Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> UZIEMIENIE - jak wykonac ??
Autor
Wiadomość
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#1 Post autora tematu 16 Wrz 2006 00:54   

UZIEMIENIE - jak wykonac ??


witam... sprawa jest nastepujaca... jest w budynku instalacja 3-fazowa + ZERO (bez PE)... zamontowalem roznicowke, i dokonalem rozdzialu ZERA przed roznicowka, ale chcialbym wykonac UZIEMIENIE... slyszalem ze mozna zakopac BĘBEN z pralki automatycznej (ocynkowany) na glebokosc okolo 75 cm i pociagnac drut i dolaczyc go do zacisku PE i w ten sposob wykonac mozna UZIEMIENIE... teraz pytanie do szanownych kolegow: czy to jest dobry sposob?? i w jaki sposob polaczyc ten druz ztym bebnem?? jaki powinien miec przekrój?? czy wystarczy 2,5 mm2.... prosze o porady...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2006 00:54   





Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 630
Miasto: Bydgoszcz

Post#2 16 Wrz 2006 01:39   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


75cm troche za malo. Radzil bym glebiej i wiecej tego zelastwa, pociagnij od tego bednarke a potem juz na powierzchni kabel min 10mm^2, po wykonaniu wszyskiego zaprosc elektryka aby zmierzyl i pomierzyl wszysko. A naj wazniejsze to jak imasz typ sieci TN czy TT?
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#3 Post autora tematu 16 Wrz 2006 01:42   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


nie wiem... linia jest napowietrzna i wchodza do budynku 4 przewody... a jak mozna samemu TO pomierzyc ???
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 630
Miasto: Bydgoszcz

Post#4 16 Wrz 2006 01:50   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Tego sie dowiesz jak jest linia w zakladzie energetycznym.

pomiar rezystacji uzienienia np. http://www.atmor.pl/referat.htm
Powrót do góry
   
kleki
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 1343
Miasto: Wrocław

Post#5 16 Wrz 2006 06:41   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


2,5mm2 to za mało... Uziom możesz zrobić też z bednarki. Pomiar powinieneś mieć zdaje się poniżej 10ohm.
pzdr
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 630
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 16 Wrz 2006 13:04   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Benarka wokol domu na glebokosci przynajmniej 1,5m tzw uziom otokowy.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#7 Post autora tematu 16 Wrz 2006 13:11   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


hahahaha wokol domu.... dom ma wymiary 7 m X 9m
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 630
Miasto: Bydgoszcz

Post#8 16 Wrz 2006 13:25   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


No i?
Jak nie to wykonaj szpilkowy uziom, tak ja kpisales na poczatku, tylko jejen beben od pralki to za malo, przejdz sie na skup zlomu i odkup troche zelastwa, np jakas kratownice przyspawaj bednarke i zakop ale glebie niz 75cm, na jakies 2 m czy cos
.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#9 Post autora tematu 16 Wrz 2006 13:49   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


no OK... z ta kratownica to juz cos lepiej wyniklo :-) a powidz mi jeszcze mniej wiecej jakich wymiarow ma byc ta kratownica?? i ewentualnie z jakiego drutu, jakiej srednicy?? czy tez moga to byc jakies stare katowniki ????
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 630
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 16 Wrz 2006 19:49   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


byle wszysko bylo dobrze polczaone, nie powin ci przez internet, czasem wystarczy wbita szpilka w ziemie a czasem trzeba sie dokopywac do chin, musisz pomierzyc rezystacje.
Powrót do góry
   
maestro11
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 106

Post#11 16 Wrz 2006 20:06   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Wszystko zależy od gruntu w którym się wykonuje uziom.
Wg mnie minimum 5 m bednarki ( stary złom bedzie korodował a malowanie nie wchodzi w gre ), im więcej tym będzie większa pewność że skuteczność ochrony bedzie właściwa. Aby mieć pewność trzeba zmierzyć rezystancje uziemienia po wykonaniu uziomu.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#12 Post autora tematu 16 Wrz 2006 22:21   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a jakbym sie podlaczyl pod RURE od wody ??
Powrót do góry
   
grab1
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 63
Miasto: Włocławek

Post#13 16 Wrz 2006 22:36   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Jeżeli jest stalowa to i owszem, najlepiej na zewnątrz budynku tj. pod ziemią, a jak wewnątrz to musisz zrobić obejście wodomierza (tj. połączyć rurę przed i za wodomierzem), najlepiej z ocynkowanej bednarki, albo dwie porządne obejmy i przewód 16mm².
A nawet jak na zewnątrz, to obejście wodomierza nie zaszkodzi.
Aha, przewód ochronny powinien być połączony szyną wyrównawczą z rurami stalowymi w domu .
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#14 Post autora tematu 16 Wrz 2006 22:40   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


rura jest stalowa, jakie mam wykonac OBEJSCIE i w jakim celu (prosze o wyjasnienie) co do przewodu to mam DRUT 10mm2, zasilanie od slupa do bezpiecznikow glownych jest wlasnie 10mm2.... jak wygladaja takie obejmy ?? i co to znaczy szyna wyrownawcza ?? jak to sie montuje ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2006 22:40   





Powrót do góry
   
grab1
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 63
Miasto: Włocławek

Post#15 16 Wrz 2006 22:47   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Obejście wodomierza: tuż przed i tuż za wodomierzem mocujesz na rurach obejmy ( w hurtowni elektrycznej powinni mieć, w ostateczności uchwyty do rur odpowiedniej średnicy, tylko bez gumek) a następnie łączysz to przewodem najlepiej 16mm² no 10mm². Przed założeniem objemek oczyść rur (farba, rdza, nalot).
http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/old/2003/2003-03/4_polaczenia.htm
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2006 22:47   





Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#16 Post autora tematu 16 Wrz 2006 23:39   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a czy to prwda ze juz sama RURA od wody jest sama w sobie UZIEMIENIEM ??
Powrót do góry
   
hur
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 172
Miasto: dolny śląsk

Post#17 16 Wrz 2006 23:54   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


brief99 napisał:
.......... ale chcialbym wykonac UZIEMIENIE....


Nie wiem po co i w jakim celu uważasz że ono tobie tam potrzebne .
Ale skoro chcesz to nie ma problemu .Te twoje *Zero* wychodzące ż licznika jest już uziemione przy transformatorze ,oraz co kilka słupów na linni zasilającej ,więc mógłbyś sprawdzić na pobliskich słupach ich stan ,bo one są często w oplakanym stanie (poprzerywane ) .
Pomysł z bębnem od pralki wydaje się super ,połaczenie 2, 5 mm 2 trochę male że względu na śniedz pokrywające po czasie przy kwaśnych deszczach ,ale wcześniej powinieneś połączyć ten przewód z konstrukcjami stalowymi budynku ( rurami wodnymi ,gazowymi ,dużymi konstukcjami stalowymi itp ) krótko mówiąc wszystko co stalowe .
:D
Powodzenia

ps ,Doprawdy te uziemienia otokowe ,kratowe i tp uważam za zbędne .
Jeżeli różnicówka jest sprawna to i bez tego będzie dziąlć poprawnie .
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#18 Post autora tematu 16 Wrz 2006 23:58   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


a jakbym do tego bebna z pralki podlaczyl drut 10mm2 ??? i na jakiej glebokosci zakopac ten beben ??
Powrót do góry
   
hur
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 172
Miasto: dolny śląsk

Post#19 17 Wrz 2006 00:00   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


brief99 napisał:
a czy to prwda ze juz sama RURA od wody jest sama w sobie UZIEMIENIEM ??


Oczywiście ,tym lepszym im bardziej rozgałęziona jest ona .Obwód uziemiający rury wodociągowej może obejmować całe miasto ,lub też indywidualne gospodarstwo ( w przypadku własnego ujęcia wody)
Powrót do góry
   
janhen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 591

Post#20 17 Wrz 2006 00:20   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Witam
Zamiast dywagować i kombinować nad sposobem wykonania uziemienia
najpierw trzeba ustalić w ZE jaki jest układ sieciowy w linii zasilającej niskiego napięcia.Miernik WG-307 firmy podanej przez lukiii absolutnie nie nadaje się do wykonania pomiaru rezystancji uziemienia ochronnego i roboczego.
Zalecany jest do badań rezystancji uziemień odgromowych w obiektach zagrożonych wybuchem np.stacjach paliw.Pozdrawiam
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 630
Miasto: Bydgoszcz

Post#21 17 Wrz 2006 00:26   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Kolego Hur, roznicowka to dodatek, ochrona podstawoa to dobre uzienienie.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#22 Post autora tematu 17 Wrz 2006 23:40   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


ok, roznicowka jest zalozona a teraz zaczynamy kopac dolek pod beben z pralki, mysle ze 1,5 m powinno wystarczyc... polacze ten beben z drutem 4mm2, czy wystarczy ?? i powiedzcie gdzie podlaczyc to uziemienie?? za roznicowka czy przed roznicopwka?? moze jakis schemacik koledzy wrzuca...
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 630
Miasto: Bydgoszcz

Post#23 17 Wrz 2006 23:41   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


dokladnie w miejscu podzialu PEN na PE i N
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#24 Post autora tematu 17 Wrz 2006 23:45   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


czyli tak jak na schemacie ??

Załączniki:
Powrót do góry
   
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 630
Miasto: Bydgoszcz

Post#25 17 Wrz 2006 23:47   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Przy podziale druta na PE i N
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3030796#3030796
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/drawing1_166.jpg

Załączniki:
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#26 Post autora tematu 17 Wrz 2006 23:49   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


ok... narzaie dziekuje WAM WSZYSTKIM za porady, zrobimy i damy znac na forum...
Powrót do góry
   
hur
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 172
Miasto: dolny śląsk

Post#27 18 Wrz 2006 18:37   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


lukiiiii napisał:
Kolego Hur, roznicowka to dodatek, ochrona podstawoa to dobre uzienienie.

Nigdy w to nie wątpiłem , ale skoro w to *wdepneliśmy * to chyba chodzi ci o zerowanie . Bo cóż mi z super uziemienia zza oknem , skoro obudowa pralki obok zaworu wodnego nie jest uzerowana .:D
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#28 Post autora tematu 28 Wrz 2006 00:04   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


dowiedzialem sie w ZE, ze jest to system sieci TT.... i co dalej z tym uziemieniem?? czy mozna z przed roznicowki w takim przypadku rozdzielac zero na N i PE (przed roznicowka??) ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2006 00:04   





Powrót do góry
   
grab1
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 63
Miasto: Włocławek

Post#29 28 Wrz 2006 10:47   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


Nie można. W systemie TT przewód ochronny łączysz z uziemieniem.
Powrót do góry
   
brief99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 694
Miasto: Sosnowiec

Post#30 Post autora tematu 28 Wrz 2006 10:52   

Re: UZIEMIENIE - jak wykonac ??


no a teraz mam rozdzielony przed roznicowka na N i PE (oczywiscie za licznikiem)... czyli co? teraz trzeba wykopac uziemienie i wszsytko porozdzielac i zostawic 3 fazy i zero w spokoju a PE podciagnac z bebna z pralki zakopanego na 1,5m ???
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> UZIEMIENIE - jak wykonac ??
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jak wykonac uziemienie instalacji wodociągowej w bloku? (19)
Uziemienie garażu. Ile przewodów? Uziemienie domu. Spawarka trójfazowa. (23)
Sterowanie glosem, jak je wykonac od podstaw, jak dokladnie dobrac sprzet? (2)
Uzwojenia faliste-Jak wykonac szablon -jak nawijac ? (8)
Sterowanie oświetleniem, jak wykonac? (21)
jak wykonac wizualizacje włączenia grzałek (9)
Praca krokowa - Step7, jak wykonac? (19)
Jak wykonac zapalarke elektrody spawalniczej (1)
mala rozdzielnia pod akwaruim - jak wykonac??? (6)
Reset sterownika 115U cpu943 - jak wykonac? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.096 seconds

elektroda.pl temat RSS