Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

AVR pomiar napięcia zmiennego.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> AVR pomiar napięcia zmiennego.
Autor
Wiadomość
rafmos
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 120
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#1 Post autora tematu 01 Sie 2006 10:53   

AVR pomiar napięcia zmiennego.


Załóżmy, że mamy generator który generuje sinusa o amplitudzie 5V. Chodzi mi o to aby móc zmierzyć napięcie zmienne. Górną połówkę sinusa spróbkuje przy pomocy przetwornika ADC, ponieważ napięcie referencyje wynosi 2.56V, a co z dolną? Proszę o pomysły, wskazówki, schematy. Acha programuje w C.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sie 2006 10:53   





Powrót do góry
   
lbugiera
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Maj 2004
Posty: 349

Post#2 01 Sie 2006 11:05   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Ten sinus jest "wokół" zera ?? Jeśli tak o trzeba zastosować filtr RC górno prepustowy, w którym za rezystor "robi" dzielnik rezystorowy "produkujący" napięcie 2,5V, A napięcie referencyjne zmienić na 5V. Najlepiej daj schemat.

Pozdrawiam
Boogie
Powrót do góry
   
lelekx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 1073

Post#3 01 Sie 2006 11:59   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Przepraszam za jakość obrazka, nie mam przy sobie akurat żadnych narzędzi do rysowania schematów

Załączniki:
Powrót do góry
   
rafmos
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 120
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#4 Post autora tematu 01 Sie 2006 23:24   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Zastanawiam się czy zmiana napięcia referencyjnego i taki schemat mogły by wystarczyć?

Załączniki:
Powrót do góry
   
lbugiera
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Maj 2004
Posty: 349

Post#5 02 Sie 2006 00:57   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


No właśnie o takim czymś myślałem. Są dwa "ale". Pierwsze to wartości, które podałeś. Zrobiłes filtr przepuszczający częstotliwości powyżej 1,5Mhz. Jak chcesz mierzyć takie czestotliwości to na AVRowym ADC nie ma szans. totalne maksimum to 38 kHz dla AVRów, A tak naprawdę to do 10-20 kHz.
Drugie "ale" jest takie, że przy włączaniu układu, przez pewien czas napięcie sygnału zmiennego musi miec potencjał masy, aby kondensator mógł się naładować do 2,5V. Jeśli sygnł "ruszy" za szybko, to na wejściu Adc będa się pojawiac przez chwilę napięcia ujemne. Mozna dać diode schottkiego równolegle z dolnym rezystorem dzielnika (anodą do masy), która zapobiegnie powstawaniu zbyt duzych napięć ujemnych i szybko przeładuje kondensator. Dopuszczalne napięcie ujemne na pinie AVR'a to 0,5V.

Powodzenia.
Boogie.
Powrót do góry
   
shg
Specjalista techniki cyfrowej
Specjalista techniki cyfrowej


Dołączył: 30 Wrz 2003
Posty: 2308
Miasto: Trójkąt Bermudzki = Kędzierzyn-Koźle

Post#6 02 Sie 2006 02:28   

AVR pomiar napięcia zmiennego.


A takie coś Ci pasi?
Wartości rezystorów niekoniecznie takie, ważne tylko, żeby wzajemne stosunki rezystancji zostały zachowane.
AVR pomiar napięcia zmiennego.
Powrót do góry
   
chszanek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 123

Post#7 02 Sie 2006 22:22   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Witam
Może nie jest to dokładnie o to o czym piszesz ale zerknij na to :
-jest tu pokazane jak badać przejście przez 0 napięcia sieciowego na uK AVR

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2709298#2709298

ten temat powinien Ci pomóc

POZDRAWIAM
Powrót do góry
   
rafmos
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 120
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#8 Post autora tematu 03 Sie 2006 11:23   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Pomyślałem chwile i wykombinowałem coś takiego. Tylko nie wiem czy ten wzmacniacz nie będzie mi za bardzo ograniczał pasma.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Fajfer2
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 493
Miasto: Wodzisław

Post#9 04 Sie 2006 18:03   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


A po co mierzyć dolną, jeśli przebieg jest symetryczny ?
Ja bym po prostu zmierzył Umax no i po kłopocie.
( Usk = Umax/√2 ) - jeśli to jest sin.
Powrót do góry
   
rafmos
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 120
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#10 Post autora tematu 17 Sie 2006 10:41   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Jak narazie zaniechałem zabawy z przetwornikiem mikrokontrolera AVR, gdyż maksymalne pasmo dla niego to 40kHz, a ja potrzebuje analogowego pasma do 1Mhz. Prosiłbym jakieś sugestie co wykorzystać jaki układ...
Powrót do góry
   
diag
Spec od samochodów
Spec od samochodów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 1402
Miasto: Białystok

Post#11 17 Sie 2006 11:55   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Nie do końca rozumiem celu stosowania szybkiego A/C bo wystarczy prostownik operacyjny i kondensator. Jak chcesz mierzyć TRUERMS to wtedy stosujesz specjalny scalak np z AD.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2006 11:55   





Powrót do góry
   
rafmos
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 120
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#12 Post autora tematu 17 Sie 2006 12:41   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


No to ma być taki miernik ma mieć pasmo od 1Hz do 1 MHz. Muszę zebrać próbki , wykonać FFT na procku i przesłać do kompa. Narazie chiałbym zająć się zebraniem próbek. Częstotliwość próbkowania musi być zależna od sygnału wejściowego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2006 12:41   





Powrót do góry
   
diag
Spec od samochodów
Spec od samochodów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 1402
Miasto: Białystok

Post#13 17 Sie 2006 13:13   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Jak to ma być coś takiego to próbki to małe piwo , martw się o predkość obliczeń i przesłanie danych. Jak ilość odczytów cię zadpowala?
Powrót do góry
   
rafmos
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 120
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#14 Post autora tematu 17 Sie 2006 13:44   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Nie zastanawiałem się jeszcze nad tym. Chciałem zrobić to na procku atmega128, ale jak będzie za wolno to w ostateczności mogę wziąść ARM-a. choć tego bym nie chciał bo avrami już troszkę się bawie.
Powrót do góry
   
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 2266
Miasto: Zielona Góra

Post#15 17 Sie 2006 18:15   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Dla pasma 1MHz to będzie bardzo ciekawe ;) Jak już kolega diag zaznaczył z próbkami to nie problem ale zabawa będzie przy odczycie z ADC. Przy częstotliwości kwarcu 20 MHz czas potrzebny na odczytanie stanu portu (2 cykle zegarowe) wpisanie zawartości do odpowiednich rejestrów (optymistycznie - 1 cykl) kolejne operacje związanie z dalszym wykonywaniem programu (w okolicach 10 cykli), itd... W ostatecznym rozrachunku z twojego 1MHz zrobi się jakieś 200 - 300k, a gdzie FFT i inne założone funkcje? Oczywiście możesz to robić partiami ale i tak będzie problem z 1MHz
Powrót do góry
   
cyki3
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Lip 2005
Posty: 19
Miasto: toruń

Post#16 18 Sie 2006 12:36   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Panowie co oznacza FFT bo ni bardzo rozumiem. Jak dane z przetwornika przetworzyć aby je poprawnie wyświetlić na wyświetlaczu 7-segmentowym albo w Labview na ekranie monitora?
Powrót do góry
   
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 2266
Miasto: Zielona Góra

Post#17 18 Sie 2006 12:53   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


FFT to szybka transformata Fouriere (Fast Fourier Transform) szczegóły w necie.
Co do obróbki to musisz sprecyzowac co chcesz uzyskać i w jakiej foe przesłac do PC (LabView ma wiele mozliwości obsługi portów)
Powrót do góry
   
cyki3
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Lip 2005
Posty: 19
Miasto: toruń

Post#18 18 Sie 2006 13:03   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


dane z przetwornika chcę przesłać przez RS 232 i następnie wyświetlić wartość napięcia zmierzonego przez przetwornik w labview.
Powrót do góry
   
diag
Spec od samochodów
Spec od samochodów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 1402
Miasto: Białystok

Post#19 18 Sie 2006 13:48   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Tak jak pisałem przesłanie w tym wypadku też bedzie problemem. Wydaje mi sie iż FFT możesz zrzucic na PC i przesyłanie po USB po RS masz za wolno.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2006 13:48   





Powrót do góry
   
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 2266
Miasto: Zielona Góra

Post#20 18 Sie 2006 13:55   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


W labview masz gotowe moduły obsługi RS i nie tylko, poszukaj w przykładowych aplikacjach, co do prędkości... można nawet 2Mb wyciągnąć jeśli dodamy do tego sensowny algorytm próbkowania i wrzucania do SRAM, to można sporo osiągnąć... ale FFT to już "wyższa szkoła jazdy" ;) Powodzenia
Powrót do góry
   
cyki3
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Lip 2005
Posty: 19
Miasto: toruń

Post#21 18 Sie 2006 14:55   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Na szybkości mi nie zalezy. Mierzę napięcie stałe i wystarczy mi jeden pomiar na sekunde. Mysle, ze RS spokojnie wystarczy. Problem tylko tkwi w tym, jakie dane zapodać do wyświetlacza, żeby on wiedzial że to np, 5V ma teraz pokazać.
Powrót do góry
   
diag
Spec od samochodów
Spec od samochodów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 1402
Miasto: Białystok

Post#22 18 Sie 2006 16:23   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


To nie jest w temacie , martw się o swojego PIC-a.
Powrót do góry
   
pawel8704
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 56
Miasto: Kalisz, Wrocław

Post#23 06 Lis 2010 11:16   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Witam
Mam problem z próbkowaniem sygnału energetycznego (230V 50Hz) sygnał obniżyłem za pomoca transformatora i dzielnika rezystorowego do odpowiedniej wartości i podałem na przetwornik w Atmega8. Niestety przy wartościach napięcia w okolicach "0" przetwornik jakby na chwile sie zatrzymuje. Co będzie naprostszym rozwiązaniem? Czy propozycja http://obrazki.elektroda.net/77_1154478189.png kolegi @shg sie sprawdzi? Czy lepiej filtr górnoprzepustowy jak tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=192080
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> AVR pomiar napięcia zmiennego.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
[STM32] Pomiar przebiegu napięcia zmiennego. (2)
uC AVR, Pomiar nateżenia prądu zmiennego 230V (9)
[ATMEGA 32][C] - Pomiar napięcia zmiennego przez ADC - program (10)
[ATMEGA 32][C] - Pomiar napięcia zmiennego - przygotowanie toru pomiarowego (8)
Pomiar napięcia w AVR, odczyt napięcia na atmega8 (5)
AVR - Pomiar przemiennego napięcia (37)
[AVR] Pomiar napięcia na linii energetycznej (25)
Pomiar napięcia za pomocą AVR a sparacja? (13)
[AVR][ATmega32] - różnicowy pomiar napięcia (3)
[BASCOM AVR] Pomiar napięcia - zasilacz ATX (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS