Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis ->grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Sprzęt oświetleniowy
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
wowka
Poziom 28
Miasto: Bombay
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1511
Pomógł: 34
Ocena postów: 48
wowka
Poziom 28
Post#1 25 Cze 2003 13:11  Autor tematu   

grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


mam suba na arn 312-00-4, czy grubosc kabla ma duze znaczenie - jak na razie jest to troche cienki kabel (taki sieciowy jak do np magnetowidu tylko z obcieta wtyczka) - czy jest sens wymieniac kabel na grubszy ? wydaje mi sie ze troche mam za slaby bas. kabel ma okolo 3 metry dlugosci. Obudowa 116l BR zestrojona na 30hz. Wzmak na 7294 w mostku zasilany 35v na galaz. Czy ten slaby bas to wina wzmacniacza (raczej nie), a moze za duza obudowa ? A moze po prosty wina kabla ?
Wiec warto kupowac gruby kabel ? bo szkoda mi wydac kase na niego jesli nie przyniesie to zadnego efektu

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
igod
Poziom 24
Miasto: Katowice
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 786
Pomógł: 18
igod
Poziom 24
Post#2 25 Cze 2003 13:26    

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


Kabel powinien mieć przekrój od 1,5mm2 wzwyż.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
chomicki
Poziom 21
Miasto: Bielsk Podlaski
Dołączył: 05 Mar 2003
Posty: 542
Pomógł: 8
Ocena postów: 3
chomicki
Poziom 21
Post#3 25 Cze 2003 13:29    

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


powiedz jakie jest pochodzenie tego subwoofera? Kupiles go w sklepie, sam robiles, ktos Ci zrobil? Ile ma glosnikow?

jesli przewod jest zbyt cienki to na jego rezystancji odlozy sie nieznaczna czesc sygnalu (straty nieslyszalne golym uchem). Przewod posiada tez swoja pojemnosc (dwie zyly-elektrody odizolowane) to jak kondensator rownolegly, ktory stlumi wyzsze czestotliwosci, ale to jest subwoofer wiec jest to nawet wskazane. No i jeszcze indukcyjnosc - glownie szeregowa... tez stlumi ultra tony, ktorych przeciez i tak w subie byc nie powinno. Moim zdaniem roznicy po wymianie przewodu nie uslyszysz. A "cienki" bas to cos nie tak w kolumnie...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wowka
Poziom 28
Miasto: Bombay
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1511
Pomógł: 34
Ocena postów: 48
wowka
Poziom 28
Post#4 25 Cze 2003 13:46  Autor tematu   

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


sam robilem, 1 glosnik tesla arn 312-00-4

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
chomicki
Poziom 21
Miasto: Bielsk Podlaski
Dołączył: 05 Mar 2003
Posty: 542
Pomógł: 8
Ocena postów: 3
chomicki
Poziom 21
Post#5 25 Cze 2003 13:57    

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


Robiles na podstawie projektu dla tego glosnika? A moze masz tak skonstruowany wzmacniacz, ze na subwoofer daje do 30Hz i nic poza tym? Bardzo niskie czestotliwosci to dlugie fale, a te nie sa slyszalne w kazdym punkcie pomieszczenia...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ranger
Poziom 13
Miasto: lodz
Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 130
Pomógł: 4
Ocena postów: 2
ranger
Poziom 13
Post#6 25 Cze 2003 16:11    

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


co do kabla to conajmniej 2.5 mm.A z tym ze niema slyszalnej roznicy to sie niezgodze--roznica jest OGROMNA!!!! . A co do tesli--dobry glosnik, tylko zaczyna grac dopiero ze wzmacniaczem conajmniej 200 W znamionowej, a ja stosuje w wooferach z tym glosnikiem koncowki dajace 400W/4 omy, glosnik tez 4 omowy. To ze glosnik ma 100W znamionowej to nieznaczy , ze niemozna go zasilac wiekszym wzmacniaczem--chodzi przeciez o zapas

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Zbynia
Poziom 31
Miasto: Warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 1907
Pomógł: 26
Ocena postów: 7
Zbynia
Poziom 31
Post#7 25 Cze 2003 18:43    

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


do basu to potrzebny przewód który będzie odporny na jego prąd czyli gruby - wiadomo to są dużo większe moce niż w wysokotonowych.Sieciowy basu ci nie pogorszy bo akurat jakośc przewodu najbardziej wpływa właśnie na tony wysokie - jak masz słaby bas to źle zbudowałeś suba

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
panterka
Poziom 20
Dołączył: 07 Lut 2003
Posty: 469
Pomógł: 20
Ocena postów: 7
panterka
Poziom 20
Post#8 25 Cze 2003 19:13    

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


W sprzęcie Hi-Fi i High-End obowiązuje zasada, Ze rezystanjia przewodu nie powinna być większa niż 1% impedancji znamianowej zespołu czyli dla zespołu 8 Ohm nie więcej niż 0,08 Ohm lub dla 4 Ohm nie więcej niż 0,04 Ohm.
Sumaryczna rezystancjia (w Ohm ) obu żył jednego metra przewodu głośnikowego przy podanym przekroju i odpowiadającej średnicy żyły miedzianej:
Przekrój Średnica Rezystanja
0,75 mm^2 1,00mm 0,046 Ohm
1,00 mm^2 1,13mm 0.034 Ohm
1,50 mm^2 1,38mm 0,023 Ohm
2,00 mm^2 1,60mm 0.0172 Ohm
2,50 mm^2 1,78mm 0,0138 Ohm
3,00 mm^2 1,95mm 0,0115 Ohm
4,00 mm^2 2,26mm 0,0086 Ohm
6,00 mm^2 2,76mm 0,0057 Ohm
10,0 mm^2 3,57mm 0,0035 Ohm

dane z EDW

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wowka
Poziom 28
Miasto: Bombay
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1511
Pomógł: 34
Ocena postów: 48
wowka
Poziom 28
Post#9 25 Cze 2003 23:10  Autor tematu   

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


hmm juz sie zaczynam zastanawiac czy to nie jest zbyt duza obudowa (115 l) i wytrzymalosc mocowa glosnika chyba spada - musze katalog sciagnac i zobaczyc. Pytam o to dlatego ze dzisiaj mialem tube samochodowa (z bass reflex) o srednicy okolo 35cm i dlugosci okolo 60cm i ona grala glosniej oraz miala silniejszy bas niz moj subek - chyba tu cos jest nie tak, zeby jakas tam tuba grala lepiej niz moj sub. Dlaczego 115l ? - bo na poczatku mial byc glosnik 8 ohm a tak wyszlo ze jest 4ohm.
Mam wiec pytanie - czy to nie jest spowodowane wytrzymaloscia mocowa glosnika w tej obudowie ktora jest zbyt mala ?


:arrow: No fajnie ze podaja wystarczajaca ilosc informacji zeby policzyc wytrzymalosc mocowa - moze ktos ma parametry potrzebne do jej obliczenia?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wowka
Poziom 28
Miasto: Bombay
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1511
Pomógł: 34
Ocena postów: 48
wowka
Poziom 28
Post#10 26 Cze 2003 18:29  Autor tematu   

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


nadal czekam na odpowiedzi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
DJ.LALASKA
Poziom 17
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 03 Kwi 2003
Posty: 328
Pomógł: 12
DJ.LALASKA
Poziom 17
Post#11 27 Cze 2003 00:08    

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


Przekrój i rodzaj kabla ma znaczenie(najtańszy ale dobry kabel jest beztlenowy)a przkrój przy dużych mocach to od 1.5 kwadrat wzwyż najlepiej 2,5kwadrat

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wowka
Poziom 28
Miasto: Bombay
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1511
Pomógł: 34
Ocena postów: 48
wowka
Poziom 28
Post#12 27 Cze 2003 12:06  Autor tematu   

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


a moze ktos sie jeszcze wypowie na temat wytrzymalosci mocowej. Czy moze ktos mi to policzyc ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Zbynia
Poziom 31
Miasto: Warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 1907
Pomógł: 26
Ocena postów: 7
Zbynia
Poziom 31
Post#13 28 Cze 2003 03:12    

Re: grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa


przewody beztlenowe nie są najtańsze ale to absolutne minimum aby ich oporność nie wzrastała wraz z upływem czasu.Jaką średnicę ma ten głośnik ??Faktycznie 115 litrów to zbyt duża obudowa i prawdopodobnie głośnik zachowuje się tak jakby grał bez obudowy - niewykorzystuje energi wytworzonej ze swojej tylniej strony.Przelicz jeszcze raz obudowę.......

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> grubosc kabla w subie i wytrzymalosc mocowa
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS