Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



UPS do zasilania pompki CO i pieca


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->UPS do zasilania pompki CO i pieca Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Podsłuchy
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
dziki31
Poziom 12
Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 84
dziki31
Poziom 12
Post#1 09 Wrz 2006 22:43  Autor tematu   

UPS do zasilania pompki CO i pieca


Zastanawiam się czy przy pomocy UPS komputerowego można by w razie awari sieci 230v podtrzymać pracę pompki CO oraz pieca. Piec w czasie pracy pobiera ok 80W + pompka to gdzieś też ok 80W. Czy można w takim UPS wymienić baterie na akumulator samochodowy 12v. Ile przy takim poborze prądu ok 180W pracowałby taki sprzęt przy założeniu że akumulator będzie ok 70Ah. Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
milosz47
Poziom 14
Miasto: "-"
Dołączył: 16 Lut 2005
Posty: 145
Pomógł: 9
milosz47
Poziom 14
Post#2 09 Wrz 2006 23:08    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Przerabiałem ten temat i zbudowałem przetwornicę na 220V z wyjściem sinusa. UPS daje na wyjściu prostokąt i silniki nie bardzo to lubią. Niektórzy twierdzą ,że się nic nie dzieje ale silnik stuka i niekorzystnie odbija się to na jego ułożyskowaniu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Paweł W.
Poziom 15
Miasto: łódzkie
Dołączył: 27 Wrz 2002
Posty: 176
Pomógł: 4
Ocena postów: 4
Paweł W.
Poziom 15
Post#3 10 Wrz 2006 00:06    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Witam.

Zdecydowanie lepsza jest przetwornica napięcia 12/230 lub 24V/230V.
Z tego co się orientuję kilka osób zainwestowało w to rozwiązanie.
Przetwornica musi mieć na wyjściu przebieg jak najbardziej zbliżony do sinusa, aby zasilać silniczek pompy. Oczywiście jeżeli chcemy aby układ taki był jak najdłużej sprawny czyli odpowiednio długo podtrzymywał zasilanie trzeba zainwestować w akumulator o określonej pojemności. Dodając trochę automatyki można zbudować niezły bajer podtrzymujący zasilanie CO, nie martwiąc się przy okazji, że zmarzniemy podczas mrozów.

Pozdrawiam.

Pomocny post? + +1
Promuję tematy:
19.10.2006 Odkurzacz Zelmer wodnik - Trio typ 610
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Pomógł: 297
Ocena postów: 42
forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#4 10 Wrz 2006 08:27    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


1. UPS musi dawać sinus na wyjsciu, przy prostokącie pompa może wogule nie ruszyć, albo bedzie chodzić głośno - "buczeć" i grzać się. Trzeba uważać przy zakupie, bo część producentóe/sprzedawców twierdzi że sprzedaje UPS z sinusem, a tak faktycznie nie jest.
2. Czas działania. Przetwornica w UPS ma sprawność rzędu 50-70%. Przyjmijmy 60%. Moc na wyjściu 160W, moc z akumulatora 266W, przy napieciu 12,5V daje to prąd 21A. Akumulator 70Ah rozładuje sie po 3 godzinach.
3. Inna sprawa to grzanie się UPS'a. Takie tanie "maleństwa" po 300-400W z akumulatorkami 7-10Ah w przypadku braku napięcia pracują 5-10 minut. Jeśli będzie pracował parę godzin, może się przegrzać. Sprawę można rozwiązać przez dołożenie wentylatora, większe radiatory itd.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 33
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 56
DonRomano
Poziom 33
Post#5 11 Wrz 2006 05:57    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Od kilku lat robię przetwornice do zasilania kotłów i pomp C.O. dające na wyjściu prostokąt i nie ma żadnych problemów i reklamacji.
Nie nadają się jedynie do zasilania nowoczesnych kotłów gazowych, do takich musi być idealny sinus.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sp5wcx
Poziom 33
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa
Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2296
Pomógł: 170
Ocena postów: 50
sp5wcx
Poziom 33
Post#6 11 Wrz 2006 09:27    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Tu było też troszeczkę na ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvfor...28604201b37abfbc510d96eba1550a

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dziki31
Poziom 12
Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 84
dziki31
Poziom 12
Post#7 17 Wrz 2006 14:30  Autor tematu   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Dzięki wszystkim za pomoc trochę rozjaśniło mi temat.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gruniu
Poziom 18
Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 372
Ocena postów: 3
gruniu
Poziom 18
Post#8 10 Wrz 2014 07:12    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Odkopie temat, żeby nowego nie zakładać.

Mam kominek z płaszczem wodnym i tam 3 pompy grundfos. Dwie przy maksymalnym obciązeniu pobieraja 60 W jedna, a trzecia to pompa ALPHA i pobiera niewiele prądu (około 10W), poniewaz ustawiłem ją na minimalnych obrotach i pracuje cały czas.
Czy taki UPS bedzie dobry: http://www.ceneo.pl/11380122#tab=click, do potrzymania ich pracy w razie braku prądu?
A może coś tańszego?
Idzie sezon grzewczy i muszę się jakoś zabezpieczyć.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jekab
Poziom 22
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 14 Wrz 2002
Posty: 641
Pomógł: 18
jekab
Poziom 22
Post#9 10 Wrz 2014 12:17    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


gruniu napisał:
Odkopie temat, żeby nowego nie zakładać.

Mam kominek z płaszczem wodnym i tam 3 pompy grundfos. Dwie przy maksymalnym obciązeniu pobieraja 60 W jedna, a trzecia to pompa ALPHA i pobiera niewiele prądu (około 10W), poniewaz ustawiłem ją na minimalnych obrotach i pracuje cały czas.
Czy taki UPS bedzie dobry: http://www.ceneo.pl/11380122#tab=click, do potrzymania ich pracy w razie braku prądu?
A może coś tańszego?
Idzie sezon grzewczy i muszę się jakoś zabezpieczyć.


Istnieją pompy np. DC 24V. Obroty można zmniejszyć obniżając napięcie.
Można je zasilić bezpośrednio z akumulatora.

Może w przyszłości się rozpowszechnią.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gruniu
Poziom 18
Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 372
Ocena postów: 3
gruniu
Poziom 18
Post#10 10 Wrz 2014 13:01    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Ale ja już mam całą instalacje zrobioną.
Pytam tylko czy ten UPS bedzie dobry.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gruniu
Poziom 18
Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 372
Ocena postów: 3
gruniu
Poziom 18
Post#11 16 Wrz 2014 20:01    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Coś cisza na mój post, a zima idzie
http://www.ceneo.pl/11380122#tab=click
czy
http://www.komputronik.pl/product/13872/Ever Eco 500 CDS Sinus.html

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
orwell
Poziom 10
Miasto: Pudliszki
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 35
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
orwell
Poziom 10
Post#12 24 Wrz 2014 13:56    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Jeśli masz częste braki prądu w miejscu gdzie mieszkasz. Dobrym rozwiązaniem jest inwerter 3000 PSW marki PowerWalker
http://www.ceneo.pl/28482196

Model ten ma czystą sinusoidę na wyjściu.
Czas podtrzymania jest nieograniczony, ogranicz nas jedynie wyobraźnia  do podtrzymania jednej godziny potrzebujesz akumulator 60Ah. W przupadku użycia tego inwertera.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gruniu
Poziom 18
Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 372
Ocena postów: 3
gruniu
Poziom 18
Post#13 24 Wrz 2014 16:41    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Fajne, ale cena zawrotna.
Może coś tańszego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
striker997
Poziom 2
Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 2
Ocena postów: 3
striker997
Poziom 2
Post#14 06 Sty 2015 01:10    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Lepiej zakupić używany UPS firmy APC wersji SMART (pełny sinus) na All...pl i do tego akumulatory głębokiego rozładowania. Ja mam APC SAMRT 3000 plus cztery akusy 100Ah JENOX Hobby. Zasilam tym w domu oświetlenie (całe włączone pobiera 130W - wszystko LED - średnio 40W/h), lodówkę klasy A+++ ( około 50W/h) kotłownię (kocioł na ekogroszek podajnik +dmuchawa plus trzy pompy razem średnio 200W/h) oraz pompę głębinową 820W (włącza się kilka razy na dzień po 2 minuty). Pomimo zamieszkiwania pod Wawą mam dość często przerwy w dostawie prądu ( jedna raz na dwa tygodnie) oraz kilka razy w roku zaplanowane 10h do 12h (np. od 8 do 18-tej) i żaden zanik napięcia na razie "nie pokonał" mojego podtrzymania a zdarzały się wyłączenia w sezonie zimowym gdzie kotłownia pracowała pełną parą.
Tak duży ups jak mój potrzebuje 48V na wejściu (4*12V) ale UPS-y np. APC SMART 1400 potrzebują tylko 24V na wejściu czyli dwa akumulatory co minimalizuje koszty.

Pomocny post? + +3
Powrót do góry
Paweł W.
Poziom 15
Miasto: łódzkie
Dołączył: 27 Wrz 2002
Posty: 176
Pomógł: 4
Ocena postów: 4
Paweł W.
Poziom 15
Post#15 12 Sty 2015 18:54    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


orwell napisał:
Jeśli masz częste braki prądu w miejscu gdzie mieszkasz. Dobrym rozwiązaniem jest inwerter 3000 PSW marki PowerWalker
http://www.ceneo.pl/28482196

Model ten ma czystą sinusoidę na wyjściu.
Czas podtrzymania jest nieograniczony, ogranicz nas jedynie wyobraźnia  do podtrzymania jednej godziny potrzebujesz akumulator 60Ah. W przupadku użycia tego inwertera.


Witam.

Fajne cacko tylko ciut drogie, w to miejsce można alternatywnie kupić jakiś agregat.

Pomocny post? + 0
Promuję tematy:
19.10.2006 Odkurzacz Zelmer wodnik - Trio typ 610
Powrót do góry
tropas
Poziom 10
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 43
Ocena postów: 5
tropas
Poziom 10
Post#16 18 Sty 2016 23:45    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Tu lajkonik z pytaniem ;)
Czy upsa który ma wbudowane 2 baterie po 12V da się awaryjnie zasilić z innego większego akumulatora?
Chodzi mi o to że planuję zrobić awaryjne zasilanie do pompki C.O. i w tym przypadku wystarczy mi to co jest na tych dwóch bateriach, ale gdyby była dłuższa przerwa w dostawie prądu to chciałbym też wykorzystać go do awaryjnego zasilania lodówki (ma pełną sinusoidę) z akumulatora wyciągniętego z auta. Da się jakoś to zrobić, czy nie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Drzeń Rafał
Poziom 22
Miasto: Łódź
Dołączył: 18 Lut 2002
Posty: 695
Pomógł: 6
Drzeń Rafał
Poziom 22
Post#17 19 Sty 2016 02:03    

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Witam

Ja mam u siebie UPS i podłączone do niego 6 akumulatorów samochodowych. Nowych nigdy nie podłączałem tylko używane które do samochodu na zimę się już nie nadają ;-), ale jeszcze nie są totalną padliną. Piec na ekogroszek czyli pompa wody, podajnik groszku, dmuchawa i sterownik podtrzymywało mi 2 dni. Ale jak akumulatory już dokańczają swojego życia to 2 godziny i dziękuję. Wpadłem na pomysł aby z odpalonego samochodu przez przetwornicę DC-DC w razie braku prądu ładować te akumulatory (UPS potrzebuje 24V) . Zastanawiam się tylko czy UPS'a przez taki zbieg nie uśmiercę ;-(...

Wpadł mi w ręce na 12V. Działa dużo ciszej od poprzedniego i osprzęt pieca też ciszej pracuje. Czy mój pomysł z awaryjnym doładowywaniem 6 akumulatorów podczas pracy z instalacji elektrycznej odpalonego samochodu to dobry pomysł czy raczej uszkodzę UPS??? Podczas pracy jak napięcie spadnie do 10V to się wyłącza więc trzeba by było go doładowywać powiedzmy przy 11V ale wtedy dostanie z instalacji samochodu 14,4V. Może by puścić to awaryjne doładowywanie przez jakieś mocne 2 czy 3 diody żeby obniżyć trochę napięcie? Co myślicie o takim patencie ;-)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> UPS do zasilania pompki CO i pieca
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sterownik pieca CO.TORNADO Ciagła praca pompki. (3)
Podtrzymanie zasilania pieca CO (7)
Jaki przewód do zasilania pieca akaumulacyjnego 6 kW ? (28)
Jaki agregat do zasilania pieca SAS UWT sterownik ST 32 (2)
Instalacja dla zasilania komputerów-ups. (9)
Zanik zasilania na UPS i wyłączenie czasowe. (4)
Pyatnie dotyczące urządzenia do bezprzerwowego zasilania UPS (14)
automatyczne przełączenie zasilania domu z UPS na elektrownie (8)
UPS do zasilania serwera i routera. Czy budowa jest opłacalna? Schemat. (9)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.118 seconds

elektroda.pl temat RSS