Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jaki alarm w domu jednorodzinnym?


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security ->jaki alarm w domu jednorodzinnym? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Łukasz21
Level 9
Location: Kraków
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 6
Łukasz21
Level 9
Post#1 15 Sep 2006 11:03  Topic author   

jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam. Mam zamiar założyć instalację alarmową w swoim domu. Chciałem prosić o rady dotyczące co kupić. Jako centrale chciałbym Satela. Dom jest 2 piętrowy z tym że balkony na piętrze są łatwo dostępne(są dość nisko nad tarasem). Na partarze jest 1 pokój, kuchnia i łazienka z oknem schowanym za ścianą oraz durzy salon(2 okna z dwoma kwaterami i dzrwi). No i do tego garaż pod budynkiem z przejściem wewnętrznymi schodami na parter. Proszę o pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pkhenr
Level 32
Location: Kraków
Joined: 11 Mar 2006
Posts: 1937
Helped: 133
pkhenr
Level 32
Post#2 15 Sep 2006 12:39  Helpful post   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


niezależnie jaką centrale(oczywiście większa np.Satel 10 ) założysz to i tak okablowanie jest podobne ,w skrócie czujniki pir w rogach w stronę okna i w pomieszczeniach do których można się dostać .jak nie umiesz inaczej to od każdej czujki do centrali ( umieszczonej w miejscu niedostępnym np. garderoba )prowadzisz przewód min 4 razy 0,5 a od szyfratora i sygnalizatora zewn. 6razy 0,5,przy takim układzie daj jeden przy wejściu (LCD) a drugi na piętrze to będziesz mógł uzbroic parter na noc

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz21
Level 9
Location: Kraków
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 6
Łukasz21
Level 9
Post#3 17 Sep 2006 11:32  Topic author   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


A jakie czujki doradziłbyś do garażu( garaż jest ogrzewany) i na ganek(brak ogrzewania więc zimą jest z deka zimno):)

Helpful post? + 0
Back to top
kris1966
Level 16
Location: GDYNIA
Joined: 30 May 2004
Posts: 225
Helped: 9
Post rating: 2
kris1966
Level 16
Post#4 17 Sep 2006 14:10    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Polecę ci comet bez fałszywych alarmów (chyba że myszy)

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz21
Level 9
Location: Kraków
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 6
Łukasz21
Level 9
Post#5 17 Sep 2006 15:26  Topic author   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Dzięki.(myszy brak) A latem w garazu czasem mrówki:))

Helpful post? + 0
Back to top
BMW-patrol
Level 2
Location: Kalisz
Joined: 17 Sep 2006
Posts: 2
BMW-patrol
Level 2
Post#6 17 Sep 2006 23:28    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


a Moze zastanów sie nad centrala alrmową spektrą ??Moim zdaniem jest efektywniejsza od satela .....łatwiejsza w obsłudze i nie tylko ....jak chcesz to wycenie ci jaki koszt poniusłbys robiac to na spectrze..podaj tylko mi co i jak i gdzie....pozdrawim
:?::D

Helpful post? + 0
Back to top
Lukasz62
Level 15
Location: Białystok
Joined: 11 Oct 2004
Posts: 179
Helped: 5
Post rating: 1
Lukasz62
Level 15
Post#7 17 Sep 2006 23:37    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam,

I ja tu wtrące pięć grosz. Jeśli chodzi o centrale to ja jednak bym wybrał satela, może i jest droższa ale za to firma jest bardzo w porządku, nie odmawiają jakiejkolwiek pomocy, u mnie naprzykład była uszkodzona napisałem do działu technicznego i bez problemu uzyskałem informacje na temat parametrów i wartośni elementó.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz21
Level 9
Location: Kraków
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 6
Łukasz21
Level 9
Post#8 18 Sep 2006 15:52  Topic author   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Chciałbym też założyć kontaktrony(5szt) w jednym pokoju i podłączyć je do jednego wej. centrali. Jak to zrobić i jakie kontaktrony zastosować(montaż powierzchniowy wchodzi w grę).:D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ljackus
Level 1
Joined: 17 May 2005
Posts: 1
ljackus
Level 1
Post#9 22 Sep 2006 08:16    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam, jako czujki ruchu polecam malutkie, estetyczne i funkcjonalne SRP Plus firmy Crow. Wygodnym dodatkiem jest też radiolinia, nie trzeba wtedy drugiej klawiatury, cały domek dzielimy na strefy które w nocy muszą być chronione i te które nie powinny (np. sypialnia, łazienka). Pilotem uzbrajamy strefy za wyjątkiem sypialni na noc, a klawiaturą przy wejściu do domu uzbrajamy całość zostawiając dom pusty. Radiolinię można też wykorzytać jako przyciski napadowe, kiedy widzimy zagrożenie, uruchamiamy sygnalizatory i/lub powiadamianie ochrony lub policji (nawet wtedy kiedy alarm nie jest uzbrojony). Z mojego doświadczenia też polecam CA 10 firmy Satel. Co do kontraktonów, to łączymy je szeregowo (normalnie zamknięte) i wtedy możemy podłączyć je do jednego wejścia w centrali. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
DominikD
Level 23
Location: Lublin
Joined: 18 Mar 2005
Posts: 737
Helped: 38
Post rating: 17
DominikD
Level 23
Post#10 23 Sep 2006 16:33    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.
A może jeden z systemów bezprzewodowy firmy Jablotron ?
Cena trochę duża ale biorąc pod uwagę że domek już jest wykończony i nikt nie ma chyba ochoty kuć ścian to może jest to dobre rozwiazanie. Instalacja i konfiguracja prosta , baterie wytrzymują ok 1 roku w czujnikach .
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Raven.fm
Level 2
Location: Athlone
Joined: 23 Sep 2006
Posts: 2
Raven.fm
Level 2
Post#11 23 Sep 2006 20:31    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.
Podłączanie 5 kontraktonów do jednego wejścia do centrali to nie jest zbyt trafny pomysł, ale jeżeli już to tylko i wyłącznie szeregowo - połącz w obudowie central. Nie wiem jaką kwote pieniędzy chcesz przeznaczyć na zabezpieczenie domu, bo ja bym polecał droższe centrale Satela serii Integra. Napisz jeszcze czy piętro też chcesz zabezpieczyć.

Helpful post? + 0
Back to top
Grzechu55
Level 2
Location: częstochowa
Joined: 22 Aug 2006
Posts: 4
Grzechu55
Level 2
Post#12 23 Sep 2006 23:31    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam. Również polecam centrale SATEL-a z serii Integra. Centrale te posiadają szereg dodatkowych możliwości, możemy dodatkowo sterować automatyką w domu. Stworzyć coś na zasadzie inteligentnego domu. Np. przy pomocy telefonu komórkowego załączać podlewanie ogródka itp. itd.
Tylko że ty zdaje się masz już ten swój domek wykończony i z tymi dodatkami może być problem (brak odpowiednich instalacji elektrycznych). Co do czujek Satel wypuścił ostatnio na rynek nowe czujki GRAPHITE i SILVER. Posiadają one cyfrowy algorytm detekcji nowej generacji i są odporniejsze na fałszywe alarmy. Kupując 10 sztuk dokładają fajną koszulkę w wychawtowanym logo SATEL-a
Szczegółowe opisy sprzętu można znaleźć np. wsklepie internetowym www.ealarmy.com.pl

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Łukasz21
Level 9
Location: Kraków
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 6
Łukasz21
Level 9
Post#13 24 Sep 2006 18:25  Topic author   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Raven.fm wrote:
Witam.
Podłączanie 5 kontraktonów do jednego wejścia do centrali to nie jest zbyt trafny pomysł, ale jeżeli już to tylko i wyłącznie szeregowo - połącz w obudowie central. Nie wiem jaką kwote pieniędzy chcesz przeznaczyć na zabezpieczenie domu, bo ja bym polecał droższe centrale Satela serii Integra. Napisz jeszcze czy piętro też chcesz zabezpieczyć.


Tak chcę zabezpieczyć piętro ale tylko 2 pokoje. Są to pokoje każdy z oddzielnym balkonem. Z tym że te balkony są dość nisko nad ziemią około 2.2m Wejść łatwo(sam próbowałem).

Helpful post? + 0
Back to top
Dziadek
Level 11
Location: Rzeszów
Joined: 08 Jan 2003
Posts: 51
Dziadek
Level 11
Post#14 02 Oct 2006 20:22    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Zdecydowanie Satel
O jablotronie to zapomnij bo to jest rebro, centrala minimum ca 10 + manipulator lcd ( bo wszystko pisze a nie tylko mruga) no i kontaktronow to raczej nie łącz kilku w jedną linie bo pozniej nie bedziesz wiedział jak sie coś zepsuje, z zepsuje się napewno po jakims czasie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bartekcom
Level 2
Location: olsztyn
Joined: 02 Oct 2006
Posts: 3
Helped: 1
bartekcom
Level 2
Post#15 02 Oct 2006 21:57  Helpful post   

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.Ja polecilbym ci centrale Aritech z serii comfort.W porownaniu do satela jest bardziej stabilna i mniej awaryjna.Co do czujników albo paradox dg55 lub dg65.Jak masz wiecej pieniedzy to polecilbym aritech dd 100 pi.Tych czujnikow zaden owad i gryzon nie wzbudzi.

Helpful post? + 0
Back to top
Myrek1
Level 23
Location: Kraków
Joined: 04 Dec 2004
Posts: 806
Helped: 14
Post rating: 11
Myrek1
Level 23
Post#16 08 Oct 2006 23:50    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.
Dołączę się do tematu. Mam podobny dylemat co kolega (domek z garażem). Sam będę montował alarm, bo ma być to jak najtaniej, dodatkowo nowe doświadczenie jest bezcenne :).
Rozglądałem się po ofercie i chyba satel to najlepszy wybór. Z tym, że wy polecacie CA-10 a ja rozglądałem się w i wstępnie zdecydowałem na CA-6. Jaka jest dokładna różnica w obu, tzn, z tych ważnych, bo specyfikacje to sobie poczytałem. Z tego wydaje mi się, że CA-6 wystarczy, choć ma tylko manipulatory na LED. Opłaca się dołożyć parę zł do CA-10?

Integra jest fajna, ale to inna bajka cenowa (moduł ethernet itp.)

Thx.

Helpful post? + 0
Back to top
bartekcom
Level 2
Location: olsztyn
Joined: 02 Oct 2006
Posts: 3
Helped: 1
bartekcom
Level 2
Post#17 10 Oct 2006 19:21    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam jeszcze raz.
Są dwie podstawowe róznice miedzy Ca-10 a Ca-6.Pierwsza to liczba linii.Ca-6 ma ich 8(6 na płycie i 2 zamkowe.Ca-10 ma ich natomiast 16(8 na płycie i 2 zamkowe).Aby rozszerzyć do 16 musimy dokupić expander wejść albo mieć 4 manipulatory.Druga różnica to liczba stref ca-6 ma dwie,ca-10 ma ich cztery.Moim zdaniem ca-6 ma prostsze rozwiązanie z obsługą stref.No i oczywiście ca-6 nie ma zamków lcd.Jak masz inwestować w zabezpieczenie swojego dobytku to nie żałuj pieniędzy bo nie warto.

Helpful post? + 0
Back to top
alienfort
Level 11
Joined: 07 Mar 2006
Posts: 53
Helped: 3
alienfort
Level 11
Post#18 11 Oct 2006 04:19    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Załóż CA 10, jest w porządku, zaufaj, a nie bedziesz rozczarowany.
Sam fakt że programowali ją Polacy świadczy o tym że przygotowana jest już z góry na najbardziej wymyślne przez Ciebie pomysły, a po za tym jest instalatorsko-amatorsko odporna. Jest niezawodna ! nie bede powtarzał co nie których kolegów, ale naprawde Ci ją polecam. Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Dziadek
Level 11
Location: Rzeszów
Joined: 08 Jan 2003
Posts: 51
Dziadek
Level 11
Post#19 16 Oct 2006 00:14    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Aritech jest ok tylko za trogi troszeczke a jezeli chodzi o integre (a raczej dokladnie o modul ethernet to sie zawiesza ten modul)

Helpful post? + 0
Back to top
crroo
Level 12
Joined: 26 Jan 2004
Posts: 102
Post rating: 2
crroo
Level 12
Post#20 22 Oct 2006 12:55    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam.
Sąsiad kupił alarm CA-10, czujki Paradox pro plus 476+, na parterze ma szyfrator LCD, na pietrze LED, i jakieś syreny, w sklepie powiedzieli ze instalacja jest tak prosta ze sobie poradzi :-). Pociągną kable, zatynkował wszystko, i teraz nie umie tego podłączyć. Poprosił mnie o pomoc, troszkę czaje, ale mam kilka pytań do fachowców:
1) połączył 3 czujki równolegle na parterze razem i do szafki idzie tylko 6 kabli, tak samo zrobił na pietrze, i w garażu, czyli do szfki mam trzy kable szescio żyłowe (jakby trzy obwody) - mogą być tak połączone, i wchodzić na trzy osobne wejścia? a co zrobić z resztą wejść?
2) chce mieć dwa obwody górę (sypialnie) i dół z garażem. - jak to zrobić?
Pozdrawiam, i czekam na podpowiedzi.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ShEvU_elektro
Level 25
Joined: 26 Feb 2004
Posts: 979
Helped: 26
Post rating: 7
ShEvU_elektro
Level 25
Post#21 22 Oct 2006 13:35    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Witam
Ja na jego miejscu nie robiłbym takiej "wielkiej głupoty" traci wteyd wiele mozliwosci centrali.
Najlepiej niech pociągnie od każdej czujki osobny przewód wtedy bedzie miał parametryzacje czujek itd.


A co do punktu 2 to poczytaj sobie instrukcje dotyczącą stref ;)


Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
SzymonHK
Level 20
Location: Grójec
Joined: 13 Oct 2006
Posts: 350
Helped: 31
Post rating: 6
SzymonHK
Level 20
Post#22 22 Oct 2006 14:20    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Przedmówca ma niestety rację, a poza tym warto pomyśleć o jakimś monsitoringu. Do wcześniejszych wpisów polecam CA-64, oprócz wilu ciekawych funkcji, znacznie łatwiej sprametryzować centralę, więcej wejść (16 na płycie głównej) to również więcej wyjść, a ich zwykle brakuje.

Helpful post? + 0
Back to top
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Wągrowiec
Joined: 26 Oct 2002
Posts: 4696
Helped: 574
Post rating: 85
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#23 22 Oct 2006 14:32    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


witam

:arrow: crroo
czy ja dobrze rozumiem? Trzy czujki połączone na jednym kablu 6-żyłowym równolegle? Jeśli tak, to weź kartkę papieru, rozrysuj styki i spójrz, kiedy wystąpi naruszenie linii - nie czujki.
No chyba, że 476 ma styk NO - wtedy inna bajka :|

pozdrawiam - Maciej

Helpful post? + 0
Back to top
kasprzyk
Specjalista elektryk
Location: Chodzież
Joined: 04 Dec 2003
Posts: 5192
Helped: 317
Post rating: 94
kasprzyk
Specjalista elektryk
Post#24 22 Oct 2006 16:19    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


crroo wrote:
Witam.
Sąsiad kupił alarm CA-10, czujki Paradox pro plus 476+, na parterze ma szyfrator LCD, na pietrze LED, i jakieś syreny, w sklepie powiedzieli ze instalacja jest tak prosta ze sobie poradzi :-). Pociągną kable, zatynkował wszystko, i teraz nie umie tego podłączyć. Poprosił mnie o pomoc, troszkę czaje, ale mam kilka pytań do fachowców:
1) połączył 3 czujki równolegle na parterze razem i do szafki idzie tylko 6 kabli, tak samo zrobił na pietrze, i w garażu, czyli do szfki mam trzy kable szescio żyłowe (jakby trzy obwody) - mogą być tak połączone, i wchodzić na trzy osobne wejścia? a co zrobić z resztą wejść?
2) chce mieć dwa obwody górę (sypialnie) i dół z garażem. - jak to zrobić?
Pozdrawiam, i czekam na podpowiedzi.


Witam

Nie bardzo rozumiem Twój opis - możesz sprecyzować ?
do szafki idzie 6 kabli później piszesz że 3 kable.
Napisz, rozrysuj ile jest czujek, jak prowadzone są kable.
Ten pan ze sklepu to chyba niezły żartowniś - założe się, że sam by sobie nie poradził.

Pzdr

Helpful post? + 0
Back to top
crroo
Level 12
Joined: 26 Jan 2004
Posts: 102
Post rating: 2
crroo
Level 12
Post#25 22 Oct 2006 17:17    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Ok, spróbujeę to rozrysować, a sąsiad kable sześcioprzewodowe pociągnął d jednej puszki, i tam złączył razem w jeden kabel sześcioprzewodowy, tak samo zrobił ma piętrze, i w garażu, czego wynikiem są tylko trzy kable sześcio przewodowe przy centrali, i wszystko jest już zatynkowane i zagipsowane gładzią :-).
Na parterze są trzy czujki, a na piętrze 7, w garażu chyba dwie.
Zastanawiam sie czy nie zrobić tak że +,- będą wspólne do puszki czyli zostaną jeszcze cztery przewody, na parterze i w garażu da sie to zrobić, a co z piętrem, kuć ściany??

Dodano po 27 [minuty]:

tak to wygląda na parterze, a zostały jeszcze wolne trzy przewody.

Dodano po 1 [minuty]:

jaki alarm w domu jednorodzinnym?

Dodano po 1 [minuty]:

troszke partacki rysunek :-)

Helpful post? + -1
Back to top
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Wągrowiec
Joined: 26 Oct 2002
Posts: 4696
Helped: 574
Post rating: 85
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#26 22 Oct 2006 17:39    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


witam

to nie będzie działać :|

zrób tak:
jaki alarm w domu jednorodzinnym?
lub tak:
jaki alarm w domu jednorodzinnym?
rozepnij puszkę, podłącz wg. rysunku. Otrzymasz:
- przede wszystkim każdą czujkę na osobnej linii
- linie dwuparametryczne z rezystorami 1,1kohm - centrala rozróżnia naruszenie linii, uszkodzenie oraz sabotaż.

pozdrawiam - Maciej

Helpful post? + 0
Back to top
crroo
Level 12
Joined: 26 Jan 2004
Posts: 102
Post rating: 2
crroo
Level 12
Post#27 22 Oct 2006 18:13    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


na parterze da sie zrobic a na pietrz bede musiał wymienic czujki na NO, moze to załatwi sprawę??

Dodano po 1 [minuty]:

bo na pietrze jest 7 czujek podłaczinychrównolegle do kabla szescioprzewodowego

Dodano po 6 [minuty]:

jesli zrobie to wg twojego schematu, to jaki typ czujek musze ustawic w centrali: NC, EOL, czy 2EOL??,

Helpful post? + 0
Back to top
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Wągrowiec
Joined: 26 Oct 2002
Posts: 4696
Helped: 574
Post rating: 85
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#28 22 Oct 2006 18:17    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


Nie musisz wymieniać czujek, jeśli są połączone analogicznie, jak na Twoim rysunku.
Możesz styki alarmowe i sabotażowe połączyć szeregowo, ale jest to wysoce niezalecane. Chyba, że pogrupujesz czujki np. trzy, dwie, dwie i połączysz je szeregowo w tych grupach - będzie lepiej, chociaż też nie rewelacyjnie

pozdrawiam - Maciej

PS. 2EOL

Helpful post? + 0
Back to top
crroo
Level 12
Joined: 26 Jan 2004
Posts: 102
Post rating: 2
crroo
Level 12
Post#29 22 Oct 2006 18:23    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


2EOL obojetnie wg którego schematu zrobi?? bo wolał bym wg pierwszego, bo braknie mi przewodów dla drugiego?

Helpful post? + 0
Back to top
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Wągrowiec
Joined: 26 Oct 2002
Posts: 4696
Helped: 574
Post rating: 85
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#30 22 Oct 2006 18:28    

Re: jaki alarm w domu jednorodzinnym?


obojętnie

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> jaki alarm w domu jednorodzinnym? 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to jaki alarm w domu jednorodzinnym?

Alarm do domu - jaki?? (8)
jaki alarm do ochrony domu? (28)
Jaki alarm bezprzewodowy do domu? (6)
Jaki wybrać alarm do domu ??? (10)
Jaki alarm do mojego domu? (7)
Jaki alarm do domu wybrać? Z allegro? (4)
Jaki alarm bezprzewodowy zalozycz w domu (3)
Jaki alarm dla domu jednorodzinnego? (14)
Jaki alarm na 4 czujki do domu w budowie (16)
jaki alarm i kamery do domu jednorodzinnego (11)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.106 seconds