Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wilku_88
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 101
Miasto: Kielce

wilku_88
Poziom 12
Post#1 12 Wrz 2006 15:21  Autor tematu   

Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera?


witam

Mam taki problem że posiadam dysk od laptopa i chciałbym go umieścic jako dodatkowy dysk w PC lub jako przenośna kieszeń... I problem jest następujący że nie mogę znaleźć żadnej przejściówki tego typu... czy takie złącze da się jakoś przerobić na zwykłe ATA? czy istnieje wogóle możliwość żeby podłączyć to cudo do PC?

z góry dziękuję za odpowiedzi Wink

pozdrawiam

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Wujek Dobra Rada
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 222

Wujek Dobra Rada
Poziom 15
Post#2 12 Wrz 2006 16:19    

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


jest dużo adapterów do tego typu połączeń taki na przykład

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Jerzy Węglorz
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 3479
Miasto: 50°27'N, 18°52'E

Jerzy Węglorz
Poziom 23
Post#3 12 Wrz 2006 16:27    

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


Na Allegro jest oferowane kilkadziesiąt takich adapterów HDD 2,5" -> 3,5", ceny poniżej 4.- zł.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jesta19
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 713
Miasto: rudnik

jesta19
Poziom 19
Post#4 12 Wrz 2006 16:52    

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


Panowie to jest dysk SCSI

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32830
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#5 12 Wrz 2006 23:34    

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


1. Od jakiego laptopa jest ten dysk?
2. Potrzebna jest karta sterownika Ultra Wide SCSI.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Likon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lut 2004
Posty: 387
Miasto: Bydgoszcz

Likon
Poziom 17
Post#6 13 Wrz 2006 01:05    

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


Witam

Z opisu na dysku wynika że jest on 1997 roku... niedługo
będzie 10 tat.. Very Happy Dysk ma niewielką pojemność (2,1 GB) ...
to bardzo mało jak na dzisiejsze czasy ... płyta DVD ma wiecej..

Czy jest sens kupować kontroler SCSI i szukać pasującej taśmy ?

Nawet nie wiadomo czy ten dysk jest jeszcze sprawny.. (?)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Stachu_P
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Lip 2004
Posty: 7

Stachu_P
Poziom 3
Post#7 14 Wrz 2006 09:45    

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


witam,

nie chce zakladac nowego watku, to podepne sie pod ten.

ma ktos moze pod reka schemat lacza hd-44?glownie chodzi mi o to z ktorej strony (patrzac od gory, piny przodem do nas) jest pin - 1 (czerwony na tasmie ide) na dysku 2.5 calowym. - mam taka przejsciowke i nie moge dysku podlaczyc ( system go nie wykrywa, a wiem, ze jest sprawny) i nie wiem, czy ja cos kaszanie, czy przejsciowka jest walnieta.
aha - jeszcze jedno pytanie, prosze si enie smiac jestem laptopowym laikiem Very Happy - dysk ma byc podpiety jako primary slave - dysk nie ma zadnego interface do ustawiania trybow. tak ma byc?

z gory dzieki za pomoc
S.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jesta19
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 713
Miasto: rudnik

jesta19
Poziom 19
Post#8 14 Wrz 2006 09:52    

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


po lewej,dysk nalepką do góry i pinami do twarzy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wilku_88
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 101
Miasto: Kielce

wilku_88
Poziom 12
Post#9 14 Wrz 2006 10:35  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


witam

skoro nie da się tego "twardziela" podpiąć bezpośrednio do kompa to rezygnuję...

dzięki za pomoc Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Likon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lut 2004
Posty: 387
Miasto: Bydgoszcz

Likon
Poziom 17
Post#10 16 Wrz 2006 11:37    

Re: Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera


Witam

Cytat:
aha - jeszcze jedno pytanie, prosze si enie smiac jestem laptopowym laikiem - dysk ma byc podpiety jako primary slave - dysk nie ma zadnego interface do ustawiania trybow. tak ma byc?


Generalnie to dysk powinien być na kontrolerze "Primary" jako "Master"
ale inaczej (inne opcje) również może pracoawć...powinien.. Rolling Eyes

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Jak podłączyć taki dysk od laptopa do zwykłego komputera?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy dysk sata od laptopa można podłączyć do zwykłego PC? (3)
Jak podłączyć dysk z standardowego komputera do laptopa ACER E machines E510? (2)
Jak podłączyć Cheetah 15K.4 do zwykłego komputera? (4)
W jaki sposób podłączyć dysk z laptopa do komputera PC? (3)
FDD od laptopa do zwykłego komputera !! (2)
Dysk SATA - Jak podłączyć dysk od polsatu do laptopa (4)
Czy można podłączyć hdd od laptopa do zwykłego kompa ?? (10)
Jak podłączyć dysk z pc do laptopa (5)
Jak podłączyć dysk 3,5" od PC do Laptopa (6)
Jak podłączyć dysk 3,5 cala do laptopa ? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS