Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak podlaczyc wieze do komputera???????


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis ->jak podlaczyc wieze do komputera??????? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
marian124
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Turek
Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
marian124
Poziom 4
Post#1 29 Lip 2006 08:28  Autor tematu   

jak podlaczyc wieze do komputera???????


przy wiezy mam wejscia na glosniki typu RCA (jak na zdjeciu) ale nie wiem jak podlaczyc to do kompa. mam taki kabel z wtyczkami RCA ale z dwoch stron sa te wtyczki. prosze o pomoc bo nie wiem za bardzo gdzie w komputerze powinienem to podlaczyc:cry:

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MacGyver 7
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Lubuskie
Dołączył: 20 Maj 2003
Posty: 428
Pomógł: 37
Ocena postów: 22
MacGyver 7
Poziom 17
Post#2 29 Lip 2006 08:31    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


kupujesz kabel RCA na JACK i po sprawie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gruszka86
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Wałbrzych
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 52
Pomógł: 2
gruszka86
Poziom 10
Post#3 29 Lip 2006 09:02    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


W komputerze podłączasz pod zielone gniazdo w karcie dzwiekowej.
Możesz sobie kupić cos takiego
http://www.allegro.pl/item115916775_przejscie_wt_jack_maly_3_5mm_na_gn_2_rca_pozlacany.html
i podłączyc kabel 2xRCA --- 2xRCA

Lub od razu gotowy kabel:
http://www.allegro.pl/item117390279__pro%5D_przew_stereo_mini_jack_2_rca_cinch_150cm.html

Jeżeli masz karte dzwiekową 4.1 lub 5.1 można podłączyć wieze jako tył... a głośniki od komputeraz jako przód, wieksze wykorzystanie możliwości karty w grach.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DJ.Wielebny
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Suwałki (northern ireland-UK)
Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 110
Pomógł: 11
Ocena postów: 6
DJ.Wielebny
Poziom 13
Post#4 29 Lip 2006 09:13    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Witam jeżeli masz kabel RCA to kup w sklepie wtyk-przejście takie jak na fotce. Podłącz tą przejściówkę do wyjścia karty dzwiękowej (tam gdzie podłącza się głośniki komputerowe) i połącz to wszystko posiadanym przewodem z wieżą przykładowo do wejścia AUX i ciesz się muzyką z głośników zestawu audio. Very Happy . Pozdrawiam

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marian124
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Turek
Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
marian124
Poziom 4
Post#5 29 Lip 2006 14:53  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


no tak ale jak pozniej glosniki podlacze jak zajme wejscie kablem do kompa??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bratek58
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Opole
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 562
Pomógł: 35
Ocena postów: 3
bratek58
Poziom 18
Post#6 29 Lip 2006 15:43    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Co chcesz uzyskać podłączając wieże do komputera:
1 - słuchać muzyki z kompa na wieży z głośnikami do niej podłączonymi.
2 - słuchać muzyki z wieży na kompie, za pomocą podłączonych do karty dźwiękowej głośników.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marian124
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Turek
Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
marian124
Poziom 4
Post#7 29 Lip 2006 16:04  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


to pierwsze, sluchac muzyki z kompa na wiezy z glosnikami do niej podlaczonymi

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Magister_123
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1437
Pomógł: 101
Ocena postów: 43
Magister_123
Poziom 21
Post#8 29 Lip 2006 16:04    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Jeżeli masz kartę tylko dwu kanałową to musisz użyć takiego rozdzielacza
jak podlaczyc wieze do komputera???????

Pod jedno gniazdo podłączasz głośniki komputerowe a pod drugie kabel stereo mini jack - 2 x RCA

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bratek58
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Opole
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 562
Pomógł: 35
Ocena postów: 3
bratek58
Poziom 18
Post#9 29 Lip 2006 16:13    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Cytat:
to pierwsze, sluchac muzyki z komputera na wiezy z glosnikami do niej podlaczonymi

W takim razie, musisz podłączyć wyjście z karty dźwiękowej, do wejścia m.cz w wieży (AUX). Jeżeli ta wieża posiada takie wejście, to będzie to tylko kwestia odpowiedniego kabelka, jeżeli nie ma, to obawiam się, że sam tego nie podłączysz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marian124
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Turek
Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
marian124
Poziom 4
Post#10 29 Lip 2006 16:29  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


nie posiada wejscia AUX:( a co to oznacza? "do wejścia m.cz w wieży" a nie mozna otworzyc wtyczek od glosnikow do wiezy i przylutowac do kabelkow od glosnikow kabelek RCA ktory podlacze do kompa???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Alex2
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Kraków
Dołączył: 07 Sie 2005
Posty: 695
Pomógł: 45
Alex2
Poziom 19
Post#11 29 Lip 2006 16:42    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Tak, żeby do komputera byly podłączone tylko głośniki od wieży, ale bez samej wieży? Można, ale w płycie głównej komputera (albo na wyjściu karty muzycznej z komputera) musisz mieć wyjscie wzmocnione, a nie tylko słuchawkowe. Jak nie masz, to będzie bardzo cichutkie.

Jeśli Twoja wieża rzeczywiście nie ma gniazd RCA do Twego kabla, to możesz od biedy podłączyć do wejścia mikrofonu i sprawdzić jakość.
Czyli musisz mieć kabelek z dwóch stron zakończony wtyczkami typu mini-jack (takim, jak od słuchawek do walkmana). I teraz z jednej strony do wyjścia komputera a zdrugiej do wejscia wieży podłaczamy. Możesz obciąć mini-jacki z jakichś starych słuchawek z przetartymi kablami, jak nie masz. Smile

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Magister_123
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1437
Pomógł: 101
Ocena postów: 43
Magister_123
Poziom 21
Post#12 29 Lip 2006 16:47    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


AUX- wejście na inne źródło dźwięku np komputer.
Jeżeli wieża nie posiada takiego wejścia to niestety ale trzeba dostać się do środka i podpiąć się po przedwzmacniacz czego na pewno sam nie zrobisz. Nie podłączaj kabla RCA bezpośrednio pod głośniki bo nic nie uzyskasz, dźwięk będzie ale bardzo cichy. Przelatująca mucha spokojnie zagłuszy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marian124
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Turek
Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
marian124
Poziom 4
Post#13 29 Lip 2006 16:47  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


ma RCA ale nie ma AUX (chaba ze to to samo) i chce podlaczyc kabel 2x RCA z jednej strony do kompa a z drugiej odciac wtyczki i podlaczyc kabelki do kabelkow od glosnikow od wiezy i pozniej wszystko razem do wiezy. tylko nie wiem czy to bedzie dzialac??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bratek58
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Opole
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 562
Pomógł: 35
Ocena postów: 3
bratek58
Poziom 18
Post#14 29 Lip 2006 16:56    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Cytat:
a nie mozna otworzyc wtyczek od glosnikow do wiezy i przylutowac do kabelkow od glosnikow kabelek RCA ktory podlacze do komputera

W ten sposób nie można, gdyż karta dźwiękowa, nie ma wzmacniacza mocy, by podłączyć do niej głośniki.

Skoro nie ma wejścia AUX, to trzeba by dokonać połączeń wewnątrz wieży.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Magister_123
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1437
Pomógł: 101
Ocena postów: 43
Magister_123
Poziom 21
Post#15 29 Lip 2006 16:56    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


RCA w Twojej wieży może to być wyjscie na inny wzmacniacz. Najlepiej jak byś zrobił zdjecie. NIE podłączaj RCA pod głośniki (możesz uszkodzić wieże lub karte dzwiekową). Na wyjściu z komputera otrzymujemy bardzo niskie napiecie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marian124
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Turek
Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
marian124
Poziom 4
Post#16 29 Lip 2006 20:33  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


ludzie wszyscy sie rozgadali ale nikt na temat o jaki mi chodzi!!! Magister_123 gdzie indziej mam podlaczyc glosniki jak nie tam! nie ma innego wejscia. bartek58 skoro karta dzwiekowa nie ma wzmacniacza jak piszesz to dlaczego normalne glosniki do kompa graja?? i teraz juz wogole nie wiem co zrobic:(

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
thereminator
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski
Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1592
Pomógł: 119
Ocena postów: 20
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#17 29 Lip 2006 21:16    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Głośniki komputerowe mają wbudowany wzmacniacz. Widać, że jestes w temacie kompletnie zielony. Nawet nie potrafisz jasno opisać jakie wejścia i wyjścia masz w wieży ani co do czego chcesz podłączyć. Zrób zdjecia tej wieży z przodu i z tyłu, to moze w końcu uda sie sprawę wyjaśnić.

Z przodu wieży masz zapewne przełącznik funkcji: Tuner, Tape , CD itp. czy jest tam jeszcze jakaś inna oprócz tych przeze mnie wymienionych - np. AUX lub LINE ? Z tyłu powinny być gniazda z takim samym ooznaczeniem i do nich należy podłączyć wyjście z karty komputera.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bratek58
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Opole
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 562
Pomógł: 35
Ocena postów: 3
bratek58
Poziom 18
Post#18 29 Lip 2006 21:19    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Cytat:
bartek58 skoro karta dzwiekowa nie ma wzmacniacza jak piszesz to dlaczego normalne glosniki do komputera graja??

Grają dlatego , że mają wbudowany, własny wzmacniacz mocy do napędzania tychże głośników.
Napisz, co pisze nad lub pod tymi gniazdkami RCA w wieży , co chcesz podłączyć do nich komputer.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marian124
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Turek
Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
marian124
Poziom 4
Post#19 29 Lip 2006 21:30  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


tak to prawda nic nie wiem na te tematy:) z przodu jest tylko wejscie na sluchawki. z tylu dwa wejscia na glosniki RCA (o ile sie nie myle) napisane jest nad nimi SPEAKER R-L i jakis przelacznik z napisem BEAT 1-2 i nic wiecej. gdybym zrobil zdjecia to i tak nic by nie bylo widac bo moj telefon robi kiepskie zdjecia:(

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bratek58
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Opole
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 562
Pomógł: 35
Ocena postów: 3
bratek58
Poziom 18
Post#20 29 Lip 2006 21:55    

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


Cytat:
z przodu jest tylko wejscie na sluchawki. z tylu dwa wejscia na glosniki RCA (o ile sie nie myle) napisane jest nad nimi SPEAKER R-L i jakis przelacznik z napisem BEAT 1-2 i nic wiecej.

I to wystarczy. Do tej wieży, nie podłączysz żadnego zewnętrznego źródła sygnału (komputera), bez ingerencji w wnętrznościach.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marian124
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Turek
Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 10
marian124
Poziom 4
Post#21 29 Lip 2006 22:22  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc wieze do komputera???????


bardzo dzieki!!!!!! wlasnie o taka konkretna odpowiedz mi chodzila jeszcze raz dzieki:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> jak podlaczyc wieze do komputera???????
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podlaczyc kolumne glosnikowa pod wieze SONY MHC 991AV (6)
Chce podlaczyc mini wieze z kompem (15)
Jak podlaczyc subwoofer do komputera z karta 5.1 (4)
jak podlaczyc gramofon emanuel G-902fs do komputera? (2)
Samsung DSB 305G jak podlaczyc do komputera (2)
jak podłączyc?(??) - chodzi mu o wieze i na chama 3 glosnik (4)
Wieze sony MHC-3600/3700 jak zmostkowac gniazda glosnikowe (5)
Kazdy wmacniacz mozna podlaczyc do komputera...? (6)
wieze firstline przerobka (2)
blaupunkt madeira cd33 jak podlaczyc dvd jak jest zmieniarka (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS