Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> jaki alarm w domu jednorodzinnym?
Autor
Wiadomość
Łukasz21
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 15 Wrz 2006 11:03   

jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam. Mam zamiar założyć instalację alarmową w swoim domu. Chciałem prosić o rady dotyczące co kupić. Jako centrale chciałbym Satela. Dom jest 2 piętrowy z tym że balkony na piętrze są łatwo dostępne(są dość nisko nad tarasem). Na partarze jest 1 pokój, kuchnia i łazienka z oknem schowanym za ścianą oraz durzy salon(2 okna z dwoma kwaterami i dzrwi). No i do tego garaż pod budynkiem z przejściem wewnętrznymi schodami na parter. Proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Wrz 2006 11:03   





Powrót do góry
   
pkhenr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Mar 2006
Posty: 1938
Miasto: Kraków

Post#2 15 Wrz 2006 12:39pomocny post - solucja   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


niezależnie jaką centrale(oczywiście większa np.Satel 10 ) założysz to i tak okablowanie jest podobne ,w skrócie czujniki pir w rogach w stronę okna i w pomieszczeniach do których można się dostać .jak nie umiesz inaczej to od każdej czujki do centrali ( umieszczonej w miejscu niedostępnym np. garderoba )prowadzisz przewód min 4 razy 0,5 a od szyfratora i sygnalizatora zewn. 6razy 0,5,przy takim układzie daj jeden przy wejściu (LCD) a drugi na piętrze to będziesz mógł uzbroic parter na noc
Powrót do góry
   
Łukasz21
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 17 Wrz 2006 11:32   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


A jakie czujki doradziłbyś do garażu( garaż jest ogrzewany) i na ganek(brak ogrzewania więc zimą jest z deka zimno):)
Powrót do góry
   
kris1966
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Maj 2004
Posty: 211
Miasto: GDYNIA

Post#4 17 Wrz 2006 14:10   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Polecę ci comet bez fałszywych alarmów (chyba że myszy)
Powrót do góry
   
Łukasz21
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#5 Post autora tematu 17 Wrz 2006 15:26   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Dzięki.(myszy brak) A latem w garazu czasem mrówki:))
Powrót do góry
   
BMW-patrol
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 2
Miasto: Kalisz

Post#6 17 Wrz 2006 23:28   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


a Moze zastanów sie nad centrala alrmową spektrą ??Moim zdaniem jest efektywniejsza od satela .....łatwiejsza w obsłudze i nie tylko ....jak chcesz to wycenie ci jaki koszt poniusłbys robiac to na spectrze..podaj tylko mi co i jak i gdzie....pozdrawim
:?::D
Powrót do góry
   
Lukasz62
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Paź 2004
Posty: 179
Miasto: Białystok

Post#7 17 Wrz 2006 23:37   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam,

I ja tu wtrące pięć grosz. Jeśli chodzi o centrale to ja jednak bym wybrał satela, może i jest droższa ale za to firma jest bardzo w porządku, nie odmawiają jakiejkolwiek pomocy, u mnie naprzykład była uszkodzona napisałem do działu technicznego i bez problemu uzyskałem informacje na temat parametrów i wartośni elementó.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Łukasz21
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#8 Post autora tematu 18 Wrz 2006 15:52   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Chciałbym też założyć kontaktrony(5szt) w jednym pokoju i podłączyć je do jednego wej. centrali. Jak to zrobić i jakie kontaktrony zastosować(montaż powierzchniowy wchodzi w grę).:D
Powrót do góry
   
ljackus
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 1

Post#9 22 Wrz 2006 08:16   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam, jako czujki ruchu polecam malutkie, estetyczne i funkcjonalne SRP Plus firmy Crow. Wygodnym dodatkiem jest też radiolinia, nie trzeba wtedy drugiej klawiatury, cały domek dzielimy na strefy które w nocy muszą być chronione i te które nie powinny (np. sypialnia, łazienka). Pilotem uzbrajamy strefy za wyjątkiem sypialni na noc, a klawiaturą przy wejściu do domu uzbrajamy całość zostawiając dom pusty. Radiolinię można też wykorzytać jako przyciski napadowe, kiedy widzimy zagrożenie, uruchamiamy sygnalizatory i/lub powiadamianie ochrony lub policji (nawet wtedy kiedy alarm nie jest uzbrojony). Z mojego doświadczenia też polecam CA 10 firmy Satel. Co do kontraktonów, to łączymy je szeregowo (normalnie zamknięte) i wtedy możemy podłączyć je do jednego wejścia w centrali. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Wrz 2006 08:16   





Powrót do góry
   
DominikD
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 738
Miasto: Lublin

Post#10 23 Wrz 2006 16:33   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.
A może jeden z systemów bezprzewodowy firmy Jablotron ?
Cena trochę duża ale biorąc pod uwagę że domek już jest wykończony i nikt nie ma chyba ochoty kuć ścian to może jest to dobre rozwiazanie. Instalacja i konfiguracja prosta , baterie wytrzymują ok 1 roku w czujnikach .
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Raven.fm
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 2
Miasto: Athlone

Post#11 23 Wrz 2006 20:31   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.
Podłączanie 5 kontraktonów do jednego wejścia do centrali to nie jest zbyt trafny pomysł, ale jeżeli już to tylko i wyłącznie szeregowo - połącz w obudowie central. Nie wiem jaką kwote pieniędzy chcesz przeznaczyć na zabezpieczenie domu, bo ja bym polecał droższe centrale Satela serii Integra. Napisz jeszcze czy piętro też chcesz zabezpieczyć.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Wrz 2006 20:31   





Powrót do góry
   
Grzechu55
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 4
Miasto: częstochowa

Post#12 23 Wrz 2006 23:31   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam. Również polecam centrale SATEL-a z serii Integra. Centrale te posiadają szereg dodatkowych możliwości, możemy dodatkowo sterować automatyką w domu. Stworzyć coś na zasadzie inteligentnego domu. Np. przy pomocy telefonu komórkowego załączać podlewanie ogródka itp. itd.
Tylko że ty zdaje się masz już ten swój domek wykończony i z tymi dodatkami może być problem (brak odpowiednich instalacji elektrycznych). Co do czujek Satel wypuścił ostatnio na rynek nowe czujki GRAPHITE i SILVER. Posiadają one cyfrowy algorytm detekcji nowej generacji i są odporniejsze na fałszywe alarmy. Kupując 10 sztuk dokładają fajną koszulkę w wychawtowanym logo SATEL-a
Szczegółowe opisy sprzętu można znaleźć np. wsklepie internetowym www.ealarmy.com.pl
Powrót do góry
   
Łukasz21
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#13 Post autora tematu 24 Wrz 2006 18:25   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Raven.fm napisał:
Witam.
Podłączanie 5 kontraktonów do jednego wejścia do centrali to nie jest zbyt trafny pomysł, ale jeżeli już to tylko i wyłącznie szeregowo - połącz w obudowie central. Nie wiem jaką kwote pieniędzy chcesz przeznaczyć na zabezpieczenie domu, bo ja bym polecał droższe centrale Satela serii Integra. Napisz jeszcze czy piętro też chcesz zabezpieczyć.


Tak chcę zabezpieczyć piętro ale tylko 2 pokoje. Są to pokoje każdy z oddzielnym balkonem. Z tym że te balkony są dość nisko nad ziemią około 2.2m Wejść łatwo(sam próbowałem).
Powrót do góry
   
Dziadek
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 08 Sty 2003
Posty: 51
Miasto: Rzeszów

Post#14 02 Paź 2006 20:22   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Zdecydowanie Satel
O jablotronie to zapomnij bo to jest rebro, centrala minimum ca 10 + manipulator lcd ( bo wszystko pisze a nie tylko mruga) no i kontaktronow to raczej nie łącz kilku w jedną linie bo pozniej nie bedziesz wiedział jak sie coś zepsuje, z zepsuje się napewno po jakims czasie.
Powrót do góry
   
bartekcom
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 3
Miasto: olsztyn

Post#15 02 Paź 2006 21:57pomocny post - solucja   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.Ja polecilbym ci centrale Aritech z serii comfort.W porownaniu do satela jest bardziej stabilna i mniej awaryjna.Co do czujników albo paradox dg55 lub dg65.Jak masz wiecej pieniedzy to polecilbym aritech dd 100 pi.Tych czujnikow zaden owad i gryzon nie wzbudzi.
Powrót do góry
   
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Gru 2004
Posty: 771
Miasto: Kraków

Post#16 08 Paź 2006 23:50   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.
Dołączę się do tematu. Mam podobny dylemat co kolega (domek z garażem). Sam będę montował alarm, bo ma być to jak najtaniej, dodatkowo nowe doświadczenie jest bezcenne :).
Rozglądałem się po ofercie i chyba satel to najlepszy wybór. Z tym, że wy polecacie CA-10 a ja rozglądałem się w i wstępnie zdecydowałem na CA-6. Jaka jest dokładna różnica w obu, tzn, z tych ważnych, bo specyfikacje to sobie poczytałem. Z tego wydaje mi się, że CA-6 wystarczy, choć ma tylko manipulatory na LED. Opłaca się dołożyć parę zł do CA-10?

Integra jest fajna, ale to inna bajka cenowa (moduł ethernet itp.)

Thx.
Powrót do góry
   
bartekcom
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 3
Miasto: olsztyn

Post#17 10 Paź 2006 19:21   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam jeszcze raz.
Są dwie podstawowe róznice miedzy Ca-10 a Ca-6.Pierwsza to liczba linii.Ca-6 ma ich 8(6 na płycie i 2 zamkowe.Ca-10 ma ich natomiast 16(8 na płycie i 2 zamkowe).Aby rozszerzyć do 16 musimy dokupić expander wejść albo mieć 4 manipulatory.Druga różnica to liczba stref ca-6 ma dwie,ca-10 ma ich cztery.Moim zdaniem ca-6 ma prostsze rozwiązanie z obsługą stref.No i oczywiście ca-6 nie ma zamków lcd.Jak masz inwestować w zabezpieczenie swojego dobytku to nie żałuj pieniędzy bo nie warto.
Powrót do góry
   
alienfort
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 53

Post#18 11 Paź 2006 04:19   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Załóż CA 10, jest w porządku, zaufaj, a nie bedziesz rozczarowany.
Sam fakt że programowali ją Polacy świadczy o tym że przygotowana jest już z góry na najbardziej wymyślne przez Ciebie pomysły, a po za tym jest instalatorsko-amatorsko odporna. Jest niezawodna ! nie bede powtarzał co nie których kolegów, ale naprawde Ci ją polecam. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Dziadek
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 08 Sty 2003
Posty: 51
Miasto: Rzeszów

Post#19 16 Paź 2006 00:14   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Aritech jest ok tylko za trogi troszeczke a jezeli chodzi o integre (a raczej dokladnie o modul ethernet to sie zawiesza ten modul)
Powrót do góry
   
crroo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Sty 2004
Posty: 85

Post#20 22 Paź 2006 12:55   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.
Sąsiad kupił alarm CA-10, czujki Paradox pro plus 476+, na parterze ma szyfrator LCD, na pietrze LED, i jakieś syreny, w sklepie powiedzieli ze instalacja jest tak prosta ze sobie poradzi :-). Pociągną kable, zatynkował wszystko, i teraz nie umie tego podłączyć. Poprosił mnie o pomoc, troszkę czaje, ale mam kilka pytań do fachowców:
1) połączył 3 czujki równolegle na parterze razem i do szafki idzie tylko 6 kabli, tak samo zrobił na pietrze, i w garażu, czyli do szfki mam trzy kable szescio żyłowe (jakby trzy obwody) - mogą być tak połączone, i wchodzić na trzy osobne wejścia? a co zrobić z resztą wejść?
2) chce mieć dwa obwody górę (sypialnie) i dół z garażem. - jak to zrobić?
Pozdrawiam, i czekam na podpowiedzi.
Powrót do góry
   
ShEvU_elektro
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 969

Post#21 22 Paź 2006 13:35   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam
Ja na jego miejscu nie robiłbym takiej "wielkiej głupoty" traci wteyd wiele mozliwosci centrali.
Najlepiej niech pociągnie od każdej czujki osobny przewód wtedy bedzie miał parametryzacje czujek itd.


A co do punktu 2 to poczytaj sobie instrukcje dotyczącą stref ;)


Pozdrawiam
Powrót do góry
   
SzymonHK
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 350
Miasto: Grójec

Post#22 22 Paź 2006 14:20   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Przedmówca ma niestety rację, a poza tym warto pomyśleć o jakimś monsitoringu. Do wcześniejszych wpisów polecam CA-64, oprócz wilu ciekawych funkcji, znacznie łatwiej sprametryzować centralę, więcej wejść (16 na płycie głównej) to również więcej wyjść, a ich zwykle brakuje.
Powrót do góry
   
sharp
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne


Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 4168
Miasto: Wągrowiec

Post#23 22 Paź 2006 14:32   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


witam

:arrow: crroo
czy ja dobrze rozumiem? Trzy czujki połączone na jednym kablu 6-żyłowym równolegle? Jeśli tak, to weź kartkę papieru, rozrysuj styki i spójrz, kiedy wystąpi naruszenie linii - nie czujki.
No chyba, że 476 ma styk NO - wtedy inna bajka :|

pozdrawiam - Maciej
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4488
Miasto: Wielkopolska

Post#24 22 Paź 2006 16:19   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


crroo napisał:
Witam.
Sąsiad kupił alarm CA-10, czujki Paradox pro plus 476+, na parterze ma szyfrator LCD, na pietrze LED, i jakieś syreny, w sklepie powiedzieli ze instalacja jest tak prosta ze sobie poradzi :-). Pociągną kable, zatynkował wszystko, i teraz nie umie tego podłączyć. Poprosił mnie o pomoc, troszkę czaje, ale mam kilka pytań do fachowców:
1) połączył 3 czujki równolegle na parterze razem i do szafki idzie tylko 6 kabli, tak samo zrobił na pietrze, i w garażu, czyli do szfki mam trzy kable szescio żyłowe (jakby trzy obwody) - mogą być tak połączone, i wchodzić na trzy osobne wejścia? a co zrobić z resztą wejść?
2) chce mieć dwa obwody górę (sypialnie) i dół z garażem. - jak to zrobić?
Pozdrawiam, i czekam na podpowiedzi.


Witam

Nie bardzo rozumiem Twój opis - możesz sprecyzować ?
do szafki idzie 6 kabli później piszesz że 3 kable.
Napisz, rozrysuj ile jest czujek, jak prowadzone są kable.
Ten pan ze sklepu to chyba niezły żartowniś - założe się, że sam by sobie nie poradził.

Pzdr
Powrót do góry
   
crroo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Sty 2004
Posty: 85

Post#25 22 Paź 2006 17:17   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Ok, spróbujeę to rozrysować, a sąsiad kable sześcioprzewodowe pociągnął d jednej puszki, i tam złączył razem w jeden kabel sześcioprzewodowy, tak samo zrobił ma piętrze, i w garażu, czego wynikiem są tylko trzy kable sześcio przewodowe przy centrali, i wszystko jest już zatynkowane i zagipsowane gładzią :-).
Na parterze są trzy czujki, a na piętrze 7, w garażu chyba dwie.
Zastanawiam sie czy nie zrobić tak że +,- będą wspólne do puszki czyli zostaną jeszcze cztery przewody, na parterze i w garażu da sie to zrobić, a co z piętrem, kuć ściany??

Dodano po 27 [minuty]:

tak to wygląda na parterze, a zostały jeszcze wolne trzy przewody.

Dodano po 1 [minuty]:

jaki alarm w domu jednorodzinnym?

Dodano po 1 [minuty]:

troszke partacki rysunek :-)
Powrót do góry
   
sharp
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne


Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 4168
Miasto: Wągrowiec

Post#26 22 Paź 2006 17:39   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


witam

to nie będzie działać :|

zrób tak:
jaki alarm w domu jednorodzinnym?
lub tak:
jaki alarm w domu jednorodzinnym?
rozepnij puszkę, podłącz wg. rysunku. Otrzymasz:
- przede wszystkim każdą czujkę na osobnej linii
- linie dwuparametryczne z rezystorami 1,1kohm - centrala rozróżnia naruszenie linii, uszkodzenie oraz sabotaż.

pozdrawiam - Maciej
Powrót do góry
   
crroo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Sty 2004
Posty: 85

Post#27 22 Paź 2006 18:13   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


na parterze da sie zrobic a na pietrz bede musiał wymienic czujki na NO, moze to załatwi sprawę??

Dodano po 1 [minuty]:

bo na pietrze jest 7 czujek podłaczinychrównolegle do kabla szescioprzewodowego

Dodano po 6 [minuty]:

jesli zrobie to wg twojego schematu, to jaki typ czujek musze ustawic w centrali: NC, EOL, czy 2EOL??,
Powrót do góry
   
sharp
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne


Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 4168
Miasto: Wągrowiec

Post#28 22 Paź 2006 18:17   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Nie musisz wymieniać czujek, jeśli są połączone analogicznie, jak na Twoim rysunku.
Możesz styki alarmowe i sabotażowe połączyć szeregowo, ale jest to wysoce niezalecane. Chyba, że pogrupujesz czujki np. trzy, dwie, dwie i połączysz je szeregowo w tych grupach - będzie lepiej, chociaż też nie rewelacyjnie

pozdrawiam - Maciej

PS. 2EOL
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2006 18:17   





Powrót do góry
   
crroo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Sty 2004
Posty: 85

Post#29 22 Paź 2006 18:23   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


2EOL obojetnie wg którego schematu zrobi?? bo wolał bym wg pierwszego, bo braknie mi przewodów dla drugiego?
Powrót do góry
   
sharp
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne


Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 4168
Miasto: Wągrowiec

Post#30 22 Paź 2006 18:28   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


obojętnie
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> jaki alarm w domu jednorodzinnym?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Alarm do domu - jaki?? (8)
jaki alarm do ochrony domu? (28)
Jaki alarm bezprzewodowy do domu? (6)
Jaki wybrać alarm do domu ??? (10)
Jaki alarm do mojego domu? (7)
Jaki alarm do domu wybrać? Z allegro? (4)
Jaki alarm bezprzewodowy zalozycz w domu (3)
Jaki alarm dla domu jednorodzinnego? (14)
Jaki alarm na 4 czujki do domu w budowie (16)
Jaki alarm (centralka+czujki) do domu jednorodzinnego?? (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS