (AUX). Jeżeli ta wieża posiada takie wejście, to będzie to tylko kwestia odpowiedniego kabelka, jeżeli nie ma, to obawiam się, że sam tego nie podłączysz.
Powrót do góry
   
marian124
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
Miasto: Turek

Post#10 Post autora tematu 29 Lip 2006 16:29   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


nie posiada wejscia AUX:( a co to oznacza? "do wejścia m.cz w wieży" a nie mozna otworzyc wtyczek od glosnikow do wiezy i przylutowac do kabelkow od glosnikow kabelek RCA ktory podlacze do kompa???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2006 16:29   





Powrót do góry
   
Alex2
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sie 2005
Posty: 695
Miasto: Kraków

Post#11 29 Lip 2006 16:42   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Tak, żeby do komputera byly podłączone tylko głośniki od wieży, ale bez samej wieży? Można, ale w płycie głównej komputera (albo na wyjściu karty muzycznej z komputera) musisz mieć wyjscie wzmocnione, a nie tylko słuchawkowe. Jak nie masz, to będzie bardzo cichutkie.

Jeśli Twoja wieża rzeczywiście nie ma gniazd RCA do Twego kabla, to możesz od biedy podłączyć do wejścia mikrofonu i sprawdzić jakość.
Czyli musisz mieć kabelek z dwóch stron zakończony wtyczkami typu mini-jack (takim, jak od słuchawek do walkmana). I teraz z jednej strony do wyjścia komputera a zdrugiej do wejscia wieży podłaczamy. Możesz obciąć mini-jacki z jakichś starych słuchawek z przetartymi kablami, jak nie masz. :)
Powrót do góry
   
Magister_123
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1213

Post#12 29 Lip 2006 16:47   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


AUX- wejście na inne źródło dźwięku np komputer.
Jeżeli wieża nie posiada takiego wejścia to niestety ale trzeba dostać się do środka i podpiąć się po przedwzmacniacz czego na pewno sam nie zrobisz. Nie podłączaj kabla RCA bezpośrednio pod głośniki bo nic nie uzyskasz, dźwięk będzie ale bardzo cichy. Przelatująca mucha spokojnie zagłuszy.
Powrót do góry
   
marian124
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
Miasto: Turek

Post#13 Post autora tematu 29 Lip 2006 16:47   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


ma RCA ale nie ma AUX (chaba ze to to samo) i chce podlaczyc kabel 2x RCA z jednej strony do kompa a z drugiej odciac wtyczki i podlaczyc kabelki do kabelkow od glosnikow od wiezy i pozniej wszystko razem do wiezy. tylko nie wiem czy to bedzie dzialac??
Powrót do góry
   
bratek58
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 561
Miasto: Opole

Post#14 29 Lip 2006 16:56   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Cytat:
a nie mozna otworzyc wtyczek od glosnikow do wiezy i przylutowac do kabelkow od glosnikow kabelek RCA ktory podlacze do komputera

W ten sposób nie można, gdyż karta dźwiękowa, nie ma wzmacniacza mocy, by podłączyć do niej głośniki.

Skoro nie ma wejścia AUX, to trzeba by dokonać połączeń wewnątrz wieży.
Powrót do góry
   
Magister_123
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1213

Post#15 29 Lip 2006 16:56   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


RCA w Twojej wieży może to być wyjscie na inny wzmacniacz. Najlepiej jak byś zrobił zdjecie. NIE podłączaj RCA pod głośniki (możesz uszkodzić wieże lub karte dzwiekową). Na wyjściu z komputera otrzymujemy bardzo niskie napiecie.
Powrót do góry
   
marian124
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
Miasto: Turek

Post#16 Post autora tematu 29 Lip 2006 20:33   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


ludzie wszyscy sie rozgadali ale nikt na temat o jaki mi chodzi!!! Magister_123 gdzie indziej mam podlaczyc glosniki jak nie tam! nie ma innego wejscia. bartek58 skoro karta dzwiekowa nie ma wzmacniacza jak piszesz to dlaczego normalne glosniki do kompa graja?? i teraz juz wogole nie wiem co zrobic:(
Powrót do góry
   
thereminator
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1565
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#17 29 Lip 2006 21:16   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Głośniki komputerowe mają wbudowany wzmacniacz. Widać, że jestes w temacie kompletnie zielony. Nawet nie potrafisz jasno opisać jakie wejścia i wyjścia masz w wieży ani co do czego chcesz podłączyć. Zrób zdjecia tej wieży z przodu i z tyłu, to moze w końcu uda sie sprawę wyjaśnić.

Z przodu wieży masz zapewne przełącznik funkcji: Tuner, Tape , CD itp. czy jest tam jeszcze jakaś inna oprócz tych przeze mnie wymienionych - np. AUX lub LINE ? Z tyłu powinny być gniazda z takim samym ooznaczeniem i do nich należy podłączyć wyjście z karty komputera.
Powrót do góry
   
bratek58
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 561
Miasto: Opole

Post#18 29 Lip 2006 21:19   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Cytat:
bartek58 skoro karta dzwiekowa nie ma wzmacniacza jak piszesz to dlaczego normalne glosniki do komputera graja??

Grają dlatego , że mają wbudowany, własny wzmacniacz mocy do napędzania tychże głośników.
Napisz, co pisze nad lub pod tymi gniazdkami RCA w wieży , co chcesz podłączyć do nich komputer.
Powrót do góry
   
marian124
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
Miasto: Turek

Post#19 Post autora tematu 29 Lip 2006 21:30   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


tak to prawda nic nie wiem na te tematy:) z przodu jest tylko wejscie na sluchawki. z tylu dwa wejscia na glosniki RCA (o ile sie nie myle) napisane jest nad nimi SPEAKER R-L i jakis przelacznik z napisem BEAT 1-2 i nic wiecej. gdybym zrobil zdjecia to i tak nic by nie bylo widac bo moj telefon robi kiepskie zdjecia:(
Powrót do góry
   
bratek58
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 561
Miasto: Opole

Post#20 29 Lip 2006 21:55   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Cytat:
z przodu jest tylko wejscie na sluchawki. z tylu dwa wejscia na glosniki RCA (o ile sie nie myle) napisane jest nad nimi SPEAKER R-L i jakis przelacznik z napisem BEAT 1-2 i nic wiecej.

I to wystarczy. Do tej wieży, nie podłączysz żadnego zewnętrznego źródła sygnału (komputera), bez ingerencji w wnętrznościach.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2006 21:55   





Powrót do góry
   
marian124
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
Miasto: Turek

Post#21 Post autora tematu 29 Lip 2006 22:22   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


bardzo dzieki!!!!!! wlasnie o taka konkretna odpowiedz mi chodzila jeszcze raz dzieki:)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> jak podlaczyc wieze do komputera???????
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podlaczyc kolumne glosnikowa pod wieze SONY MHC 991AV (6)
Chce podlaczyc mini wieze z kompem (15)
Jak podlaczyc subwoofer do komputera z karta 5.1 (4)
jak podlaczyc gramofon emanuel G-902fs do komputera? (2)
Samsung DSB 305G jak podlaczyc do komputera (2)
jak podłączyc?(??) - chodzi mu o wieze i na chama 3 glosnik (4)
Wieze sony MHC-3600/3700 jak zmostkowac gniazda glosnikowe (5)
Kazdy wmacniacz mozna podlaczyc do komputera...? (6)
wieze firstline przerobka (2)
blaupunkt madeira cd33 jak podlaczyc dvd jak jest zmieniarka (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.099 seconds

elektroda.pl temat RSS