Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak podlaczyc wieze do komputera???????


  Main Page -> Forum Index -> Audio Service ->jak podlaczyc wieze do komputera??????? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
marian124
Level 9
Location: Turek
Joined: 28 Jul 2006
Posts: 10
marian124
Level 9
Post#1 29 Jul 2006 08:28  Topic author   

jak podlaczyc wieze do komputera???????


przy wiezy mam wejscia na glosniki typu RCA (jak na zdjeciu) ale nie wiem jak podlaczyc to do kompa. mam taki kabel z wtyczkami RCA ale z dwoch stron sa te wtyczki. prosze o pomoc bo nie wiem za bardzo gdzie w komputerze powinienem to podlaczyc:cry:

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MacGyver 7
Level 21
Location: Lubuskie
Joined: 20 May 2003
Posts: 428
Helped: 37
Post rating: 22
MacGyver 7
Level 21
Post#2 29 Jul 2006 08:31    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


kupujesz kabel RCA na JACK i po sprawie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gruszka86
Level 10
Location: Wałbrzych
Joined: 04 Jul 2006
Posts: 52
Helped: 2
gruszka86
Level 10
Post#3 29 Jul 2006 09:02    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


W komputerze podłączasz pod zielone gniazdo w karcie dzwiekowej.
Możesz sobie kupić cos takiego
http://www.allegro.pl/item1159...5mm na gn 2 rca pozlacany.html
i podłączyc kabel 2xRCA --- 2xRCA

Lub od razu gotowy kabel:
http://www.allegro.pl/item117390279 pro%5D przew stereo mini jack 2 rca cinch 150cm.html

Jeżeli masz karte dzwiekową 4.1 lub 5.1 można podłączyć wieze jako tył... a głośniki od komputeraz jako przód, wieksze wykorzystanie możliwości karty w grach.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
DJ.Wielebny
Level 15
Location: Suwałki (northern ireland-UK)
Joined: 21 Jun 2005
Posts: 110
Helped: 11
Post rating: 7
DJ.Wielebny
Level 15
Post#4 29 Jul 2006 09:13    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Witam jeżeli masz kabel RCA to kup w sklepie wtyk-przejście takie jak na fotce. Podłącz tą przejściówkę do wyjścia karty dzwiękowej (tam gdzie podłącza się głośniki komputerowe) i połącz to wszystko posiadanym przewodem z wieżą przykładowo do wejścia AUX i ciesz się muzyką z głośników zestawu audio. :D . Pozdrawiam

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marian124
Level 9
Location: Turek
Joined: 28 Jul 2006
Posts: 10
marian124
Level 9
Post#5 29 Jul 2006 14:53  Topic author   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


no tak ale jak pozniej glosniki podlacze jak zajme wejscie kablem do kompa??

Helpful post? + 0
Back to top
bratek58
Level 23
Location: Opole
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 561
Helped: 35
Post rating: 4
bratek58
Level 23
Post#6 29 Jul 2006 15:43    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Co chcesz uzyskać podłączając wieże do komputera:
1 - słuchać muzyki z kompa na wieży z głośnikami do niej podłączonymi.
2 - słuchać muzyki z wieży na kompie, za pomocą podłączonych do karty dźwiękowej głośników.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marian124
Level 9
Location: Turek
Joined: 28 Jul 2006
Posts: 10
marian124
Level 9
Post#7 29 Jul 2006 16:04  Topic author   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


to pierwsze, sluchac muzyki z kompa na wiezy z glosnikami do niej podlaczonymi

Helpful post? + 0
Back to top
Magister_123
Level 30
Joined: 25 Oct 2005
Posts: 1632
Helped: 141
Post rating: 70
Magister_123
Level 30
Post#8 29 Jul 2006 16:04    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Jeżeli masz kartę tylko dwu kanałową to musisz użyć takiego rozdzielacza
jak podlaczyc wieze do komputera???????

Pod jedno gniazdo podłączasz głośniki komputerowe a pod drugie kabel stereo mini jack - 2 x RCA

Helpful post? + 0
Back to top
bratek58
Level 23
Location: Opole
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 561
Helped: 35
Post rating: 4
bratek58
Level 23
Post#9 29 Jul 2006 16:13    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Quote:
to pierwsze, sluchac muzyki z komputera na wiezy z glosnikami do niej podlaczonymi

W takim razie, musisz podłączyć wyjście z karty dźwiękowej, do wejścia m.cz w wieży (AUX). Jeżeli ta wieża posiada takie wejście, to będzie to tylko kwestia odpowiedniego kabelka, jeżeli nie ma, to obawiam się, że sam tego nie podłączysz.

Helpful post? + 0
Back to top
marian124
Level 9
Location: Turek
Joined: 28 Jul 2006
Posts: 10
marian124
Level 9
Post#10 29 Jul 2006 16:29  Topic author   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


nie posiada wejscia AUX:( a co to oznacza? "do wejścia m.cz w wieży" a nie mozna otworzyc wtyczek od glosnikow do wiezy i przylutowac do kabelkow od glosnikow kabelek RCA ktory podlacze do kompa???

Helpful post? + 0
Back to top
Alex2
Level 24
Location: Kraków
Joined: 07 Aug 2005
Posts: 695
Helped: 45
Post rating: 6
Alex2
Level 24
Post#11 29 Jul 2006 16:42    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Tak, żeby do komputera byly podłączone tylko głośniki od wieży, ale bez samej wieży? Można, ale w płycie głównej komputera (albo na wyjściu karty muzycznej z komputera) musisz mieć wyjscie wzmocnione, a nie tylko słuchawkowe. Jak nie masz, to będzie bardzo cichutkie.

Jeśli Twoja wieża rzeczywiście nie ma gniazd RCA do Twego kabla, to możesz od biedy podłączyć do wejścia mikrofonu i sprawdzić jakość.
Czyli musisz mieć kabelek z dwóch stron zakończony wtyczkami typu mini-jack (takim, jak od słuchawek do walkmana). I teraz z jednej strony do wyjścia komputera a zdrugiej do wejscia wieży podłaczamy. Możesz obciąć mini-jacki z jakichś starych słuchawek z przetartymi kablami, jak nie masz. :)

Helpful post? + 0
Back to top
Magister_123
Level 30
Joined: 25 Oct 2005
Posts: 1632
Helped: 141
Post rating: 70
Magister_123
Level 30
Post#12 29 Jul 2006 16:47    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


AUX- wejście na inne źródło dźwięku np komputer.
Jeżeli wieża nie posiada takiego wejścia to niestety ale trzeba dostać się do środka i podpiąć się po przedwzmacniacz czego na pewno sam nie zrobisz. Nie podłączaj kabla RCA bezpośrednio pod głośniki bo nic nie uzyskasz, dźwięk będzie ale bardzo cichy. Przelatująca mucha spokojnie zagłuszy.

Helpful post? + 0
Back to top
marian124
Level 9
Location: Turek
Joined: 28 Jul 2006
Posts: 10
marian124
Level 9
Post#13 29 Jul 2006 16:47  Topic author   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


ma RCA ale nie ma AUX (chaba ze to to samo) i chce podlaczyc kabel 2x RCA z jednej strony do kompa a z drugiej odciac wtyczki i podlaczyc kabelki do kabelkow od glosnikow od wiezy i pozniej wszystko razem do wiezy. tylko nie wiem czy to bedzie dzialac??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bratek58
Level 23
Location: Opole
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 561
Helped: 35
Post rating: 4
bratek58
Level 23
Post#14 29 Jul 2006 16:56    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Quote:
a nie mozna otworzyc wtyczek od glosnikow do wiezy i przylutowac do kabelkow od glosnikow kabelek RCA ktory podlacze do komputera

W ten sposób nie można, gdyż karta dźwiękowa, nie ma wzmacniacza mocy, by podłączyć do niej głośniki.

Skoro nie ma wejścia AUX, to trzeba by dokonać połączeń wewnątrz wieży.

Helpful post? + 0
Back to top
Magister_123
Level 30
Joined: 25 Oct 2005
Posts: 1632
Helped: 141
Post rating: 70
Magister_123
Level 30
Post#15 29 Jul 2006 16:56    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


RCA w Twojej wieży może to być wyjscie na inny wzmacniacz. Najlepiej jak byś zrobił zdjecie. NIE podłączaj RCA pod głośniki (możesz uszkodzić wieże lub karte dzwiekową). Na wyjściu z komputera otrzymujemy bardzo niskie napiecie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marian124
Level 9
Location: Turek
Joined: 28 Jul 2006
Posts: 10
marian124
Level 9
Post#16 29 Jul 2006 20:33  Topic author   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


ludzie wszyscy sie rozgadali ale nikt na temat o jaki mi chodzi!!! Magister_123 gdzie indziej mam podlaczyc glosniki jak nie tam! nie ma innego wejscia. bartek58 skoro karta dzwiekowa nie ma wzmacniacza jak piszesz to dlaczego normalne glosniki do kompa graja?? i teraz juz wogole nie wiem co zrobic:(

Helpful post? + 0
Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1741
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#17 29 Jul 2006 21:16    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Głośniki komputerowe mają wbudowany wzmacniacz. Widać, że jestes w temacie kompletnie zielony. Nawet nie potrafisz jasno opisać jakie wejścia i wyjścia masz w wieży ani co do czego chcesz podłączyć. Zrób zdjecia tej wieży z przodu i z tyłu, to moze w końcu uda sie sprawę wyjaśnić.

Z przodu wieży masz zapewne przełącznik funkcji: Tuner, Tape , CD itp. czy jest tam jeszcze jakaś inna oprócz tych przeze mnie wymienionych - np. AUX lub LINE ? Z tyłu powinny być gniazda z takim samym ooznaczeniem i do nich należy podłączyć wyjście z karty komputera.

Helpful post? + 0
Back to top
bratek58
Level 23
Location: Opole
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 561
Helped: 35
Post rating: 4
bratek58
Level 23
Post#18 29 Jul 2006 21:19    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Quote:
bartek58 skoro karta dzwiekowa nie ma wzmacniacza jak piszesz to dlaczego normalne glosniki do komputera graja??

Grają dlatego , że mają wbudowany, własny wzmacniacz mocy do napędzania tychże głośników.
Napisz, co pisze nad lub pod tymi gniazdkami RCA w wieży , co chcesz podłączyć do nich komputer.

Helpful post? + 0
Back to top
marian124
Level 9
Location: Turek
Joined: 28 Jul 2006
Posts: 10
marian124
Level 9
Post#19 29 Jul 2006 21:30  Topic author   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


tak to prawda nic nie wiem na te tematy:) z przodu jest tylko wejscie na sluchawki. z tylu dwa wejscia na glosniki RCA (o ile sie nie myle) napisane jest nad nimi SPEAKER R-L i jakis przelacznik z napisem BEAT 1-2 i nic wiecej. gdybym zrobil zdjecia to i tak nic by nie bylo widac bo moj telefon robi kiepskie zdjecia:(

Helpful post? + 0
Back to top
bratek58
Level 23
Location: Opole
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 561
Helped: 35
Post rating: 4
bratek58
Level 23
Post#20 29 Jul 2006 21:55    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Quote:
z przodu jest tylko wejscie na sluchawki. z tylu dwa wejscia na glosniki RCA (o ile sie nie myle) napisane jest nad nimi SPEAKER R-L i jakis przelacznik z napisem BEAT 1-2 i nic wiecej.

I to wystarczy. Do tej wieży, nie podłączysz żadnego zewnętrznego źródła sygnału (komputera), bez ingerencji w wnętrznościach.

Helpful post? + 0
Back to top
marian124
Level 9
Location: Turek
Joined: 28 Jul 2006
Posts: 10
marian124
Level 9
Post#21 29 Jul 2006 22:22  Topic author   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


bardzo dzieki!!!!!! wlasnie o taka konkretna odpowiedz mi chodzila jeszcze raz dzieki:)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> jak podlaczyc wieze do komputera???????
Page 1 of 1

Similar topics to jak podlaczyc wieze do komputera???????

Jak podlaczyc kolumne glosnikowa pod wieze SONY MHC 991AV (6)
Chce podlaczyc mini wieze z kompem (15)
Jak podlaczyc subwoofer do komputera z karta 5.1 (4)
jak podlaczyc gramofon emanuel G-902fs do komputera? (2)
Samsung DSB 305G jak podlaczyc do komputera (2)
jak podłączyc?(??) - chodzi mu o wieze i na chama 3 glosnik (4)
Wieze sony MHC-3600/3700 jak zmostkowac gniazda glosnikowe (5)
Kazdy wmacniacz mozna podlaczyc do komputera...? (6)
wieze firstline przerobka (2)
blaupunkt madeira cd33 jak podlaczyc dvd jak jest zmieniarka (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.151 seconds