FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Certyfikat CE. Jak uzyskać ten certyfikat?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Certyfikat CE. Jak uzyskać ten certyfikat?
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#121 28 Oct 2010 19:18   

Re: Certyfikat CE. Jak uzyskać ten certyfikat?

Witam. Ja mam temat oświetlenia. Chcę produkować lampy. Takie zwykłe do domu. Kawałek drewna, abażur i gniazdo żarowki a gniazdo to posiada certyfikat CE. Czy można powiedzieć ,że mój caly produkt ma CE? ewentualnie czy ktoś się może doczepić do tego? Może wystarczy aby w tym produkcie był ten element elektryczny ze znakiem CE?

Bardzo proszę o pomoc. Trochę się w tym pogubiłem.
Back to top

Aman Callede
Poziom 10
Poziom 10

Post#122 28 Oct 2010 20:08   

zygzag wrote:
Witam. Ja mam temat oświetlenia. Chcę produkować lampy. Takie zwykłe do domu. Kawałek drewna, abażur i gniazdo żarowki a gniazdo to posiada certyfikat CE. Czy można powiedzieć ,że mój caly produkt ma CE? ewentualnie czy ktoś się może doczepić do tego? Może wystarczy aby w tym produkcie był ten element elektryczny ze znakiem CE?

Bardzo proszę o pomoc. Trochę się w tym pogubiłem.

Tutaj sprawa nie jest specjalnie skomplikowana. Taki wyrób podlega pod dyrektywę LVD warto więc zapoznać się z treścią tej dyrektywy - wymogi w takim przypadku nie są zbyt trudne do spełnienia.

Warto także zapoznać się z oficjalnym przewodnikiem do dyrektywy dostępnym np. tutaj

Myślę, że pomoże to rozwiać sporo wątpliwości.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#123 28 Oct 2010 21:06   

Aman Callede wrote:
Generalnie jest tak, że wykorzystanie elementów/podzespołów posiadających CE do budowy większej całości nie daje automatycznie pewności, że całość będzie spełniała wymogi zawarte w dyrektywach. Z drugiej strony nie można wymagać od zwykłego użytkownika by miał wiedzę np z zakresu EMC (bo przecież każdy może kupić np sterownik czy płytę główną komputera). W rezultacie jest więc tak że budując system i wprowadzając go do obrotu musisz wystawić ponownie certyfikat CE na całość - pewne podstawy do tego są zachowane jeśli montaż systemu odbył się zgodnie z wszelkimi zaleceniami pochodzącymi od producentów poszczególnych podzespołów, do tego dochodzi odpowiednie rozmieszczenie elementów w szafie sterowniczej (szczególnie elementów aktywnych z punktu widzenia EMC czyli np. falowników)

Kłopot w tym, że tego typu zalecenia są porozrzucane po kilkunastu różnych normach i nigdzie nie jest to jasno i wyraźnie wytłumaczone od A do Z.

Swoją drogą chętnie poczytam co inni mają w tej sprawie do powiedzenia i jakie normy zasugerują w tym temacie.
Znacznie gorzej jest z maszyną sterowaną elektronicznie, gdzie teoretycznie po dołożeniu podzespołu (np. modułu pomiarowego, nie podlegającego certyfikacji CE, czy dodatkowego np. przycisku ze znakiem CE) należało by przebadać całą maszynę, łącznie z częścią mechaniczną.

W tym miejscu biurestwo ewidentnie prosi nas o gest Kozakiewicza.
Back to top

mariuszfly
Poziom 7
Poziom 7

Post#124 29 Oct 2010 09:44   

Czyli z tego co zrozumiałem w chwili obecnej powinienem zwijać już interes bo nie stać mojej małej firmy na certyfikację. Zostaje jechać po bandzie i tyle albo zwinąć interes... Zamierzam wybrać się na szkolenie z zakresu CE do Poznania i zobaczymy co mi tam powiedzą.
Back to top

szczE
Poziom 6
Poziom 6

Post#125 13 Dec 2010 20:59   

Czy byłeś na tym szkoleniu w Poznaniu?
Bo ja się wybierałem ale jeszcze się nie wybrałem.
Back to top

Aman Callede
Poziom 10
Poziom 10

Post#126 14 Dec 2010 22:07   

Sam chętnie poznał bym opinie dotyczące tego szkolenia bo osobiście nie sądzę, żeby podczas 8 godzinnego szkolenia można było uzyskać więcej wiedzy niż po samodzielnym przeczytaniu dyrektywy i przewodnika do niej. Na dodatek, z tego co widziałem przeglądając program tego poznańskiego szkolenia, tematów które zostały tam wymienione starczyło by spokojnie na dwa tygodnie szkolenia więc podejrzewam, że wiele rzeczy jest po prostu jedynie zasygnalizowane.
Back to top

Sssmok
Poziom 2
Poziom 2

Post#127 22 Feb 2011 13:48   

Witam, obecnie również mam wiele wątpliwości związanych z deklaracją CE.
Na internecie znalazłem:
Code:
http://www.dashofer.pl/publikacje.php?id_pub=276

Może się komuś przyda. Ja obecnie zabieram się do lektury (gruby "podręcznik" przede mną na biurku...).
Napiszę później, czy informacje zawarte w tej publikacji są warte wydanych pieniędzy.

Quote:

Można sprzedać produkt bez CE jeśli był on robiony
na konkretne zamówienie dla konkretnej lokalizacji
i nie znajduje się w naszej "stałej" ofercie handlowej;
jednak jeżeli produkt taki spowoduje straty, to odpowiada
producent.
W pewnych sytuacjach można
wprowadzić do obrotu produkt, którego badania
dotyczące CE jeszcze się nie zakończyły; jednak jeśli
w trakcie dalszych badań okaże się, że wypuszczony
już produkt jest wadliwy, to należy go wycofać (bądź
zamienić na niewadliwe) z rynku, a także te sprzedane
egzemplarze.*

*Wypowiedź Robbo z forum elektrody o temacie CE
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Feb 2011 13:48   

Back to top

Aman Callede
Poziom 10
Poziom 10

Post#128 23 Feb 2011 19:26   

Ja się z tym przedstawionym cytatem nie zgadzam - przynajmniej jeśli chodzi o CE z punktu widzenia dyrektywy maszynowej zasada jest prosta - jeśli maszyna podlega pod dyrektywę to musi mieć CE przed wprowadzeniem do obrotu i nie ma tu znaczenia czy jest to wykonanie jednostkowe czy nie - jest to jasno i jednoznacznie zawarte w dyrektywie.
Jedynym wyjątkiem mogą być maszyny używane np. w laboratoriach, testach itd. jeśli są budowane do przeprowadzenia konkretnych testów.
Back to top

poczitamagoczi
Poziom 13
Poziom 13

Post#129 18 May 2011 15:15   

Ja też chciałem podzielić się swoim konkretnym przykładem. Projektuje urządzenie radiowe o częstotliwości 2,4GHz zasilane akumulatorkiem 3,3V. Więc będę zobowiązany do uwzględnienia norm zharmonizowanych EMC oraz RoHS. Ale chciałem zapytać o ERM a konkretnie badania na podstawie norm ETSI EN 300328 i ETSI EN 301489. Czy słyszeliście żeby jakaś jednostka w Polsce robiła takie badania ?
Znalazłem stronę z podobnym produktem :
http://www.dresden-elektronik.de/shop/prod128.html
i przeszedł on testy ETSI z wykorzystaniem wyżej wymienionych norm.
Czy orientujecie się czy chcąc wprowadzić urządzenie radiowe na rynek UE trzeba spełniać te konkretne normy?
Back to top

TyPeczek
Poziom 16
Poziom 16

Post#130 19 May 2011 12:03   

http://www.astat.com.pl/emc/laboratoria
Spróbuj przez tę bazę poszukać
Back to top

widmo123123
Poziom 5
Poziom 5

Post#131 28 Sep 2011 11:12   

Chciałbym zrobić takie testy CE na swoim telefonie komórkowym. Czy ktoś mógłby powiedzieć jakie są konkretne wytyczne i w jakich granicach musi się mieścić dany pomiar ? czyli co mierzyć ? jest gdzieś taka lista ?
I jaki sprzęt potrzebuje by zbudować takie mini laboratorium.
Back to top

TyPeczek
Poziom 16
Poziom 16

Post#132 30 Sep 2011 09:57   

Ty ten telefon produkujesz?
Po co chcesz budować laboratorium?
widmo123123 wrote:
Czy ktoś mógłby powiedzieć jakie są konkretne wytyczne i w jakich granicach musi się mieścić dany pomiar ? czyli co mierzyć ? jest gdzieś taka lista ?

Na stronie PKNu można ją zamówić. Minimum jakie zapłącisz za normy to około 400 zł. Są to normy 55014-1, 55014-2 z załącznikami.
To są normy dotyczące sprzętu domowego.
Jeśli chodzi o komórki, to też się pewnie coś znajdzie :)
Back to top

malykowal
Poziom 4
Poziom 4

Post#133 10 Oct 2011 14:38   

Witam trafiłem na ten temat szukając firm zajmujących się badaniami opraw oświetleniowych. Ostatecznie znajomy polecił mi firmę ze Śląska „Kalibrux” która między innymi zajmuje się badaniami. Można u nich uzyskać pełną informację na temat produkt, czyli pod jakie dyrektywy podlega, jakie badania i według jakich norm. Można zlecić pełna badania (ceny ok. 1,5k !) lub ocenę wyrobu (ok. 250) czyli podstawowe badania elektryczne, oraz ocenę konstrukcji. Najogólniej sprawdzają zgodnie z normą czy konstrukcja jest dobrze wykonana, czy niema błędów które nas połażą przy ewentualnych pełnych badaniach, żeby nie płacić za negatywny wynik badań. Z tego co wiem badania na IP44 też można zrobić. Na końcu uzyskujemy sprawozdania z badań na podstawie którego możemy wystawić Deklarację CE. Za drobną dopłatą jest również Certyfikat CE, mają wzorcowe deklarację CE. Naprawdę polecam. I mamy cały problem z głowy, chyba że wyrób będzie niezgodny !!. Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Oct 2011 14:38   

Back to top

Saabotaz
Poziom 18
Poziom 18

Post#134 10 Oct 2011 15:12   

Bajer z CE polega na tym że to producent wystawia deklarację zgodności i producent odpowiada za produkt.
Jakiekolwiek badania służą jedynie potwierdzeniu że wszystko jest ok i nic więcej.

Im więcej czytam o nadawaniu CE tym bardziej widzę że dla prostych produktów (typu lampka, latarka) nawet nie ma sensu bawić się w wysyłanie tego do badań na CE. Trzeba znaleźć sobie normę, zrobić tak żeby było dobrze i bezpiecznie, wystawić sobie CE i zacząć sprzedawać.

W celu uszczęśliwienia małych producentów elektroniki wprowadzono jeszcze "gospodarkę odpadami" czy jak to się tam nazywa. Nie zapomnijcie na produkcie umieścić przekreślonego śmietnika, podpisać umowy z firmą utylizacyjną. No i 2x w roku sprawozdanie do starosty bo jak nie to 10tys zł kary.

Kompletną kpiną jest już to że za normy trzeba płacić i to wcale nie mało. Ale z tego co się dowiedziałem to: jak komuś ręki nie urwie lub nie zabije to nikt w sprawdzanie CE się bawił nie będzie. Zrób tak żeby było bezpiecznie i już.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Oct 2011 15:12   

Back to top

Adrian1978
Poziom 6
Poziom 6

Post#135 10 Nov 2011 02:41   

Witam serdecznie , pozwólcie że dopnę się do dyskusji - otóż zamierzam produkować sterownik do kominków , prowadzę mikroprzedsiębiorstwo więc badania CE to dla mnie bariera nie do przeskoczenia.

Chcę więc tak wyprodukować , by sterownik był maksymalnie bezpieczny ale i żeby minimalnie "podchodził" pod CE :

-Zastosuję ZEWNĘTRZNY zasilacz obniżający napięcie z 230 do 12V , oczywiście z CE
-Zastosuję się do dyrektyw RoHS w trakcie produkcji , same zaś podzespoły mają RoHS
(i jest to podawane w fakturach zakupu elementów każdorazowo)
-W instrukcji opiszę że sterownik jest częścią systemu grzewczego (czyli nie jest urządzeniem finalnym,końcowym)-bo sterownik faktycznie zawsze jest wbudowany w kominek i nim steruje , nie jest sam w sobie zdolny do pracy lecz wchodzi w skład większego systemu ogrzewania domu.
-W instrukcji obsługi napiszę wyczerpująco co użytkownik potencjalnie może nim sterować ale nie będzie tam mowy o tym że ma załączać pompy C.O. 230V lecz inne odbiorniki , choćby niskonapięciowe
-zastosuję ekranowanie wewnętrzne obudowy, certyfikowane elementy itp.

Czy wówczas , biorąc pod uwagę to co powyższe - podpadam pod CE?

Szlag mnie trafia że tak muszę kombinować , ale po lekturze Waszych wypowiedzi wychodzi mi że nie mam innego wyjścia - po prostu zrobić wszystko żeby teoretycznie wyrób nie podpadał pod CE a sama produkcja była zgodna z RoHS i była bezpiecznym urządzeniem.

Pozdrawiam !
Back to top

Bruum
Poziom 19
Poziom 19

Post#136 10 Nov 2011 08:22   

Może rozważyć ubezpieczenie OC od działalności, na początek może będzie taniej? Ale jak co komu urwie to oc nie pomoże.
Back to top

Saabotaz
Poziom 18
Poziom 18

Post#137 10 Nov 2011 08:41   

Adrian - dobrze kombinujesz. Nie zapomnij o opłacie produktowej i symbolu przekreślonego śmietnika w instrukcji. Z tego co się dowiedziałem to nawet gdy produkujesz mało to jakiśchtam opłat śmieciowych nie ponosisz, ale deklarację ile odpadów wyprodukowałes trzeba składać.
Back to top

widmo123123
Poziom 5
Poziom 5

Post#138 19 Dec 2011 17:50   

Witam.
Szukam kogos kto skompletowałby mi sprzęt do wykonywania prostych testów dla sprzetu GPS/GPRS. Moduly te musza zostac sprawdzone czy nie powoduja zaklocen itd i czy nadaja sie na sprzedaz w kraju? chcialbym wlasnie z tymi modulami dawac deklaracje zgodnosci. DLatego szukam kogos kto wie jakie trzeba zrobic testy i jakie urzadzenia sa potrzebne. I oczywiscie jaka bylaby cena?
Back to top

TyPeczek
Poziom 16
Poziom 16

Post#139 20 Dec 2011 14:25   

Spróbuj http://www.astat.com.pl/wyslij-zapytanie albo http://uei-warszawa.polandtrade.us/
Powinni ci pomóc.
A co do ceny to właśnie przed godziną miałem przed oczyma ceny takiego małego zestawiku do badania emisji: analizator SMR 4503, sieć sztuczna nnb51 oraz cęgi amz41. Cena całości to około 50 tys € netto. Ceny sprzed roku, sam smr około 35 tys €.
Back to top

szwajcow
Poziom 3
Poziom 3

Post#140 08 Feb 2012 02:44   

Witam!!!

Podepne sie pd temat bo rowniez mam pytanie odnosnie CE.

Czy wiecie moze pod jakie normy powinna podlegac bieżnia fitness zbudowana na silniku pradu przemiennego oraz falowniku???

Zaproponowano mi norme PN EN 55014-1 ale ni jak nie jestem w stanie spelnic wymagan co do pomiarów mocy emitowanej w przewodzie, moc przewodzona jakos udalo mi sie "przejsc" stosujac filtr na zasilaniu, jednak dostawca falownika twierdzi ze powiniennem bazowac na normie PN EN 61800-3 i tak naprawde to nie wiem jak to ma wygladac.

Pozdrawiam
Back to top

JacekWro
Poziom 12
Poziom 12

Post#141 12 Feb 2012 19:30   

Witam.
Pisałem już o tym w innym wątku: zastanawiam się,
czy dopuszczalna jest deklaracja zgodności wystawiona BEZ powoływania się na jakiekolwiek normy.
Stosowanie norm jest w Polsce dobrowolne (nieobowiązkowe), zatem producent ma teoretycznie prawo do takiej deklaracji, w której jedynie powołuje się na ogólną dyrektywę harmonizującą, np. 2004/106/WE w przypadku EMC.
Tylko tu mam wątpliwość, bo jeśli deklaruje zgodność z postanowieniami dyrektywy, a nie powołuje norm, to na jakiej podstawie deklaruje zgodność?
No i tu jest pewna nieścisłość:
-stosowanie norm jest nieobowiązkowe
-deklaracja zgodności jest obowiązkowa dla urządzenia w obrocie

Co o tym sądzicie?
Back to top

Aman Callede
Poziom 10
Poziom 10

Post#142 13 Feb 2012 11:54   

JacekWro - generalnie jest tak jak mówisz, przynajmniej taka jest teoria. Zasada jest prosta - przed wystawieniem deklaracji musisz udowodnić, że spełniasz wymagania dyrektywy. Najprostszym sposobem jest zadeklarowanie spełnienia norm zharmonizowanych, jednak nie jest to jedyna droga, możesz równie dobrze stworzyć swoją własną dokumentację jeśli czujesz się na tyle mocny w temacie. W praktyce więc nie stosując norm ściągasz na swoje barki spore niebezpieczeństwo, że ktoś łatwo zarzuci Ci brak spełnienia wymagań zasadniczych.

Generalnie więc ta "nieścisłość" o której piszesz to moim zdaniem, żadna nieścisłość a czyste wyrachowanie i zwykły biznes. Gdyby normy były obowiązkowe musiały by być wprowadzone do prawodawstwa, a co za tym idzie nie mogły by być płatne.
W obecnej sytuacji teoretycznie możesz ich nie stosować, ale w praktyce moim zdaniem trzeba by mieć sporo odwagi żeby tego nie robić. I w ten sposób każdy te normy stosuje, a biznes się kręci...
Back to top

TyPeczek
Poziom 16
Poziom 16

Post#143 20 Feb 2012 08:52   

Dokładnie jest tak, że jeśli zbudowałeś jakieś urządzenie w obudowie z ołowiu, z własnym wewnętrznym zasilaniem, obudowa jest uziemiona i szczelna to możesz napisać że spełniasz dyrektywy bez robienia badań.
Co do pytania kolegi Szwajcowa, to wybór normy nie zależy tylko i wyłącznie od rodzaju urządzenia, ale także miejsca przeznaczenia. Jeśli używane to ma być w domu musimy spełniać normę 55014. Dla przykładu odkurzając tym samym odkurzaczem w domu musi spełniać 55014, ale używany już w szpitalu musi spełniać wymagania 55011.
Back to top

simon000
Poziom 2
Poziom 2

Post#144 12 Mar 2012 20:13   

Przeczytałem cały wątek, jak również dyrektywę LVD jak i przewodnik po tej Dyrektywie.

Szczerze mówiąc, wiem mniej niż wiedziałem do tej pory o całym temacie.

Mam kilka bardzo konkretnych pytań, na które chciałbym, żeby ktoś kto zna się na temacie, odpowiedział mi - jak dziecku.

Produkuję lampy stojące (mikroprzedsiębiorstwo), na razie sprzedawałem je detalicznie, jednak chciałbym rozszerzać skalę (oczywiście zgodnie z prawem).

Pytanie pierwsze:

- Jeśli kupuję wszystkie elektroniczne podzespoły od producentów, na terenie wspólnoty, którzy są zobowiązani posiadać między innymi CE (ponieważ ich produkty są wprowadzone do ogólnodostępnej oferty), to czy sam muszę posiadać taki certyfikat, czy wystarczy mi certyfikat od producenta?

(Chciałbym tu zaznaczyć, że nie powadzę, jak do tej pory, żadnej specyfikacji technicznej - nie wiem czy mam taki obowiązek i nie ingeruję w te podzespoły).

Pytanie drugie:

- Czy jeśli chciałbym zmienić dostawcę na producenta, który nie posiada oferty ogólnodostępnej (co zwalnia go - z tego co rozumiem z posiadania takiego certyfikatu) i producent nie posiada takiego certyfikatu, to czy wtedy takie badania muszę przeprowadzić ja?

Pytanie trzecie:

- Co z importem podzespołów (mówię tu o kablach, przełącznikach, wtyczkach itp.) z krajów poza wspólnotą np. Chiny, bądź inne, jak wtedy należy wprowadzać do obrotu, produkt finalny?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź bądź naprowadzenie mnie na takową, bo powoli zaczynam się skłaniać, żeby też przejechać się na kurs dotyczący tych certyfikatów, jednak obawiam się, że to za błacha sprawa.
Back to top

Saabotaz
Poziom 18
Poziom 18

Post#145 12 Mar 2012 20:37   

Ja z tego co się dowiedziałem to:
- to że wszystkie elementy mają CE to nie znaczy że połączone w całość dadzą ci produkt spełniający CE
- CE robisz na cały produkt, to że elementy mają CE to tylko takie ułatwienie bo nie musisz robić ich badań
- jeśli używasz zasilacza sieciowego to dodawaj go osobno. Wtedy twoje urządzenie nie podchodzi pod urządzenie zasilane z sieci 230V, masz dupochron-zasilaczowy ponieważ wtedy czepią sie producenta zasilacza, jeśli zmienisz producenta zasilacza to nie musisz znów robić badań na całość produktu z nowym zasilaczem
- jesli tylko się da to kwalifikuj urządzenie jako "element" a nie "gotowe urządzenie". Dokładnie wcześniej ktoś to opisał chyba ?w przykładzie sterownika do kominka?. Niech twoja lampka będzie "elementem" systemu dekoracji.
- trzymaj się z daleka od 230V jak tylko możesz, rob urządzenia bateryjne lub "zasilaczowe" ale zasilacz sprzedawaj osobno jako produkt nie powiązany z urządzeniem
- z tego co się dowiedziałem to jeszcze żadnego małego producenta nie pocięgnięto do odpowiedzialności za niezgodności CE. No chyba że produkt kogoś zabił, urwal rękę itp. Rób tak żeby było bezpiecznie a użytkownika traktuj jak małpę (i to taką nie tresowaną)
- CE zawsze nadajesz sobie sam, badania na zgodnośc to tylko dupochron
- jeśli coś będzie nie tak z produktem i ktoś się perfidnie czepi to wyślą urządzenie do badań na koszt urzedu. Badania źle wyszły - płacisz za nie i decydują czy poprawisz produkt czy wycofasz go z rynku (gdy faktycznie jest niebezpieczny). Jeśli badania wyjdą ok to się cieszysz a urzad płaci za badania
- jak widać normy nie są obowiązkowe, do tego są płatne. Często jest problem pod co podciągnąc dany produkt. Zrobiłes lampkę, jest niezgodne z norma na lampki? Norma nie jest obowiązkowa więc jakim prawem robili testy według niej? A wogóle to nie jest lampka tylko "rękodzieło dekoracyjne". I można długo prowadzić takie przepychanki, niech urzednik wie że łatwo nie będzie
- NIKT NIC NIE WIE - takie jest ogólne podsumowanie na temat CE.
Back to top

TyPeczek
Poziom 16
Poziom 16

Post#146 13 Mar 2012 09:33   

Jest dokładnie jak kolega wyżej napisał. Ja tylko dodam, odnośnie tego zasilacza, że napięcie urządzenia nie może przekraczać 50 V dla napięcia przemiennego, 75 V dla stałego. Wszystkie urządzenia powyżej musisz badać.
Nieco gorzej wygląda sprawa z EMC. Złożenie 2 świetlówek (czy innych lamp podlegających pod badania EMC) spełniających normy NIE SPEŁNIA NORM.
Back to top

INTOUCH
Poziom 20
Poziom 20

Post#147 13 Mar 2012 11:30   

Saabotaz wrote:
- jesli tylko się da to kwalifikuj urządzenie jako "element" a nie "gotowe urządzenie". Dokładnie wcześniej ktoś to opisał chyba ?w przykładzie sterownika do kominka?. Niech twoja lampka będzie "elementem" systemu dekoracji.

Szczeże wątpię, żeby lampka była elementem dekoracji. Bardziej podchodzi pod gotowe urządzenie, które można gdzieś przenieść.
Obok deklaracji zgodności CE istnieje też deklaracja zgodności WE(głównie dla maszyn).
http://www.goldenline.pl/forum/509734/ec-declaration-of-conformity-deklaracja-zgodnosci-we
http://www.ciop.pl/25269
Przed wystawieniem deklaracji należy sprawdzić czy produkt nie podlega pod wyrób prosty.
Wyrób prosty nie podlega pod CE.
Zresztą dla większości produktów znajdujących się na terenie EU Znak CE oznacza China Export.
Najciekawsze jest to, że spora ilość chińskich produktów nie spełnia deklaracji zgodności CE Conformite Europeenne.
Pozostaje przenieść produkcję do Chin.
CE chińskie i europejskie są do siebie łudząco podobne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2012 11:30   

Back to top

Aman Callede
Poziom 10
Poziom 10

Post#148 13 Mar 2012 12:11   

Z całym szacunkiem ale kolega INTOUCH chyba nie ma pojęcia o czym pisze i wprowadza tylko niepotrzebne zamieszanie.

WE oznacza ni mniej ni więcej tylko Wspólnota Europejska (czyli polskie tłumaczenie EC = European Community) "Deklaracja zgodności WE" to to samo co "EC Declaration of Conformity" która to deklaracja jest związana z oznaczeniem wyrobu znakiem CE jeśli produkt podlega pod jedną z dyrektyw europejskich wymagających takiego oznakowania.

Chińczycy wymyślili sobie taką podróbkę znaczka CE i mogą sobie ją umieszczać bo nie są członkiem unii, nie ma to jednak żadnego znaczenia bo jeśli produkt podlegający pod dyrektywę jest wprowadzany na rynek europejski to obowiązek zapewnienia zgodności spoczywa na importerze i to on zostanie pociągnięty do odpowiedzialności w razie problemów. (Mieliśmy kilka takich przypadków np. z chińskimi zabawkami które nie spełniały wymogów dyrektywy zabawkowej)

Stwierdzenie
INTOUCH wrote:
Zresztą dla większości produktów znajdujących się na terenie EU Znak CE oznacza China Export.

jest sugestią, że większość producentów jest nieodpowiedzialna i kompletnie nie stosuje się do wymagań dyrektyw które ich obowiązują i jest po prostu nadużyciem.

A tak na marginesie - sam kształt znaku CE jest w tej całej "procedurze" chyba jednak najmniej istotny bo spełnienie wymagań dyrektyw nie sprowadza się jedynie do umieszczenia "jakiegoś znaczku" na wyrobie - ten znaczek jest jedynie wizualną wskazówką dla odbiorcy i efektem końcowym przeprowadzenia pewnej procedury.

Podsumowując - tego typu wypowiedzi jak kolegi powyżej są niepotrzebnym mieszaniem ludziom w głowach i wprowadzaniem w błąd i na pewno nie przyczyniają się do wzrostu świadomości i wiedzy producentów na temat wymogów dyrektyw unijnych.

A co do pytania autora wątku - moim zdaniem najprostszą drogą zapewnienia sobie spokoju jest w pierwszej kolejności sprawdzenie czy istnieje jakaś norma zharmonizowana typu C (szczegółowa) z dyrektywą LVD na tego typu produkty - jeśli istnieje to po prostu ją kupić i zastosować (tak, normy teoretycznie nie są obowiązkowe, ale w praktyce są najprostszą drogą do zapewnienia sobie spokoju).

Prawdą jest, że pod LVD podlegają wyroby z zakresu napięć powyżej 50VDC i 75VAC więc jeśli do produktu działającego np. na 12V dołączony jest zasilacz to ten zasilacz musi spełniać wymogi LVD a sam produkt nie jest już tą dyrektywą objęty.

Prawdą jest też, że zbudowanie produktu z gotowych elementów posiadających CE nie gwarantuje, że ten produkt automatycznie spełnia wymagania zgodności (jest to logiczne gdy weźmie się pod uwagę, że np sposób połączenia elementów, ich wzajemne rozmieszczenie mają np. wpływ na kompatybilność elektromagnetyczną).

W praktyce w przypadku seryjnej produkcji warto rozważyć, czy z punktu widzenia EMC nie lepiej poddać produkt badaniom w laboratorium i w ten sposób rozwiązać kwestię EMC. Jeśli jednak jest to produkcja jednostkowa, krótkie serie itp. to może się oczywiście okazać, że koszt tych badań jest po prostu za wysoki. W takim przypadku warto odpowiednio udokumentować kroki jakie podjął producent w celu zapewnienia zgodności z EMC - czyli np. wykazać, że do budowy wykorzystano elementy spełniające wymogi dyrektyw(y) i zastosowano się do wymagań dostawcy tych komponentów odnośnie środowiska pracy, sposobu montażu itd.

Swoją drogą nie sądzę, żeby kwestia EMC w zwykłej lampie była trudna do rozstrzygnięcia.

Sugeruję nie słuchać podpowiedzi typu "jak uniknąć dyrektywy nazywając zwykłą lampę "elementem systemu", czy "rękodziełem dekoracyjnym" bo pisać takie porady jest łatwo natomiast to Ty jako producent ponosisz odpowiedzialność za swój wyrób i to ty zostaniesz pociągnięty do odpowiedzialności jeśli np. lampa kogoś zabije (tym bardziej, że jest to jak się domyślam produkt skierowany do konsumenta i użytku domowego więc kwestia bezpieczeństwa jest tu o wiele bardziej istotna bo np. twojej lampy może używać dziecko czy osoba niepełnosprawna)

Może warto rozeznać się jak do sprawy podchodzą inni producenci z twojej branży, jakie normy spełniają, jak wygląda dokumentacja itd? To na pewno nie zaszkodzi.

I jeszcze jedna sprawa - to tak zwane "CE" to nie jest certyfikat lecz deklaracja. Oznacza to ni mniej ni więcej tylko tyle, że to producent za pomocą tego dokumentu deklaruje, że spełnił wymagania stawiane jego produktowi. Dopiero wtedy produkt może być wprowadzony na rynek europejski.
Back to top

TyPeczek
Poziom 16
Poziom 16

Post#149 13 Mar 2012 13:43   

INTOUCH wrote:

Obok deklaracji zgodności CE istnieje też deklaracja zgodności WE(głównie dla maszyn).
http://www.goldenline.pl/forum/509734/ec-declaration-of-conformity-deklaracja-zgodnosci-we

Nie trzeba zatrudniać jednostki notyfikowanej, no chyba, że te lampy mają być używane w szpitalach, medycynie, albo być elementem układu badawczego itp.
WE to polska nazwa CE.
Jeszcze jedna kwestia co do badań EMC. Jeśli jest zastosowana jedna lampa to nie ma problemu. Jeśli w urządzeniu są już dwie to należałoby te urządzenie przebadać w zakresie emisji przewodzonej, promieniowanej oraz harmonicznych.
Testy odporności urządzenie złożone z powiedzmy dwóch lamp powinno przejść, jeśli jedna z lamp przechodzi, więc nie będzie konieczne ich robienie. Oczywiście trzeba w dokumentacji uzasadnić, czemu się ich nie robiło.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Certyfikat CE. Jak uzyskać ten certyfikat?
Page 5 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
Silnik elektryczny- jak uzyskać 2 prędkości? (11)
jak uzyskać synchronizację czterech siłowników (3)
Certyfikat CE a produkcja krótkich serii produktów (3)
Certyfikat CE trzeba czy nie?? (6)
Certyfikat Ex i Polskie normy (2)
certyfikat csa ??? (2)
Jak uzyskać deklarację zgodności w sterowaniu pneumatycznym (5)
ADA-401WP, jak uzyskać dostęp do danych? (4)
Obudowa urządzenia 230 V jak uzyskać atesty ? (6)
S7-1200 i encoder POSITAL. Jak uzyskać połączenie? (12)

Page generation time: 0.223 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed