Gaco Poziom 4

|
29 Jul 2006 23:24 Panasonic TX-28LK10P; RCA; problem |
|
|
|
Witam,
Mam pytenie problem: Mam telewizor Panasonic TX-28LK10P. Jakiś czas temu podłączyłem do niego kompa (wyjście s-video z kompa - RCA z przodu w TV). Przez dwa miechy wszystko było ok (cały czas nie wypinałem kabla i nie grzebałem w ustawieniach karty graficznej).
Ostatnio przyszedłem do domu i przyuważyłem, że serfując po internecie na telewizorze pojawiają mi się zakłócenia. Wyłączyłem więc połączenie kompa z TV poprzez kartą graficzną - po prostu przycisk w karcie graficznej decydujący o wysyłaniu sygnału do TV. Nie odłączyłem jednak kabla połączeniowego. Problem migotania obrazu się jednak uspokoił.
Dzisiaj jednak próbowałem ponownie uruchomić to połączenie i okazało się, że coś jest nie tak. Na TV nie ma sygnału z kompa. Próbowałem różnych konfiguracji i nic nie zadziałało. Odpiąłem więc w końcu kabel połączeniowy i pomyślałem, że sprawdzę wejście do TV. Spróbowałem więc włączyć aparat cyfrowy przez to wejście i okazuje się, że na ekranie nie ma sygnału (nie pokazują się zdjęcia).
Cóż zastanawiam się czy spaliło się wejście czy coś innego się tutaj dzieje. Podkreślam że wszystkie przełączenia kabli zawsze robiłem przy wyłączonych urządzeniach. Sprawdziłem też, że w dalszym ciągu na wyjściu video tv jest napięcie mniej więcej rzędu 3,5V. Poza tym telewizor działa dobrze.
Co się wieć stało?
Jak sprawdzić czy napewno spalone jest gniazdo TV?
Ile może kosztować naprawa?
Podpowiedzi proszę pisać prostym językiem ponieważ nie jestem ekspertem od elektroniki a tylko dużym amatorem
Dzięki za zainteresowanie problemem
Pozdrawiam ...
|
|
zuhrtvavisat Poziom 18

|
30 Jul 2006 00:24 Re: Panasonic TX-28LK10P; RCA; problem |
|
|
|
Prawdopodobnie procesor obróbki sygnału video IC1501 (VPC3215..),
w bloku F do wymiany. Przyczyna, różnica potencjałów komputer-tv.
Co do kosztów, sprawdź ceny procesora, np: www.sklep.aswo.pl
Nie piszę pełnego oznaczenia procesora, sprawdź jaki. Chassis w tym tv
Euro 4H.[/url]
|
|