Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Problem z bass reflex - skrzynia świszczy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Technika Sceniczna i Studyjna -> Problem z bass reflex - skrzynia świszczy
Autor
Wiadomość
postiga
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 1038
Miasto: Lidzbark City lol

Post#1 Post autora tematu 24 Sie 2006 12:34   

problem z br


Krotko i zwiezle :)


Glosnik 32/300 stx'a.
Skrzynia po odjeciu wszystkiego 'ze srodku' ma jakies 40 l .
Br 10 cm, 22 cm dlugosci.
Swiszczy.
Zamontowanie drugiego takiego samego br, prawdopodobnie zapobiegnie defektowi, ale czy nie powstana w zwiazku z tym jakies niechciane nastepstwa co do efektywnosci sunwoofera ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Sie 2006 12:34   





Powrót do góry
   
Gilotyn@
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Lis 2005
Posty: 1644
Miasto: mazowsze

Post#2 24 Sie 2006 13:04   

Re: problem z br


za mała obudowa kolego 60L musi być wtedy nie bedzie świstów :)
Powrót do góry
   
postiga
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 1038
Miasto: Lidzbark City lol

Post#3 Post autora tematu 24 Sie 2006 13:32   

Re: problem z br


tu zdania sa podzielone :) Jedyni pisali tak drudzy tak :):) Ja postawilem na srodek, czyli ma ona jakies 50 l. Ale wiadomo glosnik i wzmak swoje zajmuja

Dodano po 2 [minuty]:

....a teraz z doswiadczenia wiem, ze moglabybyc ciut wieksza :):). no ale teraz ju nic nie zrobie. W sumie nie jest zle bo zaczyna swistac przy jakichs 70 % tego co wytrzyma glosnik :) ale ja wile miec te 90 % czystego grania
Powrót do góry
   
Armosus
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 836
Miasto: Goleniów

Post#4 24 Sie 2006 18:03   

Re: problem z br


Hmm zrobilem symulacje, litraz dalem 43L i zeby B-R mial fi=10cm i dlugosc 22cm to strojenie wychodzi 43Hz!! Czlowieku za wysokie...

Jak dodasz 2 taki sam B-R (fi=10cm na 22cm) to bedziesz mial strojenie na 60Hz. Ech daj 2 rurki po 10cm srednicy i dlugosc, niestety ale 71cm co da strojenie na 37Hz.

Juz wiesz czemu za mala obudowa?
Powrót do góry
   
postiga
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 1038
Miasto: Lidzbark City lol

Post#5 Post autora tematu 24 Sie 2006 23:41   

Re: problem z br


hehehe :-):-). Bedzie trzeba pomyslec nad wstawieniem innegro glosnika do tej budy. Tylko jakiego...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Sie 2006 23:41   





Powrót do góry
   
Gilotyn@
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Lis 2005
Posty: 1644
Miasto: mazowsze

Post#6 24 Sie 2006 23:51   

Re: problem z br


stx 27-150-x-XX 40 L tez mało ale myśle że to wystarczy .
Powrót do góry
   
Ridd1cK
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 199
Miasto: Włoszczowa

Post#7 05 Paź 2006 18:36   

Re: problem z br


Witam mam rownież podobny problem tylko u mnie nie gwizda, a mianowicie ja slucham radyjka muzy w miare cicho, cicho srednio to basik jest ładny ale jak wezme wyzej to juz sie zaczyna bass niejest zadobry tzn jakis dziwny jest tak jak by dudnil a nie gral.

skrzynke mam 50,8 litra netto i dwa br zalozone srednica na poczatku 76mm dlugosc 154mm i na koncu 73mm, glosnik to JBL GTO 1202D producenta zalecał jeden br o srednicy 102mm i dlugosci 254mm, chcialem zrobic dwa br zeby to w miare ladnie wygladalo ale widac cos poknocilem. Licze ze jest ktos kto pomoze mi dobrac odpowiednie br to tej skrzynki, pare osob polecalo mi na pw do tego glosnika zeby sobie zamknac go w zamknietej obudowie albo zrobic wiekszy litraz ale chcialbym jeszce pokombinowac z ta skrzynka bo durzo wladowalem w nia pracy i chcialbym zeby ona zostala.

Licze na pomoc i podaje link do dzialu caraudio gdzie opisany jest caly problem.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic565720.html

POZDRAWIAM
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Paź 2006 18:36   





Powrót do góry
   
Armosus
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 836
Miasto: Goleniów

Post#8 05 Paź 2006 21:55   

Re: problem z br


Jesli chcesz miec 2 tunele takie jak opisywales to kazdy musi byc dlugi na 29,5cm wtedy da to strojenie na 38Hz czyli tak jak producent radzil przy jednym 10x25 i powinno byc git. Jak nie zmiescisz takich dlugich to dajesz kolanko i przedluzasz.
Powrót do góry
   
Ridd1cK
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 199
Miasto: Włoszczowa

Post#9 05 Paź 2006 22:03   

Re: problem z br


dzieki za podpowiedz a jak bym dal wieksza srednice tak zeby krotsze wyszly da rade cos takiego ? bo wejscie na br ma ok 78mm takze spokojnie moge zwiekszyc do 100mm gotrzej by bylo ze 100mm zmniejszyc

jezeli chodzi o strojenie to niewiem i le ma byc bo jestem zielony i nawet niewiem co znaczy strojenie na 30 hz a na 45 hz wydaje mi sie ze im nizsze strojenie tym nizej glosnik zejdzie ale bedzie hyba mul i na odwrot ale niejestem pewien, a po drugie to niewiem jak zestroic na 34 czy 36 czy 38Hz bo niewiem jak to sie robi, miernikiem czy jak ?

a przy jednym br producent zalecajac br 102 i 254 pisze ze strojenie jest na 34 Hz

a moze ktos sie zna na WinISD i pomoze bo niewiem co to znaczy vent mach

jak wpisze wszystkie dane glosnika w zakladce box wpisze litraz obudowy 50,8l i strojenie na 34Hz w zakladce vents wezme liczbe otworow 2 i srednice otworu 73mm to wychodzi mi dlugosc 356 mm i vent mach 0.05 i niewiem co to znaczy ?
Powrót do góry
   
bezpiecznik
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Lut 2003
Posty: 382
Miasto: Grudziądz

Post#10 06 Paź 2006 09:23   

Re: problem z br


witam!
tu masz link w którym opisano to i owo
http://felektr.katalogi.pl/temat6245/

vent mach-prędkość powietrza w tunelu br
Powrót do góry
   
Tremolo
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 12004
Miasto: Chorzów

Post#11 06 Paź 2006 12:59   

Re: problem z br


Zwiększenie przekroju: to podwyszenie strojenia. Dwa BR to ta sama długśc, zatem przekrocj isę zmienia dokladnie 2x.

1. Wydłużenie rury czy tez otworu liczonego od krawędzi zewnętrznej obudowy do końca rury wewnątrz czy też końca otworu prostokątnego wewnątrz obudowy powoduje zmniejszenie częstotliwości rezonansowej otworu. Skrócenie - zwiększenie częstotliwości - tracimy pasmo u dołu.

2. Poszerzenie otworu rezonansowego niesie za sobą zwiększenie czestotliwości rezonansowej, tracimy pasmo czestotliwości u dołu. Jeśli będziemy zmniejszać otwór do pewnych granic częstotliwosć rezonansowa spadnie, będziemy mieli głębsze pasmo. Stosowanie zbyt wąskich otworów powoduje swisty powietrza

3. Dwa otwory rezonansowe o tych samych częstotliwościach rezonansowych, a rożnych średnicach mają odpowiednio wielkie długości. Im większa średnica tym większa długość.

4. Zwiększenie ilości otworów rezonasnsowych niesie za sobą konieczność wydłużenia każdego z nich nawet o kilka razy.

5. Im większy przekrój otworu BR tym mniejsze świsty z otworu.

6> Zwiększenie obudowy pozwala na skrócenie otworów BR na daną częstotliwosć. W małej obudowie strojenie 50Hz może być wykonane bardzo długim BR, a w 150 litrach bardzo krótkim. Jak zbudowac BR na daną częstotliwość

W skrócie:

Problem z bass reflex - skrzynia świszczy
Dv = średnica wewnętrzna otworu (portu) (cm) Fb = częstotliwość rezonansowa wybrana przez nas (Hz) Vb = wielkosć obudowy wybrana przez nas (litry) Lv = Długość otworu obliczona (cm) Np = ilość otworów S = pole przekroju otworu

Przy czym nie nalezy przesadzać z dokladnościa wymiarów. Wiadomo, że nie nalezy liczyć czy to w ISD czy basBoxie co do jednej setnej milimetra bo to mija się z celem. Starczy dokladność 5%. Ale dwukrotna zmiana przekroju to juz lekkie przegięcie.

Z tego wzoru wynika, ze jak poszerzysz albo dolozysz BR trzeba przedluzyć rure 2x. W przyblizeniu. Wiadomo ze nie będziesz się klucił. jesli weźmiesz i zdecydujesz się na kolanka (jako przedłużacze (standardowe rury PCV zazwyczaj pasują) no to czy weźmiesz dłuzszą drogę czy krotszą to będize obojętne, ważne żeby nie zrobić bledu grubego, takim jakim jest zbyt wysokie strojenie, wówczas, możemy miec problem z charakterystyka, nieprzyjemnym buczeniem, zbyt duzym ruchem membrany przy wysokich czestotliwościach
Powrót do góry
   
Ridd1cK
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 199
Miasto: Włoszczowa

Post#12 07 Paź 2006 04:43   

Re: problem z br


Niewiem czy dobrze zrozumiałem wzor dlatego napisze go jeszce raz jak bys mogl sprawdzic bede wdzieczny

Problem z bass reflex - skrzynia świszczy

Dv srednica wewnetrzna br (na poczatku br 76mm na kncu 70mm czyli moge przyjac srednia 0,73cm?)
Fb czestotliwosc rezonansowa Hz (jaka bedzie najlepsza w mom przypadku 34 tak jak zaleca producent ?)
Vb wielkosc obudowy litry (netto50.8l czy po wlozeniu glosnika ? czyli jak glossnik wazy 7 kg to jest ok 7 litrow czyli 50,8 - 7 litrow =43,8l ?)
LV długosc otworu br czyli ta dana poznam dopiero jak wyslicze ze wzoru ?
Np ilosc otworow czyli 2 ?
S pole przekroju otwor (czyli licze pole walca czy objetosc czy cos innego ?, jak wylicze to pisze 0,i to co wyszlo x DV ?)

Bardzo mi zalezy na pomocy bo mam juz caly car audio w miare zrobiony tylko ten bas jak jest niski to tak jak pisales jest dudnienie, tak jaby przeciagal a z br wylatuje duzo powietrza i bardzo membrana chodzi. Licze ze bedzie wszystko dobrze a napewno podziele sie swoimi punktami z kims.

od poniedzialku ide za kolankami do hydraulicznego popytam sie jakie maja i jeszce jedno czy zakret tego kolanka musi miec wolna przestrzen od konca tylnej scianki na dlugosc srednicy br tak jak jest zalecene przy prostym br ?
Powrót do góry
   
Ridd1cK
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 199
Miasto: Włoszczowa

Post#13 07 Paź 2006 11:11   

Re: problem z br


jak już przedłuże te br to może by ktos wypowiedzial sie na temat ustawien na wzmacniaczu i w radiu ? radyjko pioneer deh 6800 i jest tam duzo ustwaien ktore podbijaja i bog wie co jeszcze robia z bassem a na wzmaku to juz kompletnie sie nieznam ? Moze wie ktos jak w miare ustawic tz. jak mi ktos podpowie cos przykladowego to bede wiedzial jakich okolicach sie krecic a tak w ciemno te se moge krecic i kreci i ukrecic te pokretla :D

odnosnie rur czy kolanek:

Problem z bass reflex - skrzynia świszczy

pasuja idealnie do moich br ale maja przy laczeniu taki kolnierz, czy trzeba jakos go zesliwowac czy cos zeby wszystko bylo ok ?

edit:

wyliczjac z wzoru wychodzi 0,13 tylko co ? :D ok kupie kolanka i sprobuje od 35cm isc w dól może coś złape hyba ze ktos wyliczy to bede wdzieczny
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Paź 2006 11:11   





Powrót do góry
   
Tremolo
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 12004
Miasto: Chorzów

Post#14 07 Paź 2006 14:07   

Re: problem z br


Kołnierz jest przeciez na zewnątrz, to co jest na zewnątrz Cie nie interesuje.

Mniejsza obudowa to większe opory dla powietrza z tyłu membrany. Inna sprawa to wylot BR, czy czasem nie jest blisko jakiejś sciany czy za blisko tylnej ściany wewnątrz czy tez wylot jest profilowany, czy też po prostu kant tam jest? Po za tym obudowa ma ok 48 litrów netto, o czym dalej...

Liczy się najmniejszy przekrój BR wprzypadku liczenia strojenia, a nie średnią (wszystko w cm nie w mm jak podane we wzorze, wtedy Ci wyjdize tez w cm)

na podstawie Nv=2 BR, o średnicy 7cm, objętosci tylko netto - wpisz 50litry (najlepiej 48 ) Fb=37Hz jak podawali juz . Po za tym glośnik nie jest z WODY! i kilogramów nie zamienia się na litry! Bo stal dla przykładu ma gęstość 7,8kg/litr

po za tym dałem dwa wzory jeden jest dla okrąglych BR z Dv - srednicą (z ang. diameter) drugi dla nieokrągłych (S - oznacza się w geometrii pole) jak wykorzystasz jeden wzór to drugi Ci ejst zbedny bo prowadzi do tego samego.

po za tym na podstawie danych liczysz długośc BR. Dv czy S liczysz na podstawie albo podatności, mocy itp, albo po prostu dajesz 1/5 pola membrany. I podstawiasz. 2x 7,0cm=Dv powinno starczyć.

jak pole przekroju może być powierzchnią walca, przeciez przez rure walcowa nie "płynie" powietrze.

Czy masz jakieś wytłumienie wewnątrz?

Im mniejsza objętośc tym BR wychodzi większy, i prawdopodobnie musi mieć większy przekrój. I tego nie da się pogodzić czasami.

mnie wyszło około 70 cm z tych wzorów.
Powrót do góry
   
Ridd1cK
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 199
Miasto: Włoszczowa

Post#15 07 Paź 2006 18:25   

Re: problem z br


Wytlumiana jest tylko tylna sciana kolumny (wziolem wate szklana czy cos podobnego ze starych kolumn) zalozylem juz kolanka na br razem z kolankiem br ma ok 33 cm mam jeszce rure tylko niewiem czy uda mi sie ta przedluzyc br bo po drugiej stronie jest glosnik musze jeszcze raz zerknac ile glosnik wchodzi w kolumne jak sie uda to br puszcze pod glosnikiem tak moze byc ? bo 70 cm w zadna inna strone mi sie niezmiesci, od poniedzialku nastepna proba bo jutro niemam jak, jestes jedyny hyba ktory pronuje mi pomoc (chociarz moja glowa jest twarda i ciezko cos do niej wchodzi) jak Ci sie uda to dam Ci polowe moich punktow mi sa niepotrzebne a jakos chcialbym sie odwdzieczyc.

Zatem do poniedzialku jak jeszce raz przedluze br

ps jak pisalem wyrzej moze isc rura br pod glosnikiem ?

tak by to mniejwiecej wygldalo moze byc ?

Problem z bass reflex - skrzynia świszczy
Powrót do góry
   
Tremolo
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 12004
Miasto: Chorzów

Post#16 08 Paź 2006 14:41   

Re: problem z br


Masakra moim zdaniem troche to długie... Całość wyglada że ma jakieś 43 litry. Nie wiem po co takie dlugie te BR. W ISD przy 2x7cm @37Hz@43liter wychodzi jakies 32 cm długości obu rur co i tak jest juz długie i ja bym juz robił BR prostokątny z desek, albo wymienił glośnik na GDN 27/150 (ma mniejszy VAS)

70 centymetrów mialby ten BR jakby był z 2x10cm. Weź pod uwagę, że o ile by te BR nie świszczało to będzie brzęczało od dźwięku wewnątrz obudowy z tylnej częsci membran. 70-centymetrowy kawał rury raczej łatwo byłby wzbudzany w drgania, mechanicznie konstrukcja byłaby niestabilna, latała by. Musiałbys to przymontować, a co zrobic jak głośnik i tak ma juz mało pojemności.

po za tym sprawdź jak to gra bez tej Waty szklanej.
Powrót do góry
   
Ridd1cK
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 199
Miasto: Włoszczowa

Post#17 08 Paź 2006 19:00   

Re: problem z br


moim zdaniem tez masakra ale niemam innego wyjscia teraz muze probowac i skonczyc jak bedzie dobrze narazie przeluzylem tylko kolankiem i lacznie ma 33cm bede powoli ucinal rure i stane az bedzie dobrze w razie gdybby 70 byo zaduzo

POZDRAWIAM ODEZWE SIE W PONIEDZIALEK

ps a moze cos z ustawieniami wzmaka znasz sie ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Technika Sceniczna i Studyjna -> Problem z bass reflex - skrzynia świszczy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Skrzynia bass-reflex - budowa... (22)
Skrzynia bass reflex, wytłumic? (8)
skrzynia basowa BASS REFLEX (3)
Skrzynia na Lw 800 - prostokątny Bass Reflex (7)
Jaka skrzynia i bass reflex do stx? (4)
Skrzynia z bass-reflex wymiana glosnikow (2)
Hifonics AS12SQ 2x2Ohm - Obudowa bass reflex, litraż ,tunel bass reflex (1)
Skrzynia bass reflex a band pass - jaka jest różnica? (1)
skrzynia 100l z glosnikiem 38cm sony, zalozyc bass-reflex ? (9)
Alpine SWR-1224D jaka skrzynia ? Closed czy bass reflex ? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS