| Author |
mavtm Poziom 11

|
26 Jun 2003 20:46 W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Protelu |
|
|
|
Problem taki jak w temacie. Chciałbym wkleić schemat obwodu narysowany w Protelu lub w Eagle do MS Word. Czyli po prostu do dokumentu. W jaki sposób to zrobić i czy to wogóle możliwe (pomijam drukowanie i skanowanie).
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
26 Jun 2003 22:08 |
|
|
|
Z eagle można na 100% wyeksportować schemat i płytke do formatu graficznego BMP (i pochodne). Z protelem nie wiem, ale jeśli nie ma takie opcji w programie, zawsze można zainstalować sterownik wirtualnej drukarki zapisującej do pliku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
26 Jun 2003 22:19 |
|
|
|
W Protelu nie ma problemu z przenoszeniem schematu do Worda. Wykonany schemat zaznaczamy w Protelu, a następnie wciskamy Kopiuj. Przechodzimy do Worda i wciskamy Wklej. Sprawdzone na Protelu 3.4 i Wordzie 7. Nie wiem jak w innych Protelach, ale powinno być OK. Poza tym Protel nie potrafi Eksportować schematów do formatów graficznych i zastanawia mnie dlaczego, ale to temat na inny post.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jun 2003 22:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Joachim Krukowski Poziom 15

|
26 Jun 2003 22:46 |
|
|
|
| Nemo wrote: |
| W Protelu nie ma problemu z przenoszeniem schematu do Worda [...] |
...lub innej aplikacji. Schemat jest przenoszony poprzez schowek jako WMF
Joachim
|
|
| Back to top |
|
 |
smoczyslaw Poziom 9

|
26 Jun 2003 23:14 |
|
|
|
witam, ja bym nie zapominał o klawiszu print screen, mi już wiele razy pomógł, ale akurat mi w eaglu wystarcza eksport do BMP w rozdzielczości 150dpi, w wordzie nawet to ładnie wygląda
pozdrowionka
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jun 2003 23:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Joachim Krukowski Poziom 15

|
26 Jun 2003 23:23 |
|
|
|
| smoczyslaw wrote: |
| ja bym nie zapominał o klawiszu print screen, mi już wiele razy pomógł, ale akurat mi w eaglu wystarcza eksport do BMP w rozdzielczości 150dpi, w wordzie nawet to ładnie wygląda |
Ale po rozciagnieciu bitmapy juz chyba tak ladnie nie jest... WMF z Protela mozna w Wordzie skalowac bez utraty jakosci
Joachim
|
|
| Back to top |
|
 |
mavtm Poziom 11

|
26 Jun 2003 23:25 |
|
|
|
Dzięki serdeczne za odpowiedzi.
Rzeczywiście bmp wyeksportowany z Eagle i wklejony do Worda całkiem ładnie wygląda. Co do Protela to nie miałem czasu żeby się pobawić, ale napewno popróbuję.
To by było chyba na tyle.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mareksm Poziom 13

|
05 Jul 2003 19:37 |
|
|
|
POwiem ta, w kazdej wersji nie ma problemu z kopiowaniem CTRL+C oraz wklejaniem do worda CTRL+V czasami jest jedynie problem z drukowaniem na drukarce czarnobiałej gdyz niektóre elementy lub linie sa rysowane kolorem niebieskim i po wydruku sa jasno szare należy więc w WORDZIE ustawić właściwości wklejanego rysunku jako czarno białe i wtedy wszystko jest w czerni a po wydruku kolorty są równomierne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2003 19:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
soundman Poziom 16

|
11 Dec 2003 22:15 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
panowie a jak tu sprawa wyglada z odwzorowaniem wymiarow plytki hodzi mi o to czy word po wklejeniu nie zmieni mi mozaiki sciezrk w taki sposob ze nic nie bedzie pozniej pasowalo (scalaki itp )
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrekk Poziom 16

|
11 Dec 2003 23:45 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
witam
korzystam z protela 99 i poradzilem sobie tak:
zainstalowalem dodatkowo drukarke a w sumie naswietlarke Linotronic 530 która ma drukowac do pliku. ona daje pliki w postaci prn ale plik postscriptowy. zmieniam mu rozszezenie na eps. ta postac otwieralem wczesniej na corelu. w tej chwili otwieram go w ilustratorze. i zapisuje w postaci ai. wciągam go do photoshopa i z tąd mam zapis w jakiej postaci chce.
jesli chodzi o pcb to jedyny problem jaki napotkalem to plytki powyżej 250mm dlugosci nie mialy padów wokolo nóżek elementów. scieżki byly.
poradzilem sobie tak że to co powyżej kopiowalem i wklejalem do nowego pcb. a nastepnie montowalem to w photoshopie.
może to troche mozolne ale zawsze uzyskiwalem to co chcialem. widzę ze teraz kopiuj i wklej dziala miedzy protelem a wordem dziala. :)
płytki i tak bede robil po staremu bo to sprawdzony sposób (przynajmniej dla mnie).
pozdrowienia
|
|
| Back to top |
|
 |
TheVirus Poziom 3

|
13 Feb 2006 21:09 W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Protelu |
|
|
|
A zna może ktoś narzędzie w stylu "wirtualna drukarka" które by odrazu konwertowało pliki do jakiegoś formatu graficznego (najlepiej wektorowy), a nie zmuszało człowieka do zabawy z kilkoma programami?
|
|
| Back to top |
|
 |
ryszardon Poziom 16

|
13 Feb 2006 21:21 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
Witam.Wirtualna druk.w formacie pdf np.PrimoPDF lub pdf995
|
|
| Back to top |
|
 |
ATPAW Poziom 18

|
23 Feb 2006 11:16 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
Witam, ściągnołem darmowy programik PRIMOPDF, ustawiłem na PRINT.
Ale niewiem jak mam to skojarzyć z protelem 99. Próbowałem dodać drukarkę PROMOPDF , ale nieznalazłem żadnych sterowników .
Proszę o pomoc w postaci instrukcji jak mam skojarzyć to z protelem.
Pozdrawiam !
|
|
| Back to top |
|
 |
ryszardon Poziom 16

|
23 Feb 2006 11:54 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
Nic nie trzeba kojarzyć.Wejdz do folderu drukarki i faksy i zobaczysz nową drukarkę PrimoPDF,zaznacz ja joko domyślną i postępuj jak z normalną drukarką.Przed chwilą sprawdziłem - działa
|
|
| Back to top |
|
 |
ATPAW Poziom 18

|
23 Feb 2006 14:55 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
ok dzieki
|
|
| Back to top |
|
 |
jimmi Poziom 10

|
21 Jun 2006 18:18 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
Ja męczyłem się z tym ostatnio (Protel DXP) i dość szybko sobie poradziłem, a mianowicie :
1. Wybierammy co chcemy wydrukowac , schemat lub pcb
2. z Menu File->Print preview
3. Prawym klawiszem myszy i : export to metafile (ctl+x) ,ewentualnie w Configuration zaznaczamy co chcemy zeby sie znajdowalo na wydruku lub nie, po kilku próbach każdy się zorietuje o co biega i co jest co,więc nie będę się tu rozpisywał.
Można drukowac odrazu i do pliku. Ja drukuje do pdf, tylko trzeba mieć zainstalowany Adobe Acrobat Professional,bo w zwykłym Acrobacie chyba to się nie uda.
Co do wymiarów to też wszystko da się ustawić -> Page Setup ->Scaling :)
Udanych wydruków!
PS. Wiem,że post dość nie za świerzy,ale może komuś moje uwagi się przydadza:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jun 2006 18:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Celetron Poziom 11

|
22 Jun 2006 10:25 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
Witam,
Mógłbym dodać, że wklejając plik emf do worda należy jeszcze ustawić jego rozmiar na 100% i przyciąć niepotrzebne białe krawędzie (bo plik eksportowany jest z Protel'a w ustawionym rozmiarze kartki).
No i, przynajmniej u mnie, nie używać łuków przy projektowaniu płytki (okręgi lub koła oczywiście mogą być) - bo word ich nie widzi w pliku emf.
Pozdrawiam,
|
|
| Back to top |
|
 |
_myszon Poziom 13

|
02 Jul 2006 15:05 Re: W jaki sposób wkleić do Worda schemat wykonany np.w Prot |
|
|
|
Ja może opiszę jak zrobić plik z grafiką wektorową ze schematu PCB lub ideowego z Eagle:
1. rysynek w Eagle konwertujemy do *.ps (CAM processor -> device PS)
2. utworzony plik PS otwieramy w programie GhostScriptView (wymagane jest abyśmy mieli zaintalowany interpreter jezyka GhostScript oraz plugin do GSView pod nazwą PSTOEDIT)
3. w GSView wybieramy: Edit -> Convert to vector format -> wybieramy pozadany format (WMF, SVG, itd.)
I to wszystko.
|
|
| Back to top |
|
 |