Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> UZIEMIENIE - jak wykonac ??
Autor
Wiadomość
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#1 Post autora tematu 16 Wrz 2006 00:54   

UZIEMIENIE - jak wykonac ??


witam... sprawa jest nastepujaca... jest w budynku instalacja 3-fazowa + ZERO (bez PE)... zamontowalem roznicowke, i dokonalem rozdzialu ZERA przed roznicowka, ale chcialbym wykonac UZIEMIENIE... slyszalem ze mozna zakopac BĘBEN z pralki automatycznej (ocynkowany) na glebokosc okolo 75 cm i pociagnac drut i dolaczyc go do zacisku PE i w ten sposob wykonac mozna UZIEMIENIE... teraz pytanie do szanownych kolegow: czy to jest dobry sposob?? i w jaki sposob polaczyc ten druz ztym bebnem?? jaki powinien miec przekrój?? czy wystarczy 2,5 mm2.... prosze o porady...
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 627
Miasto: Bydgoszcz

Post#2 16 Wrz 2006 01:39   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


75cm troche za malo. Radzil bym glebiej i wiecej tego zelastwa, pociagnij od tego bednarke a potem juz na powierzchni kabel min 10mm^2, po wykonaniu wszyskiego zaprosc elektryka aby zmierzyl i pomierzyl wszysko. A naj wazniejsze to jak imasz typ sieci TN czy TT?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2006 01:39   





Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#3 Post autora tematu 16 Wrz 2006 01:42   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


nie wiem... linia jest napowietrzna i wchodza do budynku 4 przewody... a jak mozna samemu TO pomierzyc ???
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 627
Miasto: Bydgoszcz

Post#4 16 Wrz 2006 01:50   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Tego sie dowiesz jak jest linia w zakladzie energetycznym.

pomiar rezystacji uzienienia np. http://www.atmor.pl/referat.htm
Powrót do góry
   
kleki
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 1344
Miasto: Wrocław

Post#5 16 Wrz 2006 06:41   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


2,5mm2 to za mało... Uziom możesz zrobić też z bednarki. Pomiar powinieneś mieć zdaje się poniżej 10ohm.
pzdr
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 627
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 16 Wrz 2006 13:04   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Benarka wokol domu na glebokosci przynajmniej 1,5m tzw uziom otokowy.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#7 Post autora tematu 16 Wrz 2006 13:11   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


hahahaha wokol domu.... dom ma wymiary 7 m X 9m
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 627
Miasto: Bydgoszcz

Post#8 16 Wrz 2006 13:25   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


No i?
Jak nie to wykonaj szpilkowy uziom, tak ja kpisales na poczatku, tylko jejen beben od pralki to za malo, przejdz sie na skup zlomu i odkup troche zelastwa, np jakas kratownice przyspawaj bednarke i zakop ale glebie niz 75cm, na jakies 2 m czy cos
.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#9 Post autora tematu 16 Wrz 2006 13:49   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


no OK... z ta kratownica to juz cos lepiej wyniklo :-) a powidz mi jeszcze mniej wiecej jakich wymiarow ma byc ta kratownica?? i ewentualnie z jakiego drutu, jakiej srednicy?? czy tez moga to byc jakies stare katowniki ????
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 627
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 16 Wrz 2006 19:49   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


byle wszysko bylo dobrze polczaone, nie powin ci przez internet, czasem wystarczy wbita szpilka w ziemie a czasem trzeba sie dokopywac do chin, musisz pomierzyc rezystacje.
Powrót do góry
   
maestro11
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 106

Post#11 16 Wrz 2006 20:06   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Wszystko zależy od gruntu w którym się wykonuje uziom.
Wg mnie minimum 5 m bednarki ( stary złom bedzie korodował a malowanie nie wchodzi w gre ), im więcej tym będzie większa pewność że skuteczność ochrony bedzie właściwa. Aby mieć pewność trzeba zmierzyć rezystancje uziemienia po wykonaniu uziomu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2006 20:06   





Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#12 Post autora tematu 16 Wrz 2006 22:21   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a jakbym sie podlaczyl pod RURE od wody ??
Powrót do góry
   
grab1
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 63
Miasto: Włocławek

Post#13 16 Wrz 2006 22:36   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Jeżeli jest stalowa to i owszem, najlepiej na zewnątrz budynku tj. pod ziemią, a jak wewnątrz to musisz zrobić obejście wodomierza (tj. połączyć rurę przed i za wodomierzem), najlepiej z ocynkowanej bednarki, albo dwie porządne obejmy i przewód 16mm².
A nawet jak na zewnątrz, to obejście wodomierza nie zaszkodzi.
Aha, przewód ochronny powinien być połączony szyną wyrównawczą z rurami stalowymi w domu .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2006 22:36   





Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#14 Post autora tematu 16 Wrz 2006 22:40   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


rura jest stalowa, jakie mam wykonac OBEJSCIE i w jakim celu (prosze o wyjasnienie) co do przewodu to mam DRUT 10mm2, zasilanie od slupa do bezpiecznikow glownych jest wlasnie 10mm2.... jak wygladaja takie obejmy ?? i co to znaczy szyna wyrownawcza ?? jak to sie montuje ??
Powrót do góry
   
grab1
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 63
Miasto: Włocławek

Post#15 16 Wrz 2006 22:47   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Obejście wodomierza: tuż przed i tuż za wodomierzem mocujesz na rurach obejmy ( w hurtowni elektrycznej powinni mieć, w ostateczności uchwyty do rur odpowiedniej średnicy, tylko bez gumek) a następnie łączysz to przewodem najlepiej 16mm² no 10mm². Przed założeniem objemek oczyść rur (farba, rdza, nalot).
http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/old/2003/2003-03/4_polaczenia.htm
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#16 Post autora tematu 16 Wrz 2006 23:39   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a czy to prwda ze juz sama RURA od wody jest sama w sobie UZIEMIENIEM ??
Powrót do góry
   
hur
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 173
Miasto: dolny śląsk

Post#17 16 Wrz 2006 23:54   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


brief99 napisał:
.......... ale chcialbym wykonac UZIEMIENIE....


Nie wiem po co i w jakim celu uważasz że ono tobie tam potrzebne .
Ale skoro chcesz to nie ma problemu .Te twoje *Zero* wychodzące ż licznika jest już uziemione przy transformatorze ,oraz co kilka słupów na linni zasilającej ,więc mógłbyś sprawdzić na pobliskich słupach ich stan ,bo one są często w oplakanym stanie (poprzerywane ) .
Pomysł z bębnem od pralki wydaje się super ,połaczenie 2, 5 mm 2 trochę male że względu na śniedz pokrywające po czasie przy kwaśnych deszczach ,ale wcześniej powinieneś połączyć ten przewód z konstrukcjami stalowymi budynku ( rurami wodnymi ,gazowymi ,dużymi konstukcjami stalowymi itp ) krótko mówiąc wszystko co stalowe .
:D
Powodzenia

ps ,Doprawdy te uziemienia otokowe ,kratowe i tp uważam za zbędne .
Jeżeli różnicówka jest sprawna to i bez tego będzie dziąlć poprawnie .
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#18 Post autora tematu 16 Wrz 2006 23:58   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a jakbym do tego bebna z pralki podlaczyl drut 10mm2 ??? i na jakiej glebokosci zakopac ten beben ??
Powrót do góry
   
hur
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 173
Miasto: dolny śląsk

Post#19 17 Wrz 2006 00:00   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


brief99 napisał:
a czy to prwda ze juz sama RURA od wody jest sama w sobie UZIEMIENIEM ??


Oczywiście ,tym lepszym im bardziej rozgałęziona jest ona .Obwód uziemiający rury wodociągowej może obejmować całe miasto ,lub też indywidualne gospodarstwo ( w przypadku własnego ujęcia wody)
Powrót do góry
   
janhen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 596

Post#20 17 Wrz 2006 00:20   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Witam
Zamiast dywagować i kombinować nad sposobem wykonania uziemienia
najpierw trzeba ustalić w ZE jaki jest układ sieciowy w linii zasilającej niskiego napięcia.Miernik WG-307 firmy podanej przez lukiii absolutnie nie nadaje się do wykonania pomiaru rezystancji uziemienia ochronnego i roboczego.
Zalecany jest do badań rezystancji uziemień odgromowych w obiektach zagrożonych wybuchem np.stacjach paliw.Pozdrawiam
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 627
Miasto: Bydgoszcz

Post#21 17 Wrz 2006 00:26   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Kolego Hur, roznicowka to dodatek, ochrona podstawoa to dobre uzienienie.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#22 Post autora tematu 17 Wrz 2006 23:40   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


ok, roznicowka jest zalozona a teraz zaczynamy kopac dolek pod beben z pralki, mysle ze 1,5 m powinno wystarczyc... polacze ten beben z drutem 4mm2, czy wystarczy ?? i powiedzcie gdzie podlaczyc to uziemienie?? za roznicowka czy przed roznicopwka?? moze jakis schemacik koledzy wrzuca...
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 627
Miasto: Bydgoszcz

Post#23 17 Wrz 2006 23:41   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


dokladnie w miejscu podzialu PEN na PE i N
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#24 Post autora tematu 17 Wrz 2006 23:45   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


czyli tak jak na schemacie ??

Załączniki:
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 627
Miasto: Bydgoszcz

Post#25 17 Wrz 2006 23:47   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Przy podziale druta na PE i N
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3030796#3030796
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/drawing1_166.jpg

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Wrz 2006 23:47   





Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#26 Post autora tematu 17 Wrz 2006 23:49   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


ok... narzaie dziekuje WAM WSZYSTKIM za porady, zrobimy i damy znac na forum...
Powrót do góry
   
hur
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 173
Miasto: dolny śląsk

Post#27 18 Wrz 2006 18:37   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


lukiiiii napisał:
Kolego Hur, roznicowka to dodatek, ochrona podstawoa to dobre uzienienie.

Nigdy w to nie wątpiłem , ale skoro w to *wdepneliśmy * to chyba chodzi ci o zerowanie . Bo cóż mi z super uziemienia zza oknem , skoro obudowa pralki obok zaworu wodnego nie jest uzerowana .:D
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#28 Post autora tematu 28 Wrz 2006 00:04   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


dowiedzialem sie w ZE, ze jest to system sieci TT.... i co dalej z tym uziemieniem?? czy mozna z przed roznicowki w takim przypadku rozdzielac zero na N i PE (przed roznicowka??) ??
Powrót do góry
   
grab1
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 63
Miasto: Włocławek

Post#29 28 Wrz 2006 10:47   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Nie można. W systemie TT przewód ochronny łączysz z uziemieniem.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 693
Miasto: Sosnowiec

Post#30 Post autora tematu 28 Wrz 2006 10:52   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


no a teraz mam rozdzielony przed roznicowka na N i PE (oczywiscie za licznikiem)... czyli co? teraz trzeba wykopac uziemienie i wszsytko porozdzielac i zostawic 3 fazy i zero w spokoju a PE podciagnac z bebna z pralki zakopanego na 1,5m ???
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> UZIEMIENIE - jak wykonac ??
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jak wykonac uziemienie instalacji wodociągowej w bloku? (19)
Uziemienie garażu. Ile przewodów? Uziemienie domu. Spawarka trójfazowa. (23)
Sterowanie glosem, jak je wykonac od podstaw, jak dokladnie dobrac sprzet? (2)
Uzwojenia faliste-Jak wykonac szablon -jak nawijac ? (8)
Sterowanie oświetleniem, jak wykonac? (21)
jak wykonac wizualizacje włączenia grzałek (9)
Praca krokowa - Step7, jak wykonac? (19)
Jak wykonac zapalarke elektrody spawalniczej (1)
mala rozdzielnia pod akwaruim - jak wykonac??? (6)
Reset sterownika 115U cpu943 - jak wykonac? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.107 seconds

elektroda.pl temat RSS