FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wskażnik włączonego biegu w samochodzie.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Wskażnik włączonego biegu w samochodzie.
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#31 26 Jan 2007 16:16   

Re: Wskażnik włączonego biegu w samochodzie.

Nie miałeś chłopie do czynienia chyba ze skrzyniami motocyklowymi. Tam jest mechanizm, który faktycznie powraca do położenia wyjściowego, po każdorazowej zmianie biegów. Ale obraca on wałkiem wodzików, który zostaje w swojej pozycji po załączeniu biegu. Działa to tak, że wybierak przekręca zawsze o jakiś kąt wałek wybieraka, a ten przesuwa koła zębate i POZOSTAJE w danej pozycji do następnej zmiany. I ten wałek można wykorzystać (zresztą jest wykorzystywany do zapalania kontrolki luzu) do wyświetlania załączonego biegu. I nie potrzeba tu żadnej elektroniki.
Zresztą niektóre motocykle posiadają takie wyświetlacze.
Back to top

Marian B
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 Post from the author of the topic 26 Jan 2007 16:32   

Wszystko możliwe, moja znajomość z motocyklami skończyła się na SHL "Gazela" z roku 1970, a tam nie było żadnego dostępu z zewnątrz, oprócz nożnej dżwigni.
Jeżeli w nowych motocyklach jest taki łatwy dostęp do mechanizmu, to rzeczywiście, nie ma problemu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Jan 2007 16:32   

Back to top

piotrb90
Poziom 7
Poziom 7

Post#33 11 Apr 2007 11:24   

super rozwiozanie rzelacznikow ale ja zamiast wyswietlacza zrobie diody led w jednym rzedzie
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#34 23 Apr 2007 14:11   

piotrb90 wrote:
super rozwiozanie rzelacznikow ale ja zamiast wyswietlacza zrobie diody led w jednym rzedzie

Tak, i liczył je ;) Wtedy to faktycznie szybciej rzucić okiem na gałkę albo pomacać ręką.

Wiem, że jestem tu nowy, ale dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji. Autor ma rację. Ja np. jeżdżę 2 litrową benzyną, i w mieście bez problemu mogę jeździć na każdym biegu od 3 do 5. I bardzo często mi się zdarza, że nie pamiętam zwyczajnie, czy z 4 już wrzuciłem 5, czy też jeszcze nie - a wierzcie mi, że z obrotów w środkowym ich rejestrze nie zawsze można szybko to wyczytać.

Ja bym tylko pomyślał nad czymś zupełnie innym - a mianowicie nad miejscem zamontowania samego wyświetlacza, żeby to służyło tak, jak ma służyć - jakoś wyżej na tablicy (aczkolwiek ja np. nie mogę nic mieć na samej górze tablicy, bo jej nie widzę - kierownica mi zasłania, mam ją maksymalnie podniesioną, bo jestem delikatnie mówiąc wysoki ;) ). A może nawet poza tablicą, powiedzmy po lewej stronie środkowych nawiewów...
Back to top

Marian B
Poziom 20
Poziom 20

Post#35 Post from the author of the topic 23 Apr 2007 21:27   

Całkowita prawda, wielkość wyświetlacza, kolor świecenia i miejsce zamontowania, to są już tylko indywidualne predyspozycje.
Back to top

Bobrob
Poziom 4
Poziom 4

Post#36 24 May 2007 23:50   

Fajny pomysł, szczególnie dla kogoś takiego jak ja. Gdy nieraz mam "nieprzyjemność" jechać z żoną w roli kierowcy i odpowiadać ciągle na pytania: " który mam teraz włączony bieg?". Można jeszcze troszkę zmodyfikować matryce i przy wykorzystaniu przełączników ze stykami normalnie otwartymi i normalnie zamkniętymi w prosty sposób "dorobić" wyświetlanie 0 dla biegu jałowego. Przy wyświetlaczu dwukolorowym można jeszcze zrobić np 1,2 na zielono, 3,4 na pomarańczowo a 5, wsteczny i jałowy na czerwono. generalnie gratuluję pomysłu tego i pozostałych dotyczących usprawnienia naszych wózków.
Pozdrawiam
Robert
Back to top

aktus
Poziom 15
Poziom 15

Post#37 31 May 2007 12:23   

@neostrada.plbDyEvzL wrote:
Gdyby tego typu wskażniki nie miały racji bytu, nie byłyby montowane w samochodach wyższej klasy, oraz we wszelkiego typu rajdówkach i wyścigówkach. .

Takie cudo przydaje się przy skrzyni sekwencyjnej ( a niestety nie wszystkie pojazdy mają wyświetlacz biegu ).
Ciekawy jestem rozwiązania pomysłu na "przetwornik mechaniczno-analogowy/cyfrowy" przy przeróbce zwykłego obrotomierza i prędkościomierza ( moze jakis potencjometr na sprężynce poruszany siła woli tzn iła naciągu linki?
Back to top

marcin176
Poziom 8
Poziom 8

Post#38 04 Feb 2008 23:59   

Ehh Panowie, a rajdowki do KJS ? przeciez przy szybkich manewrach nei ma czasu na patrzenie na skrzynie biegow i co chwile zapamietywac jaki sie ma bieg. Pomysl uwazam za jak najbardziej przydatny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2008 23:59   

Back to top

stanley019
Poziom 15
Poziom 15

Post#39 23 Feb 2008 00:38   

popieram autora i @marcina176 przecież w kjs'ach są budżetowe samochody i nie ma takich wskaźników seryjnie, uważam pomysł oraz rozwiązanie za bardzo dobre, jak się komuś nie podoba to niech się nie wypowiada czy mu potrzebne czy nie tylko niech napisze czy układ ma błędy czy nie, ja pisze że nie ma i uważam konstrukcje ze przemyślaną
Back to top

meach
Poziom 4
Poziom 4

Post#40 23 Feb 2008 19:53   

Za kierownicą mam ponad 40 lat . W między czasie konstruktorzy wymyślili komputery w samochodzie Ale nie z myśla o użytkownikach
tylko dla kasy.Przykład dodanie elektronicznego sterownika klimy 2-5tys.zł.
Ja przerabiam każdy samochód który posiadam niezależnie od marki:
1 Zabezpieczenie przed złodziejami-fabryka niechce zrobić dobrego zamka zasuwki mosiężne lub alu. śmiech

2 Czujniki temp na piastach kół pokazują kture łożysko do wymiany
3 Światła z kluczyka
Radio bez kluczyka

4 ńieraz zegar który widać
5Wskażnik włączonego biegu Ważne Wygoda zwłaszcza dla żony.
6Wskażnik ładowania Tylko najprawdziwszy voltomierz nie diody
7 Termometr wew.,zew.
i jeszcze wiele innych praktycznych przeróbek w zależności
od potrzeb
Back to top

przemekel
Poziom 3
Poziom 3

Post#41 05 Oct 2009 15:15   

Kilka lat temu zrobiłem identyczny bajer bo tak totrzeba nazwać, sprawdzał się znakomicie dodatkowym atutem był fakt że w nocy wyświetlacz był widoczny z zewnątrz co podnosiło range bajeru, po za tym zrobiłem otwierany i zamykany bagażnik pilotem i to był dopiero bajer, robił niezłą furorę na parkingu przed marketem, cóż były to czasy kawlerskie i można było sobie pogrzebać przy autku.
Back to top

tomek325
Poziom 1
Poziom 1

Post#42 12 Dec 2009 02:42   

No ja też postanowiłem zrobić ten wyświetlacz w CC700 nie jako jakiś tam specjalnie przydatny bo ten silnik ani nie ma mocy 4 biegi i wsteczny więc... Ale bardziej jako bajer, wczoraj zrobiłem płytkę czekam na wyświetlacz i założyłem 1 krańcówkę ale wajcha ma takie luzy że czy jest 1,2,3,4,jest w położeniu luzu tragiczne doświadczenie teraz walczę ze zrobieniem przegród które by oddzielały biegi mam już dość... Ale nie poddam sie :D
Back to top

ernestzbyszek
Poziom 2
Poziom 2

Post#43 28 Jan 2010 22:41   

Dobra rzecz ale raczej dla motocykla. Gratuluje pomysłu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jan 2010 22:41   

Back to top

Morpheusss
Poziom 15
Poziom 15

Post#44 29 May 2010 12:50   

Panowie... wzkaźnik wg mnie jest przydatny tylko i wyłącznie w samochodach z sekwencyjną skrzynią biegów, i tylko w niestandardowych sytuacjach, np na OSie jesteśmy zmuszeni do awaryjnego hamowania, zatrzymujemy się i nie wiemy na jakim jesteśmy biegu (stojąc w miejscu zmieniać nie można). Co do KJSów - kiedy wy chcecie patrzeć na ten wskaźnik? wystarczy się obyć z samochodem i już sięgając ręką to lewarka jest się w stanie określić na jakim biegu jesteśmy - dotyczy również problemu samochodów z silnikami dużej pojemności. Jeśli to ma być pomoc dla początkujących - wg mnie jest to wyrabianie złego nawyku. Prowadząc samochód powinniśmy być jak najbardziej skupieniu na obserwowaniu drogi i otoczenia, a nie patrzeniu na wskaźnik biegu.
Niemniej jednak - samo wykonanie jest ok. Matryca diód może i jest archaiczna, ale za to prawie niezniszczalna. Logikę łatwo uszkodzić.
Pozdrawiam!
Back to top

Snorky
Poziom 5
Poziom 5

Post#45 08 Jun 2011 14:47   

Jak dla mnie wykonanie jest proste i łatwe w zrozumieniu. Wykonanie wymaga pewnych zdolności manualnych (drobne elementy).

@Marian B - jak dla mnie kawał świetnej roboty i jeśli znajdę tylko czas to z pewnością wykonam sobie taki układ - chociażby jako bajer do samochodu :)

Pozdrawiam.
Back to top

konteno
Poziom 15
Poziom 15

Post#46 26 Mar 2012 21:42   

widzę tanie zastosowaniedo samochodów z małym silnikiem , bez obrotomierza lub z dużą liczbą przełożeń albo do jakichś starszych traktorów mających od kilkunastu do kilkudziestu biegów w każdym kierunku.
Back to top

Snorky
Poziom 5
Poziom 5

Post#47 28 Mar 2012 11:59   

@konteno - nie wiem czy to irionia z Twojej strony czy naprawdę tak uważasz...

Moim zdaniem jest to dobre zastosowanie nawet tam, gdzie jest obrotomierz i linka prędkościomierza z impulsatorem. Dlaczego? Ja na przykład w zależności od warunków na drodze, pogody, natężenia ruchu stosuję różne style jazdy - czasami jeżdżę spokojnie, a czasami wręcz agresywnie. Co za tym idzie zmieniam biegi na różnych obrotach przy różnych prędkościach i wskaźnik oparty na sygnale z obrotomierza i prędkościomierza mógłby się "gubić" i źle wskazywać.

Mój znajomy powtarza zawsze:
Im mniej elektroniki w samochodzie tym lepiej pracuje i jest mniej awaryjny (ma pięknego Fiata 125p :) ).
Back to top

xbary
Poziom 8
Poziom 8

Post#48 19 Apr 2012 21:55   

Według mnie wskaźnik taki bardzo przydałby się osobom które albo:
- nie opanowały techniki płynnej jazdy samochodem pomimo przejechanych milionów kilometrów.
- mają problem z uszami i słabo przez to słyszą silnik, a do tego mają słabe czucie w prawej nodze.

Kolejnym zastosowaniem takiego bajeru mogłoby być bez wskaźnika diodowego,
sterownik/urządzenie mogłoby informować kierowce głośnym dźwiękiem w kabinie że jedzie 36km/h na 5 biegu, co by zmusiło go do redukcji.
Back to top

Snorky
Poziom 5
Poziom 5

Post#49 23 Apr 2012 13:27   

Widzę, że krytykować jest łatwo, ale zaproponować coś samemu już gorzej...

@xbary - co do tego, że ktoś ma problem z uszami... Weź pod uwagę, że niektóre samochody są tak wygłuszone, że za cholerę nie usłyszysz silnika dopóki nie zacznie wyć lub ryczeć po przekroczeniu 4k rpm...
Back to top

mczapski
Poziom 23
Poziom 23

Post#50 23 Apr 2012 14:21   

A ja pomysłowym kolegom podpowiem, że można by tak jeszcze skonstruoqwać i zamontować wskaźnik obecności kół (łącznie z zapsowym) oraz kierunku ich obrotu. Przecież kierowca nie może widzieć kół w swoim smochodzie.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Wskażnik włączonego biegu w samochodzie.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Wskażnik temperatury oleju roślinnego w samochodzie (35)

Page generation time: 0.15 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed