FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

MAG 570FD: plama na monitorze - trafo?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Monitors Service -> MAG 570FD: plama na monitorze - trafo?
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 13 Aug 2006 01:32   

MAG 570FD - trafo?

Witam.
Mam następujący problem z powyższym monitorem.
Objawy:
Po włączeniu zapala się zielona dioda, załącza sie obwód rozmagnesowujący (pstryknięcie)
następnie załącza sie jakiś przekaźnik (kolejne pstryknięcie - wn?) i pojawia się na ekranie słabo widoczna nieregularna plama (jakieś 5 cm od górnej krawędzi i kończy się gdzieś w połowie, zwężając się do dołu). Plama ta pojawia się i znika co kilka sekund. Przy poprawnie działającym monitorze z nie podłączonym sygnałem po włączeniu pojawiała się plansza testowa mrugająca z tą samą częstotliwością. Po ok 0.5 minuty monitor przechodzi w stand-by obraz znika i pulsuje pomarańczowa dioda.
To co udało mi się sprawdzić:
HOT - przed wylutowaniem brak napięcia na CE. Po wylutowaniu sprawdziłem omomierzem - zachowuje się jak dobry. Mierząc napięcie na złączach ce (przy braku hot-a) miałem ok 192V. Dziwnie wyglądał 1 elektrolit w linii 12V więc go wymieniłem, dodatkowo napięcie było niżesz zamiast 12V było 10V. Jednak po wlutowaniu hot-a było już poprawne 12V. Po wlutowaniu hot-a napięcie na złączu ce ok 61V, B+ ok 60,5V.
Czy powyższe objawy jednoznacznie wskazują na uszkodzenie trafa po stronie WN, ew jakie mógłbym wykonać dodatkowe pomiary mogące wykluczyć lub potwierdzić tą wersję. W jaki sposób można sprawdzić trafo bez wylutowywania. Trafo ma oznaczenie LCE CF 1827 jednak nie mogłem go nigdzie znaleźć. Na stronie www.trafopowielacze.pl do tego monitora podany jest model LCE CF 1472. Czy możliwe jest, że istniały 2 różne wersje płyty do tego monitora? Żaden ze schematów na elektrodzie nie odpowiadał mojej płycie.
Pozdrawiam
Jarek
Ps. Napiszę jeszcze jak przebiegało "padanie monitora".
Obraz zaczął sie trząść (jakby tracił synchronizację poziomą) aż zgasł - znaczy pojawiła się ta plama. Po wyłączeniu i włączeniu ta samam plama. Monitor odstał na boku jakies 3 tyg. i postanowiłem go znowu podłączyć. Ku mojej radości zaczął działać poprawnie. Radość jednak była krótka bo po kilku minutach znów te same objawy i nie pomagały już przestoje. Nie działa do dzisiaj.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Aug 2006 01:32   

Back to top

jark3
Poziom 3
Poziom 3

Post#2 Post from the author of the topic 13 Aug 2006 14:19   

Re: MAG 570FD - trafo?

Witam.
Po nocnych bojach monitor ruszył.
Zauważyłem, że przy układzie odchylania pionowego jest lekko przypalona płytka przy rezystorze 4,7 /1W. Po wylutowaniu rezystor okazał się sprawny. Po wlutowaniu i poprawieniu lutów w okolicy monitor ruszył.
Po złożeniu ładnie działał ale zauważyłem, że poruszając obudowę czasami obraz się zwężał (jakieś 4 cm z każdej strony). Po ponownym rozkręceniu zacząłem poprawiać luty (szczególni elektrolity, diody, przy zasilaniu). Teraz działa dobrze, ale mam pytanie: gdyby ponownie obraz zaczął się zwężać to gdzie należy szukać przyczyny w kondensatorach obwodu odchylania poziomego czy może w innym miejscu?
Pozdrawiam
Jarek.
ps. Nie zajmuję się naprawą monitorów - ten był pierwszy - ale znalazłem bardzo fajną stronę opisującą naprawy sprzętu. Prawdopodobnie już jest tu znana ale nie działa mi teraz funkcja szukaj i nie mogę tego sprawdzić więc tak dla pewności podam adres:
http://www.repairfaq.org/REPAIR/F_Repair.html
ps2.
Przypadkowo wpadłem na to jak w tym MAG-u odpalić menu serwisowe. Być może znowu odkrywam amerykę ale napiszę. W tym modelu jest tylko jedno pokrętło - należy je mieć wciśnięte podczas włączania monitora. Jest wtedy dostępne kilka dodatkowych opcji w podmenu More.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Monitors Service -> MAG 570FD: plama na monitorze - trafo?
Page 1 of 1
Similar topics
Martwy monitor Mag 570fd POMOCY (16)
MAG 570FD - zielony i zwężony (2)
Problem z Monitorem MAG 570FD (1)
MAG 570FD - nie startuje (2)
Mag Innovision 570FD geometria ... (2)
MAG 570FD (7)
Usterka przetwornicy w monitorze MAG 570FD (20)
Mag 570FD (C7FD1570T) - prawie martwy ;) (3)
Problem z rozdzielczością monitora mag 570fd (3)
Monitor MAG 570FD - jak wejść w tryb serwisowy? (1)

Page generation time: 0.098 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed