Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



UZIEMIENIE - jak wykonac ??


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->UZIEMIENIE - jak wykonac ?? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#1 16 Sep 2006 00:54  Topic author   

UZIEMIENIE - jak wykonac ??


witam... sprawa jest nastepujaca... jest w budynku instalacja 3-fazowa + ZERO (bez PE)... zamontowalem roznicowke, i dokonalem rozdzialu ZERA przed roznicowka, ale chcialbym wykonac UZIEMIENIE... slyszalem ze mozna zakopac BĘBEN z pralki automatycznej (ocynkowany) na glebokosc okolo 75 cm i pociagnac drut i dolaczyc go do zacisku PE i w ten sposob wykonac mozna UZIEMIENIE... teraz pytanie do szanownych kolegow: czy to jest dobry sposob?? i w jaki sposob polaczyc ten druz ztym bebnem?? jaki powinien miec przekrój?? czy wystarczy 2,5 mm2.... prosze o porady...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lukiiiii
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 06 Aug 2005
Posts: 735
Helped: 35
Post rating: 13
lukiiiii
Level 24
Post#2 16 Sep 2006 01:39    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


75cm troche za malo. Radzil bym glebiej i wiecej tego zelastwa, pociagnij od tego bednarke a potem juz na powierzchni kabel min 10mm^2, po wykonaniu wszyskiego zaprosc elektryka aby zmierzyl i pomierzyl wszysko. A naj wazniejsze to jak imasz typ sieci TN czy TT?

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#3 16 Sep 2006 01:42  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


nie wiem... linia jest napowietrzna i wchodza do budynku 4 przewody... a jak mozna samemu TO pomierzyc ???

Helpful post? + 0
Back to top
lukiiiii
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 06 Aug 2005
Posts: 735
Helped: 35
Post rating: 13
lukiiiii
Level 24
Post#4 16 Sep 2006 01:50    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Tego sie dowiesz jak jest linia w zakladzie energetycznym.

pomiar rezystacji uzienienia np. http://www.atmor.pl/referat.htm

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kleki
Level 28
Location: Wrocław
Joined: 16 Oct 2004
Posts: 1369
Helped: 94
Post rating: 22
kleki
Level 28
Post#5 16 Sep 2006 06:41    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


2,5mm2 to za mało... Uziom możesz zrobić też z bednarki. Pomiar powinieneś mieć zdaje się poniżej 10ohm.
pzdr

Helpful post? + 0
Back to top
lukiiiii
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 06 Aug 2005
Posts: 735
Helped: 35
Post rating: 13
lukiiiii
Level 24
Post#6 16 Sep 2006 13:04    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Benarka wokol domu na glebokosci przynajmniej 1,5m tzw uziom otokowy.

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#7 16 Sep 2006 13:11  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


hahahaha wokol domu.... dom ma wymiary 7 m X 9m

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lukiiiii
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 06 Aug 2005
Posts: 735
Helped: 35
Post rating: 13
lukiiiii
Level 24
Post#8 16 Sep 2006 13:25    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


No i?
Jak nie to wykonaj szpilkowy uziom, tak ja kpisales na poczatku, tylko jejen beben od pralki to za malo, przejdz sie na skup zlomu i odkup troche zelastwa, np jakas kratownice przyspawaj bednarke i zakop ale glebie niz 75cm, na jakies 2 m czy cos
.

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#9 16 Sep 2006 13:49  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


no OK... z ta kratownica to juz cos lepiej wyniklo :-) a powidz mi jeszcze mniej wiecej jakich wymiarow ma byc ta kratownica?? i ewentualnie z jakiego drutu, jakiej srednicy?? czy tez moga to byc jakies stare katowniki ????

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lukiiiii
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 06 Aug 2005
Posts: 735
Helped: 35
Post rating: 13
lukiiiii
Level 24
Post#10 16 Sep 2006 19:49    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


byle wszysko bylo dobrze polczaone, nie powin ci przez internet, czasem wystarczy wbita szpilka w ziemie a czasem trzeba sie dokopywac do chin, musisz pomierzyc rezystacje.

Helpful post? + 0
Back to top
maestro11
Level 14
Joined: 18 Aug 2005
Posts: 113
Helped: 11
Post rating: 4
maestro11
Level 14
Post#11 16 Sep 2006 20:06    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Wszystko zależy od gruntu w którym się wykonuje uziom.
Wg mnie minimum 5 m bednarki ( stary złom bedzie korodował a malowanie nie wchodzi w gre ), im więcej tym będzie większa pewność że skuteczność ochrony bedzie właściwa. Aby mieć pewność trzeba zmierzyć rezystancje uziemienia po wykonaniu uziomu.

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#12 16 Sep 2006 22:21  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a jakbym sie podlaczyl pod RURE od wody ??

Helpful post? + 0
Back to top
grab1
Level 11
Location: Włocławek
Joined: 09 Sep 2006
Posts: 63
Helped: 3
grab1
Level 11
Post#13 16 Sep 2006 22:36    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Jeżeli jest stalowa to i owszem, najlepiej na zewnątrz budynku tj. pod ziemią, a jak wewnątrz to musisz zrobić obejście wodomierza (tj. połączyć rurę przed i za wodomierzem), najlepiej z ocynkowanej bednarki, albo dwie porządne obejmy i przewód 16mm².
A nawet jak na zewnątrz, to obejście wodomierza nie zaszkodzi.
Aha, przewód ochronny powinien być połączony szyną wyrównawczą z rurami stalowymi w domu .

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#14 16 Sep 2006 22:40  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


rura jest stalowa, jakie mam wykonac OBEJSCIE i w jakim celu (prosze o wyjasnienie) co do przewodu to mam DRUT 10mm2, zasilanie od slupa do bezpiecznikow glownych jest wlasnie 10mm2.... jak wygladaja takie obejmy ?? i co to znaczy szyna wyrownawcza ?? jak to sie montuje ??

Helpful post? + 0
Back to top
grab1
Level 11
Location: Włocławek
Joined: 09 Sep 2006
Posts: 63
Helped: 3
grab1
Level 11
Post#15 16 Sep 2006 22:47    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Obejście wodomierza: tuż przed i tuż za wodomierzem mocujesz na rurach obejmy ( w hurtowni elektrycznej powinni mieć, w ostateczności uchwyty do rur odpowiedniej średnicy, tylko bez gumek) a następnie łączysz to przewodem najlepiej 16mm² no 10mm². Przed założeniem objemek oczyść rur (farba, rdza, nalot).
http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/old/2003/2003-03/4 polaczenia.htm

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#16 16 Sep 2006 23:39  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a czy to prwda ze juz sama RURA od wody jest sama w sobie UZIEMIENIEM ??

Helpful post? + 0
Back to top
hur
Level 14
Location: dolny śląsk
Joined: 25 Feb 2005
Posts: 172
Helped: 2
hur
Level 14
Post#17 16 Sep 2006 23:54    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


brief99 wrote:
.......... ale chcialbym wykonac UZIEMIENIE....


Nie wiem po co i w jakim celu uważasz że ono tobie tam potrzebne .
Ale skoro chcesz to nie ma problemu .Te twoje *Zero* wychodzące ż licznika jest już uziemione przy transformatorze ,oraz co kilka słupów na linni zasilającej ,więc mógłbyś sprawdzić na pobliskich słupach ich stan ,bo one są często w oplakanym stanie (poprzerywane ) .
Pomysł z bębnem od pralki wydaje się super ,połaczenie 2, 5 mm 2 trochę male że względu na śniedz pokrywające po czasie przy kwaśnych deszczach ,ale wcześniej powinieneś połączyć ten przewód z konstrukcjami stalowymi budynku ( rurami wodnymi ,gazowymi ,dużymi konstukcjami stalowymi itp ) krótko mówiąc wszystko co stalowe .
:D
Powodzenia

ps ,Doprawdy te uziemienia otokowe ,kratowe i tp uważam za zbędne .
Jeżeli różnicówka jest sprawna to i bez tego będzie dziąlć poprawnie .

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#18 16 Sep 2006 23:58  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a jakbym do tego bebna z pralki podlaczyl drut 10mm2 ??? i na jakiej glebokosci zakopac ten beben ??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hur
Level 14
Location: dolny śląsk
Joined: 25 Feb 2005
Posts: 172
Helped: 2
hur
Level 14
Post#19 17 Sep 2006 00:00    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


brief99 wrote:
a czy to prwda ze juz sama RURA od wody jest sama w sobie UZIEMIENIEM ??


Oczywiście ,tym lepszym im bardziej rozgałęziona jest ona .Obwód uziemiający rury wodociągowej może obejmować całe miasto ,lub też indywidualne gospodarstwo ( w przypadku własnego ujęcia wody)

Helpful post? + 0
Back to top
janhen
Level 21
Joined: 19 Apr 2003
Posts: 588
Helped: 29
Post rating: 12
janhen
Level 21
Post#20 17 Sep 2006 00:20    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Witam
Zamiast dywagować i kombinować nad sposobem wykonania uziemienia
najpierw trzeba ustalić w ZE jaki jest układ sieciowy w linii zasilającej niskiego napięcia.Miernik WG-307 firmy podanej przez lukiii absolutnie nie nadaje się do wykonania pomiaru rezystancji uziemienia ochronnego i roboczego.
Zalecany jest do badań rezystancji uziemień odgromowych w obiektach zagrożonych wybuchem np.stacjach paliw.Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
lukiiiii
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 06 Aug 2005
Posts: 735
Helped: 35
Post rating: 13
lukiiiii
Level 24
Post#21 17 Sep 2006 00:26    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Kolego Hur, roznicowka to dodatek, ochrona podstawoa to dobre uzienienie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#22 17 Sep 2006 23:40  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


ok, roznicowka jest zalozona a teraz zaczynamy kopac dolek pod beben z pralki, mysle ze 1,5 m powinno wystarczyc... polacze ten beben z drutem 4mm2, czy wystarczy ?? i powiedzcie gdzie podlaczyc to uziemienie?? za roznicowka czy przed roznicopwka?? moze jakis schemacik koledzy wrzuca...

Helpful post? + 0
Back to top
lukiiiii
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 06 Aug 2005
Posts: 735
Helped: 35
Post rating: 13
lukiiiii
Level 24
Post#23 17 Sep 2006 23:41    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


dokladnie w miejscu podzialu PEN na PE i N

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#24 17 Sep 2006 23:45  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


czyli tak jak na schemacie ??

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top
lukiiiii
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 06 Aug 2005
Posts: 735
Helped: 35
Post rating: 13
lukiiiii
Level 24
Post#25 17 Sep 2006 23:47    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Przy podziale druta na PE i N
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3030796#3030796
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/drawing1 166.jpg

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#26 17 Sep 2006 23:49  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


ok... narzaie dziekuje WAM WSZYSTKIM za porady, zrobimy i damy znac na forum...

Helpful post? + +1
Back to top
hur
Level 14
Location: dolny śląsk
Joined: 25 Feb 2005
Posts: 172
Helped: 2
hur
Level 14
Post#27 18 Sep 2006 18:37    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


lukiiiii wrote:
Kolego Hur, roznicowka to dodatek, ochrona podstawoa to dobre uzienienie.

Nigdy w to nie wątpiłem , ale skoro w to *wdepneliśmy * to chyba chodzi ci o zerowanie . Bo cóż mi z super uziemienia zza oknem , skoro obudowa pralki obok zaworu wodnego nie jest uzerowana .:D

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#28 28 Sep 2006 00:04  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


dowiedzialem sie w ZE, ze jest to system sieci TT.... i co dalej z tym uziemieniem?? czy mozna z przed roznicowki w takim przypadku rozdzielac zero na N i PE (przed roznicowka??) ??

Helpful post? + 0
Back to top
grab1
Level 11
Location: Włocławek
Joined: 09 Sep 2006
Posts: 63
Helped: 3
grab1
Level 11
Post#29 28 Sep 2006 10:47    

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Nie można. W systemie TT przewód ochronny łączysz z uziemieniem.

Helpful post? + 0
Back to top
brief99
Level 22
Location: Sosnowiec
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 695
Helped: 1
Post rating: 32
brief99
Level 22
Post#30 28 Sep 2006 10:52  Topic author   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


no a teraz mam rozdzielony przed roznicowka na N i PE (oczywiscie za licznikiem)... czyli co? teraz trzeba wykopac uziemienie i wszsytko porozdzielac i zostawic 3 fazy i zero w spokoju a PE podciagnac z bebna z pralki zakopanego na 1,5m ???

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> UZIEMIENIE - jak wykonac ?? 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to uZIEMIENIE - jak wykonac ??

Jak wykonac uziemienie instalacji wodociągowej w bloku? (19)
Uziemienie garażu. Ile przewodów? Uziemienie domu. Spawarka trójfazowa. (23)
Sterowanie glosem, jak je wykonac od podstaw, jak dokladnie dobrac sprzet? (2)
Uzwojenia faliste-Jak wykonac szablon -jak nawijac ? (8)
Sterowanie oświetleniem, jak wykonac? (21)
jak wykonac wizualizacje włączenia grzałek (9)
Praca krokowa - Step7, jak wykonac? (19)
Jak wykonac zapalarke elektrody spawalniczej (1)
mala rozdzielnia pod akwaruim - jak wykonac??? (6)
Reset sterownika 115U cpu943 - jak wykonac? (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.149 seconds