Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

UPS do zasilania pompki CO i pieca


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> UPS do zasilania pompki CO i pieca
Autor
Wiadomość
dziki31
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 84

Post#1 Post autora tematu 09 Wrz 2006 22:43   

UPS do zasilania pompki CO i pieca


Zastanawiam się czy przy pomocy UPS komputerowego można by w razie awari sieci 230v podtrzymać pracę pompki CO oraz pieca. Piec w czasie pracy pobiera ok 80W + pompka to gdzieś też ok 80W. Czy można w takim UPS wymienić baterie na akumulator samochodowy 12v. Ile przy takim poborze prądu ok 180W pracowałby taki sprzęt przy założeniu że akumulator będzie ok 70Ah. Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Wrz 2006 22:43   





Powrót do góry
   
milosz47
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Lut 2005
Posty: 144
Miasto: "-"

Post#2 09 Wrz 2006 23:08   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Przerabiałem ten temat i zbudowałem przetwornicę na 220V z wyjściem sinusa. UPS daje na wyjściu prostokąt i silniki nie bardzo to lubią. Niektórzy twierdzą ,że się nic nie dzieje ale silnik stuka i niekorzystnie odbija się to na jego ułożyskowaniu.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Paweł W.
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 27 Wrz 2002
Posty: 175
Miasto: łódzkie

Post#3 10 Wrz 2006 00:06   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Witam.

Zdecydowanie lepsza jest przetwornica napięcia 12/230 lub 24V/230V.
Z tego co się orientuję kilka osób zainwestowało w to rozwiązanie.
Przetwornica musi mieć na wyjściu przebieg jak najbardziej zbliżony do sinusa, aby zasilać silniczek pompy. Oczywiście jeżeli chcemy aby układ taki był jak najdłużej sprawny czyli odpowiednio długo podtrzymywał zasilanie trzeba zainwestować w akumulator o określonej pojemności. Dodając trochę automatyki można zbudować niezły bajer podtrzymujący zasilanie CO, nie martwiąc się przy okazji, że zmarzniemy podczas mrozów.

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4485
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#4 10 Wrz 2006 08:27   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


1. UPS musi dawać sinus na wyjsciu, przy prostokącie pompa może wogule nie ruszyć, albo bedzie chodzić głośno - "buczeć" i grzać się. Trzeba uważać przy zakupie, bo część producentóe/sprzedawców twierdzi że sprzedaje UPS z sinusem, a tak faktycznie nie jest.
2. Czas działania. Przetwornica w UPS ma sprawność rzędu 50-70%. Przyjmijmy 60%. Moc na wyjściu 160W, moc z akumulatora 266W, przy napieciu 12,5V daje to prąd 21A. Akumulator 70Ah rozładuje sie po 3 godzinach.
3. Inna sprawa to grzanie się UPS'a. Takie tanie "maleństwa" po 300-400W z akumulatorkami 7-10Ah w przypadku braku napięcia pracują 5-10 minut. Jeśli będzie pracował parę godzin, może się przegrzać. Sprawę można rozwiązać przez dołożenie wentylatora, większe radiatory itd.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#5 11 Wrz 2006 05:57   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Od kilku lat robię przetwornice do zasilania kotłów i pomp C.O. dające na wyjściu prostokąt i nie ma żadnych problemów i reklamacji.
Nie nadają się jedynie do zasilania nowoczesnych kotłów gazowych, do takich musi być idealny sinus.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2299
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post#6 11 Wrz 2006 09:27   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Tu było też troszeczkę na ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=358710&highlight=einhell+ste&sid=9f28604201b37abfbc510d96eba1550a

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
dziki31
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 84

Post#7 Post autora tematu 17 Wrz 2006 14:30   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Dzięki wszystkim za pomoc trochę rozjaśniło mi temat.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Wrz 2006 14:30   





Powrót do góry
   
gruniu
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 317

Post#8 10 Wrz 2014 07:12   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Odkopie temat, żeby nowego nie zakładać.

Mam kominek z płaszczem wodnym i tam 3 pompy grundfos. Dwie przy maksymalnym obciązeniu pobieraja 60 W jedna, a trzecia to pompa ALPHA i pobiera niewiele prądu (około 10W), poniewaz ustawiłem ją na minimalnych obrotach i pracuje cały czas.
Czy taki UPS bedzie dobry: http://www.ceneo.pl/11380122#tab=click, do potrzymania ich pracy w razie braku prądu?
A może coś tańszego?
Idzie sezon grzewczy i muszę się jakoś zabezpieczyć.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Wrz 2014 07:12   





Powrót do góry
   
jekab
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2002
Posty: 571
Miasto: Biłgoraj

Post#9 10 Wrz 2014 12:17   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


gruniu napisał:
Odkopie temat, żeby nowego nie zakładać.

Mam kominek z płaszczem wodnym i tam 3 pompy grundfos. Dwie przy maksymalnym obciązeniu pobieraja 60 W jedna, a trzecia to pompa ALPHA i pobiera niewiele prądu (około 10W), poniewaz ustawiłem ją na minimalnych obrotach i pracuje cały czas.
Czy taki UPS bedzie dobry: http://www.ceneo.pl/11380122#tab=click, do potrzymania ich pracy w razie braku prądu?
A może coś tańszego?
Idzie sezon grzewczy i muszę się jakoś zabezpieczyć.


Istnieją pompy np. DC 24V. Obroty można zmniejszyć obniżając napięcie.
Można je zasilić bezpośrednio z akumulatora.

Może w przyszłości się rozpowszechnią.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
gruniu
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 317

Post#10 10 Wrz 2014 13:01   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Ale ja już mam całą instalacje zrobioną.
Pytam tylko czy ten UPS bedzie dobry.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
gruniu
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 317

Post#11 16 Wrz 2014 20:01   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Coś cisza na mój post, a zima idzie
http://www.ceneo.pl/11380122#tab=click
czy
http://www.komputronik.pl/product/13872/Ever_Eco_500_CDS_Sinus.html

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
orwell
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 23
Miasto: Pudliszki

Post#12 24 Wrz 2014 13:56   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Jeśli masz częste braki prądu w miejscu gdzie mieszkasz. Dobrym rozwiązaniem jest inwerter 3000 PSW marki PowerWalker
http://www.ceneo.pl/28482196

Model ten ma czystą sinusoidę na wyjściu.
Czas podtrzymania jest nieograniczony, ogranicz nas jedynie wyobraźnia  do podtrzymania jednej godziny potrzebujesz akumulator 60Ah. W przupadku użycia tego inwertera.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
gruniu
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 317

Post#13 24 Wrz 2014 16:41   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Fajne, ale cena zawrotna.
Może coś tańszego.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
striker997
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 2

Post#14 06 Sty 2015 01:10   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


Lepiej zakupić używany UPS firmy APC wersji SMART (pełny sinus) na All...pl i do tego akumulatory głębokiego rozładowania. Ja mam APC SAMRT 3000 plus cztery akusy 100Ah JENOX Hobby. Zasilam tym w domu oświetlenie (całe włączone pobiera 130W - wszystko LED - średnio 40W/h), lodówkę klasy A+++ ( około 50W/h) kotłownię (kocioł na ekogroszek podajnik +dmuchawa plus trzy pompy razem średnio 200W/h) oraz pompę głębinową 820W (włącza się kilka razy na dzień po 2 minuty). Pomimo zamieszkiwania pod Wawą mam dość często przerwy w dostawie prądu ( jedna raz na dwa tygodnie) oraz kilka razy w roku zaplanowane 10h do 12h (np. od 8 do 18-tej) i żaden zanik napięcia na razie "nie pokonał" mojego podtrzymania a zdarzały się wyłączenia w sezonie zimowym gdzie kotłownia pracowała pełną parą.
Tak duży ups jak mój potrzebuje 48V na wejściu (4*12V) ale UPS-y np. APC SMART 1400 potrzebują tylko 24V na wejściu czyli dwa akumulatory co minimalizuje koszty.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sty 2015 01:10   





Powrót do góry
   
Paweł W.
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 27 Wrz 2002
Posty: 175
Miasto: łódzkie

Post#15 12 Sty 2015 18:54   

Re: UPS do zasilania pompki CO i pieca


orwell napisał:
Jeśli masz częste braki prądu w miejscu gdzie mieszkasz. Dobrym rozwiązaniem jest inwerter 3000 PSW marki PowerWalker
http://www.ceneo.pl/28482196

Model ten ma czystą sinusoidę na wyjściu.
Czas podtrzymania jest nieograniczony, ogranicz nas jedynie wyobraźnia  do podtrzymania jednej godziny potrzebujesz akumulator 60Ah. W przupadku użycia tego inwertera.


Witam.

Fajne cacko tylko ciut drogie, w to miejsce można alternatywnie kupić jakiś agregat.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> UPS do zasilania pompki CO i pieca
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sterownik pieca CO.TORNADO Ciagła praca pompki. (3)
Podtrzymanie zasilania pieca CO (7)
Jaki przewód do zasilania pieca akaumulacyjnego 6 kW ? (28)
Jaki agregat do zasilania pieca SAS UWT sterownik ST 32 (2)
Instalacja dla zasilania komputerów-ups. (9)
Zanik zasilania na UPS i wyłączenie czasowe. (4)
Pyatnie dotyczące urządzenia do bezprzerwowego zasilania UPS (14)
automatyczne przełączenie zasilania domu z UPS na elektrownie (8)
UPS do zasilania serwera i routera. Czy budowa jest opłacalna? Schemat. (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS