Domo jest nowym człekoształtnym robotem tj. sposobem funkcjonowania oraz wyglądem zbliżonym do człowieka. Największy nacisk w tej konstrukcji położono na wykrywanie przedmiotów oraz manipulowanie za pomocą przedmiotów celem przybliżenia do zachowania ludzkiego. Robot posiada 29 stopnie swobody, z elektroniki zaopatrzony został w dwie czarno-białe kamerki CCD, 7 układów DSP Motorola 56F807, 4 kanały CANbus, 49 potencjometrów, 24 sensory, kilkanaście wzmacniaczy sygnałów.
Warto obejrzeć film i zobaczyć w jaki sposób robot radzi sobie z przedmiotami codziennego użytku. To jak odbiera i przekłada przedmiot a następnie pionowo ustawia bez możliwości przewrócenia budzi podziw dla twórców.
Robot jest fajny, tylko jeżeli to jest jego jedyny zakres ruchów to trochę mało, konstruktorzy chyba zaprogramowali więcej możliwości, tylko nie pokazali na filmie.
Gratuluje pomyslu i realizacji ,
Robot calkiem fajny,autor musial sie troche napracowac,ale efekty sa :) ,
tylko robot sterowany jest pewnie przez inna osobe za pomoca pilotu,
dobrze by bylo gdyby robot byl sterowany za pomoca komend glosowych i posiadal czujniki podczerwieni ktore by "wykrywaly " przeszkody , ale to pewnie autor zmieni z czasem (przy "uzywaniu" robota)
aha :D
teraz jak patrze na tego robota to przypomina mi sie taki film....no wlasnie jaki to byl film :?::?: . Ten robo w filmie tez mial takie oczy (znaczy sie kamery :D )
Haha , mi sie basrdzo podoba. Tylko jakis taki zdezorientowany... :D Ale najpardziej mi sie podoba plynnosc jego ruchow,moze nie raz ale glowy. Tak ladnie nia rusza.. mmm :D
widzę ze co niektórzy tutaj nie zdają sobie sprawy ile milionów obliczeń na sekunde wymaga wyliczenie trajektorii ruchu takiego ramienia na podstawie zarejestrowanego obrazu by ustawic butelkę w miesjscu przypadkowym . Zapewne zastosowano 2 kamery przypomianjące ruchami ludzkie oczy ,w celu identyfikacji prostych przedmiotów typu filizanka czy butelka oraz w celu stworzenia układu 3 wymiarowego współrzędnych.
Ja osobiscie byłem pod wrażeniem , zreszta , wie ktos z którego roku jest ten film?
mysle ze wiekszosc ludzi zdaje sobie sprawe z potegi algorytmu i jego zapotrzebowania na moc obliczeniowa ale z tym nie ma problemu uP ARM maja kolo 200MIPS a ich ceny nie sa zbytnio wygorowane... mysle ze taki procek starczy na sama identyfkcje obiektow z sygnalu z kamer:)
a co do roku... myslalem ze to nowy filmik.... myle sie??? z ktorego jest roku???
Najlepsze są reuchy powiek i głowy, rewelacja. A czy on napewno sugeruje sie tylko danymi z kamer, zdaje mi sie ze nieprzypadkowo wczesniej układa pięść zeby potem na to miejsce postawic butelke. Przelozenie butelki "z ręki do ręki" robi wrazenie :)