FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

projektor z rzutnika

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> projektor z rzutnika
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 22 Aug 2006 19:39   

Re: projektor z rzutnika

Witam.
Czytałem trochę o projektorach (konstrukcji) i chciałbym zrobić sobie jeden taki, ale oparty na rutniku pisma, który bym chciał sam wykonać. Mam monitor 14 cali LCD 1024x768 i chciałbym go wykorzystać.

Moje pytanie natomiast dotyczy jak takowy zbudować. Bardzo bym chciał oprzeć podświetlenie rzutnika na diodach (ponieważ mam zamysł by na dole była elektronika od LCD, później jak najcieńsza płyta oświetlająca, ekran i soczewka z lustrem, a to dla tego bo tasiemki łączące LCD z elektroniką są dość krótkie).

A więc- ile takich diod by trzeba było (tu 2 propozycje)
http://www.allegro.pl/item121790709_diody_led_super_flux_10000mcd_biale_100_stopni_.html
http://www.allegro.pl/item121447565_diody_led_10_mm_biale_22_000_mcd_szalona_cena_.html
jakie najlepiej byłoby zastosować, jak je połączyć i zasilić i jak zrobić rozpraszanie światła.

Dodano po 4 [minuty]:

Aha- mam nadzieje że w dobrym forum pisze :). A jeszcze by pasowała regulacja jasności tego podświetlenia. Jakby mi ten projekt wyszedł, oprcował bym poradniczek jak zrobić coś takiego (monitor taki na allegro 200 zł jak mój). Sam rzutnik byłby myśle mniejszy niż te własnoręcznie oknstruowane (bo miałby rozmiar ca. zwykłego rzutnika pisma, ale z cieńszą wiele podstawą podświetlającą) więc chyba byłby nawet fajny. Pozdrawiam ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Aug 2006 19:39   

Back to top

czopkin
Poziom 7
Poziom 7

Post#2 22 Aug 2006 20:14   

Re: projektor z rzutnika

Moim zdaniem nie dasz rady zrobic tego na diodach LED. Sam mam taki projektor zbudowany na LCD z PlayStation i zrodlem swiatla jest zarowka do rzutnikow pisma 150W (koszt jakies 7zł) a i tak obraz jest ciemny i trzeba ogladac w nocy ale koszty byly niskie. Najlepszym zrodlem swiatla jest lampa metalohalogenowa ale troche cie bedzie to kosztowac ze wzgledu na koszt zapalnika do tej lampy. Ale najlepsze efekty uzyskuje sie wlasnie dzieki niej, ale ma tez spory pobor mocy ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> projektor z rzutnika
Page 1 of 1
Similar topics
Mój projektor(zrobiony z rzutnika foliogramów i monitora lcd (13)
Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD (18)
Projektor multimedialny z rzutnika do zdjęć? (1)
Projektor multimedialny z rzutnika slajdów (384)
projektor zrobiony z LCD i rzutnika pisma OHP - zła ostrość (2)

Page generation time: 0.131 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed