Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Nowe liczniki prądu. Wskazania aktualnego poboru prądu czy aktualnej mocy.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Nowe liczniki prądu. Wskazania aktualnego poboru prądu czy aktualnej mocy. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Pozostały sprzęt detektywistyczny
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
brofran
Poziom 32
Miasto: Ruda Slaska
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 2188
Pomógł: 138
Ocena postów: 50
brofran
Poziom 32
Post#1 08 Sie 2006 13:56  Autor tematu   

Nowe liczniki pradu


W ubieglym tygodniu wymienila mi energetyka licznik ( minal mu termin waznosci). Nowy jest zupelnie inny - elektroniczny typ: 12EA gpw.. Ma migajaca diode pokazujaca naliczane impulsy. Wyswietla co pewien czas symbole: E,EA,EC,ED.PB,PM,PP. Monter powiedzial ze powinna mnie interesowac tylko EA , bo to sa KWh. Zapytalem czy ten licznik pokazuje aktualny pobor pradu czy aktualna moc? Odrzekl ze nie!!!!!!
Nie chce mi sie w to wierzyc. To tak jakby nowoczene auto nie pokazywalo aktualnej szybkosci i chwilowego zuzycia paliwa!

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
k3048
Poziom 37
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3655
Pomógł: 513
Ocena postów: 24
k3048
Poziom 37
Post#2 08 Sie 2006 20:37    

Nowe liczniki pradu


http://www.pafal.com.pl/strony/pl/katalog/pliki/1f 0004.pdf

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
darxxxx
Poziom 16
Miasto: woj.lubelskie
Dołączył: 29 Lip 2006
Posty: 128
Pomógł: 20
Ocena postów: 3
darxxxx
Poziom 16
Post#3 08 Sie 2006 20:38    

Re: Nowe liczniki pradu


Zaopserwuj osobiście czy przy zmianie parametrów wyświetlane są jakieś wartości. Tak najprościej się przekonasz co pokazuje licznik.
pzd.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KACZOREK
Poziom 20
Miasto: cHOSZCZNO
Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 386
Pomógł: 39
Ocena postów: 26
KACZOREK
Poziom 20
Post#4 14 Lis 2006 12:51    

Re: Nowe liczniki pradu


pokazuje dosłownie wszystko.
Weź sobie tylko zwykłą latarkę i błyśnij w fotokomurkę. Każdy z tych symboli odpowiada za pokazywanie innego parametru, nawet pokazuje datę i godzinę

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
brofran
Poziom 32
Miasto: Ruda Slaska
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 2188
Pomógł: 138
Ocena postów: 50
brofran
Poziom 32
Post#5 14 Lis 2006 13:58  Autor tematu   

Re: Nowe liczniki pradu


[quote="KACZOREK"]pokazuje dosłownie wszystko.
Weź sobie tylko zwykłą latarkę i błyśnij w fotokomurkę.

Gdzie ta fotokomorka jest? No i jaki symbol odpowiada chwilowej wartosci pradu przeplywajacego przez licznik? Zadna z wyswietlanych cyfr nie pasuje mi do aktualnie pobieranego pradu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
x15
Poziom 10
Dołączył: 10 Lis 2004
Posty: 9
x15
Poziom 10
Post#6 05 Lip 2007 08:30    

Re: Nowe liczniki pradu


KACZOREK napisał:
pokazuje dosłownie wszystko.
Weź sobie tylko zwykłą latarkę i błyśnij w fotokomurkę. Każdy z tych symboli odpowiada za pokazywanie innego parametru, nawet pokazuje datę i godzinę


Dokładnie też mam ten licznik ale gdzie jest ta fotokomórka i do czego ona służy

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
stomat
Poziom 32
Miasto: Chojnice
Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 2154
Pomógł: 112
Ocena postów: 71
stomat
Poziom 32
Post#7 05 Lip 2007 17:22    

Re: Nowe liczniki pradu


Skoro wyświetla symbole E* i P* to znaczy ze wyświetla wartości zmierzonej energii i mocy. Gdyby miał wyświetlić prąd to byłby symbol I.
Pokazuje energię w poszczególnych strefach czasowych i moc maksymalną (przekroczenie mocy umownej). Prawdopodobnie też MOC bieżącą.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kuba_eM
Poziom 23
Miasto: Mińsk Maz.
Dołączył: 26 Wrz 2002
Posty: 595
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
Kuba_eM
Poziom 23
Post#8 06 Lip 2007 15:29    

Re: Nowe liczniki pradu


KACZOREK napisał:
pokazuje dosłownie wszystko.
Weź sobie tylko zwykłą latarkę i błyśnij w fotokomurkę. Każdy z tych symboli odpowiada za pokazywanie innego parametru, nawet pokazuje datę i godzinę

W licznikach EA5 nie ma w co błysnąć... Tylko wersje z zegarem mają port komunikacyjny, ale na podczerwień. Można "pogadać" z licznikiem za pomocą protokołu IEC61107.
Prądu też nie odczytasz...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Pawel1812
Poziom 26
Miasto: Gdynia
Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1206
Pomógł: 37
Ocena postów: 39
Pawel1812
Poziom 26
Post#9 07 Lip 2007 19:52    

Re: Nowe liczniki pradu


k3048 napisał:
http://www.pafal.com.pl/strony/pl/katalog/pliki/1f_0004.pdf


Czy działa komuś ten link, bo ja wiele razy próbowałem i nic.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
x15
Poziom 10
Dołączył: 10 Lis 2004
Posty: 9
x15
Poziom 10
Post#10 08 Lip 2007 00:44    

Re: Nowe liczniki pradu


Pawel1812 napisał:
k3048 napisał:
http://www.pafal.com.pl/strony/pl/katalog/pliki/1f_0004.pdf


Czy działa komuś ten link, bo ja wiele razy próbowałem i nic.


Nie niedziała

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
k3048
Poziom 37
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3655
Pomógł: 513
Ocena postów: 24
k3048
Poziom 37
Post#11 08 Lip 2007 07:53    

Re: Nowe liczniki pradu


popatrzcie na daty , prawie rok temu napewno działał , teraz nie - no cóż świat nie stoi w miejscu

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
janek1815
Poziom 36
Miasto: śląsk
Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 3439
Pomógł: 275
Ocena postów: 123
janek1815
Poziom 36
Post#12 08 Lip 2007 17:26    

Re: Nowe liczniki pradu


Cytat:
Pokazuje energię w poszczególnych strefach czasowych i moc maksymalną (przekroczenie mocy umownej). Prawdopodobnie też MOC bieżącą.
Co oznacza dla zwykłego człowieka przekroczenie mocy umownej?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
el_kar
Poziom 9
Miasto: Polkowice
Dołączył: 07 Lip 2007
Posty: 14
el_kar
Poziom 9
Post#13 08 Lip 2007 19:28    

Re: Nowe liczniki pradu


Pewnie zadziałanie zabezpieczeń przedlicznikowych....pozdro

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Remeknapr
Poziom 33
Miasto: Łódzkie "_"
Dołączył: 25 Sie 2005
Posty: 2917
Pomógł: 135
Ocena postów: 1
Remeknapr
Poziom 33
Post#14 08 Lip 2007 19:44    

Re: Nowe liczniki pradu


Cytat:
Co oznacza dla zwykłego człowieka przekroczenie mocy umownej?

Trzeba przeczytać umowę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jaglarz
Poziom 22
Miasto: Kraków
Dołączył: 14 Sty 2005
Posty: 509
Pomógł: 58
Ocena postów: 17
jaglarz
Poziom 22
Post#15 08 Lip 2007 19:55    

Re: Nowe liczniki pradu


Czy to któryś z nich:

http://www.apator.com.pl/Folder.2006-01-26.5237/Produkty/Folder.2006-01-26.5237/Produkty/Folder.2006-01-26.5237/Produkty/pl/Folder.2006-01-26.5237/Produkty/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-11-29.5437/Folder.2006-08-04.4132/pl/copy_of_Document.2006-08-04.0957

P.S. Dawno nie widziałem tak długiego adresu... :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ZGG
Poziom 27
Miasto: suwałki
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1027
Pomógł: 34
Ocena postów: 19
ZGG
Poziom 27
Post#16 08 Lip 2007 20:17    

Re: Nowe liczniki pradu


Witam. Jestem tu nowy. Mam pytanie. A właściwie ciekaw jestem ,czy taki licznik wytrzyma uderzenie pioruna [jaki jest odporny]U nas na wsi w niektórych miejscach te wyładowania są dosyć częste. Szczegulnie w pobliżu uziemionych słupów. I tam tradycyjne liczniki wysiadają.Słyszałem że niektóre elektroniczne liczniki. {takie na kod zdrapkę czy żeton, dla biedaków coto nie płacą , mają taką funkcję że potrafią pokazać np. Że ktoś na nie podziałał magnesem neodymowym.Ciekawe kiedy zaczną nam te liczniki odczytywać zdalnie. W stanach to już normalne.Podjeżdża inkasent pod bramę, i odczytuje prąd gaz Niewiem czy wodę też. No i kurcze jak ta cenzura działa. Czy tych błedów było az tak dużo. Ze zaznaczyli mi na czerwono. I jak tu napisać coś nielegalnego. A tak wogule nawet mały neodym swietnie zmienia taryfę dzienną na nocną. Ale ja mam zwykły licznik tylko z blokadąwsteczną. A czuły jak szwajcarski zegarek. Chyba poproszę pioruna żeby go mi załatwił.

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]


Pomocny post? + 0
Powrót do góry
brofran
Poziom 32
Miasto: Ruda Slaska
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 2188
Pomógł: 138
Ocena postów: 50
brofran
Poziom 32
Post#17 08 Lip 2007 21:12  Autor tematu   

Re: Nowe liczniki pradu


ZGG napisał:
Witam. Jestem tu nowy. Mam pytanie. A włąściwie ciekaw jestem ,czy taki licznik wytrzyma uderzenie pioruna [jaki jest odporny]U nas na wsi w niekturych miejscach te wyładowania sa dosyć częste. Szczegulnie w poblizu uziemionych słupów. I tam tradycyjne liczniki wysiadają.
Mam taki licznik na wsi u tesciowej gdzie w linie napowietrzna czesto wala pioruny i licznika nie uszkodzily jeszcze. Jakby uderzyl bezposrednio to popaliloby sie w chalupie wszystko, lacznie z licznikiem.Jezeli chodzi o potraktowanie tego licznika neodymem to w "danych fabrycznych " pisze za sa odporne na pola magnetyczne. Licznik typu 12EAgpw niestety nie pokazuje aktualnego poboru pradu!!!!!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Paulsky
Poziom 12
Miasto: Ostrowiec Św.
Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 69
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Paulsky
Poziom 12
Post#18 08 Lip 2007 23:24    

Re: Nowe liczniki pradu


Nie wiem, jak te nasze nowe, mam trochę do czynienia z włoskimi(tylko gdy nie piszę postów:D) i tam licznik wyświetla pobór aktualny i maksymalny, przekroczenie mocy max również. Tyle, że aby odczytać stan nikt nie podjeżdża pod bramę, jest w użyciu komunikacja poprzez sieć energetyczną. Specjaliści od wewnętrznych sieci komputerowych zapewne wiedzą o co chodzi. Licznik pokazuje również datę ostatniej kontroli licznika, można łatwo sprawdzić. Kontroler nie chodzi. A, jeśli nie zapłacą za rachunek, nie przychodzi powiadomienie lecz moc max jest AUTOMATYCZNIE zmniejszona do 30%. Po następnym miesiącu o całe 100%, w praktyce dźwigienka bezpiecznika opada i nie podniesie się więcej. Jak bezpiecznik przy zwarciu w instalacji. Wyświetlacz informuje o przekroczeniu poziomu o Tu nie pamiętam na pewno, ale jakoś tak) o 9999% Jedyne lekarstwo to zapłacić rachunek. No, a jak przełączyć funkcje? Obok wyświetlacza jest taki okrągły guziczek.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
janek1815
Poziom 36
Miasto: śląsk
Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 3439
Pomógł: 275
Ocena postów: 123
janek1815
Poziom 36
Post#19 09 Lip 2007 07:02    

Re: Nowe liczniki pradu


Mój ZE bardzo narzeka na te liczniki jestem po wymianie przyłącza na trójfazowe składałem wniosek o licznik dwutaryfowy i dostałem jednotaryfowy tymczasowo powód--- jednotaryfowe zakładają tradycyjne mechaniczne jako dwutaryfowe natomiast te elektroniczne niestety nie mieli :) a mi zależało bardzo na przyłączu. Podczas burzy dwa tygodnie temu wysiadło im 100 liczników elektronicznych są nie odporne na wyładowania elektryczne. Licznik ma zostać wymieniony w ciągu 10 dni na ten zgodny z umową

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paulsky
Poziom 12
Miasto: Ostrowiec Św.
Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 69
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Paulsky
Poziom 12
Post#20 09 Lip 2007 11:44    

Re: Nowe liczniki pradu


Spotkałem we Włoszech popalone telewizory, telefony, Widea i wiele innych urządzeń domowych, nigdy jednak nie ucierpiał licznik!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kuba_eM
Poziom 23
Miasto: Mińsk Maz.
Dołączył: 26 Wrz 2002
Posty: 595
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
Kuba_eM
Poziom 23
Post#21 09 Lip 2007 15:20    

Re: Nowe liczniki pradu


Niektóre liczniki tylko na papierze mają odporność udarową lub na szybkie przebiegi: 4kV lub 6kV...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ZGG
Poziom 27
Miasto: suwałki
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1027
Pomógł: 34
Ocena postów: 19
ZGG
Poziom 27
Post#22 12 Lip 2007 04:06    

Re: Nowe liczniki pradu


U mnie poszło juz parę. Najlepsze były rumuńskie.Bardzo je sobie chwaliłem. W jednym tarcza szorowała o nabiegun nik. W drugim liczydło liczyło tylko do 10 kw. I od nowa. W trzecim było coś jeszcze już nie pamiętam.} Przez jakiś czas jest to na rękę. Trzeba jednak o tym wiedzieć i to wykorzystać. Bo energrtyka może troche naliczyć. Choć mnie sie to nie zdarzyło.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Nowe liczniki prądu. Wskazania aktualnego poboru prądu czy aktualnej mocy.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zwiększenie mocy prądu po przejściu przez \'\'ogranicznik poboru mocy\'\' (13)
Pomiar poboru mocy, prądu przez silnik. (18)
Czy jest sposób na ograniczenie poboru prądu z gniazdka (13)
pomiar poboru prądu do 20A (18)
Licznik poboru prądu PAFAL (3)
Prośba o określenie poboru prądu (12)
Liczniki elektroniczne i wyłączanie prądu (13)
Kompesnowanie poboru prądu w instalacji mieszkaniowej (21)
Miernik poboru prądu 3 fazy IP ethernet (5)
Blokada poboru prądu - w wynajmowanych pokojach (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.27 seconds

elektroda.pl temat RSS