Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Efekt laserowy.

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> Efekt laserowy.
Angielska wersja
Autor Wiadomość
kodzin tm
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Pruszków

Post 04 Wrz 2006 17:55   

Efekt laserowy.

Efekt laserowy.
Witam chciałbym przedstawić efekt który zrobiłem już jakiś czas temu. Niestety lasery musiałem sprzedać ale reszta mi została może wróce do tematu, bo warto.

Konstrukcja w fazie ostatecznej wygladała tak: dwie diody hitachi 50mw i Bolkowy piekny dpss, do tego popelek + wzmacniacz.

Wszysto na fotkach:www.laser.pwpnet.pl/allegro/laser.rar

Niebede się rozpisywał, ale chetnie odpowiem na wszelkie pytania.

Pozdrawiam

dpss4.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  36.66 KB

dpss4.jpg

dpss3.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  68.11 KB

dpss3.jpg

dpss1.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  85.61 KB

dpss1.jpg

laserek.JPG
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  72.93 KB

laserek.JPG

Powrót do góry

Tomek515
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Kraków

Post 04 Wrz 2006 20:56   

Re: Efekt laserowy.

Aleeee zaje... :) Ile kosztuje złożenie takiego?
Powrót do góry

Fac4per
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Mogilno

Post 04 Wrz 2006 21:10   

Laserek spoko, fajnie ten zielony wygląda.
A dałoby rade skombinować jakiś schemacik, spis elementów. :D
Powrót do góry

kodzin tm
Poziom 13
Poziom 13

Post 04 Wrz 2006 21:35   

Hello.

Co do budowy i schematów to jest na elce cały wieki temat o tym.

co do kosztów to moge sie wypowiedzieć (niewiem jakie by byly koszty na chwile obecna)

zielony dpss 400,-
hene 250,-
hitachi 2x 70,-

reszte mialem
Powrót do góry

pdmk
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Dąbrowa Górnicza i Gliwice [PolŚL]

Post 05 Wrz 2006 12:32   

Aaa!!! Kodzin!!! :D Grrr!
Wyprzedziles Zysia i mnie :P

Szkoda ze obudowy na to nie zrobiles ;) Efekt jak na poczatkowe zabawy z laserem wyszedl niezly :) Tak na Bolka oko bym powiedzial ze nawet bardzo niezly ;)

No i wracaj do tematu bo faktycznie warto!
4+/6
Tylko ze tam nigdzie tych 2ch hitaszek nie widze :?:
Powrót do góry

DJpopak;)
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: B-tów

Post 05 Wrz 2006 16:01   

Hmmm fajne ale na allegro już za 800zł można mieć oryginalny sprzęcik :) widziałem kilka razy taką aukcję.

Pozdrawiam
Powrót do góry

pdmk
Poziom 15
Poziom 15

Post 05 Wrz 2006 17:22   

DJpopak;) napisał:
Hmmm fajne ale na allegro już za 800zł można mieć oryginalny sprzęcik :) widziałem kilka razy taką aukcję.

Pozdrawiam

Chcialbys cos przez to zasugerowac?

Gotowy sprzet w takiej cenie ma kilka plusow - gwarancja, faktura, ladna obudowa i... na tym koniec. Dzialanie na dzwiek, pare wbudowanych w proc animek i to wsio. A do tego tragiczne krokusy (chociaz DCki chodza gorzej od nich ;) ). I na dodatek "gotowiec" nie cieszy tak jak wlasnorecznie zrobiony skanerek.
Codziennie mam do czynienia z laserami z allegro i nie tylko ;)
Jakbym mial juz jakies polecic to te, ktorych cena zaczyna sie od 4000 w gore. I je warto kupic. Siedza w nim GALVA!! a nie kroki, diody mocne i moce sa sprawdzone, soft calkiem przyjemny w procu. Mozliwosci ich sa juz naprawde dosc pokazne. Oczywiscie to nie Mistique z Mediow ;) + Avatar.
Do malego klubu, czy jako ozdobny efekcik - taki laserek za 800-1999zl sie sprawdzi; ale nic poza tym ze pochodzi sobie w rytm beatu. DMX to cena 2000 i w gore, chyba ze trafisz na "promocje" ;)
Pozdr.
Powrót do góry

RFX
Poziom 9
Poziom 9

Post 05 Wrz 2006 17:28   

Witam.

Gratuluję!
Mam małe pytanko. Jakie silniki zastosowałeś i jak bardzo się grzeją?, Jak je podłączyłeś? Czemu na jednym zdjęciu widzę krokówy a na innym zwykłe silniczki DC? (cały czas chodzi mi o układ skanujący).
Sprzęcik świetny!

Pozdrawiam
RFX.
Powrót do góry

DJpopak;)
Poziom 22
Poziom 22

Post 05 Wrz 2006 18:04   

pdmk napisał:
DJpopak;) napisał:

Pozdrawiam

Chcialbys cos przez to zasugerowac?

Gotowy sprzet w takiej cenie ma kilka plusow - gwarancja, faktura, ladna obudowa i... na tym koniec. Dzialanie na dzwiek, pare wbudowanych w procesor animek i to wsio. A do tego tragiczne krokusy (chociaz DCki chodza gorzej od nich ;) ). I na dodatek "gotowiec" nie cieszy tak jak wlasnorecznie zrobiony skanerek.
Codziennie mam do czynienia z laserami z allegro i nie tylko ;)
Jakbym mial juz jakies polecic to te, ktorych cena zaczyna sie od 4000 w gore. I je warto kupic. Siedza w nim GALVA!! a nie kroki, diody mocne i moce sa sprawdzone, soft calkiem przyjemny w procu. Mozliwosci ich sa juz naprawde dosc pokazne. Oczywiscie to nie Mistique z Mediow ;) + Avatar.
Do malego klubu, czy jako ozdobny efekcik - taki laserek za 800-1999zl sie sprawdzi; ale nic poza tym ze pochodzi sobie w rytm beatu. DMX to cena 2000 i w gore, chyba ze trafisz na "promocje" ;)
Pozdr.

Hehe i tu sie milisz!!! był to sprzęcik sterowany DMX :) A obudowa nie jakiś plastik tylko aluminiowa.
Coś podobnego do tego: i wyjscie wiązki lasera było zboku.
http://www.allegro.pl/item123970397_hit_laser_sparkle_30_green_nowy_gwarancja_.html
Powrót do góry

pdmk
Poziom 15
Poziom 15

Post 05 Wrz 2006 19:08   

DJpopak;) napisał:
Hehe i tu sie milisz!!! był to sprzęcik sterowany DMX :) A obudowa nie jakiś plastik tylko aluminiowa.
http://www.allegro.pl/item123970397_hit_laser_sparkle_30_green_nowy_gwarancja_.html

No to ciekawe, ze sie myle ;) Bo akurat wszystkie te laserki mialem na serwisie ;) Sparkle oczywiscie ze jest w alu, ma krokowce, parenascie efektow, ale DMXa nie posiada. Jedyne co to mozesz go polaczyc w grupy pracujace synchronicznie.
Zaden laser z naszej oferty (www.partytime.pl/sklep) nie ma wyjscia wiazki z boku ;) i takowego lasera jeszcze na alledrogo nie widzialem, pomimo tego ze aukcje zwiazane ze sprzetem do projekcji laserowej obserwuje codziennie! Oczywiscie moglem cos pominac, tego nie zaprzeczam.

No i wskaz mi gdzie powiedzialem ze obudowa plastikowa? bo tego nigdzie nie napisalem.

A co do laserka Kodzina :) to o wiele bardziej wole ten jego, bo widac wlozone serce i trud aby to wszystko zachulalo ;)

Pozdrawiam
Piotr, Pdmk_laserfreak
www.revolution-tech.com

PS. Tu nie ma zadnej reklamy :P To tylko wyjasnienie dla kolegi Popaka ;)

PS2. Jeszcze raz posta doczytalem :P
DJpopak;) napisał:

To "zboku" to bylo celowo bez spacji? :D Bo zboczencem to nie jestem :P
Czy to tylko taka mala literowka, babol drukarski :D ?
Powrót do góry

DJpopak;)
Poziom 22
Poziom 22

Post 05 Wrz 2006 20:40   

Czytałeś dokładnie co pisałem??
Bo chyba nie za bardzo. ;)

Napisałem że BYŁ PODOBNY!!!

Ps. A że spacji nie nacisnąłem to co? Nie można się pomylić? Ciekawe jak przejrzeć twoje posty czy taki jesteś IDEALNY :D Aha Nigdy nie wiadomo kto po drugiej stronie kompa siedzi ;)
Kończę bo niedowiarek nie wierzy.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 05 Wrz 2006 20:40   

Powrót do góry

prez8s
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: Nibylandia

Post 05 Wrz 2006 21:37   

Co wy sie tu kłócicie, nie ma sensu.
Liczy się efekt, a zaczęło mi sie to podobać :).
Zastanawiam sie czy taki laserek jest mocno szkodliwy dla oczu, gdyby przez przypadek na niego popatrzyć centralnie?
A ponieważ jestem zupełnie zielony w tej dziedzinie, mam pytanie. Od czego zależy grubość wiązki? Jak oni robią na dyskotekach że światło lasera jest takie grube jak palec? Sorki za głupie pytania :) ale jestem ciekaw.

Dodano po 5 [minuty]:

Aha i jeszcze jedno, jak to w ogóle robią, że tak fajnie widac wiązkę? Czy używają jakiejś specjalnej pary? Bo powietrze przezroczyste, a wiązkę i tak widać. Bawiłem sie takim wskaźnikiem badziewnym ale tam praktycznie nie było widać wiązki. Czy to zależy od mocy lasera? Czy może od gęstości światła? Sorki za niefachowość.
Powrót do góry

P.Dzidowski
Poziom 10
Poziom 10

Miasto: Mikołów

Post 05 Wrz 2006 21:54   

Witam

Podejrzewam że wiązkę widac tylko na zdjęciach, jak by nie patrzec to zdjęcia mają dłuższy czas naświetlania niż oko :)

Pozdrawiam
Powrót do góry

Tomek515
Poziom 18
Poziom 18

Post 05 Wrz 2006 21:55   

droga zabawka... A jak długi jest promień?
Powrót do góry

prez8s
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: Nibylandia

Post 05 Wrz 2006 22:53   

P.Dzidowski napisał:
Witam

Podejrzewam, że wiązkę widać tylko na zdjęciach, jak by nie patrzec to zdjęcia mają dłuższy czas naświetlania niż oko :)

Pozdrawiam

No a filmy? Na filmach tez widać, więc to nie o to chodzi, po za tym w rzeczywistości też widać normalnie, słyszałem kiedyś, że to coś z mocą lasera, ale żeby tak dobrze w dzień było widać? Kiedyś oglądałem program, w którym wojsko amerykańskie robiło testy z laserami, oczywiście do celów militarnych, testowali działa laserowe dużej mocy, które mają chronić ziemie przed mniejszymi kometami, rakietami nieprzyjaciela, ufo :), itp. podobno projekt już działa, zresztą nie tylko na ziemi, latają też tajne samoloty z laserami chemicznymi ogromnej mocy gotowe do ataku. W każdym razie to juz inny temat :). Jedynie chciałem zaznaczyć, że wojskowe lasery widać bardzo dobrze, bez względu na pogodę.

Jeśli chodzi o tą widoczność przy laserach małej mocy, to może ma to jakiś związek z wilgocią? Tylko jak to jest? Laser załamuje sie na mikrokropelkach wody zawartych w wilgotnym powietrzu? A co, jeżeli jest upalne lato?
Powrót do góry

pdmk
Poziom 15
Poziom 15

Post 05 Wrz 2006 23:44   

prez8s napisał:
Od czego zależy grubość wiązki? Jak oni robią na dyskotekach że światło lasera jest takie grube jak palec? Sorki za głupie pytania :) ale jestem ciekaw.

Uklad kolimacji wiazki. On zalatwia nam sprawe "grubosci" wiazki.
prez8s napisał:
Aha i jeszcze jedno, jak to w ogóle robią, że tak fajnie widac wiązkę? Czy używają jakiejś specjalnej pary? Bo powietrze przezroczyste, a wiązkę i tak widać.

Dymiarka ;) Nic dodac nic ujac.
Tomek515 napisał:
droga zabawka... A jak długi jest promień?

Uczyli mnie ze "promien" swiatla nie ma swojej dlugosci (nie mylic z dlugoscia fali).
Mozna tu jedynie odpowiedziec:
Dlugosc wiazki --> od zrodla (pompka, etc) do przeszkody na drodze wiazki.

Zaczynam pojmowac Marpiaska...
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 05 Wrz 2006 23:44   

Powrót do góry

elmer2
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Sosnowiec

Post 06 Wrz 2006 13:47   

Fajnie to wyglada podoba mi sie.

czy uklad bedzie miec jakies zasotoswani czy bedzie to domowy sprzet nie wynoszony poza pokoj ? :)
Powrót do góry

kodzin tm
Poziom 13
Poziom 13

Post 06 Wrz 2006 20:51   

witam

pdmk: zgadzam się ze wszyskim, a do tematu wrócę napewno aaaa co do tych dwóch hitachi to mi się pomerdało bo druga była w innym efekcie (tym co silniczki dc były)

układ robiony na imprezki i dobrze się sprawował wystarczyło trochę dymu i było pięknie widać
Powrót do góry

mr.box
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Bielsko Biała

Post 07 Wrz 2006 14:07   

Układzik super wyszedł :D roche za wysokie koszty ale sądze, że taniej się nie da. Moja ocenka 5/6 za brak obudowy.
Powrót do góry

ruff22
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: RaDoM

Post 07 Wrz 2006 17:06   

Moja ocena 2/5 z powodu napisu "Danger" i 3/5 za uzyhte elementy z fabryki telefonów w Radomiu .
Powrót do góry

kodzin tm
Poziom 13
Poziom 13

Post 07 Wrz 2006 18:02   

"Danger" to już było jak laserrek kupiłem, a niezrywałem bo poco. A co do telefonów to o co chodzi?
Powrót do góry

pdmk
Poziom 15
Poziom 15

Post 07 Wrz 2006 18:28   

ruff22 napisał:
Moja ocena 2/5 z powodu napisu "Danger" i 3/5 za uzyhte elementy z fabryki telefonów w Radomiu .

Haha! Co za ludzie :D O nie moge, "chyba popuszcze..."

Proponuje zapoznac sie z przepisami UE dotyczacymi znakowania emiterow laserowych. Dodatkowa wiedza NIE boli!

Powodzenia.
Powrót do góry

djsimo
Poziom 12
Poziom 12

Post 05 Lut 2007 00:12   

Zgadzam sie w zupełności z pdmk! Wiedza własna - rzecz nabyta(czt. wyuczona) - wiedza oddana(czyt. wiedza sprzedana=kaska:P) a pytanie o zasięg... hm... może nie to forum :P ale co tam, każdy błędy popełnia i na głupie pytania - głupia odpowiedź :P pozdrawiam.

Ps. zapomnioałem pogratulować autorowi wykonania tego laserka :-) szacuneczek :-)
Powrót do góry

djsimo
Poziom 12
Poziom 12

Post 05 Lut 2007 12:23   

było napisane powyżej ile to kosztuje... przeczytaj...:arrow:
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> Efekt laserowy.
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.197 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS