| Author |
sokmarcin Poziom 18

Joined: 28 Mar 2004 Posts: 464 Location: Kraków/Częstochowa
|
22 Aug 2006 23:38 Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Witam,
Jak projektujecie płytkę, to uzywacie autoroutera? czy sami wykonujecie połaczenia?
Wg. mnie autorouter działa beznadziejnie. Czy to jest wina ustawień? Musze coś poprzestawiac żeby lepiej wychodziło?
Wiem, że to jest tylko program i nie zrobi tego lepiej od człowieka, ale myślałem, że lepiej mu to wyjdzie.
Jak narazie korzyści jakie widze z uzywania eagla to pewnoś, że się nie pomyle przy łączeniu scieżek.
Do tej pory scieżki rysowałem mazakiem i z tegoż to powodu dążyłem zawsze do maksymalego uproszczenia obwodów. Teraz chce spróbowac metody żelazkowej z folią lub papierem, czy robiąc tą metodą moge sobie pozwolic na taki gąszcz połączeń?
Jakia jest optymalna szerokośc ścieżek przy metodzie żelazkowej? (bo im szerzej tym większy gąszcz połączeń)
Jest sopsób żeby zwiększyc szerokośc ścieżek bez usuwania poprzednich i ponownego prowadzenia połączeń?
|
|
| Back to top |
|
 |
Przem188 Poziom 21

|
23 Aug 2006 05:03 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Autorouter w Eaglu nie wszedł programistom i jest obecnie najgorszym z routerów na rynku. Jeżeli chcesz robić płytki metoda termotransferu to nie musisz się martwic o szerokośći, ponieważ ta metodą widziałem juz ścieżki bardzo cienkie, kiedyś na EdW były takie prezentowane. Tak więc optymalnych dla tej metody nie ma, ale dobrze wychodzą z zakresu 0.4-1mm.
Zmiana szerokości ścieżek: ikona klucza (change), tam jest funkcja do zmiany, chyba width będzie, nie pamiętam, bo chwilowo nie mam postawionego Eagla.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Aug 2006 05:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bonkot Poziom 23

|
23 Aug 2006 10:39 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Witam
Funkcja „Drc” nie służy do ustawienia „autoroutera” tylko do wykazania błędów projektowania (zbyt mała odległość pomiędzy ścieżkami, pinami czy krawędzią płytki itp.). Autorouter w tym programie jest tak beznadziejny (przy projektowaniu płytki jednostronnej), że prawie nigdy go nie używam. Robię ścieżki ręcznie nawet jak znajduje się na płytce do 70 -80 elementów (więcej się nie mieści w wersji Free). Przy projektowaniu wyznaje zasadę, że czym większy prąd płynie przez poszczególną ścieżkę, tym robię ją szerszą (nie robię ścieżek węższych niż 20 milsów). Ścieżki zasilania i masy daję odpowiednio szersze od ścieżek sygnałowych. Staram się ułożyć elementy na płytce tak, aby rysowane ścieżki wychodziły jak najkrótsze i było jak najmniej linii krzyżujących się. Przy twojej metodzie „prasowania” robiłbym płytki z zastosowaniem się do moich uwag.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 16

|
23 Aug 2006 15:26 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Nie masz racji Bonkot. Błędy w projekcie wyrzuca "Erc" natomiast w "Drc" można ustawić najważniejsze parametry programu. Pewnie pisałeś z pamięci, bo nie wierzę, że tego nie wiesz :) Ciekawe efekty daje też zmienianie ustawień w "Autorouter Setup" - zakładki "Route" i "Optimize". Najlepiej dezaktywować wszystkie zakładki "Optimize" a zmieniać tylko wartości w "Route", bo wtedy widać najlepiej, i najszybciej co te zmiany dają. Warto zmniejszyć też "Grid" na 10mils lub mniej. Naprawdę warto poeksperymentować, szczególnie pole "Cost" pozycje od 2 do 5. Można np. zmusić program do zrobienia ścieżek tylko pod kątem prostym lub skośnie itp. Jeżeli jednak zależy mi na porządnej płytce to ściezki robię ręcznie :| Poniżej dołączam dwa przykłady płytki zrobionej autorouterem przy tych samych (moich) ustawieniach "Drc" i różnych ustawieniach w "Autorouter Setup". Ustawienia domyślne to "plytka2" a moje ustawienia to "plytka1"
| Filesize: |
63.62 KB |

|
63.64 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Aug 2006 15:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sokmarcin Poziom 18

|
23 Aug 2006 15:58 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
A czy pliki eagle są kompatybilne z np protelem? lub z innym programem?
z autoroutera wyszło mi coś takiego:
co o tym sądzicie? chyba za duży gąszcz?
Mnie się zabardzo nie podoba, ale układanie samemu może zając troche czasu...
miroskop zobacze później z tymi ustawieniami
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 16

|
23 Aug 2006 16:22 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Tak na moje oko to ten gąszcz jest spowodowany dość swobodnym ułożeniem elementów. Autorouterowi trzeba trochę pomóc takim ułożeniem części, żeby miał jak najmniej problemów. Dlatego przyjrzyj się swojej płytce i spróbuj poprzestawiać elementy tak, by było prościej, np. tranzystor Q7 i rez. R13 aż się proszą o inne ustawienie.
|
|
| Back to top |
|
 |
sokmarcin Poziom 18

|
23 Aug 2006 16:40 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
A jak powócic do ustawiń oryginalnych? (autoroutera)
Starałem się elementy rozmieścic tak żeby było najlepiej, ale chyba będe musiał jeszcze nad tym popracowac.
Tak na szybko popróbowałem różnych ustawień:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Aug 2006 16:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 16

|
23 Aug 2006 17:12 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Najlepiej ustawienia autoroutera zapisać do pliku. Wtedy szybko można zmieniać charakter połączeń. Domyślne ustawienia (jak ich wcześniej nie zapisałeś) możesz odzyskać w nast. sposób: zamknąć wszystkie projekty i w "Control Panel" otworzyć File\New\Board i w tym oknie wejść do "Autorouter Setup" i od razu "Save As" , nadać nazwę i to wszystko.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bonkot Poziom 23

|
23 Aug 2006 18:58 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Witam
Funkcja „Erc” sprawdza poprawność projektu pod względem elektrycznym, a „Drc” pod względem poprawności zasad projektowania płytki. Tu masz (to do „mikroskop”) przykładowy rysunek płytki, gdzie celowo zrobiłem kilka błędów i to właśnie „Drc” mi je wyrzucił. Na twoim obrazie płytki już po pobieżnym przejrzeniu zauważyłem kilka błędów: Q2 i Q3 –są niepodłączone, używasz raz elementów przewlekanych raz SMD a wszystkie ścieżki znajdują się na stronie „Top” (pomimo zastosowania elementów przewlekanych), stosujesz radiatory na tranzystorach (chyba mają oddać dużą moc) a ścieżki zasilania i masy są szerokości ścieżek sygnałowych, no i nie najlepsze ułożenie elementów co w połączeniu z bardzo głupim autorouterem dało takie efekty. Spróbuj poprawić ułożenie elementów aby było jak najmniej linii krzyżujących się i popraw połączenia oraz ścieżki zasilania zrób szersze a masy przynajmniej 2 razy szersze od sygnałowych.
Pozdrawiam.
| Filename: |
przykład.JPG |
 Download |
| Contents: |
|
91.01 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
sokmarcin Poziom 18

|
23 Aug 2006 19:44 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
miroskop dzieki
Bonkot, stosuje elementy mieszane, bo nie musze wiercic wylu otworów, elementy te lutuje po stronie scieżek (co jest raczej oczywiste) - z jednej są elementy normalne a z drugiej SMD. Mnie takie rozwiązanie nie przeszkadza
Scieżek zasilania tranzystorów nie ma na schemacie ;)
Ale będą szerokie (prąd do 40A) tylko, że recznie je wstawie.
Scieżki zasilania wsumie mogły by zostac takie jak są, chciałbym jedynie zwiększyc szerokosc scieżek masy.
Da się jakoś ustawic, żeby np. scieżki masy robiło szersze?
pokażcie jak macie jakieś PCB zrobione w eaglu (ręcznie, czy też autorouterem) chciałbym zobaczyc ile moge wymagac od programu
|
|
| Back to top |
|
 |
miroskop Poziom 16

|
23 Aug 2006 20:44 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Można zrobić tak by autorouter prowadził ścieżki o różnych (zadanych) szerokościach. Kiedyś pisałem o tym tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=395811
Poczytaj też "Faq-Eagle" i "Oprogramowanie do edycji schematów i płytek drukowanych" na samej górze tego działu.
Co do płytek: otwórz sobie płytkę z folderu Projects\Examples\hexapod
Bonkot, masz rację co do "Drc" choć to my ustalamy te reguły a autorouter je wypełnia i nie robi błędów (w sensie przekroczenia zadanych wartości). Błędy popełniamy my przy ustawianiu elementów, parametrów i ręcznym prowadzeniu ścieżek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Przem188 Poziom 21

|
23 Aug 2006 21:14 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
No to na prośbę kolegi umieszczę tu swoje projekty. Wykonane całkowicie ręcznie, jeszcze ze starych czasów, zanim przesiadłem się do o niebo lepszego narzędzia - Protela. Zresztą projekt identyczny prawie, poza zmienioną jedną płytką możesz znaleźć w moich postach pod tematem Przetwornica 12VDC/230VAC tyle, że już wykonany w Protelu.
Aha, Płytki mają wymiary 13 na 13 cm. Te duże.
|
|
| Back to top |
|
 |
sokmarcin Poziom 18

|
24 Aug 2006 03:11 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
miroskop ta płytka z katologu Projects\Examples\hexapod wygląda całkiem ok ;)
tyle, ze mi chodzi raczej o takie amatorskie :)
Przem188: w protelu rozumiem lepszy jest autorouter? a pokaż z autoroutera z proletla coś jak masz, ciekaw jestem jak to wychodzi.
Mnie wyszło coś takiego jak poniżej. Najpierw scieżki rozmieścił eagle, a później ja poprawiałem, na samych poprawkach zajęło mi ok 3 godzin - nieciekawa sprawa, no ale cóż zrobic trzeba.
|
|
| Back to top |
|
 |
Przem188 Poziom 21

|
24 Aug 2006 04:51 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Niestety nie mam nic z autorotera, ponieważ najzwyczajniej nigdy nie uzywam automatów. Ale możesz być pewien, że jest lepszy. Ogólnie to Protel jest lepszy od Eagla. Żle robisz, Sokmarcin- wpeirw stawia się ścieżki samemu, szczególnie te , na których ci zależy, czyli zasilające, masy, syganłowe, i jak mozesz i masz chęć, te proste połaczenia miedzyelementowe, a następnie niech kombinuje automat. A tak naprawdę, to odradzam autorotera. W żadnym pakiecie nie ma dobrego autoroutera, nawet w najnowszym protelu. Jednye co widziałem dobrego, to Blaze router z Mentora, z wbudowaną sztuczną inteligencją. NA twojej płytce jest pare rzeczy do zrobienia, elementy poukładane nieco chaotycznie, przez co potem sa problemy z routingiem. Szkoda, że dopiero będe w domu w piątek wieczorem, bo bym Ci ja zaprojektował porządnie. Choć z drugiej strony, to dzięki temu tematowi powoli nabierasz wprawy. Ale odradzam stosowanie aoturoutera. Jak dobrze poukładasz elementy to samemu możesz zaprojektować ładną, profesjonalną płytkę. Warto!
A co do mojego prokektu, który tu zaprezentowałem, nie sugeruj się kolorem ścieżek, są po stronie dolnej płytki, a czerwone dlatego, że dobrałem sobie kolory wg. mojego gustu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bonkot Poziom 23

|
24 Aug 2006 08:42 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Witam
W zupełności zgadzam się z uwagami „Przem188” co do autorouterów w tych programach, ale i w „eagle” można wykonać dobrze wyglądającą płytkę tylko trzeba poświecić na to trochę czasu. Ja od dłuższego już czasu robię na płytkach wszystkie ścieżki ręcznie. Tu masz taką próbkę z dość mocno upakowanymi elementami i choć nie twierdzę, że jest wykonana idealnie (pewnie można coś jeszcze poprawić) to wygląda dość przyzwoicie. Jak mówią: „Nie od razu Kraków zbudowano”, więc nie przejmuj się tak bardzo, że pierwsze prototypy nie najlepiej ci wychodzą, z czasem nabierzesz wprawy i płytki będą wyglądały jak profesjonalne.
Pozdrawiam.
| Filename: |
projekt_eagle.JPG |
 Download |
| Contents: |
|
133.27 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Aug 2006 08:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sokmarcin Poziom 18

|
24 Aug 2006 20:42 Re: Eagle ustawienia Drc |
|
|
|
Przem188 Dzięki za pomoc, ale muszę się sam nauczyć :)
Elementy wydają mi się dość sensownie ułożone, próbowałem różnych konfiguracji i ta wydała mi się najoptymalniejsza.
Bonkot, nie wątpie... - praktyka czyni mistrza :)
A tak wygląda już po wytrawieniu. To z tyłu to przebija widok elementów (niespecjalnie wyszedł, dlatego nie pokazuję, niezbyt się chciał toner kleić do samego laminatu)
|
|
| Back to top |
|
 |