| Autor |
Wiadomość |
kodzin tm Poziom 13

|
04 Wrz 2006 17:55 Efekt laserowy. |
|
|
|
Witam chciałbym przedstawić efekt który zrobiłem już jakiś czas temu. Niestety lasery musiałem sprzedać ale reszta mi została może wróce do tematu, bo warto.
Konstrukcja w fazie ostatecznej wygladała tak: dwie diody hitachi 50mw i Bolkowy piekny dpss, do tego popelek + wzmacniacz.
Wszysto na fotkach:www.laser.pwpnet.pl/allegro/laser.rar
Niebede się rozpisywał, ale chetnie odpowiem na wszelkie pytania.
Pozdrawiam
| Opis: |
|
| Rozmiar: |
36.66 KB |

|
|
68.11 KB |

|
|
85.61 KB |

|
|
72.93 KB |

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek515 Poziom 18

|
04 Wrz 2006 20:56 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Aleeee zaje... :) Ile kosztuje złożenie takiego? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Fac4per Poziom 2

|
04 Wrz 2006 21:10 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Laserek spoko, fajnie ten zielony wygląda.
A dałoby rade skombinować jakiś schemacik, spis elementów. :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kodzin tm Poziom 13

|
04 Wrz 2006 21:35 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Hello.
Co do budowy i schematów to jest na elce cały wieki temat o tym.
co do kosztów to moge sie wypowiedzieć (niewiem jakie by byly koszty na chwile obecna)
zielony dpss 400,-
hene 250,-
hitachi 2x 70,-
reszte mialem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pdmk Poziom 15

Dołączył: 01 Gru 2004 Posty: 247 Miasto: Dąbrowa Górnicza i Gliwice [PolŚL]
|
05 Wrz 2006 12:32 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Aaa!!! Kodzin!!! :D Grrr!
Wyprzedziles Zysia i mnie :P
Szkoda ze obudowy na to nie zrobiles ;) Efekt jak na poczatkowe zabawy z laserem wyszedl niezly :) Tak na Bolka oko bym powiedzial ze nawet bardzo niezly ;)
No i wracaj do tematu bo faktycznie warto!
4+/6
Tylko ze tam nigdzie tych 2ch hitaszek nie widze :?: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJpopak;) Poziom 22

|
05 Wrz 2006 16:01 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Hmmm fajne ale na allegro już za 800zł można mieć oryginalny sprzęcik :) widziałem kilka razy taką aukcję.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pdmk Poziom 15

|
05 Wrz 2006 17:22 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
| DJpopak;) napisał: |
Hmmm fajne ale na allegro już za 800zł można mieć oryginalny sprzęcik :) widziałem kilka razy taką aukcję.
Pozdrawiam |
Chcialbys cos przez to zasugerowac?
Gotowy sprzet w takiej cenie ma kilka plusow - gwarancja, faktura, ladna obudowa i... na tym koniec. Dzialanie na dzwiek, pare wbudowanych w proc animek i to wsio. A do tego tragiczne krokusy (chociaz DCki chodza gorzej od nich ;) ). I na dodatek "gotowiec" nie cieszy tak jak wlasnorecznie zrobiony skanerek.
Codziennie mam do czynienia z laserami z allegro i nie tylko ;)
Jakbym mial juz jakies polecic to te, ktorych cena zaczyna sie od 4000 w gore. I je warto kupic. Siedza w nim GALVA!! a nie kroki, diody mocne i moce sa sprawdzone, soft calkiem przyjemny w procu. Mozliwosci ich sa juz naprawde dosc pokazne. Oczywiscie to nie Mistique z Mediow ;) + Avatar.
Do malego klubu, czy jako ozdobny efekcik - taki laserek za 800-1999zl sie sprawdzi; ale nic poza tym ze pochodzi sobie w rytm beatu. DMX to cena 2000 i w gore, chyba ze trafisz na "promocje" ;)
Pozdr. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
RFX Poziom 9

|
05 Wrz 2006 17:28 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Witam.
Gratuluję!
Mam małe pytanko. Jakie silniki zastosowałeś i jak bardzo się grzeją?, Jak je podłączyłeś? Czemu na jednym zdjęciu widzę krokówy a na innym zwykłe silniczki DC? (cały czas chodzi mi o układ skanujący).
Sprzęcik świetny!
Pozdrawiam
RFX. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJpopak;) Poziom 22

|
05 Wrz 2006 18:04 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
| pdmk napisał: |
Pozdrawiam |
Chcialbys cos przez to zasugerowac?
Gotowy sprzet w takiej cenie ma kilka plusow - gwarancja, faktura, ladna obudowa i... na tym koniec. Dzialanie na dzwiek, pare wbudowanych w procesor animek i to wsio. A do tego tragiczne krokusy (chociaz DCki chodza gorzej od nich ;) ). I na dodatek "gotowiec" nie cieszy tak jak wlasnorecznie zrobiony skanerek.
Codziennie mam do czynienia z laserami z allegro i nie tylko ;)
Jakbym mial juz jakies polecic to te, ktorych cena zaczyna sie od 4000 w gore. I je warto kupic. Siedza w nim GALVA!! a nie kroki, diody mocne i moce sa sprawdzone, soft calkiem przyjemny w procu. Mozliwosci ich sa juz naprawde dosc pokazne. Oczywiscie to nie Mistique z Mediow ;) + Avatar.
Do malego klubu, czy jako ozdobny efekcik - taki laserek za 800-1999zl sie sprawdzi; ale nic poza tym ze pochodzi sobie w rytm beatu. DMX to cena 2000 i w gore, chyba ze trafisz na "promocje" ;)
Pozdr. |
Hehe i tu sie milisz!!! był to sprzęcik sterowany DMX :) A obudowa nie jakiś plastik tylko aluminiowa.
Coś podobnego do tego: i wyjscie wiązki lasera było zboku.
http://www.allegro.pl/item123970397_hit_laser_sparkle_30_green_nowy_gwarancja_.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pdmk Poziom 15

|
05 Wrz 2006 19:08 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
No to ciekawe, ze sie myle ;) Bo akurat wszystkie te laserki mialem na serwisie ;) Sparkle oczywiscie ze jest w alu, ma krokowce, parenascie efektow, ale DMXa nie posiada. Jedyne co to mozesz go polaczyc w grupy pracujace synchronicznie.
Zaden laser z naszej oferty (www.partytime.pl/sklep) nie ma wyjscia wiazki z boku ;) i takowego lasera jeszcze na alledrogo nie widzialem, pomimo tego ze aukcje zwiazane ze sprzetem do projekcji laserowej obserwuje codziennie! Oczywiscie moglem cos pominac, tego nie zaprzeczam.
No i wskaz mi gdzie powiedzialem ze obudowa plastikowa? bo tego nigdzie nie napisalem.
A co do laserka Kodzina :) to o wiele bardziej wole ten jego, bo widac wlozone serce i trud aby to wszystko zachulalo ;)
Pozdrawiam
Piotr, Pdmk_laserfreak
www.revolution-tech.com
PS. Tu nie ma zadnej reklamy :P To tylko wyjasnienie dla kolegi Popaka ;)
PS2. Jeszcze raz posta doczytalem :P
| Coś podobnego do tego: i wyjscie wiązki lasera było zboku. |
To "zboku" to bylo celowo bez spacji? :D Bo zboczencem to nie jestem :P
Czy to tylko taka mala literowka, babol drukarski :D ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJpopak;) Poziom 22

|
05 Wrz 2006 20:40 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Czytałeś dokładnie co pisałem??
Bo chyba nie za bardzo. ;)
Napisałem że BYŁ PODOBNY!!!
Ps. A że spacji nie nacisnąłem to co? Nie można się pomylić? Ciekawe jak przejrzeć twoje posty czy taki jesteś IDEALNY :D Aha Nigdy nie wiadomo kto po drugiej stronie kompa siedzi ;)
Kończę bo niedowiarek nie wierzy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
05 Wrz 2006 20:40 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
prez8s Poziom 23

|
05 Wrz 2006 21:37 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Co wy sie tu kłócicie, nie ma sensu.
Liczy się efekt, a zaczęło mi sie to podobać :).
Zastanawiam sie czy taki laserek jest mocno szkodliwy dla oczu, gdyby przez przypadek na niego popatrzyć centralnie?
A ponieważ jestem zupełnie zielony w tej dziedzinie, mam pytanie. Od czego zależy grubość wiązki? Jak oni robią na dyskotekach że światło lasera jest takie grube jak palec? Sorki za głupie pytania :) ale jestem ciekaw.
Dodano po 5 [minuty]:
Aha i jeszcze jedno, jak to w ogóle robią, że tak fajnie widac wiązkę? Czy używają jakiejś specjalnej pary? Bo powietrze przezroczyste, a wiązkę i tak widać. Bawiłem sie takim wskaźnikiem badziewnym ale tam praktycznie nie było widać wiązki. Czy to zależy od mocy lasera? Czy może od gęstości światła? Sorki za niefachowość. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
P.Dzidowski Poziom 10

|
05 Wrz 2006 21:54 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Witam
Podejrzewam że wiązkę widac tylko na zdjęciach, jak by nie patrzec to zdjęcia mają dłuższy czas naświetlania niż oko :)
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek515 Poziom 18

|
05 Wrz 2006 21:55 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
droga zabawka... A jak długi jest promień? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
prez8s Poziom 23

|
05 Wrz 2006 22:53 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
| P.Dzidowski napisał: |
Witam
Podejrzewam, że wiązkę widać tylko na zdjęciach, jak by nie patrzec to zdjęcia mają dłuższy czas naświetlania niż oko :)
Pozdrawiam |
No a filmy? Na filmach tez widać, więc to nie o to chodzi, po za tym w rzeczywistości też widać normalnie, słyszałem kiedyś, że to coś z mocą lasera, ale żeby tak dobrze w dzień było widać? Kiedyś oglądałem program, w którym wojsko amerykańskie robiło testy z laserami, oczywiście do celów militarnych, testowali działa laserowe dużej mocy, które mają chronić ziemie przed mniejszymi kometami, rakietami nieprzyjaciela, ufo :), itp. podobno projekt już działa, zresztą nie tylko na ziemi, latają też tajne samoloty z laserami chemicznymi ogromnej mocy gotowe do ataku. W każdym razie to juz inny temat :). Jedynie chciałem zaznaczyć, że wojskowe lasery widać bardzo dobrze, bez względu na pogodę.
Jeśli chodzi o tą widoczność przy laserach małej mocy, to może ma to jakiś związek z wilgocią? Tylko jak to jest? Laser załamuje sie na mikrokropelkach wody zawartych w wilgotnym powietrzu? A co, jeżeli jest upalne lato? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pdmk Poziom 15

|
05 Wrz 2006 23:44 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
| prez8s napisał: |
| Od czego zależy grubość wiązki? Jak oni robią na dyskotekach że światło lasera jest takie grube jak palec? Sorki za głupie pytania :) ale jestem ciekaw. |
Uklad kolimacji wiazki. On zalatwia nam sprawe "grubosci" wiazki.
| prez8s napisał: |
| Aha i jeszcze jedno, jak to w ogóle robią, że tak fajnie widac wiązkę? Czy używają jakiejś specjalnej pary? Bo powietrze przezroczyste, a wiązkę i tak widać. |
Dymiarka ;) Nic dodac nic ujac.
| Tomek515 napisał: |
| droga zabawka... A jak długi jest promień? |
Uczyli mnie ze "promien" swiatla nie ma swojej dlugosci (nie mylic z dlugoscia fali).
Mozna tu jedynie odpowiedziec:
Dlugosc wiazki --> od zrodla (pompka, etc) do przeszkody na drodze wiazki.
Zaczynam pojmowac Marpiaska... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
05 Wrz 2006 23:44 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
elmer2 Poziom 21

|
06 Wrz 2006 13:47 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Fajnie to wyglada podoba mi sie.
czy uklad bedzie miec jakies zasotoswani czy bedzie to domowy sprzet nie wynoszony poza pokoj ? :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kodzin tm Poziom 13

|
06 Wrz 2006 20:51 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
witam
pdmk: zgadzam się ze wszyskim, a do tematu wrócę napewno aaaa co do tych dwóch hitachi to mi się pomerdało bo druga była w innym efekcie (tym co silniczki dc były)
układ robiony na imprezki i dobrze się sprawował wystarczyło trochę dymu i było pięknie widać |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mr.box Poziom 14

|
07 Wrz 2006 14:07 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Układzik super wyszedł :D roche za wysokie koszty ale sądze, że taniej się nie da. Moja ocenka 5/6 za brak obudowy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ruff22 Poziom 17

|
07 Wrz 2006 17:06 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Moja ocena 2/5 z powodu napisu "Danger" i 3/5 za uzyhte elementy z fabryki telefonów w Radomiu . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kodzin tm Poziom 13

|
07 Wrz 2006 18:02 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
"Danger" to już było jak laserrek kupiłem, a niezrywałem bo poco. A co do telefonów to o co chodzi? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pdmk Poziom 15

|
07 Wrz 2006 18:28 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
| ruff22 napisał: |
| Moja ocena 2/5 z powodu napisu "Danger" i 3/5 za uzyhte elementy z fabryki telefonów w Radomiu . |
Haha! Co za ludzie :D O nie moge, "chyba popuszcze..."
Proponuje zapoznac sie z przepisami UE dotyczacymi znakowania emiterow laserowych. Dodatkowa wiedza NIE boli!
Powodzenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
djsimo Poziom 12

|
05 Lut 2007 00:12 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
Zgadzam sie w zupełności z pdmk! Wiedza własna - rzecz nabyta(czt. wyuczona) - wiedza oddana(czyt. wiedza sprzedana=kaska:P) a pytanie o zasięg... hm... może nie to forum :P ale co tam, każdy błędy popełnia i na głupie pytania - głupia odpowiedź :P pozdrawiam.
Ps. zapomnioałem pogratulować autorowi wykonania tego laserka :-) szacuneczek :-) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
djsimo Poziom 12

|
05 Lut 2007 12:23 Re: Efekt laserowy. |
|
|
|
było napisane powyżej ile to kosztuje... przeczytaj...:arrow: |
|