Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prad stały a zmienny? Jaka jest różnica?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Prad stały a zmienny? Jaka jest różnica?
Autor
Wiadomość
Pina
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 15
Miasto: Krakow

Post#1 Post autora tematu 05 Wrz 2006 23:39   

Prad stały a zmienny??


Jaka jest roznica pradu stalego a zmienengo???? zastosowanie czemu nie mozemy miec instalacji w domu opartej o prad staly prosze o odpowiec

Z gory dziekuje
Powrót do góry
   
PeterMan
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 288
Miasto: London

Post#2 05 Wrz 2006 23:52   

Re: Prad stały a zmienny??


Kolega chyba raczy sobie żartować?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Wrz 2006 23:52   





Powrót do góry
   
Pina
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 15
Miasto: Krakow

Post#3 Post autora tematu 05 Wrz 2006 23:55   

Re: Prad stały a zmienny??


nie zartuje wkoncu jestem laikiem;] mam pojecie ogolne ale po prostu to mnie zastanawia wiec prosze o snsowne odpowiedzi przeciez odbiorniki domowe moga byc tez na prad staly chodzi o strate mocy???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Wrz 2006 23:55   





Powrót do góry
   
Lukasz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 887
Miasto: Gdańsk

Post#4 05 Wrz 2006 23:57   

Re: Prad stały a zmienny??


Lenistwo totalne .Zacznij od tego linka : http://pl.wikipedia.org/wiki/Napi%C4%99cie_sta%C5%82e , powinno się wszystko wyjaśnić .
A tak przy okazji pisz po polsku .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Wrz 2006 23:57   





Powrót do góry
   
Pina
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 15
Miasto: Krakow

Post#5 Post autora tematu 06 Wrz 2006 00:05   

Re: Prad stały a zmienny??


przeczytalem to.... i o pradzi zmiennym tez

Zasilanie odbiorników o charakterze rezystancyjnym prądem przemiennym nie różni się w praktyce znacznie od zasilania prądem stałym. Wynika to z faktu, że niezależnie od typu prądu zasilającego na odbiorniku rezystancyjnym wydziela się taka sama ilość energii dla prądów o takiej samej wartości skutecznej. Zjawisko to wykorzystuje się powszechnie we wszelkiego rodzaju elementach grzejnych (np. elektryczne czajniki, grzałki kuchenki, piecyki, lutownice grzałkowe, itp


jak widac nie ma jakis znazacych roznic tak samo co do zarowek mozna zasilac pradem zmiennym ktore powodujue migotanie nie zauwazalne ludzkim okiem i prad staly ktory by tego nie powodowal wiec w czym tkwi blad mego rozumowania? prosze o odpowiedz dzieki!
Powrót do góry
   
Lukasz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 887
Miasto: Gdańsk

Post#6 06 Wrz 2006 00:10   

Re: Prad stały a zmienny??


Na dole masz jeszcze odnośnik do prądu przemiennego
Powrót do góry
   
Pina
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 15
Miasto: Krakow

Post#7 Post autora tematu 06 Wrz 2006 00:13   

Re: Prad stały a zmienny??


Jak mozesz to udziel mi odpowiedzi przeczytalem o pradach wszystkich juz chyba:) wiec czekam na jakas odpowiedz .
Powrót do góry
   
Lukasz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 887
Miasto: Gdańsk

Post#8 06 Wrz 2006 00:22pomocny post - solucja   

Re: Prad stały a zmienny??


Jest napisane jak byk :
Cytat:
Jak wspomniano wyżej, prąd przemienny daje się bardzo łatwo transformować na inne poziomy natężenia prądu lub napięcia

Zamiana prądu przemiennego na stały jest bardzo prosta ,w drugą stronę sprawa się komplikuje .Chodzi głównie o to ,że prąd przemienny jest łatwo przesyłać z elektrowni do odbiorcy ,bo można go transformować ,natomiast prądu stałego nie da się transformować .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Wrz 2006 00:22pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Pina
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 15
Miasto: Krakow

Post#9 Post autora tematu 06 Wrz 2006 00:28   

Re: Prad stały a zmienny??


dzieki wielkie :) zwlaszcza za cierpliwosc :D i o taka odpowiedz mi chodzilo
Powrót do góry
   
cackoarek
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Lut 2006
Posty: 754
Miasto: mazowieckie

Post#10 06 Wrz 2006 08:16   

Re: Prad stały a zmienny??


Dopowiem tylko bo nie było napisane dlaczego wygodnie się transformuje napięcie na wyższe żeby go przesyłać.
Otóż jak pobieramy prąd to pobieramy sobie jakąś moc.
Żeby było łatwiej to na mocy czynnej: P=U*I.
Gdyby napięcie na liniach dosyłowych nie było wyższe to faktycznie po linii płynąłby prąd I który pobieramy. No a ludzi pobierający energię jest cała masa więc przez ten kabel przesyłowy płynąłby ogromny prąd (kabel musiałby być bardzo gruby). No a jeżeli przetransformujemy napięcie na dużo wyższe to wg. równania P=U*I jeżeli zwiększymy U to płynie mniejszy I (przy tej samej pobieranej mocy). Tak więc prądy na linii przesyłowej maleją a co za tym idzie straty mocy na linii Pkabla=I²R również spadają (co jest właśnie tym czego chcemy). Dopiero przy mieszkaniu napięcie jest transformowane na ~230V.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Prad stały a zmienny? Jaka jest różnica?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Prad stały a zmienny...zasilanie wzmacniacza... (11)
czy da sie przetworzyc prad staly na prad zmienny? (12)
Dioda led a prad zmienny?? (10)
prad zmienny o wysokiej czestotliwosci (2)
zadanie prad zmienny - rlc (6)
Co to za prąd? zmienny czy stały? (27)
Zadanie z teorii obwodów [prad zmienny] (4)
Tasma Ledowa - a transformator( prad zmienny ) (10)
jak zamienić prąd stały na zmienny (8)
jak zmienić prąd stały na zmienny (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS