Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



AVR pomiar napięcia zmiennego.


  Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally ->AVR pomiar napięcia zmiennego. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
rafmos
Level 13
Location: Jastrzębie Zdrój
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 129
Helped: 2
Post rating: 1
rafmos
Level 13
Post#1 01 Aug 2006 10:53  Topic author   

AVR pomiar napięcia zmiennego.


Załóżmy, że mamy generator który generuje sinusa o amplitudzie 5V. Chodzi mi o to aby móc zmierzyć napięcie zmienne. Górną połówkę sinusa spróbkuje przy pomocy przetwornika ADC, ponieważ napięcie referencyje wynosi 2.56V, a co z dolną? Proszę o pomysły, wskazówki, schematy. Acha programuje w C.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lbugiera
Level 21
Joined: 27 May 2004
Posts: 349
Helped: 45
Post rating: 2
lbugiera
Level 21
Post#2 01 Aug 2006 11:05    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Ten sinus jest "wokół" zera ?? Jeśli tak o trzeba zastosować filtr RC górno prepustowy, w którym za rezystor "robi" dzielnik rezystorowy "produkujący" napięcie 2,5V, A napięcie referencyjne zmienić na 5V. Najlepiej daj schemat.

Pozdrawiam
Boogie

Helpful post? + 0
Back to top
lelekx
Level 29
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 1118
Helped: 147
Post rating: 23
lelekx
Level 29
Post#3 01 Aug 2006 11:59    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Przepraszam za jakość obrazka, nie mam przy sobie akurat żadnych narzędzi do rysowania schematów

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top
rafmos
Level 13
Location: Jastrzębie Zdrój
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 129
Helped: 2
Post rating: 1
rafmos
Level 13
Post#4 01 Aug 2006 23:24  Topic author   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Zastanawiam się czy zmiana napięcia referencyjnego i taki schemat mogły by wystarczyć?

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lbugiera
Level 21
Joined: 27 May 2004
Posts: 349
Helped: 45
Post rating: 2
lbugiera
Level 21
Post#5 02 Aug 2006 00:57    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


No właśnie o takim czymś myślałem. Są dwa "ale". Pierwsze to wartości, które podałeś. Zrobiłes filtr przepuszczający częstotliwości powyżej 1,5Mhz. Jak chcesz mierzyć takie czestotliwości to na AVRowym ADC nie ma szans. totalne maksimum to 38 kHz dla AVRów, A tak naprawdę to do 10-20 kHz.
Drugie "ale" jest takie, że przy włączaniu układu, przez pewien czas napięcie sygnału zmiennego musi miec potencjał masy, aby kondensator mógł się naładować do 2,5V. Jeśli sygnł "ruszy" za szybko, to na wejściu Adc będa się pojawiac przez chwilę napięcia ujemne. Mozna dać diode schottkiego równolegle z dolnym rezystorem dzielnika (anodą do masy), która zapobiegnie powstawaniu zbyt duzych napięć ujemnych i szybko przeładuje kondensator. Dopuszczalne napięcie ujemne na pinie AVR'a to 0,5V.

Powodzenia.
Boogie.

Helpful post? + 0
Back to top
shg
Specjalista techniki cyfrowej
Location: Trójkąt Bermudzki = Kędzierzyn-Koźle
Joined: 30 Sep 2003
Posts: 2307
Helped: 339
Post rating: 35
shg
Specjalista techniki cyfrowej
Post#6 02 Aug 2006 02:28    

AVR pomiar napięcia zmiennego.


A takie coś Ci pasi?
Wartości rezystorów niekoniecznie takie, ważne tylko, żeby wzajemne stosunki rezystancji zostały zachowane.
AVR pomiar napięcia zmiennego.

Helpful post? + 0
Back to top
chszanek
Level 13
Location: Gdańsk
Joined: 11 Jul 2004
Posts: 121
Helped: 5
chszanek
Level 13
Post#7 02 Aug 2006 22:22    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Witam
Może nie jest to dokładnie o to o czym piszesz ale zerknij na to :
-jest tu pokazane jak badać przejście przez 0 napięcia sieciowego na uK AVR

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2709298#2709298

ten temat powinien Ci pomóc

POZDRAWIAM

Helpful post? + 0
Back to top
rafmos
Level 13
Location: Jastrzębie Zdrój
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 129
Helped: 2
Post rating: 1
rafmos
Level 13
Post#8 03 Aug 2006 11:23  Topic author   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Pomyślałem chwile i wykombinowałem coś takiego. Tylko nie wiem czy ten wzmacniacz nie będzie mi za bardzo ograniczał pasma.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Fajfer2
Level 20
Location: Wodzisław
Joined: 16 Jul 2005
Posts: 496
Helped: 18
Post rating: 3
Fajfer2
Level 20
Post#9 04 Aug 2006 18:03    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


A po co mierzyć dolną, jeśli przebieg jest symetryczny ?
Ja bym po prostu zmierzył Umax no i po kłopocie.
( Usk = Umax/√2 ) - jeśli to jest sin.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rafmos
Level 13
Location: Jastrzębie Zdrój
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 129
Helped: 2
Post rating: 1
rafmos
Level 13
Post#10 17 Aug 2006 10:41  Topic author   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Jak narazie zaniechałem zabawy z przetwornikiem mikrokontrolera AVR, gdyż maksymalne pasmo dla niego to 40kHz, a ja potrzebuje analogowego pasma do 1Mhz. Prosiłbym jakieś sugestie co wykorzystać jaki układ...

Helpful post? + 0
Back to top
diag
Spec od samochodów
Location: Białystok
Joined: 10 Dec 2003
Posts: 1402
Helped: 45
Post rating: 9
diag
Spec od samochodów
Post#11 17 Aug 2006 11:55    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Nie do końca rozumiem celu stosowania szybkiego A/C bo wystarczy prostownik operacyjny i kondensator. Jak chcesz mierzyć TRUERMS to wtedy stosujesz specjalny scalak np z AD.

Helpful post? + 0
Back to top
rafmos
Level 13
Location: Jastrzębie Zdrój
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 129
Helped: 2
Post rating: 1
rafmos
Level 13
Post#12 17 Aug 2006 12:41  Topic author   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


No to ma być taki miernik ma mieć pasmo od 1Hz do 1 MHz. Muszę zebrać próbki , wykonać FFT na procku i przesłać do kompa. Narazie chiałbym zająć się zebraniem próbek. Częstotliwość próbkowania musi być zależna od sygnału wejściowego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
diag
Spec od samochodów
Location: Białystok
Joined: 10 Dec 2003
Posts: 1402
Helped: 45
Post rating: 9
diag
Spec od samochodów
Post#13 17 Aug 2006 13:13    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Jak to ma być coś takiego to próbki to małe piwo , martw się o predkość obliczeń i przesłanie danych. Jak ilość odczytów cię zadpowala?

Helpful post? + 0
Back to top
rafmos
Level 13
Location: Jastrzębie Zdrój
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 129
Helped: 2
Post rating: 1
rafmos
Level 13
Post#14 17 Aug 2006 13:44  Topic author   

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Nie zastanawiałem się jeszcze nad tym. Chciałem zrobić to na procku atmega128, ale jak będzie za wolno to w ostateczności mogę wziąść ARM-a. choć tego bym nie chciał bo avrami już troszkę się bawie.

Helpful post? + 0
Back to top
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Location: Zielona Góra
Joined: 04 Jan 2003
Posts: 2265
Helped: 278
Post rating: 34
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Post#15 17 Aug 2006 18:15    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Dla pasma 1MHz to będzie bardzo ciekawe ;) Jak już kolega diag zaznaczył z próbkami to nie problem ale zabawa będzie przy odczycie z ADC. Przy częstotliwości kwarcu 20 MHz czas potrzebny na odczytanie stanu portu (2 cykle zegarowe) wpisanie zawartości do odpowiednich rejestrów (optymistycznie - 1 cykl) kolejne operacje związanie z dalszym wykonywaniem programu (w okolicach 10 cykli), itd... W ostatecznym rozrachunku z twojego 1MHz zrobi się jakieś 200 - 300k, a gdzie FFT i inne założone funkcje? Oczywiście możesz to robić partiami ale i tak będzie problem z 1MHz

Helpful post? + 0
Back to top
cyki3
Level 9
Location: toruń
Joined: 28 Jul 2005
Posts: 19
cyki3
Level 9
Post#16 18 Aug 2006 12:36    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Panowie co oznacza FFT bo ni bardzo rozumiem. Jak dane z przetwornika przetworzyć aby je poprawnie wyświetlić na wyświetlaczu 7-segmentowym albo w Labview na ekranie monitora?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Location: Zielona Góra
Joined: 04 Jan 2003
Posts: 2265
Helped: 278
Post rating: 34
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Post#17 18 Aug 2006 12:53    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


FFT to szybka transformata Fouriere (Fast Fourier Transform) szczegóły w necie.
Co do obróbki to musisz sprecyzowac co chcesz uzyskać i w jakiej foe przesłac do PC (LabView ma wiele mozliwości obsługi portów)

Helpful post? + 0
Back to top
cyki3
Level 9
Location: toruń
Joined: 28 Jul 2005
Posts: 19
cyki3
Level 9
Post#18 18 Aug 2006 13:03    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


dane z przetwornika chcę przesłać przez RS 232 i następnie wyświetlić wartość napięcia zmierzonego przez przetwornik w labview.

Helpful post? + 0
Back to top
diag
Spec od samochodów
Location: Białystok
Joined: 10 Dec 2003
Posts: 1402
Helped: 45
Post rating: 9
diag
Spec od samochodów
Post#19 18 Aug 2006 13:48    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Tak jak pisałem przesłanie w tym wypadku też bedzie problemem. Wydaje mi sie iż FFT możesz zrzucic na PC i przesyłanie po USB po RS masz za wolno.

Helpful post? + 0
Back to top
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Location: Zielona Góra
Joined: 04 Jan 2003
Posts: 2265
Helped: 278
Post rating: 34
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Post#20 18 Aug 2006 13:55    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


W labview masz gotowe moduły obsługi RS i nie tylko, poszukaj w przykładowych aplikacjach, co do prędkości... można nawet 2Mb wyciągnąć jeśli dodamy do tego sensowny algorytm próbkowania i wrzucania do SRAM, to można sporo osiągnąć... ale FFT to już "wyższa szkoła jazdy" ;) Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
cyki3
Level 9
Location: toruń
Joined: 28 Jul 2005
Posts: 19
cyki3
Level 9
Post#21 18 Aug 2006 14:55    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Na szybkości mi nie zalezy. Mierzę napięcie stałe i wystarczy mi jeden pomiar na sekunde. Mysle, ze RS spokojnie wystarczy. Problem tylko tkwi w tym, jakie dane zapodać do wyświetlacza, żeby on wiedzial że to np, 5V ma teraz pokazać.

Helpful post? + 0
Back to top
diag
Spec od samochodów
Location: Białystok
Joined: 10 Dec 2003
Posts: 1402
Helped: 45
Post rating: 9
diag
Spec od samochodów
Post#22 18 Aug 2006 16:23    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


To nie jest w temacie , martw się o swojego PIC-a.

Helpful post? + 0
Back to top
pawel8704
Level 10
Location: Kalisz, Wrocław
Joined: 22 Jul 2007
Posts: 56
pawel8704
Level 10
Post#23 06 Nov 2010 11:16    

Re: AVR pomiar napięcia zmiennego.


Witam
Mam problem z próbkowaniem sygnału energetycznego (230V 50Hz) sygnał obniżyłem za pomoca transformatora i dzielnika rezystorowego do odpowiedniej wartości i podałem na przetwornik w Atmega8. Niestety przy wartościach napięcia w okolicach "0" przetwornik jakby na chwile sie zatrzymuje. Co będzie naprostszym rozwiązaniem? Czy propozycja http://obrazki.elektroda.net/77 1154478189.png kolegi @shg sie sprawdzi? Czy lepiej filtr górnoprzepustowy jak tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=192080

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR pomiar napięcia zmiennego.
Page 1 of 1

Similar topics to aVR pomiar napięcia zmiennego.

[STM32] Pomiar przebiegu napięcia zmiennego. (7)
uC AVR, Pomiar nateżenia prądu zmiennego 230V (9)
METEX 3850 uszkodzony pomiar prądu i napięcia zmiennego ... (5)
[ATMEGA 32][C] - Pomiar napięcia zmiennego przez ADC - program (10)
[ATMEGA 32][C] - Pomiar napięcia zmiennego - przygotowanie toru pomiarowego (8)
metex 3650 nie działa pomiar napięcia i prądu zmiennego (4)
Pomiar napięcia w AVR, odczyt napięcia na atmega8 (5)
AVR - Pomiar przemiennego napięcia (37)
[AVR] Pomiar napięcia na linii energetycznej (25)
Pomiar napięcia za pomocą AVR a sparacja? (13)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.092 seconds