Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nowe liczniki prądu. Wskazania aktualnego poboru prądu czy aktualnej mocy.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Nowe liczniki prądu. Wskazania aktualnego poboru prądu czy aktualnej mocy.
Autor
Wiadomość
brofran
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 1666
Miasto: Ruda Slaska

Post#1 Post autora tematu 08 Sie 2006 13:56   

Nowe liczniki pradu


W ubieglym tygodniu wymienila mi energetyka licznik ( minal mu termin waznosci). Nowy jest zupelnie inny - elektroniczny typ: 12EA gpw.. Ma migajaca diode pokazujaca naliczane impulsy. Wyswietla co pewien czas symbole: E,EA,EC,ED.PB,PM,PP. Monter powiedzial ze powinna mnie interesowac tylko EA , bo to sa KWh. Zapytalem czy ten licznik pokazuje aktualny pobor pradu czy aktualna moc? Odrzekl ze nie!!!!!!
Nie chce mi sie w to wierzyc. To tak jakby nowoczene auto nie pokazywalo aktualnej szybkosci i chwilowego zuzycia paliwa!
Powrót do góry
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3664
Miasto: Biłgoraj

Post#2 08 Sie 2006 20:37   

Nowe liczniki pradu


http://www.pafal.com.pl/strony/pl/katalog/pliki/1f_0004.pdf
Powrót do góry
   
darxxxx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Lip 2006
Posty: 128
Miasto: woj.lubelskie

Post#3 08 Sie 2006 20:38   

Re: Nowe liczniki pradu


Zaopserwuj osobiście czy przy zmianie parametrów wyświetlane są jakieś wartości. Tak najprościej się przekonasz co pokazuje licznik.
pzd.
Powrót do góry
   
KACZOREK
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 387
Miasto: cHOSZCZNO

Post#4 14 Lis 2006 13:51   

Re: Nowe liczniki pradu


pokazuje dosłownie wszystko.
Weź sobie tylko zwykłą latarkę i błyśnij w fotokomurkę. Każdy z tych symboli odpowiada za pokazywanie innego parametru, nawet pokazuje datę i godzinę
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2006 13:51   





Powrót do góry
   
brofran
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 1666
Miasto: Ruda Slaska

Post#5 Post autora tematu 14 Lis 2006 14:58   

Re: Nowe liczniki pradu


[quote="KACZOREK"]pokazuje dosłownie wszystko.
Weź sobie tylko zwykłą latarkę i błyśnij w fotokomurkę.

Gdzie ta fotokomorka jest? No i jaki symbol odpowiada chwilowej wartosci pradu przeplywajacego przez licznik? Zadna z wyswietlanych cyfr nie pasuje mi do aktualnie pobieranego pradu.
Powrót do góry
   
x15
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 10 Lis 2004
Posty: 9

Post#6 05 Lip 2007 08:30   

Re: Nowe liczniki pradu


KACZOREK napisał:
pokazuje dosłownie wszystko.
Weź sobie tylko zwykłą latarkę i błyśnij w fotokomurkę. Każdy z tych symboli odpowiada za pokazywanie innego parametru, nawet pokazuje datę i godzinę


Dokładnie też mam ten licznik ale gdzie jest ta fotokomórka i do czego ona służy
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1886
Miasto: Chojnice

Post#7 05 Lip 2007 17:22   

Re: Nowe liczniki pradu


Skoro wyświetla symbole E* i P* to znaczy ze wyświetla wartości zmierzonej energii i mocy. Gdyby miał wyświetlić prąd to byłby symbol I.
Pokazuje energię w poszczególnych strefach czasowych i moc maksymalną (przekroczenie mocy umownej). Prawdopodobnie też MOC bieżącą.
Powrót do góry
   
Kuba_eM
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Wrz 2002
Posty: 589
Miasto: Mińsk Maz.

Post#8 06 Lip 2007 15:29   

Re: Nowe liczniki pradu


KACZOREK napisał:
pokazuje dosłownie wszystko.
Weź sobie tylko zwykłą latarkę i błyśnij w fotokomurkę. Każdy z tych symboli odpowiada za pokazywanie innego parametru, nawet pokazuje datę i godzinę

W licznikach EA5 nie ma w co błysnąć... Tylko wersje z zegarem mają port komunikacyjny, ale na podczerwień. Można "pogadać" z licznikiem za pomocą protokołu IEC61107.
Prądu też nie odczytasz...
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1074
Miasto: Gdynia

Post#9 07 Lip 2007 19:52   

Re: Nowe liczniki pradu


k3048 napisał:
http://www.pafal.com.pl/strony/pl/katalog/pliki/1f_0004.pdf


Czy działa komuś ten link, bo ja wiele razy próbowałem i nic.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lip 2007 19:52   





Powrót do góry
   
x15
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 10 Lis 2004
Posty: 9

Post#10 08 Lip 2007 00:44   

Re: Nowe liczniki pradu


Pawel1812 napisał:
k3048 napisał:
http://www.pafal.com.pl/strony/pl/katalog/pliki/1f_0004.pdf


Czy działa komuś ten link, bo ja wiele razy próbowałem i nic.


Nie niedziała
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2007 00:44   





Powrót do góry
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3664
Miasto: Biłgoraj

Post#11 08 Lip 2007 07:53   

Re: Nowe liczniki pradu


popatrzcie na daty , prawie rok temu napewno działał , teraz nie - no cóż świat nie stoi w miejscu
Powrót do góry
   
janek1815
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 2878
Miasto: śląsk

Post#12 08 Lip 2007 17:26   

Re: Nowe liczniki pradu


Cytat:
Pokazuje energię w poszczególnych strefach czasowych i moc maksymalną (przekroczenie mocy umownej). Prawdopodobnie też MOC bieżącą.
Co oznacza dla zwykłego człowieka przekroczenie mocy umownej?
Powrót do góry
   
el_kar
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 07 Lip 2007
Posty: 13
Miasto: Polkowice

Post#13 08 Lip 2007 19:28   

Re: Nowe liczniki pradu


Pewnie zadziałanie zabezpieczeń przedlicznikowych....pozdro
Powrót do góry
   
Remeknapr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 25 Sie 2005
Posty: 2910
Miasto: Łódzkie "_"

Post#14 08 Lip 2007 19:44   

Re: Nowe liczniki pradu


Cytat:
Co oznacza dla zwykłego człowieka przekroczenie mocy umownej?

Trzeba przeczytać umowę.
Powrót do góry
   
jaglarz
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Sty 2005
Posty: 497
Miasto: Kraków

Post#15 08 Lip 2007 19:55   

Re: Nowe liczniki pradu


Czy to któryś z nich:

http://www.apator.com.pl/Folder.2006-01-...4132/pl/copy_of_Document.2006-08-04.0957

P.S. Dawno nie widziałem tak długiego adresu... :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2007 19:55   





Powrót do góry
   
ZGG
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1030
Miasto: suwałki

Post#16 08 Lip 2007 20:17   

Re: Nowe liczniki pradu


Witam. Jestem tu nowy. Mam pytanie. A właściwie ciekaw jestem ,czy taki licznik wytrzyma uderzenie pioruna [jaki jest odporny]U nas na wsi w niektórych miejscach te wyładowania są dosyć częste. Szczegulnie w pobliżu uziemionych słupów. I tam tradycyjne liczniki wysiadają.Słyszałem że niektóre elektroniczne liczniki. {takie na kod zdrapkę czy żeton, dla biedaków coto nie płacą , mają taką funkcję że potrafią pokazać np. Że ktoś na nie podziałał magnesem neodymowym.Ciekawe kiedy zaczną nam te liczniki odczytywać zdalnie. W stanach to już normalne.Podjeżdża inkasent pod bramę, i odczytuje prąd gaz Niewiem czy wodę też. No i kurcze jak ta cenzura działa. Czy tych błedów było az tak dużo. Ze zaznaczyli mi na czerwono. I jak tu napisać coś nielegalnego. A tak wogule nawet mały neodym swietnie zmienia taryfę dzienną na nocną. Ale ja mam zwykły licznik tylko z blokadąwsteczną. A czuły jak szwajcarski zegarek. Chyba poproszę pioruna żeby go mi załatwił.

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]

Powrót do góry
   
brofran
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 1666
Miasto: Ruda Slaska

Post#17 Post autora tematu 08 Lip 2007 21:12   

Re: Nowe liczniki pradu


ZGG napisał:
Witam. Jestem tu nowy. Mam pytanie. A włąściwie ciekaw jestem ,czy taki licznik wytrzyma uderzenie pioruna [jaki jest odporny]U nas na wsi w niekturych miejscach te wyładowania sa dosyć częste. Szczegulnie w poblizu uziemionych słupów. I tam tradycyjne liczniki wysiadają.
Mam taki licznik na wsi u tesciowej gdzie w linie napowietrzna czesto wala pioruny i licznika nie uszkodzily jeszcze. Jakby uderzyl bezposrednio to popaliloby sie w chalupie wszystko, lacznie z licznikiem.Jezeli chodzi o potraktowanie tego licznika neodymem to w "danych fabrycznych " pisze za sa odporne na pola magnetyczne. Licznik typu 12EAgpw niestety nie pokazuje aktualnego poboru pradu!!!!!
Powrót do góry
   
Paulsky
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Ostrowiec Św.

Post#18 08 Lip 2007 23:24   

Re: Nowe liczniki pradu


Nie wiem, jak te nasze nowe, mam trochę do czynienia z włoskimi(tylko gdy nie piszę postów:D) i tam licznik wyświetla pobór aktualny i maksymalny, przekroczenie mocy max również. Tyle, że aby odczytać stan nikt nie podjeżdża pod bramę, jest w użyciu komunikacja poprzez sieć energetyczną. Specjaliści od wewnętrznych sieci komputerowych zapewne wiedzą o co chodzi. Licznik pokazuje również datę ostatniej kontroli licznika, można łatwo sprawdzić. Kontroler nie chodzi. A, jeśli nie zapłacą za rachunek, nie przychodzi powiadomienie lecz moc max jest AUTOMATYCZNIE zmniejszona do 30%. Po następnym miesiącu o całe 100%, w praktyce dźwigienka bezpiecznika opada i nie podniesie się więcej. Jak bezpiecznik przy zwarciu w instalacji. Wyświetlacz informuje o przekroczeniu poziomu o Tu nie pamiętam na pewno, ale jakoś tak) o 9999% Jedyne lekarstwo to zapłacić rachunek. No, a jak przełączyć funkcje? Obok wyświetlacza jest taki okrągły guziczek.
Powrót do góry
   
janek1815
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 2878
Miasto: śląsk

Post#19 09 Lip 2007 07:02   

Re: Nowe liczniki pradu


Mój ZE bardzo narzeka na te liczniki jestem po wymianie przyłącza na trójfazowe składałem wniosek o licznik dwutaryfowy i dostałem jednotaryfowy tymczasowo powód--- jednotaryfowe zakładają tradycyjne mechaniczne jako dwutaryfowe natomiast te elektroniczne niestety nie mieli :) a mi zależało bardzo na przyłączu. Podczas burzy dwa tygodnie temu wysiadło im 100 liczników elektronicznych są nie odporne na wyładowania elektryczne. Licznik ma zostać wymieniony w ciągu 10 dni na ten zgodny z umową
Powrót do góry
   
Paulsky
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 69
Miasto: Ostrowiec Św.

Post#20 09 Lip 2007 11:44   

Re: Nowe liczniki pradu


Spotkałem we Włoszech popalone telewizory, telefony, Widea i wiele innych urządzeń domowych, nigdy jednak nie ucierpiał licznik!
Powrót do góry
   
Kuba_eM
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Wrz 2002
Posty: 589
Miasto: Mińsk Maz.

Post#21 09 Lip 2007 15:20   

Re: Nowe liczniki pradu


Niektóre liczniki tylko na papierze mają odporność udarową lub na szybkie przebiegi: 4kV lub 6kV...
Powrót do góry
   
ZGG
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1030
Miasto: suwałki

Post#22 12 Lip 2007 04:06   

Re: Nowe liczniki pradu


U mnie poszło juz parę. Najlepsze były rumuńskie.Bardzo je sobie chwaliłem. W jednym tarcza szorowała o nabiegun nik. W drugim liczydło liczyło tylko do 10 kw. I od nowa. W trzecim było coś jeszcze już nie pamiętam.} Przez jakiś czas jest to na rękę. Trzeba jednak o tym wiedzieć i to wykorzystać. Bo energrtyka może troche naliczyć. Choć mnie sie to nie zdarzyło.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Nowe liczniki prądu. Wskazania aktualnego poboru prądu czy aktualnej mocy.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wskaźnik działania urządzenia...(poboru prądu) (3)
Blokada poboru prądu - w wynajmowanych pokojach (6)
Miernik poboru prądu 3 fazy IP ethernet (5)
Kompesnowanie poboru prądu w instalacji mieszkaniowej (21)
Liczniki elektroniczne i wyłączanie prądu (13)
Licznik poboru prądu PAFAL (3)
pomiar poboru prądu do 20A (18)
Co zrobić aby zwiększyć zużycie poboru prądu (27)
Pomiar poboru mocy, prądu przez silnik. (18)
Budowa rejestratora poboru prądu na podstawie PLC (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS