FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

SubiektGT + VPN = problem

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> SubiektGT + VPN = problem
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 12 Sep 2006 19:19   

SubiektGT + VPN = problem

witam
chcialem się dowiedzieć jak mam przypisac baze danych z komputera satcjonarnego na ktorym zainstalowany jest subiektGT komputerowi klienckiemu ktory łaczy się z tym stacjonarnym przez VPN.
Komputer kliencki i stacjonarny sa pod Win XP.
Na stacjonarnym jest subiekt gt w wersji serwerowej z baza danych a na laptopie łaczacym sie z nim przez Vpn jest subiekt gt z wersja kliencka bez bazy danych ( musi sie z nia połaczyc tylko ze nie wiem jak to wykonac przez VPN)
Połacznie VPN jest ok komputery sie widzą.
Instalacje były przeprowadzone na obydwoch komputerach w satndardowy sposób tak ze katalogi sa dokladnie tak samo rozmieszczone na dysku jak prowdzi instalator programu.
Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 12 Sep 2006 22:27helpful post - solution   

Re: SubiektGT + VPN = problem

Dokładnie w taki sam sposób jak w LAN'ie.

Musisz tylko brać pod uwagę IP jakie mają komputery po połączeniu przez VPN.
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 Post from the author of the topic 13 Sep 2006 17:23   

Moglby Pan napisac cos dokładniej bo jestem w tym temacie zupełanie niedoświadczony.
Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 13 Sep 2006 19:12helpful post - solution   

Nie mam Subiekt'a GT ani instrukcji do niego, więc dokładnie nie opiszę procesu konfiguracji.

Po połączeniu komputerów przez VPN pojawia się dodatkowy interfejs sieciowy i numer IP. Trzeba pop prostu ustawić konfigurację aby do komunikacji były używane IP z połączenia VPN.
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 Post from the author of the topic 13 Sep 2006 19:27   

jezeli na komputerze z baza danych sciezka do bazy wyglada tak C:\SUBIEKTGT\INSERTGT i mam numer ip kompa z baza danych to jak to mam wpisac by uwzgledniło połacznie VPN
Back to top

dwurazowy
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 13 Sep 2006 19:39helpful post - solution   

A jaki zasób komputera z bazą masz udostepniony?

Pytam, żeby podać gotową komendę do mapowania dysku.
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 Post from the author of the topic 13 Sep 2006 19:59   

rozumiem ze przez zasob mam rozumiec do jakich danych ma miec dostep komputer kliencki
Back to top

dwurazowy
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 13 Sep 2006 20:14helpful post - solution   

W tym przypadku zasób to m.in. dysk lub katalog. Jeśli udostępnisz cały dysk c: jako zasób c to możesz na komputerze klienta w wierszu poleceń napisać: net use s: \\nr_ip_serwera\c /persistent:yes. Od tego momentu będziesz miał dostępny dysk c: "serwera" jako s: w kliencie.
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#9 Post from the author of the topic 13 Sep 2006 20:22   

czyli rozumiem ze jesli chem dac dostep tylko do bazy subiekta to mam napisac net use s: \\nr_ip_serwera\c /subiektgt/insert persistent:yes czy tez jakos inanczej baza jest na C:/subiektgt/insert, a kliencki komputer ma miec dostep do pelnej bazy danych poczawszy os towarów na klientach skonczywaszy oraz ma miec mozliwosc aktualizacji tej bazy na bierzaco.
Back to top

dwurazowy
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 13 Sep 2006 20:31helpful post - solution   

To raczej powinieneś udostępnić tylko katalog c:\subiektgt\insert jako np. baza i wtedy zamapujesz to tak: net use s: \\nr_ip_serwera\baza /persistent:yes.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Sep 2006 20:31helpful post - solution   

Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 Post from the author of the topic 13 Sep 2006 20:38   

mogłby Pan to napisac jasniej
mam udostepnic tylko katalog insert czyli katalog u Pana katalog baza czy dobrze zrozumialem
Back to top

dwurazowy
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 13 Sep 2006 20:44helpful post - solution   

Jak będziesz udostępniał katalog insert to będziesz miał możliwość nadania nazwy temu udziałowi. Ja przyjąłem dla przykładu nazwę baza, ale możesz nadać swoją. Użyjesz tej nazwy w dwóch miejscach:
1) przy nadawaniu nazwy udziałowi;
2) w instrukcji net use.
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 Post from the author of the topic 14 Sep 2006 05:34   

teraz rozumiem dziekuje za pomoc
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 Post from the author of the topic 18 Sep 2006 20:59   

jednak mi sie wydawalo ze rozumiem
staneło na tym ze baze widze przez vpn nadalem calosci nazwe baza i teraz całosc widze w polaczenaich sieciowych jako \\A-8ZP8RLFPVBRCY\baza i baza istotnie jest widoczna na komputerze kienckim a jednak po wpisaniu tej formuly (net use s: \\nr_ip_serwera\baza /persistent:yes)
podczas instalacji komputera klienckiego ( wpisałem ta formułe podczas instalacji gdy subiekt zada sciezki do serwera) nadal subiekt mi sie nie chce z nia połaczyc w komputerze serwerze po uzyskaniu połaczenia vpn zosataje nadany nowy numer ip pod nazwa interfejs serera odbierajacego RAS w tym wypadku 169.254.149.144 jest jeszcze numer ip serwera z połaczenia internetowego 213.77.214.61 wiec wzorujac sie na tej formule podaje net use s: \\169.254.149.144\baza /persistent:yes czyli podaje numer serwera ras co powinenem zrobic by zoabczyc ta baze przez subiekta.
Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 18 Sep 2006 21:42helpful post - solution   

Polecenie

net use s: \\169.254.149.144\baza /persistent:yes

masz po prostu wykonać.

Przy instalacji subiekta podajesz ścierzkę typu s:\instert\subiektGT
Back to top

miwi
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 18 Sep 2006 22:11helpful post - solution   

Obserwuję temat i wydaje mi się Panowie że piszecie o różnych rzeczach (Ale mogę się mylić). Po pierwsze udostępniacie zasoby a przecież SubiektGT pracuje na SQL'u. Tak więc udostępnienie zasobu na nic się tu przyda. Rozumiem że kolega rmffm12 ma serwer w firmie a chciałby korzystać z subiekta poza nią. Aby to zrobić należało by na serwerze otworzyć port 1433 na świat a w laptopie podać adres publiczny tegoż serwera. JEst to jednak rozwiązanie mało efektywne i powolne zwłaszcza przy dużych ilościach dokumentów magazynowych(dużej bazie). W takich sytuacjach o wiele lepiej sprawdza się praca terminalowa naprzykład z wykorzystaniem pulpitu zdalnego.
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#17 Post from the author of the topic 19 Sep 2006 05:38   

to polecenie to mam wykonać w konsoli komputera klienta czy moze jeszcze gdzieś indziej.
Pierw mam odpalać subiekta na kliencie czy moze wykopnywac to polecenie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Sep 2006 05:38   

Back to top

dwurazowy
Poziom 17
Poziom 17

Post#18 19 Sep 2006 06:52helpful post - solution   

rmffm12 wrote:
... (net use s: \\nr_ip_serwera\baza /persistent:yes)
podczas instalacji komputera klienckiego ( wpisałem ta formułe podczas instalacji gdy subiekt zada sciezki do serwera) ...

Od momentu kiedy odostępniłeś dane i wykonałeś net use możesz posługiwać się dyskiem s:. Spójrz do Mój komputer. Powinieneś tam mieć "nowy" dysk właśnie s:. Przy instalacji subiekta podaj ścieżkę s: lub s:\nazwa_katalogu_z_danymi (nie wiem co dokładnie udostępniłeś).
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#19 Post from the author of the topic 19 Sep 2006 20:05   

dwurazowy wrote:
rmffm12 wrote:
... (net use s: \\nr_ip_serwera\baza /persistent:yes)
podczas instalacji komputera klienckiego ( wpisałem ta formułe podczas instalacji gdy subiekt zada sciezki do serwera) ...

Od momentu kiedy odostępniłeś dane i wykonałeś net use możesz posługiwać się dyskiem s:. Spójrz do Mój komputer. Powinieneś tam mieć "nowy" dysk właśnie s:. Przy instalacji subiekta podaj ścieżkę s: lub s:\nazwa_katalogu_z_danymi (nie wiem co dokładnie udostępniłeś).

gdzie mam wykonac to polecenie net use na komputerze klienckim w konsoli czy gdzies w suiekcie mam wpisac
po wpisaniu w konsoli klienckiego nie widze tego dysku s
co robie zle
Back to top

dwurazowy
Poziom 17
Poziom 17

Post#20 20 Sep 2006 06:50helpful post - solution   

Polecenie (net use s: \\nr_ip_serwera\baza /persistent:yes) powinieneś wykonać jeden raz na komputerze klienckim w wierszu poleceń. Możesz po tym sprawdzić, czy podłączony został dysk s: poleceniem net use bez żadnych parametrów. Tam będziesz miał wyświetlone wszystkie sieciowe dyski oraz ich stan (OK lub Brak dostępu). Powinieneś też zobaczyć dysk s: w Mój komputer jako dysk sieciowy.
Back to top

studi
Poziom 16
Poziom 16

Post#21 20 Sep 2006 07:22helpful post - solution   

Witam,
chiałbym zwrócić szanownym kolegom uwagę na to co powiedział kolega miwi.
U mnie w firmie używamy na codzień pakiet InsertGT i potwierdzam iż pracuje on na bazie SQL a nie na bazie plikowej tak jak to miało miejsce w przypadku wcześniejszych wersji pakietu firmy insert.

Ponieważ komputer pełniący rolę serwera bazy danych stoi na WinXP to znaczy, że jedyną możliwością jest to, że działa na silniku MSDE (przy okazji ma on ograniczenie chyba na 25 jednoczesnych połączeń, ale tu nie ma to znaczenia)

Jako baza w InsercieGT podana jest nie c:\..... tylko nazwa_komputera\insertgt (gdzie insertgt jest nazwą bazy na MSDE).

Zatem aby uzyskać dostęp do danych ze zdalnego komputera po połączeniu VPN należy sprawdzić we właściwościach VPN jaki nr IP otrzymał komputer na końcu tunelu VPN który jest po stronie serwera, a następnie w InsertGT na kliencie jako bazę podać w postaci NR_IP_SERVERA_VPN\insertgt.

Prawdopodobnie też trzeba będzie otworzyć odpowiednie porty w zaporze systemu windows, ale nie pamiętam na którym porcie domyślnie chodzi MSDE, wydaje mi się że każda instalacja ma inny port, ale mogę się mylić, coś mi się tłucze też port 3308, ale jak piszę nr portu nie jestem pewien, można go znaleźć w monitorze konsoli MSDE.

Można zapis ścieżki do bazy danych umieścić na stałe w pliku subiekt.xml wtedy nie trzeba będzie za każdym startem inserta ustawiać, chyba, że zostanie ona podana w czasie instalacji to samoa zapisze się w odpowiednich miejscach, autoryzacja do bazy po SA a nie po windows.

Na to, iż nie jest to wcześniejsza wersja Inserta wskazuje również fakt, że w wersji dla windows bezpośrednio przed wersją GT, korzystającego z wersji plikowej bazy danych, dane znajdowały się w podkatalogu PODMIOTY katalogu instalacyjnego insert'a.

Pozdrawiam.
Back to top

miwi
Poziom 19
Poziom 19

Post#22 20 Sep 2006 14:43   

Nareszcie ktoś mnie posłuchał :)
Ale i tak lepszym rozwiązaniem będzie pulpit zdalny
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#23 Post from the author of the topic 20 Sep 2006 16:39   

studi wrote:
Witam,
chiałbym zwrócić szanownym kolegom uwagę na to co powiedział kolega miwi.
U mnie w firmie używamy na codzień pakiet InsertGT i potwierdzam iż pracuje on na bazie SQL a nie na bazie plikowej tak jak to miało miejsce w przypadku wcześniejszych wersji pakietu firmy insert.

Ponieważ komputer pełniący rolę serwera bazy danych stoi na WinXP to znaczy, że jedyną możliwością jest to, że działa na silniku MSDE (przy okazji ma on ograniczenie chyba na 25 jednoczesnych połączeń, ale tu nie ma to znaczenia)

Jako baza w InsercieGT podana jest nie c:\..... tylko nazwa_komputera\insertgt (gdzie insertgt jest nazwą bazy na MSDE).

Zatem aby uzyskać dostęp do danych ze zdalnego komputera po połączeniu VPN należy sprawdzić we właściwościach VPN jaki nr IP otrzymał komputer na końcu tunelu VPN który jest po stronie serwera, a następnie w InsertGT na kliencie jako bazę podać w postaci NR_IP_SERVERA_VPN\insertgt.

Prawdopodobnie też trzeba będzie otworzyć odpowiednie porty w zaporze systemu windows, ale nie pamiętam na którym porcie domyślnie chodzi MSDE, wydaje mi się że każda instalacja ma inny port, ale mogę się mylić, coś mi się tłucze też port 3308, ale jak piszę nr portu nie jestem pewien, można go znaleźć w monitorze konsoli MSDE.

Można zapis ścieżki do bazy danych umieścić na stałe w pliku subiekt.xml wtedy nie trzeba będzie za każdym startem inserta ustawiać, chyba, że zostanie ona podana w czasie instalacji to samoa zapisze się w odpowiednich miejscach, autoryzacja do bazy po SA a nie po windows.

Na to, iż nie jest to wcześniejsza wersja Inserta wskazuje również fakt, że w wersji dla windows bezpośrednio przed wersją GT, korzystającego z wersji plikowej bazy danych, dane znajdowały się w podkatalogu PODMIOTY katalogu instalacyjnego insert'a.

Pozdrawiam.

cos w tym jest bo tamtym sposobem nie chcialo mi to wogole wystrowac prosze jasniej wytlumaczyc mi ten sposób instalacji oraz konfiguracji subiekta gt

Dodano po 4 [minuty]:

ps pulpit zdalny odpada do tej bazy bedzie podlaczony 1 komputer po vpn
Back to top

studi
Poziom 16
Poziom 16

Post#24 20 Sep 2006 19:33helpful post - solution   

Być może ten tok rozumowania sam zasugerowałeś pisząc, że baza jest na c:\...., ale do rzeczy:

1. wejdź do katalogu gdzie jest zainstalowany subiektgt na komputerze, szumnie to nazwijmy, serwerze, odnajdź plik subiekt.xml i tam znajduje się taka sekcja
Code:
<startup>
  <sql_server>nazwa_serwera_baz_danych</sql_server>
  <auth_mode>typ_autoryzacji</auth_mode>
  <sql_login encrypted="0">sa</sql_login>
  <database>domyślnie_ładowany_podmiot</database>
  <login encrypted="0" />
</startup>

Oczywiście będą tam jakieś twoje konkretne dane które musisz sobie spisać lub zapamiętać lub cokolwiek innego z nimi zrobić aby je znać

2. na komputerze docelowym musisz zapiąć tunel VPN do serwera, a następnie przy zapiętym VPN'e sprawdzić jaki nr IP posiada twój serwer VPN - czyli również serwer subiektaGT, w tym celu kliknij dwukrotnie ikonę połączenia VPN jaka pokazała ci się w tray'u obok zegarka po ustanowieniu tunelu VPN, otworzy się okienko z właściwościami połączenia VPN, przejdź na zakładkę szczegóły i tam odnajdź "Adres IP serwera" i również go zapisz.

Jeśli masz już zainstalowany InsertGT na kliencie przejdz do pkt 4 oraz uwagi po punkcie 3, jeśli nie masz wykonaj punkt 3 a omiń 4

3. nie rozłączając połączenia VPN uruchom instalator insertagt i w momencie gdy zapyta się on o serwer z bazą danych wpisz to co widniało w polu <sql_server> w pliku subiekt.xml z dokładnością, że napis (localhost) lub nazwa komputera zastąp nr IP spisanym w pkt.2.

I tu się na chwilę zatrzymam, bo u mnie korzystamy z dużego SQL'a więc jest nazwa wyłącznie serwera, ale z tego co pamiętam w momencie gdy jest instalowana wersja z MSDE to w polu <sql_server> istnieje zapis nazwa_servera\nazwa_instalcji_sql a dla Inserta GT domyślnie jest to nazwa_komputera\INSERTGT więc na maszynie -kliencie wpiszesz IP_Z_PKT_2\INSERTGT

4. Jeśli masz już na kliencie zainstalowanego insertaGT to w jego katalogu odnajdź wszystkie pliki typu XML i popraw nagłówki na te z komputera - serwera z dokładnością do zmiany nazwy na IP.

5. Niedomagania i problemy przy łączeniu
Jeśli okaże się, że nie można połączyć się z bazą danych sprawdź następujące rzeczy:
- czy da się ping'ać z klienta server i odwrotnie przy zapiętym VPN'e
- czy na pewno pozostawiona jest autoryzacja SA a nie autoryzacja WINDOWS, ew. dopuszcza się autoryzacje typu MIX i wtedy on sobie sam wynegocjuje
- uruchom na komputerze - serwerze edytor rejestru i w gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\MSSQLServer\Client\SuperSocketNetLib\Tcp sprawdź wartość ustawioną, u mnie jest coś takiego:DefaultPort 0x00000599 (1433), interesuje cię wartość w nawiasie gdyż jest to zapis dziesiętny portu TCP na którym działa serwer SQL, musisz w firewallu otworzyć ten port na komputerze-serwerze

To powinno rozwiązać twój problem, niestety nie potrafię tego jaśniej napisać w razie czego dawaj na PW to postaram się pomóc.

Pozdrawiam

P.S.
Wiedziałem, że coś znajomego widzę w tym poście jak zobazcyłem VPN między dwona XP, nie można było przy poprzednim poście napisać, że chodzi o połączenie inserta gt tylko tak lakonicznie, muszę się dostać do bazy w firmie, jak rozwiązywałem Twój problem z zestawieniem tunelu VPN do kompa wewnątrz sieci za routerem ;-)
Jaki ten świat jest mały.
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#25 Post from the author of the topic 20 Sep 2006 20:26   

Sadze ze nawet jak dla mnie to jest to napisane wystrczajaco jasno.
Zaczne od pokazania co jest napisane w moim pliku subiekt.xml

<startup>
<sql_serwer>(LOCAL)\InsERTGT</sql_serwer>
<auth_mode>MIXED</auth_mode>
<sql_login encrypted='0'>sa</sql_login>
<database></database>
<login encrypted='0'></login>
</startup>

rozumiem ze podczas instalacji mam podac jak adres serwera IP\InsERTGT oraz we wszystkich jego plikach XML mam podac nagłowek taki

<startup>
<sql_serwer>IP\InsERTGT</sql_serwer>
<auth_mode>MIXED</auth_mode>
<sql_login encrypted='0'>sa</sql_login>
<database></database>
<login encrypted='0'></login>
</startup>

Dodano po 4 [minuty]:

ps. wlasciwie żaluje ze od razu tego nie napisałem w tamtym poscie maiłbym ten problem pewnie juz dawno za soba a teraz niestety grzebe sie nad tym juz ktorys tydzien z kolei :-)

Dodano po 2 [minuty]:

Udało mi sie to polaczyc po vpn zostal tylko problem z subiektem
Back to top

studi
Poziom 16
Poziom 16

Post#26 20 Sep 2006 20:30helpful post - solution   

Witam,

jeśli podasz w czasie instalacji to instalator sam powpisuje gdzie trzeba, jeśli masz zainstalowany to musisz pozmieniać ręcznie.

Dodatkowo na kliencie i serwerze jak uruchamiasz inserta to po odnalezienu serwera baz danych musisz wybrać podmiot czyli bazę z którą pracujesz, jeśli masz tylko jeden podmiot to dopisz go między znacznikami <database></database> a nie będziesz musiał przy każdym starcie inserta go wybierać tylko od razu przejdziesz do logowania do systemu

Pozdrawiam i życzę sukcesów
Back to top

miwi
Poziom 19
Poziom 19

Post#27 20 Sep 2006 22:11   

rmffm12 jestem ciekaw jak to będzie chodziło u ciebie. No i dlaczego niby odpada Pulpit zdalny ??Mam wiele takich instalacji ponieważ VPN czasami się nie sprawdzał. Naprzykład podczas nagłego przerwania połączenia, w przypadku pulpitu zdalnego nic się nie dzieje a po VPN masz ryzyko uszkodzenia bazy (co prawda małe ale zawsze). No i miałem przypadek w dużej hurtowni miałem otwarty port z SQL'em na świat i okazało się że jakiś "robot" bombardował go i próbował się zalogować na konto SA. Z logu na serwerze mogłem zrobić sporych rozmiarów słownik.
Back to top

studi
Poziom 16
Poziom 16

Post#28 21 Sep 2006 08:09helpful post - solution   

@miwi
Quote:
... No i dlaczego niby odpada Pulpit zdalny ?? ...

Ponieważ jest to (w sensie serwer bazy danych) maszyna na XP to po uruchomieniu usługi Pulpit Zdalny, użytkownik zdalny i lokalny pracują jednocześnie na tej samej przestrzeni pulpitu mając konkurencyjny dostęp do klawiatury oraz myszy, inaczej niż w przypadku serwera terminali w Windows Server gdzie odpalana jest wirtualna sesja terminala nie przeszkadzająca normalnej pracy ew. lokalnego użytkownika. Więc jeśli komputer jest na codzień normalnie używany, a tu raczej ta sytuacja ma miejsce, to pulpit zdalny z WinXP tak jak i programy typu VNC odpadają, chociaż sam pomysł jest OK, bo przesyła się tylko obraz i to w znikomej części a nie całe dane.
Back to top

rmffm12
Poziom 14
Poziom 14

Post#29 Post from the author of the topic 21 Sep 2006 13:48   

dokladnie o to samo mi chodzilo z pulpitem zdalnym, zreszta nawet jakby nikt na nim nie siedzial to bylo by to za wolne
Back to top

studi
Poziom 16
Poziom 16

Post#30 21 Sep 2006 17:13helpful post - solution   

Co do prędkości to się akurat nie zgodzę, gdyż w pracy typu pulpit zdalny możesz swobodnie pracować nawet poprzez modem, a używanie inserta przez modem to "dużo zdrowia i pomocy społecznej" ;-)

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Sep 2006 17:13helpful post - solution   

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> SubiektGT + VPN = problem
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
SubiektGT i Neostrada (3)
VPN - pytania, router musi wspierać VPN? (1)
VPN,DSL. Wyłączony internet w VPN. Jak to obejść? (3)
sieć VPN - jak skonfigurowac połączenie VPN na jednym łączu (7)
DNSy w VPN w Windows. System przyjmuje DNS połączenia VPN. (7)
VPN D-Link 804 hv problem z vpn (12)
SubiektGT - przeniesienie całej bazy danych na inny komputer (1)
Vpn problem (9)
Problem z VPN (5)
SubiektGT WinXP - serwer, Win7 - klient - jak sie polaczyc?? (1)

Page generation time: 0.303 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed